Кодиак - най добър двигател?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
rab000
- Гараж: Сеат Тарако 2022 2.0тди 200кс
Здравейте,
насочил съм се към 2литровия двигател -200 коня. Струва ми се че за тежка машина, дизела е по удачен. Ходих на тест драйв. Набира доста прилично. За семейна кола не мисля че има нужда от повече. Това ли е най добрия двигател от бензин и дизел който може да се избере?
в момента карам инсигния 4х4, с 2 литра дизел 170 коня 2016та година. за сравнение, Кодиака има далеч по добра скоростна кутия и двигателя е чувствително по пъргав. Така че ми хареса. Но разбира се не съм карал бензиновия 190 коня.
благодаря предварително!
насочил съм се към 2литровия двигател -200 коня. Струва ми се че за тежка машина, дизела е по удачен. Ходих на тест драйв. Набира доста прилично. За семейна кола не мисля че има нужда от повече. Това ли е най добрия двигател от бензин и дизел който може да се избере?
в момента карам инсигния 4х4, с 2 литра дизел 170 коня 2016та година. за сравнение, Кодиака има далеч по добра скоростна кутия и двигателя е чувствително по пъргав. Така че ми хареса. Но разбира се не съм карал бензиновия 190 коня.
благодаря предварително!
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
кодиак - най добър двигател?
Дефинирай
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
-
rab000
Кой двигател предлага най добра динамика, като същевременно е прилично икономичен.
RS двигателя съм сигурен че гори колкото 6 цилиндрово бмв и затова отпада.
RS двигателя съм сигурен че гори колкото 6 цилиндрово бмв и затова отпада.
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
Липсва конкретика. Най-добра е динамиката на РС бензина. Прилично икономичен за един човек може да значи 4/100, за друг 14/100... Купувай към каквото си се насочил.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
- netizen
- Гараж: ID.7 Pro Tourer
Понагорява масло 200 коньовият дизел, затова предпочитаният е 190 коньовият. ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
rab000, Мога да коментирам дизела.
1. Върви прилично. В смисъл в началото ми се струваше самолет, след 2 години ми се струва, че не върви... Т.е. всичко е нормално. За сравнение съм карал преди това Супърб 2 170 коня дизел 4х4 ръчка (т.е. нещо подобно на твоя Опел). Ами Кодиака е по-муден докато тръгне (заради автомата), но като тръгне да върви, си върви като Супърба или малко по-добре, не може да се прецени. Реално по книжка е малко по-бърз 0-100 от Супърба, вероятно е и така, защото DSG-то веднъж тръгне ли, щрака много бързо. Просто има едно замисляне при рязко подаване на газ, коментирали сме го много пъти. Но като за кола близо 2 тона си е добре като динамика.
2. Като харчлък - ами харчи си, даже и дизела. Тия неща от 5/100 дето ги пише във брошурките, аз никога не съм ги виждал. При мен разхода се движи около 6-8 извънградско. Като 6 е буквално с лазене до 100 км/ч. На магистрала с 140 на темпомат съм около 7. А на 160 отивам на 8 и нагоре. Реално си харчи около 1-1.5 литра повече от Супърба, което явно се дължи на аеродинамиката на тухла. Незнам колко харчи бензина, но подозирам, че до около 140 км/ч няма да е много повече (говоря за 190 коньовия бензин). Предполагам, че ще около литър отгоре. Предполагам, нямам опит с такава.
3. Разхода на градско е грубиянски - под 10 не съм слизал никога. Реално докато загрее, харчи като змей (12-15). А дизел загрява относително бавно. Ако ще се кара на къси разстояния - въобще бягай от дизела.
3. Като мотор - засега масло не харчи. На 10000-15000км гледам да го сменям, не съм доливал. Виждам, че е намаляло, но не е светнала лампа. Как ще се развият нещата във времето с този алуминиев блок... ба ли го. Това, което ме дразни са честите регенерации на филтъра - на 150км градско и 300км извънградско. Супърба ми регенерираше много по-рядко и сега се дразня. Ама това е.
Реално ако тогава знаех нещата, които знам сега - бих взел бензина. Разликата в разхода би имала смисъл, ако се кара поне 30к на година, аз съм наполовина. Бензина обаче не регенерира като луд и си е удобен и за града.
Като здравина на двата мотора, няма статистика все още, прекалено са нови.
netizen, Имаш ли лични наблюдения за горене на масло на 200 коньовия?
Иначе проверено - 200 коньовия дизел върви повече от 190 коньовия дизел на пистата. За 300 метра му прави 1-2 дължини, сравнявали сме ги на ланч за да е еднакво всичко. Не, че това има някакво значение за тази тухла де. Нямаше 190 бензин да сравним срещу 200 дизел, подозирам, че бензина ще бие с малко, въпреки уж по-малкото коне.
1. Върви прилично. В смисъл в началото ми се струваше самолет, след 2 години ми се струва, че не върви... Т.е. всичко е нормално. За сравнение съм карал преди това Супърб 2 170 коня дизел 4х4 ръчка (т.е. нещо подобно на твоя Опел). Ами Кодиака е по-муден докато тръгне (заради автомата), но като тръгне да върви, си върви като Супърба или малко по-добре, не може да се прецени. Реално по книжка е малко по-бърз 0-100 от Супърба, вероятно е и така, защото DSG-то веднъж тръгне ли, щрака много бързо. Просто има едно замисляне при рязко подаване на газ, коментирали сме го много пъти. Но като за кола близо 2 тона си е добре като динамика.
2. Като харчлък - ами харчи си, даже и дизела. Тия неща от 5/100 дето ги пише във брошурките, аз никога не съм ги виждал. При мен разхода се движи около 6-8 извънградско. Като 6 е буквално с лазене до 100 км/ч. На магистрала с 140 на темпомат съм около 7. А на 160 отивам на 8 и нагоре. Реално си харчи около 1-1.5 литра повече от Супърба, което явно се дължи на аеродинамиката на тухла. Незнам колко харчи бензина, но подозирам, че до около 140 км/ч няма да е много повече (говоря за 190 коньовия бензин). Предполагам, че ще около литър отгоре. Предполагам, нямам опит с такава.
3. Разхода на градско е грубиянски - под 10 не съм слизал никога. Реално докато загрее, харчи като змей (12-15). А дизел загрява относително бавно. Ако ще се кара на къси разстояния - въобще бягай от дизела.
3. Като мотор - засега масло не харчи. На 10000-15000км гледам да го сменям, не съм доливал. Виждам, че е намаляло, но не е светнала лампа. Как ще се развият нещата във времето с този алуминиев блок... ба ли го. Това, което ме дразни са честите регенерации на филтъра - на 150км градско и 300км извънградско. Супърба ми регенерираше много по-рядко и сега се дразня. Ама това е.
Реално ако тогава знаех нещата, които знам сега - бих взел бензина. Разликата в разхода би имала смисъл, ако се кара поне 30к на година, аз съм наполовина. Бензина обаче не регенерира като луд и си е удобен и за града.
Като здравина на двата мотора, няма статистика все още, прекалено са нови.
netizen, Имаш ли лични наблюдения за горене на масло на 200 коньовия?
Иначе проверено - 200 коньовия дизел върви повече от 190 коньовия дизел на пистата. За 300 метра му прави 1-2 дължини, сравнявали сме ги на ланч за да е еднакво всичко. Не, че това има някакво значение за тази тухла де. Нямаше 190 бензин да сравним срещу 200 дизел, подозирам, че бензина ще бие с малко, въпреки уж по-малкото коне.
Бееееее.....
-
icohohi
- Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI Vision
@rab000,
това което @Цецо75, предполага за 190 коньовия бензин а абсолютно вярно.
Откъм масло и моя не харчи и не съм доливал, но аз го сменям на 8К км.
Разход градско 9-11л на 100км - в София.
Разход извънградско 7.9 -10 според зависи как караш.
Динамика доста прилична, но си ги има проблемите при тръгване (освен ако не е на спорт) и понякога в задръстване се чуди на каква предавка да свали.
Не съм карал дизел-а, но си мисля, че бензина е една идея по-добър от към респонс. Може би някой ден ще се засечем с колега от София да си ги сменим![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
това което @Цецо75, предполага за 190 коньовия бензин а абсолютно вярно.
Откъм масло и моя не харчи и не съм доливал, но аз го сменям на 8К км.
Разход градско 9-11л на 100км - в София.
Разход извънградско 7.9 -10 според зависи как караш.
Динамика доста прилична, но си ги има проблемите при тръгване (освен ако не е на спорт) и понякога в задръстване се чуди на каква предавка да свали.
Не съм карал дизел-а, но си мисля, че бензина е една идея по-добър от към респонс. Може би някой ден ще се засечем с колега от София да си ги сменим
-
rab000
благодаря за споделения опит!!
Май точно това е дилемата 190коня бензин или 200 коня дизел.
приятел със супърб(2.0 дизел) сподели че първите 30К е харчил към 0.5 литра на 1000 ма уж пишело в книжката че е нормално. някакво ''сработване''
честите регенераций при дизела много дразнят. При сегашната дизелова кола обаче се оказа че имам проблем с Адблу системата. Направо бях изкъртил няква тръбичка отдолу при ауспуха и след като я оправиха, не се случва толкова на често да прави регенераций.
Май точно това е дилемата 190коня бензин или 200 коня дизел.
приятел със супърб(2.0 дизел) сподели че първите 30К е харчил към 0.5 литра на 1000 ма уж пишело в книжката че е нормално. някакво ''сработване''
честите регенераций при дизела много дразнят. При сегашната дизелова кола обаче се оказа че имам проблем с Адблу системата. Направо бях изкъртил няква тръбичка отдолу при ауспуха и след като я оправиха, не се случва толкова на често да прави регенераций.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Това го прави да компенсира разхода на маслоЦецо75 написа: 20.09.2023, 15:23:29 Това, което ме дразни са честите регенерации на филтъра - на 150км градско и 300км извънградско.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- SlipX
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG
Мога да се включа с мнение за 190 коньовия модел. За 5 години и 120 000 км - никакви проблеми, само обслужване и то на интервали около 15-20 000 км или 1 година. Основно се кара извънградско. Преди 2 седмици ходихме до Гърция, за 1700 км, среден разход на Кодиака с 3 души и багаж беше 6.4/100 с каране 110-120 по извънградски пътища и 130-140 по магистрали. За сравнения аз, със супърб 140 к.с. ми даде 5.9 разход. Като динамика е приличен, лесно се изпреварва, 7 степенното дсг е доста приятно.
-
rab000
Става въпрос за бензина 190 коня нали? защото явно има и дизел 190 и малко стана объркано:)SlipX написа: 20.09.2023, 19:00:58 Мога да се включа с мнение за 190 коньовия модел. За 5 години и 120 000 км - никакви проблеми, само обслужване и то на интервали около 15-20 000 км или 1 година. Основно се кара извънградско. Преди 2 седмици ходихме до Гърция, за 1700 км, среден разход на Кодиака с 3 души и багаж беше 6.4/100 с каране 110-120 по извънградски пътища и 130-140 по магистрали. За сравнения аз, със супърб 140 к.с. ми даде 5.9 разход. Като динамика е приличен, лесно се изпреварва, 7 степенното дсг е доста приятно.
мерси
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Вече няма 190 коня дизел.който е сполучлив долу горе като се сменя масло на 10.
Има нов, който ще е потенциално проблемен поради конструкцията,но това ще е след гаранцията от 150к.
Има нов, който ще е потенциално проблемен поради конструкцията,но това ще е след гаранцията от 150к.
GUNTER SERVICE

- SlipX
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG
За дизела ставаше въпрос. Извинявам се за неточността.
-
yordan_ichev
190 бензин
9 градско със спокойно каране, ако гоня зеленото отива на 11.
7 на междуградски път (90-110) и 8 на магистрала (110-130).
Направих бърза сметка, че докато карам този автомобил (150к км макс) горивото му ще излезе около 7-8000 лв повече за тези километри, отколкото 2.0 дизел.
Разликата в цената на самите двигатели почти покрива разликата в разхода на гориво.
До сега съм карал само дизели - реших че е крайно време да приключа с тракането и регенерациите.
Малко ме дразни че резервоара не е поне 80л ама няма пълно щастие.
9 градско със спокойно каране, ако гоня зеленото отива на 11.
7 на междуградски път (90-110) и 8 на магистрала (110-130).
Направих бърза сметка, че докато карам този автомобил (150к км макс) горивото му ще излезе около 7-8000 лв повече за тези километри, отколкото 2.0 дизел.
Разликата в цената на самите двигатели почти покрива разликата в разхода на гориво.
До сега съм карал само дизели - реших че е крайно време да приключа с тракането и регенерациите.
Малко ме дразни че резервоара не е поне 80л ама няма пълно щастие.
- LeDech
- Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI
Octavia II 1.6 FSI
Здравейте!
И аз да се вкл. в препоръката за 190кс бензиновия вариант. Моят мечок е ФЛ-a и го ползвам от около 3 месеца, такаче наблюденията ми не са толкова задълбочени колкото на колегите.
Градско - 9-10.2 литра (зависи кой и как кара разбира се)
Извънградски - 6.5-7.5 литра
Откъм пъргавина не виждам никакъв проблем. Реално сериозен просторен семеен автомобил който ще реагира бързо ако имаш нужда, но не е спортен.
Относно RS версията @storm1st, може да сподели мнение
И аз да се вкл. в препоръката за 190кс бензиновия вариант. Моят мечок е ФЛ-a и го ползвам от около 3 месеца, такаче наблюденията ми не са толкова задълбочени колкото на колегите.
Градско - 9-10.2 литра (зависи кой и как кара разбира се)
Извънградски - 6.5-7.5 литра
Откъм пъргавина не виждам никакъв проблем. Реално сериозен просторен семеен автомобил който ще реагира бързо ако имаш нужда, но не е спортен.
Относно RS версията @storm1st, може да сподели мнение