Аха затова викаш дай максимално много допълнителни разходи за ремонт да си докараме... Ти си лесен с партийните пари от ГЕРБ, ама ние трябва от джоба да си ги извадимЦецо75 написа: 25.09.2023, 09:58:43 В новите коли има заложени толкова трапове за след 5-тата година, не мисля, че имаме шанс срещу индустрията.
Octavia 1.5 TSI 6M - Драгомир
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
@smoke, оборотите на 140 са към 2400-2450. Ето и снимка

Тази снимка е от темата на @andreev, за неговата кола.

Няма голяма разлика в оборотите.
И аз като @nmnikolov, използвам температурата на маслото, за да следя кога е загряла колата. Стане ли 50 градуса, карам в по-високи обороти. Особено зимата е полезно.
@fryeruk, щом твоята с Равенол държи 110 градуса, значи и при мен трябва да падне с няколко градуса след смяната.
Всъщност все тая. Всичко тръгна оттам, че старата ми О3 рядко стигаше 100 и повече градуса при същото каране. Явно разликата идва от двигателя и маслото.

Тази снимка е от темата на @andreev, за неговата кола.

Няма голяма разлика в оборотите.
И аз като @nmnikolov, използвам температурата на маслото, за да следя кога е загряла колата. Стане ли 50 градуса, карам в по-високи обороти. Особено зимата е полезно.
@fryeruk, щом твоята с Равенол държи 110 градуса, значи и при мен трябва да падне с няколко градуса след смяната.
Всъщност все тая. Всичко тръгна оттам, че старата ми О3 рядко стигаше 100 и повече градуса при същото каране. Явно разликата идва от двигателя и маслото.
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
На 2ка дизел при 140 заковава 2000 оборота, обаче при по-интензивно каране, с по-резки ускорения ми се е случвало да виждам 115-116 градуса.
- _v_
- Гараж: Шкода Октавия Скаут
Наскоро се видяхме с @Драгомир, по повод подновяване на застраховките, та да споделя, че наистина колата му изглежда много добре, особено с този декоративен спойлер отзад - придава много спортен вид на автомобила. Желая ти много безаварийни километри и все така да я гледаш добре!
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
-
asenpopov
- Гараж: Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
@Драгомир, и аз като @_v_, съм впечатлен от визията на колата, дори само на снимки. Чакам да видя как ще се развие сагата с моята мултимедия и какво ще правя с колата, но ако продължим по пътя заедно обмислям монтаж на газова и визуален тунинг като при теб. Ще съм ти благодарен ако споделиш малко повече инфо за подмяната на елбмата и буквите, монтажа на спойлера и рамката при бронята. За сняманта на рамката около решетката никъде не мога да намеря клипчета, за да видя дали ще мога сам да се справя със задачата, буквите и емблемата ми се струват лесно. Ако правилно се ориентирам спойлера мога да го поръчам през ЕТ, но не съм срещал останалите черни елементи да се предлагат от тях.
- fryeruk
- Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M
@Драгомир, за да не ти пълня темата със снимки, сега се разрових в моите, уточнявам, че двигателя е вече разработен:
-външна температура 24 градуса, скорост 132км/ч на темпомат - температура на маслото 104 градуса;
-външна температура 23 градуса, скорост 100км/ч на темпомат - температура на маслото 91 градуса;
-външна темепратура 27 градуса, скорост 60-80км/ч в Гърция измежду селата и в тях - температура на маслото - 98 градуса;
-външна температура 35 градуса, скорост 136км/ч на темпомат - температура на маслото - 109 градуса;
Маслото е Равенол по спецификация 0W-20 от @ЦецоNOL,
Иначе @Цецо75, не е лошо хич да има такова показание за темп. на маслото. Вярно не караме ралия Кения, но точно зимата си е мерител за загряването на двигателя в първите минути работа. От моите наблюдения температурата на антифриза скача на 90 градуса минути след стартирането на двигателя, а маслото достига 90 градуса значително по-бавно. Отделно да не говорим, че температурата на антифриза през лятото никога не прескача 90 градуса, дори с градус, което не е много меродавно...
-външна температура 24 градуса, скорост 132км/ч на темпомат - температура на маслото 104 градуса;
-външна температура 23 градуса, скорост 100км/ч на темпомат - температура на маслото 91 градуса;
-външна темепратура 27 градуса, скорост 60-80км/ч в Гърция измежду селата и в тях - температура на маслото - 98 градуса;
-външна температура 35 градуса, скорост 136км/ч на темпомат - температура на маслото - 109 градуса;
Маслото е Равенол по спецификация 0W-20 от @ЦецоNOL,
Иначе @Цецо75, не е лошо хич да има такова показание за темп. на маслото. Вярно не караме ралия Кения, но точно зимата си е мерител за загряването на двигателя в първите минути работа. От моите наблюдения температурата на антифриза скача на 90 градуса минути след стартирането на двигателя, а маслото достига 90 градуса значително по-бавно. Отделно да не говорим, че температурата на антифриза през лятото никога не прескача 90 градуса, дори с градус, което не е много меродавно...
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
fryeruk, Мисля, че говорим на различни езици. Аз не казвам, че конкретно за теб няма нужда от това показание. Подозирам, че всяко показание, което можеш да изкопчиш би представлявало интерес за теб и би го намерил за полезно.
Казвам, че за средностатистическия юзер е безмислено да го има. Ханс се мята на колата и кара с колкото му е нужно да кара, сменя масло на 30к и въобще не го е еня колко градуса вдига. Щом не свети червена лампа и колата се движи - всичко е ОК.
Аз лично си знам, че не е хубаво да ръчкам колата, докато не е загряла и толкоз, това ми е достатъчно. Ако ми се наложи (поради ситуация) ще я ръчкам и незагряла, няма да се пребивам, защото видиш ли не било загряло маслото.
Ти например, като го следиш маслото, оставяш ли колата да поизстине на празен ход, като си я шпорил по магистрала?
Казвам, че за средностатистическия юзер е безмислено да го има. Ханс се мята на колата и кара с колкото му е нужно да кара, сменя масло на 30к и въобще не го е еня колко градуса вдига. Щом не свети червена лампа и колата се движи - всичко е ОК.
Аз лично си знам, че не е хубаво да ръчкам колата, докато не е загряла и толкоз, това ми е достатъчно. Ако ми се наложи (поради ситуация) ще я ръчкам и незагряла, няма да се пребивам, защото видиш ли не било загряло маслото.
Ти например, като го следиш маслото, оставяш ли колата да поизстине на празен ход, като си я шпорил по магистрала?
Бееееее.....
- Драгомир
@asenpopov,
- Предната емблема и надписа Skoda на задния капак не съм ги сменял. Махнах само надписа Octavia от задния капак.
Иначе отдавна купих оригинален черен надпис Skoda, но не знам дали ще мога да го залепя право. Затова още не съм го сменил.
- Задното спойлерче се монтира лесно. Има инструкции в комплекта. Изисква и закупуване на специално лепило (и двете от ЕТ).
- за смяната на рамката на предната решетка трябва да се свали цялата броня. Най-лесно е да се вдигне цялата предница с два крика, да се свалят предните гуми, след това предните подкалници и накрая бронята. Рамката на решетката не може да се махне без да се счупят ушите, които се захващат за бронята. Мога да изпратя сервизна информация.
- докато си свалил бронята е момента да смениш и и трите решетки (под номера и около фаровете за мъгла), ако твоите са с хром, разбира се.
- капаците на огледалата ще снемяш ли?
Това са номерата на частите:
- задно спойлерче - 5E6071641F9R
- рамка на предна решетка - 5E3853761AF9R
- капаци за огледала - 5E3072530BF9R
- решетки под номера и около фаровете за мъгла (с отвори за парктроник) - 5E3807681A9B9, 5E3853677 9B9, 5E3807682A9B9
Всички се продават в ЕТ
- Предната емблема и надписа Skoda на задния капак не съм ги сменял. Махнах само надписа Octavia от задния капак.
Иначе отдавна купих оригинален черен надпис Skoda, но не знам дали ще мога да го залепя право. Затова още не съм го сменил.
- Задното спойлерче се монтира лесно. Има инструкции в комплекта. Изисква и закупуване на специално лепило (и двете от ЕТ).
- за смяната на рамката на предната решетка трябва да се свали цялата броня. Най-лесно е да се вдигне цялата предница с два крика, да се свалят предните гуми, след това предните подкалници и накрая бронята. Рамката на решетката не може да се махне без да се счупят ушите, които се захващат за бронята. Мога да изпратя сервизна информация.
- докато си свалил бронята е момента да смениш и и трите решетки (под номера и около фаровете за мъгла), ако твоите са с хром, разбира се.
- капаците на огледалата ще снемяш ли?
Това са номерата на частите:
- задно спойлерче - 5E6071641F9R
- рамка на предна решетка - 5E3853761AF9R
- капаци за огледала - 5E3072530BF9R
- решетки под номера и около фаровете за мъгла (с отвори за парктроник) - 5E3807681A9B9, 5E3853677 9B9, 5E3807682A9B9
Всички се продават в ЕТ
- fryeruk
- Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M
Винаги на празен ход след дълго каранеЦецо75 написа: 25.09.2023, 14:58:05
-
asenpopov
- Гараж: Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
@Драгомир,
ако се навия да премина от хромираните елементи на черни мисля да се помъча и надписа да си сложа както трябва. Тук гледам, че с хартиеното тиксо добре става като водач да не се изкриви: https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... ent-guide/ ,но ти като си махнал вече надписа ще е малко предизвикателство да се напасне точното място.
За смяната на рамката около решетката, като взема колата някой ден от сервиза ще я огледам хубаво какво точно трябва да откача, но намерих пост: https://www.drive2.ru/l/587927560143278074/, в който не свалят предните гуми, предполагам и това ще е вариант с известни трудности за достъпност на някой друг болт. Може все пак да ми пратиш сервизна информация и в тази връзка, могат ли да ми се заядат за гаранцията, понеже ще се свали цялата броня с фронт асиста, парктроници и т.н. вързани към нея? Капаците най-вероятно ще ги оставя. Благодаря за каталожните номера!
ако се навия да премина от хромираните елементи на черни мисля да се помъча и надписа да си сложа както трябва. Тук гледам, че с хартиеното тиксо добре става като водач да не се изкриви: https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... ent-guide/ ,но ти като си махнал вече надписа ще е малко предизвикателство да се напасне точното място.
За смяната на рамката около решетката, като взема колата някой ден от сервиза ще я огледам хубаво какво точно трябва да откача, но намерих пост: https://www.drive2.ru/l/587927560143278074/, в който не свалят предните гуми, предполагам и това ще е вариант с известни трудности за достъпност на някой друг болт. Може все пак да ми пратиш сервизна информация и в тази връзка, могат ли да ми се заядат за гаранцията, понеже ще се свали цялата броня с фронт асиста, парктроници и т.н. вързани към нея? Капаците най-вероятно ще ги оставя. Благодаря за каталожните номера!
- tsb
- Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.
И аз съм любител на разни шукар показатели на база, че чисто информативно знанието е сила.Цецо75 написа: 25.09.2023, 14:58:05 fryeruk, Мисля, че говорим на различни езици. Аз не казвам, че конкретно за теб няма нужда от това показание. Подозирам, че всяко показание, което можеш да изкопчиш би представлявало интерес за теб и би го намерил за полезно.![]()
Обаче В студа и задръстването да ръчкам като позагрее моторя...за къде точно
Иначе като си познаваш колата и маршрутите е лесно да знаеш кога е в зоната на оптималния температурен диапазон.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
- Драгомир
Да споделя още някои впечатления.
Много съм доволен от избора на режим на шофиране. Добавих го основно заради по-директния/твърд волан на режим спорт, но с радост установих, че има и бонус - по-директен/отзивчив педал на газта. Комбинацията от двете прави автомобила по-приятен за шофиране.
Малко съжалявам, че не поръчах DCC. Търговецът ме убеждаваше, че нямало никаква разлика. Нищо, следващия път.
Нещо, което не ми се е случвало с О3.
При много бавно движение, в задръстване например, дори вечерно време, при ниска външна температура 16 градуса, от духалките духа топъл въздух и се налага или пускане на климатик или отваряне на прозорец.
Явно въздухът, който влиза в купето се нагрява от двигателя.
@smoke, беше писал за подобно нещо преди време.
Някой друг с подобни впечатления?
При дизелите може би този ефект не е толкова изразен.
При движение с висока скорост всичко си е нормално.
Много съм доволен от избора на режим на шофиране. Добавих го основно заради по-директния/твърд волан на режим спорт, но с радост установих, че има и бонус - по-директен/отзивчив педал на газта. Комбинацията от двете прави автомобила по-приятен за шофиране.
Малко съжалявам, че не поръчах DCC. Търговецът ме убеждаваше, че нямало никаква разлика. Нищо, следващия път.
Нещо, което не ми се е случвало с О3.
При много бавно движение, в задръстване например, дори вечерно време, при ниска външна температура 16 градуса, от духалките духа топъл въздух и се налага или пускане на климатик или отваряне на прозорец.
Явно въздухът, който влиза в купето се нагрява от двигателя.
@smoke, беше писал за подобно нещо преди време.
Някой друг с подобни впечатления?
При дизелите може би този ефект не е толкова изразен.
При движение с висока скорост всичко си е нормално.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
При мен проблемът с духането на горещ въздух ставаше при движение с висока скорост (100+ км/ч) при отворен прозорец. Явно при отворен прозорец заради разлика в налягането се получава по-силен поток на въздуха през духалките. Затоплянето на въздуха явно е от двигателя и се усеща осезаемо най-вече, когато външният въздух е студен.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
Аз за това даже не съм ги питал а беше първото нещо, което добавихДрагомир написа: 01.10.2023, 13:18:01 Малко съжалявам, че не поръчах DCC. Търговецът ме убеждаваше, че нямало никаква разлика