Октавия4 или ?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
Октавия4 или ?
Как така Голф и Октавия са еднакви примерно в размера на багажника? Там разликата не е ли много голяма?
- DoH_KuXoT
- Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp
Октавия4 или ?
При комбитата разлики в обема почти няма
- R Dynamic LR5
- Гараж: 6M
Октавия4 или ?
Аз съм слязла от Голф 4 на 230 000 км през 2005. Всички тези километри аз съм ги навъртяла, тогава много пътувах.
2006 изборът беше между Тойота Корола и Шкода.
Отидохме с мъжа ми в Еуратек Надежда.
Много любезен и компетентен брокер ни посрещна, разведе ни, показа ни в детайли изложените модели, обясни ни и отговори на всичките ни въпроси.
В крайна сметка избрахме ОК1 Комби Тур 1.9ТДИ 90к.с., двигател ALH.
Не бях карала дизел дотогава, нито кола с такива размери като дължина.
Сравнението с Голф и Корола за онова време беше в полза на Октавия - пространство, мощност на двигателя, цена, включени екстри.
Октавията струваше 28 000 лв към 13.12.2006
Голфа беше 33 000 лв, хечбек, гол като пушка.
Тойота Корола също беше около 30 000 лв и загуби заради факта, че също е хечбек.
2016 изборът беше между Сеат Леон хечбек ФР 184 к.с., Шкода Октавия 2.0 ТДИ 150 к.с. и Йети, заради отстъпката от 12000 или 14000 лева.
Йетито не ни хареса, заради седалките, прекалено тесни и неудобни ни се сториха, дори на мен, която съм 176 см, 60 кг, а мъжът ми, 173 см, 90 кг, само се мръщеше.
Седнах в Октавия 3 префейс.... и се разтопих.
Това е моята кола. Разгледах я, отвори ми дилъра багажника, седнах на задните седалки....Рай.
Остана въпросът за двигателя.
Имахме информация за 1.4 TSI 150 к.с., че се представя задоволително с това купе и не е много жаден.
Организирахме с Еуратек паралелен тест драйв в един ден с 1.4 TSI и с 2.0 TDI, Октавия 3 хечбек префейс, ръчна кутия.
Колите бяха нови, на по 1000-1300 км пробег.
Подкарах бензиновата - безшумен самолет.
Дизеловата не ме впечатли изобщо.
Изборът се падна на 1.4TSI Vision 150 к.с 6М
По евтина от 2.0TDI Vision 150 к.с 6М с 4000 лв.
Отделно ми направиха безплатно каско за първата година и ми подариха комплект гумени стелки и комплект черни лайстни за праговете на 4те врати.
Континентал също се отчетоха с подаръци тогава, за закупен комплект от 4 зимни гуми получихме термочаша, двойно USB тип А за запалката на колата и пътна чанта.
Колата с поръчка дойде точно за два месеца, на 01.11.16г. я поръчах, произведена беше на 26.12.16г., на 29.12.16г. беше в София, подписах договора, платих 50 % от крайната цена и в края на януари (по моя вина, нямах време, един ден отпуска си пуснах, за да си взема колата, че от Еуратек тогава не издаваха нови коли в събота) колата беше при мен.
6 години и половина минаха от тогава, около 80 000 км имам навъртяни, средният разход е около 6/100 л/км, нищо лошо не мога да кажа за колата, пъргава, безшумна и отзивчива е като поведение, на режим Спорт е още по-забавно с нея, минавала е навсякъде, ходи в чужбина, возила съм багаж, две къщи с нея пренесох, всякакви дивотии.
Дано да съм била полезна, извинявам се за дългият пост.
2006 изборът беше между Тойота Корола и Шкода.
Отидохме с мъжа ми в Еуратек Надежда.
Много любезен и компетентен брокер ни посрещна, разведе ни, показа ни в детайли изложените модели, обясни ни и отговори на всичките ни въпроси.
В крайна сметка избрахме ОК1 Комби Тур 1.9ТДИ 90к.с., двигател ALH.
Не бях карала дизел дотогава, нито кола с такива размери като дължина.
Сравнението с Голф и Корола за онова време беше в полза на Октавия - пространство, мощност на двигателя, цена, включени екстри.
Октавията струваше 28 000 лв към 13.12.2006
Голфа беше 33 000 лв, хечбек, гол като пушка.
Тойота Корола също беше около 30 000 лв и загуби заради факта, че също е хечбек.
2016 изборът беше между Сеат Леон хечбек ФР 184 к.с., Шкода Октавия 2.0 ТДИ 150 к.с. и Йети, заради отстъпката от 12000 или 14000 лева.
Йетито не ни хареса, заради седалките, прекалено тесни и неудобни ни се сториха, дори на мен, която съм 176 см, 60 кг, а мъжът ми, 173 см, 90 кг, само се мръщеше.
Седнах в Октавия 3 префейс.... и се разтопих.
Това е моята кола. Разгледах я, отвори ми дилъра багажника, седнах на задните седалки....Рай.
Остана въпросът за двигателя.
Имахме информация за 1.4 TSI 150 к.с., че се представя задоволително с това купе и не е много жаден.
Организирахме с Еуратек паралелен тест драйв в един ден с 1.4 TSI и с 2.0 TDI, Октавия 3 хечбек префейс, ръчна кутия.
Колите бяха нови, на по 1000-1300 км пробег.
Подкарах бензиновата - безшумен самолет.
Дизеловата не ме впечатли изобщо.
Изборът се падна на 1.4TSI Vision 150 к.с 6М
По евтина от 2.0TDI Vision 150 к.с 6М с 4000 лв.
Отделно ми направиха безплатно каско за първата година и ми подариха комплект гумени стелки и комплект черни лайстни за праговете на 4те врати.
Континентал също се отчетоха с подаръци тогава, за закупен комплект от 4 зимни гуми получихме термочаша, двойно USB тип А за запалката на колата и пътна чанта.
Колата с поръчка дойде точно за два месеца, на 01.11.16г. я поръчах, произведена беше на 26.12.16г., на 29.12.16г. беше в София, подписах договора, платих 50 % от крайната цена и в края на януари (по моя вина, нямах време, един ден отпуска си пуснах, за да си взема колата, че от Еуратек тогава не издаваха нови коли в събота) колата беше при мен.
6 години и половина минаха от тогава, около 80 000 км имам навъртяни, средният разход е около 6/100 л/км, нищо лошо не мога да кажа за колата, пъргава, безшумна и отзивчива е като поведение, на режим Спорт е още по-забавно с нея, минавала е навсякъде, ходи в чужбина, возила съм багаж, две къщи с нея пренесох, всякакви дивотии.
Дано да съм била полезна, извинявам се за дългият пост.
- sonnyer
- Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB
Октавия4 или ?
Октавия 4 срещу Голф 8 комби - при еднаква цена, получаваш почти едно и също. Ниското ниво на голфа има дигитален километраж, докато ниското на Октавия го няма, но то е и по-евтино. Обикновените лед фарове на голфа имат автоматично регулиране по височина, а на Октавия нямат. Това поне съм забелязал до сега като някакви разлики. Предполагам, че шумоизолацията при голфа е една идея по-добра. Возил съм се скоро и в двете коли с еднакви моторизации и купета - комбита и съществена разлика не мога да отчета като поведение.
Всичко опира до екстри, визия и в крайна сметка срокове на доставка. Аз бих взел това, което е налично.
Всичко опира до екстри, визия и в крайна сметка срокове на доставка. Аз бих взел това, което е налично.
- Rangel
Октавия4 или ?
Коя е тази Октавия, а изобщо кола с фабриче Ксенон/ЛЕД дето не ѝ се регулират автоматично? Това дори мисля, че като някаква норма го има заложено и задължително при фабричните, както май бяха и пръскалките на фара.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Октавия4 или ?
Октавия 4 в ниските нива е със индиректни лед светлини. И нивото се реголира на степени от водача.
- Rangel
Октавия4 или ?
Идея нямам какво са индиректни ЛЕД, ама явно е някакво менте лед 
- sonnyer
- Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB
Октавия4 или ?
Индиректен лед е без лупи и множество секции, а нещо като лед крушка с рефлектор. Светят много хубаво, просто не са свръх.Rangel написа: 17.08.2023, 14:23:23 Идея нямам какво са индиректни ЛЕД, ама явно е някакво менте лед
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Октавия4 или ?
Не знаеш какво е, мързи те да се информираш, но веднага отсече, че явно е някакво менте. Така трябва :)Rangel написа: 17.08.2023, 14:23:23 Идея нямам какво са индиректни ЛЕД, ама явно е някакво менте лед
Ето това е стандартият нематричен фар на О4 - няколко малки секции с LED-крушки и рефлектори:

- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Октавия4 или ?
Между другото съм карал Октавия с такива и мога да кажа, че светят много добре.
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
Октавия4 или ?
Ми те колите са едни и същи, няма какво да им се дискутира толкова. И трите са на еднаква платформа, могат да се вземат с еднакви екстри. Разликата е предимно във външия вид и цената. Няма да удариш джакпота ако вземеш едната вместо другата. Въпрос на личен избор при това се решава за 10 минути
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Октавия4 или ?
Вярвам, че е така - че светят добре, понеже са с рефлектори и не отсичат толкова рязко светлината, за разлика от матричните фарове.Архимандрит Дионисий написа: 17.08.2023, 15:07:00 Между другото съм карал Октавия с такива и мога да кажа, че светят много добре.
Моите матрични така рязко отсичат светлината, че в града светят до колената на пешеходците вдясно, ако са близо до платното, а нагоре е пълен мрак и аз трудно забелязвам пешеходците. Понякога чак се стряскам, когато изведнъж видя, че близко встрани имало пешеходец. При спускане по нанадолнище матричните ми фарове светят току пред колата, а при изкачване светят високо в очите на насрещните. Два пъти вече ги регулираха в ЕТ, първия път така ги бяха вдигнали, че на тазгодишния събор, когато си тръгнах през нощта, една кола вътре в Дряново спря встрани, за да я подмина, понеже късите ми ги заслепяваха в гърба. След този случай ходих пак да ги регулират в ЕТ и лично стоях и гледах как ги регулират. Направиха ги по линиите на уреда и сега пак светят късичко пред колата. Вероятно трябва да ползвам по-активно автоматичните дълги, за да светят те напред. Затова засега ще задържа и ще пробвам да се адаптирам преди да пристъпя към трето регулиране, което леко да ги вдигне.
-
istoyanov
- Гараж: Seat Leon ST FR
Октавия4 или ?
@smoke, , а защо не вдигнат просто с малко ? Отсичането пред колата също е доста неприятно! За заслепяването няма да коментираме. Там е опасно със силни фарове.
- Rangel
Октавия4 или ?
@smoke, абсолютно си прав
. И да "евтина" версия на това дето трябва да е, много вярно съм си отсякъл. Ето, с това се елиминирали автоматичното нивелиране, а най-вероятно тези Октавии нямат и пръскачки. Така че, съм си много прав
, само че под менте не си ме разбрал, та да "оригинално по-евтини са" ако така е по-добре.
- Rangel
Октавия4 или ?
дублирано мнение - за триене
Последно промяна от Rangel на 17.08.2023, 16:27:47, променено общо 1 път.