DSG и неговата правилна експлоатация.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- uglyfatandalive
- Гараж: Skoda Octavia 3 - 1.8TSI / 4x4 / Scout
Аз нежно подавах газ, може би сте прав. Ще помисля и видя какво да правя с колата. Благодаря
sentenced to walk among the living
-
petroff
Една страхотна публикация за DSG на VW, по-точно за DQ200 и DQ250 - описания, принцип на работа, диаграми на маслените потоци и клапаните, както и обяснение за повредите, на кои пазари се проявяват и какво са направили VW. Ако вече е била публикувана - моля за извинение!
https://www.team-bhp.com/forum/technica ... arbox.html
https://www.team-bhp.com/forum/technica ... arbox.html
-
ivanov B18
смяна масло на DSG6 с машина или ръчно
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Относно престоя на място:
Аз съм с О4 с DSG DQ381. Когато ще престоявам на място повече от 10-15 секунди (било то ако престоявам, ако съм на светофар, в задръстване или друго такова) аз превключвам на N, иначе ако стоя на D кутията е на скорост, съединителят продължава да е зацепен и се товари и се износва приплъзвайки. При други модели DSG (а може и при други софтуери) в предишни години хората са обяснявали, че при по-силно натискане на спирачката съединителите се отделяли напълно и оборотите на място падали от 1000 на 750-800, т.е. нямало нужда да се превключва на N, но при мен такова нещо не се случва. Колкото и силно да натискам педала на спирачката, оборотите продължават да си стоят на 1000 и съединителят не се отделя (това се усеща чрез микровибрациите на колата). Затова при престой, ако ще е повече от 10-15 секунди, аз превключвам на N. Веднага изчезва напрежението в кутията, съединителят не приплъзва и оборотите си падат на 700-750 на idle.
Аз съм с О4 с DSG DQ381. Когато ще престоявам на място повече от 10-15 секунди (било то ако престоявам, ако съм на светофар, в задръстване или друго такова) аз превключвам на N, иначе ако стоя на D кутията е на скорост, съединителят продължава да е зацепен и се товари и се износва приплъзвайки. При други модели DSG (а може и при други софтуери) в предишни години хората са обяснявали, че при по-силно натискане на спирачката съединителите се отделяли напълно и оборотите на място падали от 1000 на 750-800, т.е. нямало нужда да се превключва на N, но при мен такова нещо не се случва. Колкото и силно да натискам педала на спирачката, оборотите продължават да си стоят на 1000 и съединителят не се отделя (това се усеща чрез микровибрациите на колата). Затова при престой, ако ще е повече от 10-15 секунди, аз превключвам на N. Веднага изчезва напрежението в кутията, съединителят не приплъзва и оборотите си падат на 700-750 на idle.
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
@smoke, това винаги ли го прави, дори при добре загряла кола?
Сегашната ми кола не е с DSG, а с хидротрансформатор, но бих предположил, че имат сходно поведение. Моята като е студена го прави това нарочно за да може да вдигне температура на маслото на кутията. Но като загрее достатъчно и изведнъж спира да приплъзва, както и оборотите си падат. Дори при мен може да чуеш и усетиш кога отделя.
Сегашната ми кола не е с DSG, а с хидротрансформатор, но бих предположил, че имат сходно поведение. Моята като е студена го прави това нарочно за да може да вдигне температура на маслото на кутията. Но като загрее достатъчно и изведнъж спира да приплъзва, както и оборотите си падат. Дори при мен може да чуеш и усетиш кога отделя.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Пробвал съм както при студена, така и при топла кутия (разбирай 100+ градуса). Никога не отделя съединителя при мен, дори при много силно натискане на спирачката. Не вярвам това, че е O4 RS, да има значение. Предполагам, че по някакви причини са се отказали от такава функционалност. Сигурно идеята е, че ако се ползва Start/Stop, няма нужда от такова нещо.
Любопитно ми е други хора с нови коли (2020+ година) да кажат дали и при тях е така - дали на позиция D при DQ381 при силно натискане на спирачката при престой на място им отделя съединителя. Би се усетило чрез изчезване на микровибрациите и падане на оборотите на 700-750.
-
istoyanov
- Гараж: Seat Leon ST FR
При мен не е така. Без значение дали съм вкл Auto Hold винаги освобождава след натисната спирачка. Ако я държа съвсем леко стои на около 1000 оборота и се усеща, че е зацепен съединителя.
-
storm1st
- Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA
@smoke, на същия двигател и кутия на Кодияк при мен е същото . Обаче съм питал колега с двигател 2.0 ТСИ 190 к.с на Кодияк FL и ми е потвърждавал , че там няма разлика в оборотите при спрял автомобил . Лост на D или N или P ( 750 оборота като автомобила не се движи - аутохлд или задържана натисната спирачка ) .
Явно има някаква разлика при DQ381 когато е заедно с по-големия мотор . Но кога и какво дали зацепва / разделя, нямам никаква идея .
Явно има някаква разлика при DQ381 когато е заедно с по-големия мотор . Но кога и какво дали зацепва / разделя, нямам никаква идея .
-
rts
- Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024
Веднага поствам снимка от преди малко - снимката е при повече от 30 сек. на светофара. Пробвах и на неутрална, после върнах на D - няма разлика в оборотите, пробвах и различни режими. Оборотите са заковани там където се вижда. Не усещам и някакво напрягане във скоростната кутия, така че реално не мога да кажа дали е отделил съединителят. Колата е кодиак 2023 със dq381 и двигател 2.0 ТСИ 190 к.с

- Никола Иванов
- Гараж: Octavia 2 1.9TDI
Karoq 2.0TDI 4x4 DSG - Обратна връзка:
И при мен разлика на D, N и Р няма. На 750 оборота си стои при натисната спирачка. При леко натисната качва на 1000. Karoq 2018 2.0TDI DQ381
- Us3rnam3d
- Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
DQ250 - на място, без значение P / R / N / D , оборотите са си под 1000. Дори и студена. Но като освободя от D на P се усеща съвсеееем леко, че като че ли кутията изцяло се освобождава, не знам как да го опиша. Но 1000 държи само ако съм натиснал леко спирачката. Ако съм я натиснал да спра, си падат под 1000.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
- neshtoZabavno
- Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023
Не съм обръщал внимание на какви обороти работи, но както каза @smoke, при мен работи по същия начин ( все пак е същата кола ). Когато съм спрял на светофар и оставя на D няма промяна в шума от двигателя,но ако включа на N веднага става по-тих и едвам се чува.

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
И при мен са 700-800 или 1000 според зависи колко силно е натисната спирачката.
С уточнението, че леко натисната е малко относително, аз реално толкова си я натиска по навик от предишните коли. И по някое време се усещам като се застоя, че колата държи обороти и я натискам "насилствено".
Малко е тъпо това, поне на мен ми е тъпо.Варианта е да я карам на ауто -холд, ама там други неща ме дразнят.
Въобще, аз я карам тая кутия 2 години вече и все още не мога да кажа, че се разбираме добре...
Dq381 върху 200 печка.
С уточнението, че леко натисната е малко относително, аз реално толкова си я натиска по навик от предишните коли. И по някое време се усещам като се застоя, че колата държи обороти и я натискам "насилствено".
Малко е тъпо това, поне на мен ми е тъпо.Варианта е да я карам на ауто -холд, ама там други неща ме дразнят.
Въобще, аз я карам тая кутия 2 години вече и все още не мога да кажа, че се разбираме добре...
Dq381 върху 200 печка.
Бееееее.....
- Мичев
- Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG
И на супърб с DQ381 е така. Имам чувството, че нещо в кутията не е балансирано добре.neshtoZabavno написа: 03.12.2023, 20:38:29 Когато съм спрял на светофар и оставя на D няма промяна в шума от двигателя,но ако включа на N веднага става по-тих и едвам се чува.
-
kolyo b8
- Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол
DQ381/2.0TDI/150кс.
Две години и половина и 240 000км работи по един и същ начин. На място на D оборотите са: 750-800 (4 деления от 5).
Сега при по-ниските температури първоначално са около 1000 докато загрее, но имам и допълнителен нагревател.
Auto Hold е постоянно включен. Преди спиране вдига леко до 1000 (0.5 - 1 сек) и сваля до 750-800 при пълен покой.
На предишната с DQ250 се държеше по абсолютно същия начин.
Две години и половина и 240 000км работи по един и същ начин. На място на D оборотите са: 750-800 (4 деления от 5).
Сега при по-ниските температури първоначално са около 1000 докато загрее, но имам и допълнителен нагревател.
Auto Hold е постоянно включен. Преди спиране вдига леко до 1000 (0.5 - 1 сек) и сваля до 750-800 при пълен покой.
На предишната с DQ250 се държеше по абсолютно същия начин.