Как се прави тунинг? Размисли и страсти...

Класически, редки и спортни автомобили. Теми свързани с Тунинг
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

todor87 написа: 02.05.2023, 17:33:29 Мога да се пробвам
Познавайки те,и това как пробваш,ще стане [smilie=sarcastic.gif]
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Rangel написа: 02.05.2023, 13:58:07 Защото Тодор каза, че няма какво повече да се извади на софт и няма смисъл да го пипаме, иначе да съм го разжалвал
Именно, топлата вода е открита. Минаха времената на корифеи като Келеша(бог да го прости), сега всичко е копи пейст от големите компании които са тествали в продължение на доста време.
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

todor87 написа: 02.05.2023, 17:33:29 Мога да се пробвам
А аз мога да осигуря и няколко знака, например с 30, 50, 80, червени, имаме и няколко сини със стрелки, стойки и колчета също.
Günter Stg 1
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

shpeki написа: 02.05.2023, 20:18:41 от големите компании
Ще си позволя да напиша моето мнение за "големите" компании, от позицията на човек, работещ на техническа длъжност, във фирма с 22 000+ служителя и офиси в 35 различни държави.

Понякога си мисля, че като се говори за Revo, TVS, Racingline, 034 и т.н. и се каже "голяма компания" и не малка част от хората си представят някакъв огромен "завод", в който текат невероятно сложни процеси, леят се части и десетки инженери пишат софт, а множество коли се тестват на частни писти зад "завода" месеци наред.

Моето мнение, на базата на това, което съм видял като процеси и методика на работа (без да твърдя че това е 100% така, понеже не съм ги виждал с очите си) е, че това са чисто и просто едни фирми-ентусиасти, които през годините са се разраснали от 2-ма до пряко сили 10-15 човека макс, работещи в един голям офис/сервиз. В тези 10-15 човека включвам и екипа по техническа поддръжка, който обслужва дилърите по света. От тези хора съм сигурен, че има голямо текучество на стари-нови кадри и значителна част от тях са "джуниъри", тепърва навлизащи в естеството на работа. В предвид тези съждения, може би трябва по-реалистично да си нагласим очакванията спрямо тия хора и какви са им възможностите да покрият една материя като автомобилния тунинг, за технологии, които непрекъснато се развиват и имат нужда от време за кракване, разработка и тестване (90% с проба-грешка от клиентите).

В тези компании отново за разработка на всички тия процеси има само 1 техен тестов автомобил (най-често Голф), който в никакъв случай не покрива като частни случаи и проблеми всички останали автомобили от платформата. Затова и горе написах, че 90% от цялостната разработка на продукта им е с прякото участие е на клиентите, в ролята на бета-тестери.

За хардуер-а, които е брандиран с логото на въпросните компании и се продава като техен, мисля е ясно, че по-голямата част от него е изработен от трети производител.

И за финал да кажа, че @todor87, с темповете с които чете и се развива е много вероятно да е доста по-напред технически от доста голяма част от хората, работещи в тези "големи" фирми. Това е, което исках да споделя.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Явка, ти не работеше ли в Юбисофт?
Kiko Varna

Škoda Фен²

Гараж: Градски Транспорт София

Мнение от Kiko Varna »

Реално погледнато тунинг фирмите са от така наречения "паразитиращ бизнес". Те не създават собствен продукт, а просто предлагат доработка върху вече съществуващ, тестван и пуснат в употреба продукт.

Те са абсолютно същият тип разработчици, като тези, които пускат модове за игрите, които Вие правите Яворе. Реално си прав, не ти трябват огромен брой специалисти - трябват ти малък екип, но много надъхани и ентусиазирани да успеят. Както Вие няма да им дадете сорс кода на играта на тепсия, така и автопроизводителите няма да им дадат сорс кода на колата на тях. Трябва сами да се оправят.

Което спомага за намаляне на разходите. Все пак за това и почти всички тунинг модификации директно ти приключват гаранцията, защото повечето от тях нито са тествани хиляди километри на писти/пътища, нито фирмата ще ти плати обезщетение, ако роди скоростната кутия с 250 на магистралата и ти се метнеш в къпините или полуоската не издържи на 700 нютона [smilie=sarcastic.gif]

Една единствена фирма в историята е успяла да излезне от този "кръг от ентусиасти" и да се превърне в истински, официален тунинг майстор и доработчик и това са AMG.

Реално с всеки тунер имаш две опции: Главата в торбата и се молиш нещо да не сгъне на нова кола или си купуваш по-стар модел кола, която вече е тествана хиляди пъти от други клиенти и знаеш, че всичко работи.
На морето колите са най-бързи!
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

Kiko Varna написа: 03.05.2023, 12:36:46 Една единствена фирма в историята е успяла да излезне от този "кръг от ентусиасти" и да се превърне в истински, официален тунинг майстор и доработчик и това са AMG.
Седни си слаб 2.
Защо бързате да се изказвате така неподготвени незная.
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Мнение от redalex »

Не пипай мечтите и светоусещанията на хората бе гамен! [smilie=ireful1.gif]
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Аз пък мисля, че в тези "големи" фирми работят хора, които са били преди това в автомобилната индустрия, в моторния спорт, в сектори свързани с това [smilie=pardon.gif] И все си мисля, че знаят какво правят, дори и да не са чак толкова големи. Имат и по голяма клиентска маса, от която като потребител да събереш някаква информация, преди да скочиш. А скока винаги е персонално решение. Все пак никой не кара никого да се подлага на тунинговане [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Taratajki написа: 03.05.2023, 13:31:27 И все си мисля, че знаят какво правят, дори и да не са чак толкова големи.
Никой не е казал обратното.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

YYakovliev написа: 03.05.2023, 10:35:38 кадри и значителна част от тях са "джуниъри", тепърва навлизащи в естеството на работа.
Може аз да не съм разбрал правилно тази част [smilie=pardon.gif] Аз исках да кажа, че за да отидеш в такава фирма, със специфична таргет група клиенти, тясно ориентирана към специфичен продукт, то ти си в този сектор и търсиш някакво предизвикателство. И първите 2-3-ма търсят себеподобни при подбора. Не е като във всяка софтуерна компания, дето изкарал един курс по нещо си и яйде у джибрето, програмирам калкулатори 'секакви.
Е, секретарката сигурно може да е и завършила вчера, но тя има други задължения, които не са свързани с тунинга точно на колите [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Kiko Varna написа: 03.05.2023, 12:36:46 така и автопроизводителите няма да им дадат сорс кода на колата на тях.
Сорс кода най-често го няма и производителя на колата. Това са типови изделия, подобни на програмируемите контролери в промишлеността. За да ги ползва автопроизводителя не се налага да има сорс кода, а да знае къде какви данни да попълни.

А пък на самите мапери да им дадеш сорс кода, съвсем няма да им върши работа. :)
Бееееее.....
Kiko Varna

Škoda Фен²

Мнение от Kiko Varna »

Audirulzz написа: 03.05.2023, 12:48:15 Седни си слаб 2.
Защо бързате да се изказвате така неподготвени незная.
Четеш ли изобщо какво пиша или просто като видиш мое мнение веднага бързаш да напиша, че не знам за какво говоря.

Дай да видим коя друга фирма е започнала живот ИЗВЪН производителя на автомобила и впоследствие е станала официална част от оригиналния производител на автомобилите и можеш да си закупиш техен модел ОФИЦИАЛНО от производителя?

Правиш ли разлика между спортно поделение на даден производител и външна фирма или за теб са едно и също нещо?
Аватар
SilverBullet

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia Estate SCOUT MK3 1.8TSI DSG 4X4 STAGE 3
Fabia MK3 1.2 TSI DSG 110HP
Обратна връзка:

Мнение от SilverBullet »

Kiko Varna написа: 03.05.2023, 16:10:52 Дай да видим коя друга фирма е започнала живот ИЗВЪН
Алпина и Шелби се сещам за сега [smilie=sarcastic.gif]
Kiko Varna

Škoda Фен²

Мнение от Kiko Varna »

Алпина си продават колите отделно от БМВ, напълно отделна компания са, частна отгоре на това.

Шелби създава свои собствени коли Cobra и Daytona, които са изключително успешни, не модифицира готови продукти. Именно затова Форд, а впоследствие и Крайслер го търсят да им помогне и използват името му за маркетинг. Той не е тунинг компания, а производител на собствени коли от самото начало.

Чакам друга.
Публикувай отговор

Обратно към “ВИП Гараж и Тунинг”