LED матрични светлини - Проблем със заслепяване на насрещни автомобили
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- gencho01
- Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6
Развитие по матричните и сензорите - ходих до представителството и ми казаха, че чувствителността, която се задава от инфотеймънта е за камерата, която следи за трафика пред колата и според настройката прави сянката - по-рано или по-късно. Сензора за светлина преценява само кога да включи и изключи фаровете.
Сега съм на друга вълна и ползвам поста - обмислям да си фолирам със защитно фолио фаровете. Та според Вас има ли смисъл и дали влияе на гаранцията, че това го реших тези дни и не съм питал в Еуратек
Сега съм на друга вълна и ползвам поста - обмислям да си фолирам със защитно фолио фаровете. Та според Вас има ли смисъл и дали влияе на гаранцията, че това го реших тези дни и не съм питал в Еуратек
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Има смисъл дотолкова, че да предпазиш фаровете от това да се накълват от песъчинки от автомобилите, зад които караш. Аз нямах намерение да слагам фолио на фаровете, но колеги от форума с повече опит ми препоръчаха да сложа и затова сложих (така и така слагах на страничните колонки). При мен излезе 180 лв (за главните фарове + фаровете за мъгла). Аз поръчах да сложат само на главните фарове (130 лв), но компютърният шаблон за плотера включвал и фаровете за мъгла, затова излезе 180 лв.gencho01 написа: 02.10.2023, 22:35:51 обмислям да си фолирам със защитно фолио фаровете. Та според Вас има ли смисъл и дали влияе на гаранцията
На мен предният ми капак, колкото и да съм гледал да карам по-далеч от предните, вече е понакълван, въпреки че имам керамично покритие. Ако нямах сложено фолио на фаровете, сигурно и те щяха да са рендосани вече. Затова има смисъл от фолиото, ако караш с висока скорост.
Що се отнася до гаранцията на колата, не виждам как залепянето на фолио отпред на фаровете може да окаже каквото и да било влияние на гаранция.
- gencho01
@smoke, Аз ще говоря допълнително с човека, който мисля да фолира, но на нови фарове предполагам нищо не се пили или полира, а просто почистване и слагане на фолиото... ![search [smilie=search.gif]](./images/smilies/search.gif)
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
@gencho01, няма никаква интервенция по фаровете. Фолиото се лепи директно върху тях. По всяко време може да се отлепи, ако искаш. По никакъв начин не се отразява на гаранцията на автомобила.
- fryeruk
- Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M
Фолиото е най-смисленото нещо, що се касае до предпазване на автомобила, особено ако е нов. На предната ми кола съм боядисвал два пъти предеден капак и броня и сега ще влиза отново за боя ( като не говорим между боядисването, че си гледаш предницата на колата на точки от камъчета...). Фаровете пък стават леш за отрицателно време, особено ако се кара и зимно време по нашите пътища, осеяни с тонове пясък и чакъл. Керамично покритие няма как да защити лака от мехнични повреди.
-
sdaskalov86
- Гараж: VW PASSAT B9 2.0 TDI
Ex. Superb III, 2.0 TDI, 6DSG, ~180 HP, ~400 Nm, ReceChip - Обратна връзка:
Ето на моята кола, няколко години по-късно, на какво прилича фолиото и на какво фарът:
- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
При мен има развитие, през седмицата бях в Дружба да ми ги регулират. Казаха, че наистина левия е биел високо, като гледам и двата са свалени доста сега - резултата за града и извънградско са перфектни. За магистрала бих искал да са малко по напред (има мегдан доста) ама нищо, така ще се кара по-бавно
Яд ме е, че не могат да се управляват от купето! Какво ще стане като се натоварим 5 човека с багаж, тогава ще ги нагласи ли сама при палене или пак ще сваляме самолети?
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Би трябвало автоматично да ги регулира като я натовариш, затова са кантарите на задната ос.
Бееееее.....
- gencho01
Колко по-високо е било, понеже и при мен левия ми се струва, че е една нищожна идея над десния, но съм свикнал от другата ми кола двата да са в точна линия отсечени, а матричните имат малко размита линия и не мога да преценя. Отделно аз като питах в сервиза ми казаха за нивото, че щом не е имало някакъв инцидент или интервенция по фара, от завода настройката не би могла да стане по-точна и може да се разрегулират съвсем, но явно може.
От както съм на висока чувствителност на сензора никой не ми е светкал на дълги, на къси например градско също не са ми светкали, макар че ми се струват високи късите
- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
При мен линията винаги си е била ОК и левия е бил под десния, просто и двата бяха високи и тези отсреща ме споменаваха 
Ето така е в момента, като това е снимка през деня, много са силни:

Ето така е в момента, като това е снимка през деня, много са силни:

- gencho01
Ето и моята височина, която смятам за една идея висока, но не е проблем за насрещните, съдейки че не ми светкат

-
grnka
- Гараж: Skoda Octavia 1.5 TSI MhEV 2023
Ама те не се ли регулират автоматично? Странно. Аз имам и на халогенните ЛЕД и като ги светя става ден отпред. Тогава наистина ми присветкат отпред и ги изключвам.
- gencho01
@grnka,
Матричните се регулират автоматично, а обикноивения ЛЕД има възможност за ръчна настойка на височината. Настройка на нивото при автоматичните се прави само в сервиз, понеже ако се пипне ръчно от врътките, компютъра докарва зададеното софтуерно ниво и няма ефект пипането на връчките на самия фар. Ако под халогените визираш долните фарове за мъгла, те светят отсечето на права линия, но при мен светят много ниско долу под основните. В интерес на истината още не съм ги ползвал за краткия период, от който имам колата, те така или иначе са за лоши метеорологични условия и в нормално време полицаите не са доволни, че светят
В режим корнеринг като светне в съответната посока не ми се вижда да свети нагоре, за да заслепява някой от среща.
Матричните се регулират автоматично, а обикноивения ЛЕД има възможност за ръчна настойка на височината. Настройка на нивото при автоматичните се прави само в сервиз, понеже ако се пипне ръчно от врътките, компютъра докарва зададеното софтуерно ниво и няма ефект пипането на връчките на самия фар. Ако под халогените визираш долните фарове за мъгла, те светят отсечето на права линия, но при мен светят много ниско долу под основните. В интерес на истината още не съм ги ползвал за краткия период, от който имам колата, те така или иначе са за лоши метеорологични условия и в нормално време полицаите не са доволни, че светят
В режим корнеринг като светне в съответната посока не ми се вижда да свети нагоре, за да заслепява някой от среща.
- Impress_me
- Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри
Как оправих заслепяването. Оказа се, че поради щета в доверен сервиз има разместване на левия фар и го хванах на ГТП.
След корекцията си карам само на дълги. Става дума за MultiBeam на Мерцедес Е W213.
След корекцията си карам само на дълги. Става дума за MultiBeam на Мерцедес Е W213.
- Tuscany
- Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp
Имам питане - не е проблем, но друга "обща" тема за маричните светлини не намерих.
Актуалната кола е с AFL - сиреч "завиват". Когато карам, да кажем, извънградско, с 60км/ч, при плавен завой, фаровете се извъртат по кривата на завоя (вероятно това всички го знаете, ама да кажа).
Как седи въпроса с точно такъв тип завои при матричните свелини? Ако приемем, че не съм актиривал автоматичните матрични, как ще се освети вътрешната част на завоя? Не говоря в града, при бавна скорост и при 90 градуса завой. Става въпрос при нормално движение. Или, например, слизане и качване на магистрала - там също много добре осветяват мойте, а не светят "в полет".
Актуалната кола е с AFL - сиреч "завиват". Когато карам, да кажем, извънградско, с 60км/ч, при плавен завой, фаровете се извъртат по кривата на завоя (вероятно това всички го знаете, ама да кажа).
Как седи въпроса с точно такъв тип завои при матричните свелини? Ако приемем, че не съм актиривал автоматичните матрични, как ще се освети вътрешната част на завоя? Не говоря в града, при бавна скорост и при 90 градуса завой. Става въпрос при нормално движение. Или, например, слизане и качване на магистрала - там също много добре осветяват мойте, а не светят "в полет".
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г