Amundsen + Canton 5.1 Surround

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
sve

Škoda Фен

Гараж: Roomster 1.4 TDI 80 hp
Superb II 2.0 TDI 170 hp, 4x4, 6DSG
Superb III 2.0 TDI 190 hp, 4x4, 6DSG

Мнение от sve »

Така ...
Изображение
Според ръководството оборудваните с Canton автомобили поддържат многоканален звук (5.1.), което е логично предвид броя и вида на говорителите, субуфера и допълнителния усилвател. Също така има и допълнителни настройки относно степента на съраунда, нивото на субуфера и т.н.
При пускане на многоканален Flac с музика от СД картата, сякаш има някакво пространствено звучене ...
Обаче...
За да съм сигурен свалих тестови файлове, които пускат отделни фрази към отделните канали. Чува се един глас, който последователно казва "Front left, Front right, Rear left, Rear right и т.н.". На компютъра и домашното аудио се чуват всички фрази където трябва. В колата обаче чувам само "Front left и Front right" Останалите канали въобще не се чуват.
В Briskoda намерих тази тема, където твърдят, че само Columbus в комбинация с Canton може да пуска 5.1.

https://www.briskoda.net/forums/topic/5 ... be-useful/

Там в ръководството е написано точно това. В българския вариант е посочено, че се отнася за Canton, без да се прецизира комбинацията с Columbus.

Та ...
Къде е истината? Някой успявал ли е да подкара 5.1. на Amundsen в комбинация с Canton?

Ползвал съм тестовите файлове посочени в темата в Briskoda и всички варианти на битрейт и кхц дават един и същи отрицателен резултат.
stenlius

Шкода Новак

Мнение от stenlius »

Правилното плейване на native многоканални файлове зависи от декодера, който в случая е вграден в MMI - т.е. Кълъмбъса. Системата на Canton е само озвучаване и няма нищо общо с декодирането на източниците, може явно само да прави виртуализация (upmix) на канали чрез DSP-то си с Амундсен. Т.е. Canton поддържа виртуализиран 5.1 звук (ръководството не лъже), но няма отношение към поддръжката на native 5.1 канален звук. Kойто в този случай може да дойде само от източник с контейнер FLAC/m4a/Vorbis и явно само чрез по-високият клас MMI Columbus.
Аватар
Us3rnam3d

Škoda Фен²

Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K

Мнение от Us3rnam3d »

Прати ми файла, мога да пробвам на моя Columbus с Canton и ще докладвам инфо.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
Аватар
sve

Škoda Фен

Гараж: Roomster 1.4 TDI 80 hp
Superb II 2.0 TDI 170 hp, 4x4, 6DSG
Superb III 2.0 TDI 190 hp, 4x4, 6DSG

Мнение от sve »

@stenlius, общо взето и аз това предполагах че е, но надеждата ми беше в това, че все пак останалите канали въобще не се чуват при тест, т.е. по-скоро файлът не се чете (декодира) както трябва. Ако прави upmix то предните (FL, FR, C), както и задните RL, RR биха звучали на всички говорители с различна сила, а при мен чувам само FL и FR където си трябва. Или греша...?

@Us3rnam3d,
Файловете ги има тук:
https://www.quadraphonicquad.com/forums ... tes.24032/
Същият е линка и в Briskoda...
Аватар
Filip Andonov

Škoda Фен

Гараж: Octavia LK

Мнение от Filip Andonov »

Темата ме заинтригува, и си позволих да сваля файловете които сподели, за да пробвам при мен как са нещата. Аз съм с Columbus + Canton (O3фл).
И шестте канала се инициализират както си трябва и откъдето си трябва!
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”