Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
bakito

Шкода Новак

Гараж: Karoq Facelift Vision, 2.0 TDI, 7DSG, 4x4, 150 HP, 360 Nm, Lava Blue

Мнение от bakito »

mirkoni написа: 02.06.2023, 12:58:41 След малко разходка по Европата и навъртяни 3600км, съм много доволен от колата, само едно ме дразни... Coasting-a или по-нашенски "по инерция" е супер, обаче зависи от надолнището, като настъпя леко спирачката да забави, включва и мотора да помага. Явно на по-ниска предавка, дига между 2000 и 3000 оборота, и се опитва да задържи една постоянна скорост. Това има ли как да се спре? Предпочитам само със спирачката да намаля малко и да си продължа инерцията. Или и това е вече от новите изисквания за незнам-си-кво-си?
От моите опити с Karoq съм забелязал следното поведение:
При режим "Normal", когато си "по инерция" и натиснеш газ/спирачка веднага включва на скорост - правилно поведение. Когато например си намалил, наклона и пътната ситуация позволява пак колата да се пуска по инерция, но поради спиране или газ ти е влезнало в скорост, начинът пак да вкараш колата в Coasting е да чукнеш педала на газта (не винаги се получава от първия път, понякога ми се налага 2-3 пъти да го правя) тогава пак пуска по инерция и на таблото показва само D. При режим "Eco" се стреми при всяка възможност да пуска по инерция. При "Sport" въобще не изключва от скорост и в повечето случаи при спускане с по- голям наклон винаги го пускам на S на кутията. Така хем колата не набира толкова бързо и да ти се налага да удяш спирачка, хем използва двигателната спирачка също така и пести гориво.

Има много ситуации, в които Coasting може да се приложи успешно, но в повечето случаи - НЕ. Затова бих предпочел да имам бутон/начин, с който аз да кажа на колата сега е подходящ момент за това, но уви.
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Мнение от sonnyer »

Има ли колеги с двигател 2.0 TDI 115 DSG да споделят малко отзиви и сравнения с други двигатели от марката ? Карал съм 1.6 тди в Октавия 3 и не беше толкова зле, но този нямам представа.
mitkosaxa

Шкода Новак

Мнение от mitkosaxa »

sonnyer написа: 08.06.2023, 11:53:53 Има ли колеги с двигател 2.0 TDI 115 DSG да споделят малко отзиви и сравнения с други двигатели от марката ? Карал съм 1.6 тди в Октавия 3 и не беше толкова зле, но този нямам представа.
Здравейте, нов съм във форума и точно от този двигател се интересувах и аз.
В крана сметка вчера 12.06.2023 започнах процедурата за придобиване на налична Octavia Combi Edition с точно този двигател (2.0 TDI 115 DSG).
Ако всичко е наред предполагам до края на месеца ще мога да я взема и да дам някакво мнение.
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Мнение от sonnyer »

mitkosaxa написа: 13.06.2023, 10:05:05 Здравейте, нов съм във форума и точно от този двигател се интересувах и аз.
В крана сметка вчера 12.06.2023 започнах процедурата за придобиване на налична Octavia Combi Edition с точно този двигател (2.0 TDI 115 DSG).
Ако всичко е наред предполагам до края на месеца ще мога да я взема и да дам някакво мнение.
сивата, която се виждаше в сайта ли ?
mitkosaxa

Шкода Новак

Мнение от mitkosaxa »

sonnyer написа: 13.06.2023, 10:20:02 сивата, която се виждаше в сайта ли ?
Предполагам че е тя, тъй като на сайта има синя и черна но вече са продадени. Тъговеца ми каза, че не го обновяват често.
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Мнение от sonnyer »

mitkosaxa написа: 13.06.2023, 10:22:42 Предполагам че е тя, тъй като на сайта има синя и черна но вече са продадени. Тъговеца ми каза, че не го обновяват често.
Супер! И аз заради нея зададох въпроса за този двигател, но имам още малко време докато стигна до поръчка евентуално. Успех на теб и после да споделиш впечатления!

Можеш ли да споделиш информация какво си търсил и какво ти предложиха ? По-конкретното ми питане е дали имаха други налични автомобили, които не са обявени на сайта и са ти направили оферта за тях ?
mitkosaxa

Шкода Новак

Мнение от mitkosaxa »

sonnyer написа: 13.06.2023, 10:30:29 Супер! И аз заради нея зададох въпроса за този двигател, но имам още малко време докато стигна до поръчка евентуално. Успех на теб и после да споделиш впечатления!

Можеш ли да споделиш информация какво си търсил и какво ти предложиха ? По-конкретното ми питане е дали имаха други налични автомобили, които не са обявени на сайта и са ти направили оферта за тях ?
Това което търсех е семеен автомобил автоматик с много място за багаж и достатъчно място за мен на седалката зад шофьора понеже съм около 190см висок. Октавиата отговаря на всичко това. Единственото нещо което не ми хареса е високият тунел отзад в краката на средната седалка.

Предполжиха ми сивата която беше налична и една RS червена която до 1 месец ще е в София други автомати нямаше за Октавиа. RS беше с около 18000 лв. по скъпа а и аз не съм фен на прекалено високите скорости пък и сивата отговори и на бюджета който бяхме предвидили. Общо взето желанието да имам нова кола по-скоро надделя и взехме решение с жена ми за покупката на тази.
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Мнение от sonnyer »

Супер! Не изглежда лоша колата.
Имаше колега, който беше споделил, че имали доста наличности уж, но не всичко било в България и не всичко било обявено на сайта. Твойта къде се намира, казаха ли ти ?
Направиха ли някаква отстъпка - г/д колко % ?
mitkosaxa написа: 13.06.2023, 10:22:42 на сайта има синя и черна но вече са продадени. Тъговеца ми каза, че не го обновяват често.
още едно доказателство, че грам зор не си дават въпросните търговци и цялата структура на ЕТ.
mitkosaxa

Шкода Новак

Мнение от mitkosaxa »

sonnyer написа: 13.06.2023, 11:12:10 Твойта къде се намира, казаха ли ти ?
Направиха ли някаква отстъпка - г/д колко % ?
В шоурума в Надежда е изложена, вчера ходих да я видя.
Отстъпка малко над 2000 лв което е около 3%, но и аз не съм се пазарил за повече.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

mitkosaxa написа: 13.06.2023, 11:20:51 В шоурума в Надежда е изложена, вчера ходих да я видя.
Отстъпка малко над 2000 лв което е около 3%, но и аз не съм се пазарил за повече.
Ако не си подписал договора, задължително поискай допълнителна отстъпка. Особено ако е изложена в шоурума.
mitkosaxa

Шкода Новак

Мнение от mitkosaxa »

Драгомир написа: 13.06.2023, 11:26:35 Ако не си подписал договора, задължително поискай допълнителна отстъпка. Особено ако е изложена в шоурума.
Все още не съм. Ще пробвам. Благодаря са съвета.
Аватар
Sev

Škoda Фен

Гараж: Karoq 2.0 TDI 4х4 DSG
FIAT 500

Мнение от Sev »

Някой знае ли дали по-късно в MY2024 ще се върнат 4х4 версиите?
Поразгледах конфигураторите за Германия и Чехия - вече няма 4х4
В нашата ценова листа за комби все още има, но това е моделна година 2023
mirkoni

Шкода Новак

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI e-TEC

Мнение от mirkoni »

Надали е само при мен, ама... климатика е пуснат да духа само към предното стъкло и започва да прави сериозен конденз от външната страна. Отне ми малко време и шашкане, защо не се маха, като бях пуснал да духа на макс (с идеята че така се изчиства), докато по погрешка не цъкнах чистачката и кондеза изчезна.
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

При движение на скоростния лост при смяна на предавки се чува шум, особено между първа и втора предавка. Имам усещането, че като загрее колата и кутията, този шум изчезва напълно. Скоростите влизат леко и като цяло кутията работи много добре, но ми се струва шумна мехниката към лоста. Има ли някой с подобни наблюдения? В ЕТ на първо четене отговориха, че така е конструирана системата за предаване на движението към кутията от лоста при О4, но аз мисля да ходя на повторен оглед. Така е от чисто нова и не ми се струва много нормално. Карал съм една дузина други марки автомобили с ръчни скорости и никъде не съм имал такова усещане освен едно време в Москвич...
Аватар
Us3rnam3d

Škoda Фен²

Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K

Мнение от Us3rnam3d »

От скоро в семейството имаме и Октавия 4 (служебна, но все пак) с двигател 2.0 TDI, но 150 к.с. Не знам с колко скорости е автомата, понеже не съм я карал много, само я преместих веднъж за да я паркирам. Доста постна е спрямо моята, дори няма камера за задно виждане. Честно да ви кажа обаче, този новия интериор изобщо не ми допада спрямо О3. Изглежда все едно са искали да съберат всичко на едно място в таблет, който са искали да е голям и същевременно да може да се използва безопасно при движение, но при това изпълнение е нямало място за духалките и просто са ги праснали под таблета. [smilie=pardon.gif] Някакси недозипипано ми се вижда и прекалено "изчистено" за моя вкус. Изобщо не ми харесва този тренд с таблетите, който се наблюдава при всички марки. Много хора му се кефят, било модерно, но на мен ми идва адски cheap. Буквално ни казват в лицето, че блъскат всичко в него, за да имат по- малко разходи по различните глезотиики и е по- евтино. И това не е само при Шкода, като погледна някой Мерцедес или БМВ с подобен (още по- голям таблет) пльоснат на таблото с резолюция 480p за 150 бона и ме избива на смях. Другото ми харесва. Като че ли е една идея по- добре обезшумена.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”