Гуми/спирачка/поведение - кое как е при вас?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Sec8200
- Гараж: под наем
Здравейте колеги,
понатрупах малко км и няколко неща ми правят впечатление и реших да питам за ваши впечатления :
1. спирачките се държат малко странно, един път се притесних, че няма да спра. В началото ги пазех и натисках плавно. Установих, че така накрая изискват сериозно усилие за да спрат. Ако се натиснат 'динамично' тогава явно има асистент, който по-рязко реагира и се опитва да ги закове. Но аз исках да дозирам усилието - но тогава усещам не толкова голяма сигурност накрая...
1.1. гуми? (Conti Eco Contact 5)
1.2. дизайн?
1.3. това, че дизела е по-тежък и не съм свикнал?
2. в завой по динамични трасета усещам, че където с предишната беше залепена тази уссещам, че изтърва завоя.
2.1. по-тежка заради дизела?
2.2. по-меко окачване (предишната ми беше като лагерна количка и не мърдаше)?
2.3. гуми? (Conti Eco Contact 5)
3. горните може да са понеже не сме се напаснали с колата - 7000км и 3 месеца
Исках да питам вашите наблюдения, ясно че vRSката спира по-добре и се държи по-добре с ниско окачване, големи гуми, по-твърди пружини, но тук говорим за комфортно управление, не я юркам динамично.
понатрупах малко км и няколко неща ми правят впечатление и реших да питам за ваши впечатления :
1. спирачките се държат малко странно, един път се притесних, че няма да спра. В началото ги пазех и натисках плавно. Установих, че така накрая изискват сериозно усилие за да спрат. Ако се натиснат 'динамично' тогава явно има асистент, който по-рязко реагира и се опитва да ги закове. Но аз исках да дозирам усилието - но тогава усещам не толкова голяма сигурност накрая...
1.1. гуми? (Conti Eco Contact 5)
1.2. дизайн?
1.3. това, че дизела е по-тежък и не съм свикнал?
2. в завой по динамични трасета усещам, че където с предишната беше залепена тази уссещам, че изтърва завоя.
2.1. по-тежка заради дизела?
2.2. по-меко окачване (предишната ми беше като лагерна количка и не мърдаше)?
2.3. гуми? (Conti Eco Contact 5)
3. горните може да са понеже не сме се напаснали с колата - 7000км и 3 месеца
Исках да питам вашите наблюдения, ясно че vRSката спира по-добре и се държи по-добре с ниско окачване, големи гуми, по-твърди пружини, но тук говорим за комфортно управление, не я юркам динамично.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
т.1 - Дизел или не спирачките са изчислени. По качествени накладки и дискове решават този проблем.
т.2 - Най - вече се дължи на мекото и комфортно окачване в последствие и на гумите. Това ЕКО ме плаши.
т.3 - За тези километри вече би трябвало да сте се напаснали.
С по широки гуми при мен 195/65/15 спрямо 225/45/17 колата е по стабилна, изтегля се по-добре, спира по-добре ( благодарение на АТЕ Power disk + АТЕ Ceramic ) но мекото окачване я прави доста нестабилна още повече при рязка смяна на посоката при завой. Затова на пролет ще слагам Eibach pro kit.
т.2 - Най - вече се дължи на мекото и комфортно окачване в последствие и на гумите. Това ЕКО ме плаши.
т.3 - За тези километри вече би трябвало да сте се напаснали.
С по широки гуми при мен 195/65/15 спрямо 225/45/17 колата е по стабилна, изтегля се по-добре, спира по-добре ( благодарение на АТЕ Power disk + АТЕ Ceramic ) но мекото окачване я прави доста нестабилна още повече при рязка смяна на посоката при завой. Затова на пролет ще слагам Eibach pro kit.
-
Sec8200
Мерси, Митак.
За тая ще подобря само гуми и размер, пък цялостното решение ще е след 4-5г (да сме живи и здрави) с vRS като гледам.
Макар да ме кефи комфортната возия, явно или трябва да го приема, че или комфорт или като картинг и по-залепнала..
За тая ще подобря само гуми и размер, пък цялостното решение ще е след 4-5г (да сме живи и здрави) с vRS като гледам.
Макар да ме кефи комфортната возия, явно или трябва да го приема, че или комфорт или като картинг и по-залепнала..
- odo
- Гараж: Х3 М40i
Като сложи зимните гуми неусещаш ли някаква промяна в поведението?
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
Кво те плаши "Еко"-то?Два сезона съм с тях ,а са изкарали още един преди това.Няма проблеми в поведението им.За другото не коментирам ,защото не карам О3.
П.П:С "Еко" то единствено да не попадаш на проливен дъжд,защото там и е слабото място,на сухо се държат почти,както Спорт-а и Премиум-а.
П.П:С "Еко" то единствено да не попадаш на проливен дъжд,защото там и е слабото място,на сухо се държат почти,както Спорт-а и Премиум-а.
Dieselgate Team member
- TheSaint
- Гараж: Octavia RS230
- Обратна връзка:
Нито рската е лагерна количка..нито нормалната октавия вози катэ майбах
По темата.. виж с зимните поведението...въпреки че заради мекия каучук и многото ламели усещането е винаги по "лигаво". Някъде бях гледал негативни сравнения за еко моделите гуми...точно в спиране и handling бяха най слаби .
Иначе слизаш на по нисък профил /по малко играе гумата в джантата = по директна е колата / но това води и до по големи по размер джанти!
по широката лятна гума винаги е по добра/изключваме темата разход/ ...проста физика
Не забравяй че ако караш пенсионерската дълго време при първото по рязко спиране минава малко време докато диска и накладката заработят оптимално /мръсотия,налепи,прах.../не случайно има дупчени нарязани и т.н дискове.
Другия момент е температурата : на гуми и на пътя. Ако гумите не са в работна температура имаш лошо поведение .![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
По темата.. виж с зимните поведението...въпреки че заради мекия каучук и многото ламели усещането е винаги по "лигаво". Някъде бях гледал негативни сравнения за еко моделите гуми...точно в спиране и handling бяха най слаби .
Иначе слизаш на по нисък профил /по малко играе гумата в джантата = по директна е колата / но това води и до по големи по размер джанти!
по широката лятна гума винаги е по добра/изключваме темата разход/ ...проста физика
Не забравяй че ако караш пенсионерската дълго време при първото по рязко спиране минава малко време докато диска и накладката заработят оптимално /мръсотия,налепи,прах.../не случайно има дупчени нарязани и т.н дискове.
Другия момент е температурата : на гуми и на пътя. Ако гумите не са в работна температура имаш лошо поведение .
Последно промяна от TheSaint на 01.11.2016, 22:42:33, променено общо 1 път.
-
Sec8200
За ECO, като чета ревютата е както казва Zar, ако чета мненията на потребители повече бият като на Svetilio
Ще видя със зимните като понатрупам малко повече км.
Замислих се сериозно за нови гуменетки и джанти по-висок цолаж за лятото...
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Всички "ЕКО" гуми са създадени с цел по-малко съпротивление при търкаляне и респективно икономия на гориво. По-малкото съпротивление при търкаляне означава и по-малко сцепление с пътя. Така, че няма как едни такива ЕКО гуми да се очаква да се държат както Спорт-а и Премиум-а.
- Stuci
- Гараж: APR Superb
- Обратна връзка:
Моят опит със Суперба е следния:
1. Купих я с 205/55/16 dunlop sp fastresponse (или sportresponse, вече забравих), с които колата се държеше покъртително зле - багодарение на високия им профил, аз се лашках като рибарска лодка в бурно море по магистралата. Спирачния път бе мноооого дълъг. Такива проблеми нямах с Пирелито (pzero 225/35/19), нито дори с евтините Нексенки, с които са обути 18-ските Джемини.
2. Спирачки - първите няколко хиляди км ги усещах аааадски дистанцирани, нечувствителни - аз натискам плавно, колата изобщо не намалява и изведнъж, след 1-2 см ход на педала, рязко спира. Това отмина и сега всичко е наред - спират плавно и ако не са загрели си спира много прилично. Нямам забележки към тях, освен, както написах при няколко по-бързи спирания от по-висока скорост, явно много загряват и почва да не спира добре. Но това го имам за нормално, предвид, че са стокови ежедневки. Т.е. покарай още малко и виж дали нещата няма да се нормализират.
3. С 19-ските колата стана най-стабилна както в завои, така и при по-резки промени на посоката. Нормално, профилът им бе 35. Но, както съм споменавал, повлияха зле на спирането (затрудни се), както и на ускорението - колата стана тромава. Нормално, все пак са по-тежки. Затова ги и смених с 18". Това, по мое мнение е оптималният размер откъм пърформанс (извинете за чуждицата!), макар, че визуално малеят на Супърба (за Октавия са перфектни!).
1. Купих я с 205/55/16 dunlop sp fastresponse (или sportresponse, вече забравих), с които колата се държеше покъртително зле - багодарение на високия им профил, аз се лашках като рибарска лодка в бурно море по магистралата. Спирачния път бе мноооого дълъг. Такива проблеми нямах с Пирелито (pzero 225/35/19), нито дори с евтините Нексенки, с които са обути 18-ските Джемини.
2. Спирачки - първите няколко хиляди км ги усещах аааадски дистанцирани, нечувствителни - аз натискам плавно, колата изобщо не намалява и изведнъж, след 1-2 см ход на педала, рязко спира. Това отмина и сега всичко е наред - спират плавно и ако не са загрели си спира много прилично. Нямам забележки към тях, освен, както написах при няколко по-бързи спирания от по-висока скорост, явно много загряват и почва да не спира добре. Но това го имам за нормално, предвид, че са стокови ежедневки. Т.е. покарай още малко и виж дали нещата няма да се нормализират.
3. С 19-ските колата стана най-стабилна както в завои, така и при по-резки промени на посоката. Нормално, профилът им бе 35. Но, както съм споменавал, повлияха зле на спирането (затрудни се), както и на ускорението - колата стана тромава. Нормално, все пак са по-тежки. Затова ги и смених с 18". Това, по мое мнение е оптималният размер откъм пърформанс (извинете за чуждицата!), макар, че визуално малеят на Супърба (за Октавия са перфектни!).
goAPR
-
Sec8200
Благодаря, Стуци.Полезно.
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
Това вече ми е втория чифт ЕКО(по стечение на обстоятелствата).Първите ги взех чисто нови на другата ми кола и съм карал един сезон с тях.Преди това съм сменил 3 чифта премиум и спорт контакт.Та въпреки теориите за Еко Гумите ,имам богата база за сравнение и пак казвам ,че единственото им слабо място на Еко Контитата е ,когато вали проливен дъжд или е мокро.На сухо се държат изненадващо добре и не по-лошо от другите 2 вида ,споменати по-горе,да не говорим ,че са и по-тихи.В интерес на истината карам сигурно от повече от 10 години само Конти-та,като съм направил и две залитания към зимен Дънлоп.fallenfbsd написа:За ECO, като чета ревютата е както казва Zar, ако чета мненията на потребители повече бият като на Svetilio![]()
Най-много си харесвам ,обаче Премиум контакта-добър компромис между спорт и комфорт.То и по нашите родни хендеци не знам къв спорт може въобще да се практикува
Dieselgate Team member
-
Sec8200
много полезно инфо, Zar.zar написа:Това вече ми е втория чифт ЕКО(по стечение на обстоятелствата).Първите ги взех чисто нови на другата ми кола и съм карал един сезон с тях.Преди това съм сменил 3 чифта премиум и спорт контакт.Та въпреки теориите за Еко Гумите ,имам богата база за сравнение и пак казвам ,че единственото им слабо място на Еко Контитата е ,когато вали проливен дъжд или е мокро.На сухо се държат изненадващо добре и не по-лошо от другите 2 вида ,споменати по-горе,да не говорим ,че са и по-тихи.В интерес на истината карам сигурно от повече от 10 години само Конти-та,като съм направил и две залитания към зимен Дънлоп.fallenfbsd написа:За ECO, като чета ревютата е както казва Zar, ако чета мненията на потребители повече бият като на Svetilio![]()
Най-много си харесвам ,обаче Премиум контакта-добър компромис между спорт и комфорт.То и по нашите родни хендеци не знам къв спорт може въобще да се практикува
аз мислех да сменям гумите другия сезон заради тези приказки, но ако ще получа сходен резултат с PremiumContact 5 ме караш да се замисля.
аз при дъжд честно казано инстинктивно намалявам независимо от гумите.
Карал ли си Дълноп BlueResponse?Ако да как ги намираш към Контитата?
- odo
- Гараж: Х3 М40i
Щом жена, ми която нищо не разбира от коли иска догодина да разкарам Дънлопа от Фабията и да сложа нещо по-стабилно, смятай за каква гума стана на въпрос ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
-
Sec8200
еха, разбрах те от раз. Но явно жена ти доста усеща колата. Респект.odo написа:Щом жена, ми която нищо не разбира от коли иска догодина да разкарам Дънлопа от Фабията и да сложа нещо по-стабилно, смятай за каква гума стана на въпрос
-
NRG
- Гараж: Октавиа 3 2.0D
Никакви прблеми нямам от естеството което си написъл 2.0D. Карам 2 години вече с мишелинките с които си дойде, зимните са континента тс800 или 850 (не помня). Единствено със зимните е усещам малко по меко да стъпва. Спира си с плавно натискане на спирачния педал... Спирал съм и екстремно и кове без да приплъзва и да трака ейбиеса.