БГ сервизи - общи приказки

Впечатления от сервизите, които посещавате за вашата любима Шкода. Теми на Партньорите на СНЦ ШФБ
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Отварям нова дискусионна тема, да не цапаме онази на водната помпа на Супърба.
SimichOil написа: 18.10.2023, 09:56:07 За един читав ремонт - надценката, т.е. печалбата на майстора (от частите само) е по-голяма от парите които ще изкара от самия ремонт. Затова не искат да работят с части на клиента - нищо че тези части може да са взети от същия вносител или дистрибутор и са взети от същия рафт или шкаф.
И това пак идва от мераците на българина да ценообразува чуждият труд. Видно и от дискутираната ф-ра на Трансексперт, надценката в частите спрямо Еуратек е минимална, "оскъпяването" на ремонта идва от графа труд. И веднага се почва дискусията - ама тоя що ми взима толкоз много за труд.

Затова някой майстори предпочитат да скрият парите за труда си в надценката на частите. Да ама някой клиенти пък не искат да ги цакат със скъпи части... няма угодия. [smilie=pardon.gif]
Бееееее.....
Аватар
Us3rnam3d

Škoda Фен²

Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K

Мнение от Us3rnam3d »

В случая бих предпочел да ми се обясни как / какво / защо се сменя и евентуално как / какво / защо може и да не се сменя и какви биха били последствията от това. А не просто да отида, да ми се каже "Сменяме тва, тва и онова", защото еди си кой така казал, да изсипя примерно 2 бинки и после кой от къде е. [smilie=pardon.gif] Предпочитам личния подход на хора, които имат опит с тези коли. Ако е качествена услугата (при сравнително технически грамотен човек много лесно се разбира дали е такава, даже не трябва да си супер навътре в нещата) никога не съм правил и няма да правя сметка на труда на един човек. Отивам, разбираме се какво ще се сменя / ремонтира, казва ми се сума (с уговорката, че може да се промени като се отвори и се прегледа, ако изскочи нещо друго), правят се процедурите, оглеждам (ако е нещо различно от смяна на масло / ремъци примерно), плащам, стискаме си ръцете и ако се наложи пак съм там.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

Цецо75 написа: 18.10.2023, 11:25:40 И това пак идва от мераците на българина да ценообразува чуждият труд.
E когато става дума за сервизи на коли - ценообразуваме чуждия труд. Когато обаче става дума за ток, газ, горива и т.н. - тогава вече се борим с "посредници", с фирми намърдани по средата - които бъркат в нашия джоб. А на практика си е 1:1 - но в единия случай сме българите дето винаги гледаме в чуждото канче, а в другия сме хората които си търсим правата.

п.с. Аз нямам проблеми с цените на майсторите. Досега винаги съм си плащал като поп каквото ми кажат и не ме интересува кой какво и колко взел. Щом съм доволен - нямам драми с майстора. В случая въпроса е принципен....защо не може да се работи с части на клиента.
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Аз ако имах сервиз нямаше да работря с части на клиента по следните причини:

1. Ако клиент ми донесе 5 части (принципно говоря), аз пак трябва да седна и да проверя тези части дали са за тази кола въобще. Разбира се, част от тях може да ги позная веднага, но някои ще трябва да ги проверя.
2. В другата тема предположиха, че майстора печели веднъж от труд и втори път от части. Аз мисля, че ако клиента ми прекъсне единия поток от доходи, ще увелича другия за да компенсирам - напълно логично бизнес решение.
3. Ако частите са от мен, аз за много от популярните двигатели и купета ще имам дори налични части, така че дори нещо да е дефектно, да се забави или да се съсипе по време на монтажа, мога да отреагирам веднага.
4. Ако клиентите си носят частите, трябва за всяка кола да говоря с различен "доставчик" вместо с един.
5. Ако клиентите си носят частите, ще правя по-малко обороти, когато купувам части, ще получавам по-малка отстъпка, съответно ако искам да реализирам същата печалба трябва да вдигна цената на труда. Пак се връщаме на т.2

Това е само на примависта, сигурно има и причини, за които не се сещам ))
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

peyopetrishki написа: 18.10.2023, 12:38:16 ако имах сервиз
peyopetrishki написа: 18.10.2023, 12:38:16 аз за много от популярните двигатели и купета ще имам дори налични части,
peyopetrishki написа: 18.10.2023, 12:38:16 пак трябва да седна и да проверя тези части дали са за тази кола въобще.
Те за тва нямаш сервиз [smilie=sarcastic.gif]
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Нямам щото не ми се занимава със скъсаняци, 'ма и в счетоводството пак ги има, няма оттърване от българина [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Мнение от igeorgiev82 »

Аха,значи човек,който си прави сметката и разходите е скъсаняк [smilie=pardon.gif]
silent

Škoda Фен²

Мнение от silent »

ми да скъсаняк си ...пич си като не те интересува кво плащаш особено в приятелските сервизи ...и не ти пука за егр-И дпф-И док-ОВЕ сцр-И и прочие шитни и направо ги фъргаш... [smilie=sarcastic.gif]
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

[smilie=popcorn1.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

SimichOil, Причините както казах са две - за да си маскира част от печалбата за труд и за да си спести евентуални рекламации, когато някой му занесе боклучави части. Като и двете са обусловени от пазарната ситуация на този тип услуга.

Аз не защитавам конкретни практики или сервизи. Просто казвам защо го правят. Същото е като с връщането на километражите - да тъпо е, но масовия клиент във БГ така го иска (ти, аз какво мислим не е важно). [smilie=pardon.gif]

За мен най-важното е нещата да са изговорени предварително. Ако сервиза работи с негови части и аз съм ОК с това - работим. Ако сервиза позволява външни части и аз имам откъде да ги купя по-евтино - работим. Иначе не. Не виждам драма. Пазара не е като да е монополизиран - конкуренция има.
Бееееее.....
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Не знам защо се коментират само и единствено цените на сервизите. Те не са в никакъв случай показател за качествени услуги. Както много често става евтините неща накрая излизат скъпо. За мен най-определящо е даден сервиз как успява да диагностицира проблемни ремонти, където не може да се определи толкова лесно причината за проблема. Има разлика дали ще платиш малко повече и ще ти решат проблема или ще плащаш по-малко и ще си играят на проба-грешка и накрая да ти излезне троен ремонта. Естествено не говорим за сервизи, където цената е двойна или нагоре на средните за пазара. А и няма как сервиз да поддържа качествени услуги с ниско заплащане, голямо текучество на хора и т.н. А това пряко влияе върху цените за крайния клиент.

Относно работата с части на крайният клиент тук също не може еднозначно да се отсече - да може или да не може. За консумативи при смяна на масло не виждам проблем да се носят и части на клиента. Има и случаи, където често трябва да се търсят части втора употреба, защото цената за нови е необосновано висока. В такива случаи сервиза е редно да поеме гаранция само за труда си, но не и за частите. И ако е читав няма да прикрива собствените си грешки в тези случаи.

Веднага давам и пример - при проблем с DSG-то всеки е тича при Мишо от Горубляне, стига да е в България. И не му пука, че може и повече да му вземе за труд, защото знае, че е един от най-добрите за ремонт на DSG у нас.
Последно промяна от nmnikolov на 18.10.2023, 13:27:55, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
vankissa

Škoda Ентусиаст

Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154

Мнение от vankissa »

Ехххаааа, държа са за стола и [smilie=popcorn1.gif]
Аватар
vankissa

Škoda Ентусиаст

Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154

Мнение от vankissa »

Абе, къде е @lubomirov1985?
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

igeorgiev82 написа: 18.10.2023, 12:51:57 Аха,значи човек,който си прави сметката и разходите е скъсаняк
В този конкретен случай, не правиш сметка на твоите разходи обаче, а на приходите и начина на работа на някой друг. Нали разговора върви в посока, защо видиш ли сервизите не работели с части на клиента, а не в посока "искам да си купя сам частите, насочете ме към сервиз, който работи така".

Когато сервиза не работи с части на клиента или ходиш другаде, или се примиряваш и не си пазаруваш части сам.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Мнение от igeorgiev82 »

peyopetrishki,
Да ве.Ти при кого ще смениш масло,при Д брос и ще ти вземе 90-100 лева или при Стефан за 50 (примерно)
Ако идеш при Стефан,значи и ти си същия скъсаняк като всички ;)
peyopetrishki написа: 18.10.2023, 14:30:17 на приходите и начина на работа на някой друг.
Боли ме уя за приходите на някой,интересуват ме само моите разходи [smilie=pardon.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Шкода Сервизи, Форумни майстори, Партньори”