Жълтеещи зони на ксенона

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
VALDO

Site Admin

Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 50 4T
Honda Forza 350
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Honda XL750 Transalp
Обратна връзка:

жълтеещи зони на ксенона

Мнение от VALDO »

Тодоракис, я кажи марката на ксенона каква е!
Изображение
Аватар
tsonko

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 TDI powered by Gunter Service

жълтеещи зони на ксенона

Мнение от tsonko »

И при мен имаше такива жълти петна, но като сипах новата зимната течност за чистачки и изчезнаха (тая година взех синя, досега бях с жълта оригинална на ФВ). Може би от измиването на фара с нея нещата отново си дойдоха на мястото!
Аватар
TheSaint

Škoda Racer

Гараж: Octavia RS230
Обратна връзка:

жълтеещи зони на ксенона

Мнение от TheSaint »

Утре ще ти покажа откъде е това петно... иначе за постовете по горе [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
xor

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia III, 1.8 TSI, L&K
ex: Skoda Octavia II, 1.9 TDI DSG, powered by Günter

Жълтеещи зони на ксенона

Мнение от xor »

Няма нищо ненормално в това. Блендата на фаровете, която отрязва светлинния сноп за късите причинява дифракция на светлината, а в ъглите на блендата се получава дифракция и наслагване на вълни в две равнини.
Ето повече информация за любопитните: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Diffraction
Същия ефект се получава и при фотоапаратите в силно контрастните зони (т.нар. color fringing).

P.S. Причината някои да си мислят, че афтърмаркет крушките оправят проблема е, че повечето афтърмаркети са по-сини от фабричните и най-вероятно целият им спектър е различен, което води до различен цвят на въпросното петно, но не и до отсъствие на ефекта.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Жълтеещи зони на ксенона

Мнение от Sec8200 »

Xor,мерси. За мен е затворено питане.
Да има наслагване и пречупвания. Светльо ми обърна внимание и на факта,че има вертикална чупка на самите фарове,което обяснява и нехомогенното разпръскване и в средата (неко не съм го снимал, но има различна цветова температура в едни зони успоредно на пътя).

Всичко е ток и жици, вчера спря до мен Мазда 6 с лупи нексенони (другата ми опция за кола) и видях реално, колко по- добре е ксенона на Октавията.

Относно color fringing ще ти пиша на лично, скоро научих за този ефект.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”