Октавия 4 - Време за доставка (от опит)

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
acronym

Шкода Новак

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 110hp

Време за доставка(от опит)

Мнение от acronym »

ИзтрЪпнал написа: 31.05.2023, 12:18:44 Другата подробност е, че acronym, е поръчал камик , а това е темата за О4 [smilie=sarcastic.gif]. Сега вече дали квотите са по модели или общо за вносителя, не знам.
Да темата е за О4, но от как я следя в нея се пише и за останалите модели. Даже мислих да предлагам да се отвори подобна в раздел "Дъра, бъра".
Иначе със сигурност, квотите са по модел. Защото преди Камик, мислих да поръчам Фабиа Едишън. Казаха ми, че може да я получа и за 3 месеца.
oduh

Шкода Новак

Мнение от oduh »

ИзтрЪпнал написа: 31.05.2023, 12:18:44 Поръчваш и чакаш да дойде времето да има квоти за вносителя за България
Ами това силно се надявам да не е така....
Например Форд (без да ги давам за пример, това е друга тема) поне си казаха, че нямат квоти и не приемат поръчки докато не се освободи квота. Както аз ги разбирам нещата, ако ЕТ нямат квота, то ти не си поръчал нищо на "Шкода"!
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

oduh написа: 31.05.2023, 14:21:33 Както аз ги разбирам нещата, ако ЕТ нямат квота, то ти не си поръчал нищо на "Шкода"!
Да. Фактологията, която сподели търговеца на ЕТ Плд е , че когато има свободни квоти към момента на подписване на договора и внасяне на аванса по него, производството на поръчания автомобил се случва по-бързо. Например, той го сподели това, ако подпишеш договор за доставка на автомобил за който няма квоти към момента на подписването на договора, ще чакаш 12месеца или повече. Ако обаче има квоти, ще чакаш наполовина. НО и в 2та случая за ЕТ , в договора имаш заложени 180+60дни. Даже и да вземеш заявен вече автомобил, поръчан от ЕТ, отказан от друг клиент, пак имаш 180+60дни в договора, независимо за кога е плануван. Вече ако нацелиш дефицитна екстра, сега или 4-5 месеца, ще чакаш. Това ми каза, може да е вярно , а може и да не е.

Под поръчан, да се разбира заявен , но не произведен. Затова и договора е за доставка, а не за придобиване. Иначе за квотите , нещата ми се виждат леко плаващи. Защото, ако ЕТ знаят че нямат квоти към момента, но пък ще имат след месец-два, дали ще те върнат теб и паричния аванс по договора ;) ?
Последно промяна от ИзтрЪпнал на 31.05.2023, 14:49:18, променено общо 1 път.
oduh

Шкода Новак

Мнение от oduh »

ИзтрЪпнал написа: 31.05.2023, 14:39:15 когато има свободни квоти към момента на подписване на договора
Уау! Не знам защо се надявам, но дано това да не е вярно ... и честно казано не виждам как "ЕТ" ще ми гарантират цената, ако няма реална поръчка в "Шкода" към момента на подписване на договора.

С други думи ще трябва да звъня на дилъра да разбера аз кола поръчал ли съм си ... или още не съм.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

Малко глупости говорите :)
Ако няма свободни квоти, няма да има и договор. Нали когато се подпише договор, този договор отива в някакво кю, да се реди. Неслучайно махат от конфигуратора разни модели и ги връщат месец-два по-късно. С О4 се случи преди няколко месеца.
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

Erebus написа: 31.05.2023, 15:01:21 глупости говорите
Може и така да е ;) . Написах какво сподели търговецът, сега дали е вярно или не [smilie=pardon.gif]. В предишното мнение имам и собствено разсъждение по темата, но съм го отделил. Извинявам се ако съм подвел някого, защото пък търговецът е подвел мен по темата с квотите. Като цяло имах едно на ум, че каквото и да говори, може да не е съвсем вярно. По-важното е написано в договора за доставка и там са детайлите за отношенията между възложителя и ЕТ. А за отношенията между ЕТ и Шкода ауто - не се знаят детайлите.
vex

Шкода Новак

Мнение от vex »

Моята сага е към края си (надявам се).

Octavia Combi Edition, 2.0 TSI / 190к.с, 7DSG, 4x4, Race Blue, с няколко малки екстри и панорамен покрив.

Поръчана - 07.06.2022
Произведена - 08.03.2023
Пристигнала - 01.06.2023
Подписан договор - 01.06.2023
Регистрирана - ??? Предстои ???

Ще споделя и малко опит, защото забелязвам, че хората имат всякакви въпроси (както и аз). В първоначалната конфигурация панорамния покрив не присъстваше, добавих го през септември и това промени прогнозата дата с само една допълнителна седмица от 5та на 6та седмица. През януари седмицата се смени на 10та, през февруари вече беше 12та, в крайна сметка я произведоха в 10та. По това време произведоха доста автомобили. От информацията, която имам се е наложило Еуратек да преместят колите от Чехия в Германия и от там е настанала сериозна бъркотия с доставчиците. Колите са доставяни без да се спазва какъвто и да е ред и по различни маршрути. Моята е прекарала някакво време и в Румъния.

Може би не трябва да се вадят изводи от моя период на чакане от производството до доставката. Доста коли произведени след март месец отдавна са пристигнали. За лош късмет, моята кола е попаднала в партида, за която много неща са се объркали при доставката. Знам че има и други колеги, които чакат, някои от тях с произведени коли преди моята.

Лично не вярвам в конспиративните теории, че Еуратек умишлено бави нещо или че има някаква схема. Според мен не са реагирали добре на непредвидена ситуация и като цяло много от проблемите им са от недостатъчно добра организация и слаб контрол над партньорите, с които работят.

Друго, което бих споделил е, че вероятно ако не следях тази тема редовно сигурно щях да изкарам чакането по-добре :D Не че ѝ има нещо на темата, може много информация да се намери и да помогне да се оформят очаквания. Просто, ако се фокусира човек в това "кога ще дойде колата", се генерира доста стрес. Според мен най-добрият вариант е като поръча човек, да не се рови много и да мисли за това колко време остава, а да изчака да му се обадят когато е готово. При мен определено не се получи, но все пак мисля, че така би било по-добре.

Ще ъпдейта поста когато я регистрирам, за да има и тази информация.
Последно промяна от vex на 01.06.2023, 21:41:13, променено общо 1 път.
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Мнение от sonnyer »

Мой колега - Octavia Edition 2.0 TSI 4x4 DSG с някакви дребни добавки - поръчана около 20.09.22. Произведена средата на април, доставена средата на май, регистрирана и взета на 31 май.
Аватар
gencho01

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6

Мнение от gencho01 »

Имам въпрос към тези от Вас, които са се интересували от седмиците на производство. По Ваши наблюдения прогнозната седмица само напред ли върви или се е случвало и по-ранна да се планира.
vex

Шкода Новак

Мнение от vex »

gencho01 написа: 01.06.2023, 21:15:26 Имам въпрос към тези от Вас, които са се интересували от седмиците на производство. По Ваши наблюдения прогнозната седмица само напред ли върви или се е случвало и по-ранна да се планира.
Знам за няколко случая, в които се е изтеглила за по-рано.
TDesislava

Шкода Новак

Мнение от TDesislava »

mapto написа: 29.05.2023, 16:38:21 Само искам да потвърдя, ЕТ какво дъно на дъната са.

Благодарение на снимка на колега от преди няколко страници, успях да различа моята О4, която пристигна на някакъв автовоз около 15.05(след като беше произведена на 01.03) Обадих се лично на дилъра, който беше в отпуска и го попитах дали наистина е моята. Слава Богу оказа се, че да. Тъй като ми е през фирмата, изчаках на следващия ден договора. Попълних и платих като поп за по-малко от 48(след като му свърши отпуската) От тогава, до днес, чакаме да я регистрират. Нямало вече индивидуални регистрации, чакали катаджията да иде да ги регистрира, в групата била и тн и тн. Наистина съжалявам че се захванах с толкова прост дилър като ЕТ. Говоря за цялостнаха им схема. Дано поне колата да си струва.

П.с днес дилъра почти ми се развика когато му казах че ме изнервят с това чакане вече. И ще се решава тепърва как ще я докарат до Пловдив или аз ще си я взема сам от СФ. Велики тъпаци.

Това е много некоректно! Но явно зависи и с кой работите. Моята кола беше произведена на 26.04.2023 и пристигна на 26.05.2023 миналата седмица в петък колата беше в София. На 29.05 в понеделник беше в Пловдив, аз отидох да я видя на 30.05 платих я и на следващия ден я регистрираха, та успях в пет часа следобед да си я взема. Но наистина каквото зависеше от дилъра, за да си взема колата бързо беше направено.
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

gencho01 написа: 01.06.2023, 21:15:26 Имам въпрос към тези от Вас, които са се интересували от седмиците на производство. По Ваши наблюдения прогнозната седмица само напред ли върви или се е случвало и по-ранна да се планира.
От личен опит споделям - първоначално след поръчката на 07.01.2023 г. получи 26-та седмица, която се смени на 40-та, СЛЕЗЕ на 36 та. след това ПАДНА още повече - на 20-та седмица, с допълнителното поръчване на DCC отиде на 46-та след това на 47-а и последно имах 11 та седмица на 2024! Преди две седмици последно се интересувах - изобщо ми е изчезнала седмица на производство. Така че - да, отива и на долу, но повечето тук се убедихме, че тези седмица са "ала-бала"
Аватар
gencho01

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6

Мнение от gencho01 »

rts написа: 02.06.2023, 11:27:59 Преди две седмици последно се интересувах - изобщо ми е изчезнала седмица на производство.
Преди две седмици и аз питах, казаха и на мен, че са им изчезнали седмиците, вероятно ще актуализират плана. Към момента съм за средата на септември, ще видя към края на месеца как се движи.
Аватар
LeDech

Шкода Новак

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI
Octavia II 1.6 FSI

Мнение от LeDech »

А някой има ли идея как протича "саморегистрирането"? Определено бих се радвал ЕТ да ми спестят ходенето до КАТ, но ако има как да задвижа нещата по-бързо почвам да го обмислям.
Венци76

Шкода Новак

Мнение от Венци76 »

LeDech написа: 02.06.2023, 20:23:33 А някой има ли идея как протича "саморегистрирането"? Определено бих се радвал ЕТ да ми спестят ходенето до КАТ, но ако има как да задвижа нещата по-бързо почвам да го обмислям.
Репатрак - 60лв., авариен комплект - 40 лв, регистрация - номера и талони общо 58 лева.
Взех я в 10.30ч от ЕТ Надежда и в 13.00ч бях вече по улиците😃.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”