Завишен разход на гориво без симптоми
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- maxuel82
- Гараж: Skoda Octavia II 2.0 TDI (140 Hp) 2012г.
Колата е тази от профила - 2.0 ТДИ 140кс common rai lИ така , днес пълня резервоара както обикновенно на Лукойл в Турция преди границата . Минавам границата за около 40 минути и подкарвам на темпомат със 120км/ч. След около 40 км. забелязвам ,че стрелката почна да "пада" ,което е много необичайно ,тъй като друг п .ът се прибирам и стрелката не мърда . Минавам около 220- 240км и чак тогава почва да отлепя леко . И така след 60 изминати км от пълен резервоар стрелката мръдна надолу . Спрях и огледах за течове - няма , мотора си работи нормално , колата си върви , няма грешки и сервизни режими .Намалих на 100км./ч и продължих ,но горивото продължи видимо да намалява . Пак спрях , оглед и нищо. Пак потеглих , настъпах я по сербез" и си вдигна 200км/ч без проблем. Няма пушеци - нищо . ДПФ фа си е на мястото и последно като се прибрах отчиташе около 11гр сажди . Всико по колата си е на мястото и работи - ДПФ ,ЕГР и т.н.. Въздушния филтър е нов на няма и 1000км . Маслото е Castrol 5W-40 504-507 на около 4000км. Остава утре да я допълня с нафта и да се моля просто да не съм напълнл хубаво догоре резервоара ,но почти съм сигурен че беше пълен и нафтата не потъваше надолу преди да затворя капачката . Някакви идеи,съвети, предположения откъде да започна да търся проблема ???
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Завишен разход на гориво без смптоми
Първо зареди до горе, карай няколко дни да потвърдиш, че има проблем и после търси причината. Може нещо да са объркали при зареждането. Ако на магистралата е имало вода или вятър, също може да вдигне разхода. Борд компютъра какъв разход показа?
- maxuel82
Да ,имаше и вятър и дъжд ,но според бордкомпютъра разхода е 5.1л/100км. На място отчита 0.4 до 0.5 при загрял мотор .
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
За да има драстична разлика в разхода или трябва да тече или да я гори. Ако е първото ще мирише. Ако е второто ще пуши и ще се усеща в работата на мотора. По принцип разхода се вдига при регенерация, ама за тия километри и да има регенерация, тя не може да натежи осезаемо.
Най-вероятното заблудата да идва от неточно измерване. Така от едни 200км човек да си прави изводи за разхода само по движението на стрелката не е особенно смислено.
По принцип за да си прави някакви изводи човек, трябва да е пълно-пълно и да се минават повече километри и да са поне няколко зареждания и т.н. За мен разход на гориво трябва да се засича поне на няколко последователни резервоара, т.е. поне 5000км, за да има някаква представителност. Защото има разлика в колонките, налягането, пяна...
Какво показва стрелката е доста относително понятие, особенно в началото, когато си пълен догоре. Зависи от наклона на пътя, ако има въздух къде е застанал, софтуериста дето е писал алгоритъма и т.н.
Най-вероятното заблудата да идва от неточно измерване. Така от едни 200км човек да си прави изводи за разхода само по движението на стрелката не е особенно смислено.
По принцип за да си прави някакви изводи човек, трябва да е пълно-пълно и да се минават повече километри и да са поне няколко зареждания и т.н. За мен разход на гориво трябва да се засича поне на няколко последователни резервоара, т.е. поне 5000км, за да има някаква представителност. Защото има разлика в колонките, налягането, пяна...
Какво показва стрелката е доста относително понятие, особенно в началото, когато си пълен догоре. Зависи от наклона на пътя, ако има въздух къде е застанал, софтуериста дето е писал алгоритъма и т.н.
Последно промяна от Цецо75 на 12.04.2023, 11:59:34, променено общо 1 път.
Бееееее.....
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Според мен нямаш проблем. Просто има разлика дали ще напълниш резервоара докато изключи пистолета и колко бързо наливаш или си обезвъздушил резервоара и си наливал бавно (за да не се пени дизела) и си напълнил до капачката. Имай предвид, че след изключване на пистолета може да се долее 5-6л гориво без проблем, ако се налива бавно и изчакваш да падне пяната за да не лъже пистолета да изключи.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Аз лично това доливане не го правя никога. Ръгам пистолета и докато щракне. Колкото влязло - толкова. Даже се карам с бензинджиите, като почнат да я пълнят докато прелее, та омажат калника... Казвам им - докато изключи и вадиш. Толкоз.
Бееееее.....
- stanley
- Обратна връзка:
По принцип зимата не е проблем да "препълниш резервоара", но лятото си е опасно ако го направиш и оставиш колата на слънце.
Такова пълнене до капачката се практикува ако тръгваш на дълъг път (от България за Германия) и искаш с 1 резервоар да минеш 1000 - 1200км без да спираш за зареждане.
Такова пълнене до капачката се практикува ако тръгваш на дълъг път (от България за Германия) и искаш с 1 резервоар да минеш 1000 - 1200км без да спираш за зареждане.
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
С интересно масло я караш.За този двигател в комбинация с ДПФ препоръчват 5W30.Според мен в случая е било нещо с нафтата,щом няма други симптоми.
Dieselgate Team member
- maxuel82
Извинявам се , 5W30 e маслото . После ще я дозареждане че съм и на работа , НО на място показва 0.4 на час . Четох за грешки и няма . Но ми направи впечатление че не работи климатика . Но това предполагам няма общо с разхода .
За 180 км стрелката на горивото е бая надолу . Преди за тия км стоеше още горе без да помръдне .
За 180 км стрелката на горивото е бая надолу . Преди за тия км стоеше още горе без да помръдне .- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
То зависи докъде са те заредили на бензиностанцията.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Сиреч по бакалски сметки излиза, че харчиш някакви чутовни количества гориво. Което явно не тече, явно не ги гориш, остава да е някаква грешка в измерването.maxuel82 написа: 12.04.2023, 15:03:31 За 180 км стрелката на горивото е бая надолу . Преди за тия км стоеше още горе без да помръдне .
Бееееее.....
- donci
- Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl
Да не би да има проблем с отчитащата система, сиреч някъде в таблото с измервателните уреди или с поплавъка в резервоара?
И на мен ми се е случвало като напълня до горе, известно време като карам стрелката не мърда, но после отклонението й е доста видно.
И на мен ми се е случвало като напълня до горе, известно време като карам стрелката не мърда, но после отклонението й е доста видно.
- maxuel82
Така е ,като заредя хубаво догоре ,стрелката не мърда повече от 200км . Не издържах и ходих да зареждам и събра точно 19.17литра нафта за тия 185 км ,което дори и да не съм заредил догоре пак ми се вижда множко . Сега ще измина около 100 км ще допълня пак догоре и ще отчета разхода . И естествено ще се моля предното зареждане да не е било точно догоре и този разход да не е истина .
- nasmen
- Гараж: Skoda Octavia 2 Combi 1.9 TDI 105 HP PD BKC
Какво значи догоре
. Аз като заредя при светнала лампа, зарежда между 48 и 51 литра ( в зависимост колко време след лампата зареждам). Винаги си зареждам сам до първо изключване на пистолета. Само веднъж на Газпром вкара само 38 литра и се случи същата история, но се очаваше
.
- maxuel82
Догоре , значи - докато нафтата се задържи в гърловината на резервоара така че да не спада .
При последното зареждане резервоара беше малко под половината и събра само 22 литра , което ми направи впечатление, когато стрелката е на средата почти 30 литра събира , а сега само 22 . Вчера си говорих и с един комшия ,който кара същата такси , та и той е имал проблем с дюза , но задължително има симптоми и според него колата спира да върви нормално , почва да припушва и такъв космически разход от 10 /100 няма как да направи .
При последното зареждане резервоара беше малко под половината и събра само 22 литра , което ми направи впечатление, когато стрелката е на средата почти 30 литра събира , а сега само 22 . Вчера си говорих и с един комшия ,който кара същата такси , та и той е имал проблем с дюза , но задължително има симптоми и според него колата спира да върви нормално , почва да припушва и такъв космически разход от 10 /100 няма как да направи .