Kodiaq 1.5 TSI мнения
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Kodiaq 1.5 TSI мнения
SimichOil, Не помага раздаването на газ. Тоест помага, ако караш на извънградско. В градски условия, колкото повече газ раздаваш, толкова по-бързо пълниш филтъра със сажди.
Бееееее.....
- Us3rnam3d
- Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
Kodiaq 1.5 TSI мнения
@SimichOil, като прекъснеш регенерация и перките още въртят, на другия ден регенрацията не е приключила
Просто като тръгнеш тогава я довършва. Не е добре за мотора да се прекъсва реген.
Последно промяна от Us3rnam3d на 03.10.2023, 19:26:23, променено общо 2 пъти.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Kodiaq 1.5 TSI мнения
То не е добре, но:
1. Връщаш се вечер уморен от дълъг път
2. Спираш на магистралата на бензиностанция
3. Спираш пред ресторант с приятели
4. Едва намираш място на паркинг
5. И много други подобни житейски ситуации
Какво я правя тогава тая току що започнала регенерация ли?
Ами зае**вам я! Не мисля да ставам роб на колата.
А по темата, мисля, че хубавото е, че ЕТ предлага богат избор от възможности за конфигуриране на Kodiaq и всеки да си вземе според желанието.
Щото като гледах Меган комби, преди да си взема Шкодата имаше три нива, всяко със заковани двигател, кутия и екстри.
И толкова!
1. Връщаш се вечер уморен от дълъг път
2. Спираш на магистралата на бензиностанция
3. Спираш пред ресторант с приятели
4. Едва намираш място на паркинг
5. И много други подобни житейски ситуации
Какво я правя тогава тая току що започнала регенерация ли?
Ами зае**вам я! Не мисля да ставам роб на колата.
А по темата, мисля, че хубавото е, че ЕТ предлага богат избор от възможности за конфигуриране на Kodiaq и всеки да си вземе според желанието.
Щото като гледах Меган комби, преди да си взема Шкодата имаше три нива, всяко със заковани двигател, кутия и екстри.
И толкова!
- Us3rnam3d
- Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Никой не казва да ставаш роб на колата. Ако имаш възможност - въртиш да приключи или най- добре, няколко пъти в месеца разходка по магистрала, особено зимно време. В изброените по-горе моменти естествено, че ще я оставиш.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Отговор на механик от ЕТ на въпроса ми за честите регенерации при О4: 'А, глупости, ще въртиш кръгчета, за да приключи. Гасиш я и тя си знае какво да прави.'
Досега съм прекъснал не малко регенерации. В никакъв момент не ми е дала сигнал, че това е проблем, както съм чел при О3.
Досега съм прекъснал не малко регенерации. В никакъв момент не ми е дала сигнал, че това е проблем, както съм чел при О3.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Ако ще си пишем за регенерации си има тема. Че тука омазахме, той човека си взима бензин и такива ядове няма.
Бееееее.....
-
Evelin99
Kodiaq 1.5 TSI мнения
stivek написа: 03.10.2023, 12:06:18На фона на всички убеждаващи те, че ако имаш Кодиак трябва да е 4х4, DSG, DCC и прочие, ето семейния опит от едногодишно притежание на Кодиак, 1.5 TSI, предно предаване, ръчни скорости, оборудване VISION + всякакви глезотии, включително и панорамен покрив.Evelin99 написа: 02.10.2023, 22:08:59 Здравейте ,
Няма нужда да си налагате мненията дали е с газ или не .
В момента караме октавия 1,5 gtec ( метан ) супер икономична кола( тежи 1500 кг ) разход в момента от около 8 лв на 100 .
Просто сме на оперативен лизинг и трябва да ги връщаме …. А нови които да са с gtec няма ( защото е спрян мотора )
Остава да си поръчаме на газ … октавия няма смисъл зашото е същата и да караме нещо различно.
Аз съм с дете и багажника винаги е фул макс ( затова сега си поръчваме 4 кодиака вижън с почти фул екстри + акустични стъкла ( но модела 1,5 бензин 150 коня , която кола тежи 1520 кг
Което като тежина спрямо октавия с метановите бутилки ще има разлика от не повече 50 кг
Ако караш по 10-15 к на година разбира се няма смисъл …
Но когато пътуваш около 30-40 на година тогава има много много смисъл…
Ама всеки сам си преценя къде и как да си харчи парите …![]()
Цената на кодиак вижън с газово 81200 лв![]()
За една година - изминати 24000 км, ср. разход 6.6/100, при движение 50/50 градско/извъградско (като време, не като километри). В извънградското включвам околовръстното на София и Искърското дефиле, където понякога, заради трафика, разходът е като на градско.
За размерите, теглото и аеродинамиката си, колата се оказа по-икономична от очакванията, дори ме изненадва понякога. Последното пътуване до Гърция и обратно - изминати 850 км, с един резервоар, разход под 6/100. Дори щеше да е по-нисък, ако не бяха неделните задръствания на връщане. Отиването до Амулиани, 350 км, с разход около 5/100.
Относно проходимостта без 4х4 - имаме вила, близо до Своге, където сме почти всеки уикенд, включително и зимата. До къщата се стига по около половин километър стръмен път - силно изровен бетон и черен път. През зимата не сме имали случай да не успеем да излезем, но пък и тя беше доста мека. Там като навали сняг и замръзне, всички SUV 4x4 на живущите наоколо са паркирани в основата на изкачването. Само наистина високопроходими машини успяват да се качат.
И, за да отговоря на всички, задаващи си въпроса "Защо му е на тоя такава кола":
- защо Кодиак - просторно (аз съм 190, синът 198), висока позиция на шофьора, много място за багаж (карал съм колело, строителни материали, климатик, багаж за седмична почивка на 5 човека), по-голям клиренс (за черните пътища на село и в Гърция).
- защо ръчни скорости - не ми хареса DSG на Кодиак, въпреки че правих няколко тест-драйва на различните двигатели. На Карок беше по-добре, но пък колата е доста по-малка. Предпочитам аз да контролирам колата, а не тя да мисли вместо мен, но пък е малко досадно в задръстванията. А и не мисля, че с автоматични скорости разходът щеше да е дори близко до настоящия.
- защо без 4х4 - не вижда смисъл да търкалям нещо, което я се включи 2-3 пъти в годината, я не. През зимата предпочитам да имам вериги, отколкото 4х4. Имахмe няколко години Субару Легаси комби, с бързи и бавни скорости + блокаж, и знам каква е разликата, затова SUV 4х4 ми се вижда безполезно за нашите нужди.
- защо бензин - ако се сметне дългосрочно, добавяйки разхода на Ad Blue и разликата в поддръжката и първоначалната цена, в момента от дизела няма особена икономия. Предишната ни Шкода беше дизел, но времето на тази технология приключва. Бих взел дизел само на кола с наистина висока проходимост, която ще ползвам като такава често.
@Evelin99 Щом знаеш от какво имаш нужда, проучвай, избирай и не се съобразявай с масовото мнение. Ако ми се налагаше да правя по повече от средните 25000 км на година, сигурно и аз бих помислил за газова уредба на Кодиак-а, независимо от мнението на другите.
Успех с избора!![]()
Много благодаря за изчерпателната информация .
Ние сме се спрели очакваме просто да уточним някой детайли по договорите .
Важен ми беше ориентировъчен разход , с газ ще добавим още 1-2 литра отгоре което в средно 8-9 газ на 100 кг
Дай ми инфо за динамиката , как се справя има ли ускорение и прочие
Благодаря предварително
-
hvp800
Kodiaq 1.5 TSI мнения
И аз се бях зарекъл да не взимам дизел , ама …. Та след не много ползване вече съм твърдо убеден , че дизела не става
Демек избора на човека за гориво го разбирам , а това с предното , и как няма смисъл от 4х4
А Кодиака с фабрична газ ли е или ще се монтира допълнително , че има малко разлика ?
Демек избора на човека за гориво го разбирам , а това с предното , и как няма смисъл от 4х4
А Кодиака с фабрична газ ли е или ще се монтира допълнително , че има малко разлика ?
Конграмана е ОЛИГОФРЕН
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Не мисля, че има опция за фабрична газ. Преди имаше Октавия на CNG, но колегата казва, че и това са спрели за поръчки.
Предполагам, че си имат доверени сервизи, с които работят за да остане валидна гаранцията.
Предполагам, че си имат доверени сервизи, с които работят за да остане валидна гаранцията.
Бееееее.....
-
asenpopov
- Гараж: Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Газта се монтира само в сервиза на BRC Bulgaria, за да не падне гаранцията. Когато питах за моята О4 1.5 TSI преди няколко месеца ( все още не съм се навил да монтирам) цената беше 3500лв. Има и вариант за монтаж на зареждачката под капака за зареждане на бензин и мисля, че още малко се доплащаше.
До колко си спомням нямаше разлика в разхода бензин/газ, но при работа на газ има и консумация на бензин в съотношение 19/1 газ/бензин.
Предлагаха ми ако още при доставката влезе в сервиза им и избера вариант бутилката 40-45л да е на мястото на гумата, подарък калъф за резервната гума.
До колко си спомням нямаше разлика в разхода бензин/газ, но при работа на газ има и консумация на бензин в съотношение 19/1 газ/бензин.
Предлагаха ми ако още при доставката влезе в сервиза им и избера вариант бутилката 40-45л да е на мястото на гумата, подарък калъф за резервната гума.
-
Evelin99
Kodiaq 1.5 TSI мнения
hvp800 написа: 03.10.2023, 21:19:00 И аз се бях зарекъл да не взимам дизел , ама …. Та след не много ползване вече съм твърдо убеден , че дизела не става![]()
Демек избора на човека за гориво го разбирам , а това с предното , и как няма смисъл от 4х4![]()
Защото това 4 по 4 само вдига няколко разхода …
1) цената е 10 000 лв отгоре ( и трабва да вземеш 2.0 мотора )
2) горивото … ( а ше се използва не повече от 2-5 пъти )
3) последващи обслужвания
Ще слагаме газ 3500 лв и се слага в БРЦ ( от шкода ни го казаха )
За съжаление няма фабрична газ ( имаше само метан ама не се предлага )
- netizen
- Гараж: ID.7 Pro Tourer
Kodiaq 1.5 TSI мнения
това е силно преувеличен тираджийски фолклор за използването на 2 до 5 пъти на 4х4 системата ... малко като On/Off копчето за турбо ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
stivek
- Гараж: Skoda Kodiaq Vision FL 2021 1.5 TSI ACT
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Динамиката ми е достатъчна. Добра е като за теглото и мощността на двигателя. Разбира се, ако си роден състезател, на когото всички на пътя му се пречкат, няма да ти стигнеEvelin99 написа: 03.10.2023, 21:17:12 Дай ми инфо за динамиката , как се справя има ли ускорение и прочие
А с ръчните скорости имам повече контрол кога и как да превключа. Разбира се, когато колата е много натоварена, се усеща нужда от повече мощност.
Понякога се налага да изпреваря на 3-та или 4-та, ако трябва да стане много бързо, но като свикнеш с колата, това се усеща.
-
danlofflex
Kodiaq 1.5 TSI мнения
Здравейте незнам дали тази тема е за тук но ще попитам според вас това лед матрични фарове ли са понеже мисля че от шкода ме лъжат.Защото вчера дойде колата от Чехия ходих да я вида и като попитах те ми казаха не и аз ги попитах отново защото им казах понеже нивото на оборудване е Selection там пише че има лед матрични фарове и те викат аа да еми значи са такива но са по ефтин вариант на матрични фарове.Хора моля ви помогнете лъжат ли ме или не !
-
danlofflex