След като преди месеци махнах пружините и амортесьорите на колата (беше с фабричен пакет лоши пътища), минах на Билщайн Б4 и Айбах Про-Кит, закупен с помощна на Цецо, за което много му благодаря.
Колата ми е 2.0 тди 150 ДСГ6 Комби. Тогава Сложихме Про-Кит за РС/4х4 моделите, тъй като задните пружини носят около 100кила повече. По този начин задницата ми остана едни около 15мм по-висока, което много ми помага, понеже пътувам нон-стоп натоварен и колата стои равна, даже пак леко висока отзад.
Скоро обаче тази кола ще остане за жената, която обаче не я иска толкова ниска. Реших да сложа нещо подобно на РС пружините, т.е. около 15мм под стандартна кола.
Направих проучване и предните пружини си пасват директно от РС модел - ОЕ номер 5Q0411105HD, височина около 280-284мм. Ако погледнем в каталога на Айбах еквивалентът е R19488 - 272мм според тяхния каталог, но заменка на посочения оригинален номер. Има и други марки с около 280-284,, като цяло проблем с предните няма. Има варианти много според ОЕ номера.
Драмата идва със задните. РС моделите ползват мултилинк окачване и за тях пружината е 335мм, 7.8 навивки и диаметър 11.5мм. Моята кола е с греда обаче, т.е. на мен ми трябва пружина от 2.0 тди 150 комби (с греда отзад), която фабрично да е поръчана със спортно окачване. Имало е такива коли, но естествено са малко.
Според моето проучване, трябва да ползвам пружина 319/320мм, 7 навивки с диаметър 11,8мм, OE 5Q0511121AQ / 5Q0511121AR например R17744 https://www.autodoc.bg/eibach/18259204
Даже от каталог на Айбах намирам това:

Въпросът ми е, някой може ли да потвърди/отрече и като цяло има ли някой със 150 коня ТДИ комби на предно, който си е поръчал спортно окачване от завода, за да можем евентуално по рама да проверим. Благодаря на всички.