От известно време съм в търсене на по-голям семеен автомобил и да си призная марката Шкода не беше в списъка ми. Бях да оглеждам Волво V70/XC70, Мазда 6, Мерцедес Е клас и в един салон ми предложиха да погледна Superb 2. Колата беше Liftback и ахнах като видях огромния багажник. Седнах вътре и всичко приключи
Въпросната Шкода беше дизел и тъй като търся бензин, реших да погледна обяви за бензинови и също така започнах да чета за модела по форуми. Насочил съм се към 2.0 TSI и 3.6 FSI моторите - искам автомобила да има ресурс, когато е натоварена и ми потрябва.
За жалост във и около Пловдив няма много обяви, има само една от автокъща с 2.0 TSI мотора. Отидох на оглед и тест драйв - колата вътре беше горе-долу добре запазена, не беше топ, но се ядва. Произведена е Февруари 2013, Лифтбек. Ето линк към обявата и ако някой колега е ходил на оглед и е по-технически запознат от мен, нека сподели впечатления: https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... 6023186928
Ето какво забелязох аз:
1. Запали без проблем, без притрисания и работата на мотора беше равномерна. Имаше някакъв доста силен свистящо-скърцащ звук, идващ от към пистовите ремъци, който след около 5 мин. работа на мотора на място изчезна и повече не се появи. Според търговеца са ремъците, защото не била палена от 2 седмици.
2. Колата ускоряваше доста добре като се настъпи, но интересното беше, че след натискане на педала на газта до долу трябваше да минат 1-1.5 секунди и тогава сваляше предавка и се изстрелваше. Това нормално поведение ли е за DSG трансмисиите?
3. Относно скоростите - не можех да разбера кога превключва, което е супер. 6-степенна е и до колкото се запознах е по-безпроблемната кутия.
4. Капака на багажника, когато натисна копчето от дясно за цяло отваряне се чуваше доста силно пукване като заключваше малкия капак със задното стъкло. На дизеловата, която видях първо такъв звук нямаше. Това потенциално сериозен проблем ли е с заключващия механизъм?
Относо двигателя 2.0 TSI - изчетох каквото можах, но останах доста объркан от различните мнения, които прочетох. Варират от "покупката е рискова", "късат вериги" и "чупят бутала", до "това е един от най-добрите бензинови мотори".
Прочетох, че този двигател има няколко ревизии и като цяло след 2011 проблемите са изчистени и че е желателно да се търсят коли със определен код/номер на двигателя: CDAА307430. Друг колега съветва номер на двигателя след 221245, трети с код CAWB... Та малко съм объркан и имам няколко въпроса:
1. Къде мога да видя кода/номера на мотора?
2. Реално наистина ли са оправени проблемите след определена година на модела?
3. По VIN може ли да се разбере малко повече за колата? Ако да, това в официалното представителство ли може да стане?
4. Би ли била рискова покупка, при положение, че ще мине през сервиз преди да реша дали да я взема? (въпроса ми тук е свързан с фабричните болежки на мотора)
5. "Бягай с 200 и си търси с 3.6 мотор"?
![punish [smilie=punish.gif]](./images/smilies/punish.gif)
Предстои ми тепърва да гледам с 3.6 мотор, а и те са доста по-разпространени. Макар че мощността на 2.0 ми е напълно достатъчна, ако препоръката е да търся 3.6 ще го преглътна
Извинявам се за дългия пост, но след тест драйва се влюбих в Шкодата и забравих за Волвота и Мерцедеси и искам да съм малко по-запознат. Ще съм ви изключително благодарен за съвет и мнения, пък живот и здраве ще се срещнем на събор и ще черпя бирички (0% алкохол разбира се).