Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Мен друго ми е интересно. От какъв зор глобяват ако говориш по мобилен телефон (заета ти е едната ръка), когато в колата са ти набили колчав цветен телевизор, който ангажира едната ръка, очите и мозъка и то за елементарни дейности като например да си пуснеш хладното.
Бееееее.....
Аватар
albertf

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia IV, 1.5 TSI

Мнение от albertf »

fryeruk написа: 28.07.2023, 11:56:49 При движение на скоростния лост при смяна на предавки се чува шум, особено между първа и втора предавка. Имам усещането, че като загрее колата и кутията, този шум изчезва напълно. Скоростите влизат леко и като цяло кутията работи много добре, но ми се струва шумна мехниката към лоста. Има ли някой с подобни наблюдения? В ЕТ на първо четене отговориха, че така е конструирана системата за предаване на движението към кутията от лоста при О4, но аз мисля да ходя на повторен оглед. Така е от чисто нова и не ми се струва много нормално. Карал съм една дузина други марки автомобили с ръчни скорости и никъде не съм имал такова усещане освен едно време в Москвич...
Привет, при мен се наблядава същия "проблем". Сега, когато стана топло и тръгвам с отворени прозорци, дочух, че нещо трака, като метал в метал, когато сменям между първа и втора предавка. Колата е на 3 месеца, но дочух този шум съвсем скоро.
Питам се, дали наистина кутията работи по този начин или има някакъв фабричен дефект...?!
Карал съм няколко коли с ръчни кутии от групата, много по-старо производство, но не съм чувал подобен шум.
Моля да споделиш тук, ако успееш да намериш повече информация по темата или от дилърствтото ти обърнат внимание по този проблем. :)

П.С. Все още нямам update на инфотейнмънта и мултимедията доста често се рестартира след запалване... Също, от няколко дни, започна да ми показва грешка на таблото за проблем със светлините, въпреки, че такъв на пръв поглед - няма. Грешката се чисти сама след гасене на двигателя и запалване отново. Дали при някой друг се наблюдава този проблем? :)
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

albertf написа: 28.07.2023, 15:02:37 Питам се, дали наистина кутията работи по този начин или има някакъв фабричен дефект...?!
В ЕТ при последната смяна на масло им обърнах внимание за този шум при смяна на скорости. Шума определено не идва от самата кутия, а някъде от механичната част между лоста и самата кутия, все едно се движат части, които са без смазка . Казаха, ми че това било нормално така били проектирани 04 с ръчни скорости [smilie=hunter.gif] Нормално, само че имаме още една Октавия 4 в семейството с ръчни скорости и при нея този шум при смяна го няма....(няма как да ме убедят, просто не се качвам на ръчна кутия за първи път). Тя пък страда от проблема при теб, чест рестарт на мултимедията след запалване и светване най-често на трафик асиста, без забележим проблем. При мен медията работи, да чукна без проблем и рестарт до сега ми се е случвал едва няколко пъти за почти година. При всички положения ще записвам час в ЕТ за оглед отново на лоста на кутията и ще пиша отново.
Alvin_iv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Kamiq, 1,5 TSI

Мнение от Alvin_iv »

Аз съм с Камик и при мен често се чува при отворени прозорци, при превключване от 1ва до 3та. Явно си имат някакви луфтове и в зависимост от отпускането на съединителя се получава това "изчакване" Когато съм "прекалено нежен" не се чува? Предишната беше Фабия 3 110 к. С и при нея го писах на отворени прозорци. Питах тук-там, така си били! С тази дори не съм повдигам въпроса.
Шкода Камик, 1.5 ТСИ, 150 к.с.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Може би ръчните скоростни кутии ги смятат да отживелица вече и не им обръщат голямо внимание.
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

albertf написа: 28.07.2023, 15:02:37 П.С. Все още нямам update на инфотейнмънта и мултимедията доста често се рестартира след запалване...
каква е медията?
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

baijoro написа: 28.07.2023, 18:22:07 Може би ръчните скоростни кутии ги смятат да отживелица вече и не им обръщат голямо внимание.
Има такова нещо. И в моите коли има такива шумове, защото са ръчки. Обаче очакваните тази есен Тигуан3 и Пасат9/Супърб4 вероятно няма да имат вариант с механична кутия. Същата съдба чака и Г8 фейслифт, както и Т-рок2. Пък засега плановете се да нямат наследници заради Евро 7 всички модели на MQB A0 - Поло, Т-крос, Тайго, Фабиа, Скала, Камик. [smilie=pardon.gif]
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Мнение от joro_kem »

моля за мнение за качеството на предните светлини (къси и дълги) в ниво бизнес. не разбирам какво означава "Основни фарове с индиректни LED къси светлини; LED дневни светлини отпред и LED задни светлини". в Октавия 3 вижън от 2019, която карам в момента, съм изключително доволен от осветяването на пътя с "LED светлини, с динамичен контрол на ъгъла, LED дневни светлини", както е описано в офертата от ЕТ.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

"Основни фарове с индиректни LED къси светлини"
Такива са дългите светлини на автомобила, който караш.
Светодиодите светят не директно напред (както са късите ти светлини), а към рефлектора, който насочва светлината напред и я разпръсква, както трябва.
Последно промяна от baijoro на 29.07.2023, 15:39:56, променено общо 1 път.
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

В О4 стандартните светлини са лед на рефлектор. Къси и дълги. Дневните са продълговата непрекъсната линия от лед-ове. Матричните са с лупи и гасят секции, като така не се заслепява насрещния трафик от коли. Камерата е в огледалото за обратно виждане.

Пример, стандартни фарове О4:
https://youtu.be/ApFh-IBREO8

Матрични О4:
https://youtu.be/8PoDkICDWc4
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Мнение от joro_kem »

Ок, но в повечето време на тъмно карам на къси, та за тях ми е питането. При включване на дългите на О3 се усеща и повдигане на нивото на късите, т.е. не знам доколко дългите помагат в случая, оттам и чуденката ми за късите в О4.
Аватар
albertf

Škoda Фен

Мнение от albertf »

joro_kem написа: 28.07.2023, 18:28:10 каква е медията?
Мисля, че е Амундсен. Тази, която е по-голямата, без копчетата. (извинявам се, че не съм напълно запознат с модела на медията)
Аватар
albertf

Škoda Фен

Мнение от albertf »

albertf написа: 28.07.2023, 15:02:37
fryeruk написа: 28.07.2023, 11:56:49 При движение на скоростния лост при смяна на предавки се чува шум, особено между първа и втора предавка. Имам усещането, че като загрее колата и кутията, този шум изчезва напълно. Скоростите влизат леко и като цяло кутията работи много добре, но ми се струва шумна мехниката към лоста. Има ли някой с подобни наблюдения? В ЕТ на първо четене отговориха, че така е конструирана системата за предаване на движението към кутията от лоста при О4, но аз мисля да ходя на повторен оглед. Така е от чисто нова и не ми се струва много нормално. Карал съм една дузина други марки автомобили с ръчни скорости и никъде не съм имал такова усещане освен едно време в Москвич...
Привет, при мен се наблядава същия "проблем". Сега, когато стана топло и тръгвам с отворени прозорци, дочух, че нещо трака, като метал в метал, когато сменям между първа и втора предавка. Колата е на 3 месеца, но дочух този шум съвсем скоро.
Питам се, дали наистина кутията работи по този начин или има някакъв фабричен дефект...?!
Карал съм няколко коли с ръчни кутии от групата, много по-старо производство, но не съм чувал подобен шум.
Моля да споделиш тук, ако успееш да намериш повече информация по темата или от дилърствтото ти обърнат внимание по този проблем. :)

П.С. Все още нямам update на инфотейнмънта и мултимедията доста често се рестартира след запалване... Също, от няколко дни, започна да ми показва грешка на таблото за проблем със светлините, въпреки, че такъв на пръв поглед - няма. Грешката се чисти сама след гасене на двигателя и запалване отново. Дали при някой друг се наблюдава този проблем? :)
Привет отново от мен и малко актуализация по темата: от Еуратек Надежда изненадващо бързо ми записаха час, за след 3 дни и вчера колата беще закарана, за да проверят следните неща:
1. Update на инфотейнмънта - готово, актуализира ли са софтуера към по-нова версия 1941. Изненадващото беше, че след като си взех колата в края на деня, на мултимедията ми излезе предложение за нов update, но не го актуализирах, за да проверя как работи качената нова версия от Еуратек.
2. Тропане при смяна на предавките между 1-ва и 2-ра - казаха, че са покарали колата и нищо подобно не са чули. Само за справка оставих колата, записах си километрите, също и ЕТ ги записаха, когато си взех колата - беше на същите километри ... Освен да са я покарали няколко метра ...
3. Тропане/скърцане от багажника - нищо не са чули
4. Грешка на таблото за проблем със светлините - няма записана никаква грешка в логовете на автомобила ...

Като цяло ми казаха да покарам колата поне 10к - 15к километра и ако отново имам някакви притеснения или забележки да се обадя отново.

П.С. Колата е на почти 6к км.

Това е от мен, надявам се да съм помогнал на някого с моите въпроси към ЕТ и техните отговори. :)
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Този шум и моята го има но в движение нищо не се чува. Единствено, когато паркирам в гаража се чува някакъв механичен шум, като изщракване но не мисля, че е нередно. Трансмисията работи гладко, предсказуемо, предавките отчетливо влизат аз за подобно нещо не бих си закарал колата в сервиз. Ами ако се навият да бъзикат? Все пак сме си купили доста бюджетни автомобили, няма как да очакваме трансмисии, като в Бентли. Инфотеймънта се актуализира сам за това не е нужен сервиз, през първата година си имат интернет и си теглят ъпдейтите. Тия тракания и чукания са много измамни не си разбазиквайте колите за глупости. При мен например, когато колата се кара по неравен път се чуваше звук все едно прозореца на пасажерската врата отпред, дрънчи във вратата. След доста чудене се оказа, че звука идва от очилата ми в жабката на тавана. Досега по електрониките съм имал няколко бъга които се самооправиха. В началото мултимедията заби един път и се саморестартира и повече не се е появявал подобен проблем то и няколко ъпдейта имаше след това. Веднъж в един порой ми се самоизключи дистроника то не беше порой ами направо водопад. Отделно на къщата в гаража ми се влиза малко със засилка и там го изключвам да не ми бие спирачки точно пред вратата. Един път при палене сутринта показа че системата не действа но след няколко секунди си изключи предупреждението и системата си работи перфектно. Честно казано forward collision и lane assist ако имаше как да ги изключа за постоянно щях да съм най-щастлив.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

oggie написа: 21.08.2023, 20:44:33 Инфотеймънта се актуализира сам за това не е нужен сервиз, през първата година си имат интернет и си теглят ъпдейтите.
При мен вече мина 1 година и няколко седмици, но колата продължава да си тегли и инсталира ъпдейти на инфотеймънта без да съм плащал или активирал нищо, свързано с Skoda Connect. Някъде бях чел, че служебната комуникация на колата с кораба-майка чрез вградената eSIM-карта е предвидено да е активна като минимум за срока на гаранцията на колата за нуждите на диагностика и телеметрия. Това би трябвало да значи, че колата си има някакъв предплатен данни-план за служебните си нужди (по който минават и въпросните ъпдейти), който ще е активен още няколко години, дори и без да сме платили за Skoda Connect през това време. Естествено, ние не можем да ползваме този служебен данни-план за наши потребителски нужди.

А пък SOS-известяването е предвидено да е активно поне 10 години. Предполагам, че то също минава през мобилната комуникация на въпросния eSIM. Но то може и да се третира като emergency call, т.е. може и да не минава през Интернет-комуникация, т.е. да не изисква наличие на данни-план (служебен или потребителски).

Ако някой е наясно как стоят тези неща, моля да обясни - ще е интересно за всички.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”