Модел Yeti от 2009 до 2017 Karoq от 2017 Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Здравейте,
Нов член съм на форума и съм се насочил за покупка на Шкода Камик Амбишън+Бизнес с двигател – 1.5 TSI /110 kW/ 150 К.с.
7DSG. Ще съм благодарен на всеки, който даде мнение конкретно за този модел. Силни страни, слаби такива /ако има /, цени на ремонт /ако се налага/, с една дума всичко за което се сетите относно модела.
Благодаря предварително, на всички, които ще се отзоват!
Поръчвай смело и като дойде карай. Не си пълни главата с излишна информация, която може да ти попречи да се насладиш на покупката. Вземи си и карай това което искаш ти. Ако случайно стане нещо, тогава питай. Решение и отговор ще получиш много бързо.
Успех
Все пак взимаш нова кола с гаранция.
Откъм динамика е ок. Относно автомата, задължително трябва да поръчаш режимите за движение заради лага покрай екологиите/кутията/педала на газта. Останалите екстри са според желанията и финансовите възможности. В моя случай, сякаш Стайл имаше всичко което исках към онзи момент на поръчката и все още продължава да е така. Относно оборудването, пак когато изяснявах какво ще поръчвам, търговецът беше споделил, че в Бизнес няма кожен волан и тонколони в задните врати, тоест е само с 4 тонколони отпред. Внимателно огледай оборудванията и екстрите, които искаш дали са налични в нивото което си избрал.
Екстрите на които се радвам са: автоматичните чистачки, вдигането и свалянето на стъклата през дистанционното, удобните седалки с регулируеми лумбални опори и това, че се регулират достатъчно надолу. Особено удобно е ръчното регулиране на височината на фаровете през колелцето в ляво от волана. Музиката с 8те тонколони е доста добре. Над очакванията ми е, но трябва да си поиграеш с еквилайзера и да слушаш нещо различно от ФМ радио. Ако в момента поръчвах, бих сложил ДЦЦ и 17ки, ако все още се предлагат сред опциите. В началото возеше доста твърдо , но с времето поомеква и започва да се понакланя малко повече в завоите. Иначе откъм комфорт направо с 16ки и стандартно окачване е добре .
Питай ако имаш някакви въпроси, карам колата от подписа от края на юли.
При отключване се задържа бутона, за да се свалят и стъклата и при заключване също се задържа бутона на дистанционното, за да се вдигнат.
Аз съм и с безключов достъп, но само отключва и заключва без да ползвам дистанционното. Стъклата мога да движа, само от ключа!!!
При мен е стандартното оборудване в Стайл. Има Easy start, а не kessy. Отключва и заключва се с ръчно с дистанционното, само когато е натиснат съответният бутон, докато двигателят се стартира/спира с бутон, но дистанционното трябва да е в близост до автомобила. За да вдигна стъклата, заключвам и задържам бутона за заключване. За да сваля стъклата, отключвам и задържам бутона за отключване. При вдигане/сваляне може да се спре до височина, която е различна от напълно затворени/отворени стъкла.
Последно промяна от ИзтрЪпнал на 18.09.2023, 12:32:17, променено общо 1 път.
Задължително си поръчай Hill Hold Control (задържане на автомобила да не тръгне назад при потегляне по наклон, при отпускане на спирачката). От всичките екстри, които има моята О4 спрямо старата ми О2, HHC е една от най-полезните за мен.
Относно кожен волан - коженият волан не е big deal, по-скоро е проблем. Заради "кожения" волан на О4 с перфорираната кожа (която не е съвсем ясно кожа ли е, еко-кожа ли е) ми се налага да ползвам ръкавици за шофиране, понеже воланът много лесно се зацапва от запотените ръце и лепне по ръцете. При обикновения полиуретанов волан на О2 нямам такъв проблем. Обикновеният не лепи, а и се чисти много лесно.
От тонколоните не очаквай чудеса, дори и да са 8. Моята О4 е с 8, но от звука има много какво да се желае. При Kamiq звукът ще е по-зле.
От DCC има смисъл заради режима Comfort (по-меки амортисьори) по копките и неравностите по нашите улици в градовете и селата. Поне при О4 е така. За Kamiq не знам дали ще има толкова смисъл, тъй като при Kamiq гумите са по-дебели и окачването е по-меко.
Edit: Сега видях, че си се насочил към DSG. Ако си с DSG, тогава стандартно ще имаш HHC, така че няма да има нужда да го поръчваш изрично.
Последно промяна от smoke на 18.09.2023, 12:49:08, променено общо 1 път.
smoke написа: 18.09.2023, 12:30:41
понеже воланът много лесно се зацапва от запотените ръце и лепне по ръцете
Токът ще те бие . И аз имам потни ръце, но явно по-малко от теб и не оставям следи по волана. Воланът ми е със стандартната неперфорирана кожа, кръгъл.
Точно заради мекото окачване и накланянето в завоите, ДЦЦ би било полезна опция.
acronym написа: 18.09.2023, 12:07:23
Това коя екстра е? Или към кой пакет.
Затварянето на стъклата чрез бутона на дистанционното не е отделна екстра, а се води нещо като Comfort Function (или нещо такова). Мисля, че може да се добави по-късно чрез кодиране. Тази функционалност е полезна дотолкова, че ако при заключване на колата човек види, че е забравил да затвори стъклото, да може да го затвори чрез задържане на бутона за заключване на дистанционното, без да му се налага да отключва и да дава на контакт, за да затвори стъклото. Иначе при отключване, ако се задържи бутона за отключване, сваля всички стъкла, а не само шофьорското, което не е много смислено.
ИзтрЪпнал написа: 18.09.2023, 11:18:23
задължително трябва да поръчаш режимите за движение заради лага покрай екологиите/кутията/педала на газта
Здрасти, може ли малко повече детайлна информация за режимите (не можах да намеря освен 3-4 слайда от пдф-презентация на техния сайт), защото точно в момента се опитвам да разбера защо на Normal колата се движи все едно е на Eco и лага и педала на газта са непоносими... но това само понякога в натоварено движение в града.
ways, мога да ти кажа как са нещата с режимите при Octavia 4, предполагам че при Kamiq ще е подобно, ако не същото:
Normal - Стандартният режим. Нормален, сравнително бърз response на педала на газта. При отпускане на педала на газта, ако е на равно и скоростта е под 130 км/ч, МОЖЕ да изключи DSG-то от скорост и да продължи да "търкаля" колата напред по инерция на свободна скорост. Под "МОЖЕ", разбирай не веднага, а след няколко секунди, и то ако няма пред теб наблизо друг автомобил. Не изключва от скорост, ако се движи по инерция по нанадолнище. Ако колата е с DCC, амортисьорите са превключени в режим на "нормална" твърдост.
Comfort - Такъв режим има, само ако има DCC. При този режим амортисьорите се превключват в "мек" режим, response-ът на педала на газта е забавен в сравнение с режим Normal. Изключва от скорост по инерция също както при Normal. Режим Comfort е много полезен у нас в населените места, тъй като настилката по улиците ни е голяма драма.
Eco - Също като Comfort, с тази разлика, че при ВСЯКО отпускане на педала на газта, ако е на равно и скоростта е под 130 км/ч, изключва DSG-то от скорост, за да "търкаля" колата напред по инерция на свободна скорост, уж за икономия. Това задължително изключване от скорост при отпускането на педала е много досадно и те кара постоянно да държиш крака си върху педала, за да не изключва всеки път. Отделен е въпросът такова постоянно изключване и включване на скорост дали не износва DSG-то.
Sport - С много бърз response на педала на газта. Превключва DSG-то в режим Sport, така че да държи и превключва на по-високи обороти (може чрез лостчето да се върне обратно на Drive, ако искаш). Мисля, че превключва и двигателя в по-агресивен режим на горивото и турбото. Не съм съвсем сигурен (понеже много рядко съм карал на режим Sport), но мисля че в този режим никога не изключва DSG-то от скорост при отпускане на педала на газта. Ако колата има DCC, превключва и амортисьорите в по-твърд (Sport) режим.
Individual - В този режим можеш ти сам да си настроиш параметрите на няколко неща:
- режим да двигателя и DSG-то (Normal/Drive или Sport);
- твърдост на окачването (ако имаш DCC);
- режим на климатика (Normal или Sport), каквото и да значи това;
- режим на фаровете (Normal или Sport), също не съм сигурен какво значи това;
- при O4 RS може да се настрои и силата на звуковия генератор (Изключен, Normal или Sport).
ways написа: 24.09.2023, 11:31:36
това само понякога в натоварено движение в града
Явно на нормално има променлива и за това как е карана последните км . Чел съм подобни мнения във форума относно други двигатели и дсг кутии. Пробвай на спорт. До към 3000 об\мин ми се чува поносим двигателния шум при ниски скорости. Ръчка е моята.
Здравейте, насочила съм се към Skoda Kamiq, 1.5 бензин 150 k, но се колебая автомат DSG 7 или ръчна скоростна кутия да избера.
Карала съм само ръчка до момента. Бихте ли дали препоръка/ ако имате инфо как се държи автомата през зимата, дали са надеждни като цяло.