Octavia 4 2.0 TDI 7DSG - audiman

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
audiman

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 1U5 1.9 TDi ASV,
Skoda Octavia NX5 2.0 TDI 7DSG Комби

Мнение от audiman »

Здравейте, дойде време и аз да се похваля с нова кола.
След 6 години вярна служба на Skoda Octavia 1, реших че е време за смяна с нещо по-ново, естествено пак Шкода :) . Цяла 2021 година се оглеждам за употребявана Октавия 3 комби, но или обявите изчезваха бързо (явно си заслужаваха), или бяха прекалено скъпи. Вече се бях отчаял, но на една почивка в Арбанаси, докато се излежавах ми излезе една реклама на Scala и някак си реших, че ще купуваме нова кола. Почнах да чета форумите, ревюта, клипове и конфигуратора на ЕТ и почти се бях решил на Scala. Ходихме до ЕТ Горна Оряховица да огледаме какви тестови коли имат и тогава реших, че няма да е Scala, а Octavia комби. Направихме тестдрайв на Octavia 4 седан 1.5 TSI 6M и реших, че ще бъде такава. След още няколко дни четене и безброй конфигурации се спрях на следната автомобил:
Octavia combi Edition 1.5 TSI 110KW 6M, цвят Графитено сив металик с допълнително оборудване
1. Челно топлоизалоционно стъкло с подгряване.
2. Изкуствена кожа на гърба на предните седалки.
3. Лети джанти Pulsar Aero, черни, 7Jx17".
4. Малък кожен пакет с 3 спицов спортен мултиволан за радио и телефон.
5. 2бр. USB отпред, 2бр. USB отзад, 1бр. USB на огледалото за обратно виждане.
6. Хромирани капачки на педалите.
7. Затъмнени задно и странични стъкла, и предни акустични стъкла.
Цената с отсъпките излезе 50098.00 лева и срок за доставка 180 дни, договораа го подписах на 06.01.2022 г. Идеята ми беше една част от парите да ги събера, а останалата на лизинг. След няколко дена излезе 23 седмица за производство, което се падаше началото на Шни месец - казах си супер, точно за събора може да съм с нея. Докато чаках да се произведе продължих да чета, и почнаха да ми идват различни идеи. В началото на Март имах възможност да тествам Octavia 2.0 TDI 7DSG, която ми допадна повече. Малко ми трябваше, а и като четях как се бавят още повече доставките, реших да направя промяна. Новата конфигурация е Octavia combi Edition 2.0 TDI 110KW 7DSG, цвят Графитено сив металик с допълнително оборудване
1. Челно топлоизалоционно стъкло с подгряване.
2. Изкуствена кожа на гърба на предните седалки.
3. Лети джанти Pulsar Aero, черни, 7Jx17".
4. Малък кожен пакет с 2 спицов спортен мултиволан с подгряване за радио, телефон и DSG.
5. 2бр. USB отпред, 2бр. USB отзад, 1бр. USB на огледалото за обратно виждане.
6. Теглич с електрическо освобождаване.
7. Затъмнени задно и странични стъкла, и предни акустични стъкла.
Промяната я направих на 15.03.2022 г. и съответно срока от 180+60 работни дни започна да тече от тази дата. Седмицата за производство на няколко пъти се променя от Септември после Декември, после Януари докато накрая се фиксира на 9 седмица на 2023 г. Реално се произведе и тогава - на 28.02.2023 г. Край на първа част - следва продължение.
Изображение
Венци76

Шкода Новак

Мнение от Венци76 »

Предполагам, че от тогава до момента е започнал втори сезон на сагата само, че сега не се знае кога ще я доставят.
Аватар
PVV

Ретро Škoda

Гараж: Skoda Octavia Super - 1963г. ELIŠKA
Skoda Superb 2.5 TDI - 2003 г. Бегача

Мнение от PVV »

Е, честито Добрине! Със здраве да си я караш и само хубави спомени да имаш с Октавията. Дългото чакане ще се забрави. На Пчелина си запазвам едно кръгче май месец. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
audiman

Škoda Фен

Мнение от audiman »

Втора част - получаването на колата.
В предния пост забравих да изкажа големи благодарности на Тодор Тодоров от ЕТ Горна Оряховица, че ми търпя капризите 15 месеца. За късмет имаше автовоз и колата доста бързо беше докарана до София. На 14.03.2023 г. ме уведомиха, че колата вече е в София и чака транспорт до Горна. Докато си оправя заема изтървах автовоза и доставката се отложи с 1 седмица. Колата я платих в брой (т.е по банков път), по-голямата част от парите ги събрах докато чаках да се произведе :) (ако беше се забавила още можеше и да не тегля заем), а останалите с потребителски кредит. Заради закъснението ми приспаднаха 255 лева (5% неустойка от капарото) и "Подарък" платена потребителска такса 120 лв. На 23.03.2023 г. Тодор ми се обади и ме сюрпризира, че не работи коректно SOS модула и за капак техниците били на обучение двата дена - тоест остава за неопределено време. Пак навреме ми се обади - вече бях направил застраховка и точно отивах до КАТ за временни номера. В Понеделник на 27 ми звъни и ми каза - готов си идвай - оказа се само софтуерен ъпдейт. Само това и чаках, пуснах си отпуска за Вторник, изкарах временни номера и винетка. На 28 сутринта газ към Горна с жена ми. Предварително си бях принтирал спецификациите на колата според VIN номера - реално имаше само 3 разлики спрямо офертата и ценовата листа. Няма секретни болтове, няма хладилна жабка и няма задни въздушни възглавници - а само завеси. Приемането на автомобила премина нормално - посочих разликите, но нищо повече. Питах хората от сервиза дали мога да си нося мое масло и филтри и те да ми ги сменят - отговора беше не, не можем да гарантираме, че масло отговаря на спецификациите. Питах ги и дали ако си монтирам сам камерата за заден ход ще има проблем - отговора бе същия "Отпада гаранцията". Поне няма да има проблем по-рано да ми сменят маслото :). Казаха ми да не вдигам повече от 2500 оборота ървите 1500 км. и повече от 3000 оборота още 1500 км. Не спорих повече и си тръгнахме. Успях само да си изпрося календар, ключодържател, стъргалка и портфейл. Купих си един авариен комплект от ЕТ брандиран за скромната сума от 60 лева, снимахме се с колата и се разделихме по живо по здраво. Колата беше на 11 км. и имаше гориво за още 35 км., заредих 20 литра дизел на Лукойл и поехме към Разград. Даде ми разход със спокойно каране около 4,9/100. Край на втора част.
Изображение
mitex1983

Škoda Фен

Гараж: Шкода Супърб 2.0TDI DSG 170 hp & Шкода Фаворит 1.3

Мнение от mitex1983 »

Честито ! Много безаварийни километри и незабравими моменти с нея ти пожелавам ! Ще я покажеш на Пчелина .
Аватар
audiman

Škoda Фен

Мнение от audiman »

Трета част - тестове и отзиви.
За малкото километри (около 150) отзивите са много добри. Аз като цяло нямам кой знае какви изисквания, все пак досега карах Октавия 1. Спрямо старата новата ми се струва като космически кораб (наясно съм че не е така). През по-голямата част от пътя до Разград карах нормално, все пак я пробвах на спорт и на ръчен режим за проба. Като цяло за сега не усещам някакво забавяне при превключването на предавките (но аз и не я настъпвам де). Бързо успях да си настроя профила на медията, да сдвоя телефона и да си пусна Waze. Не е чак такъв голям проблема с управлението на климатика - настройката на температурата, отоплението на седалките и бързия бутон за достъп до климатика са фиксирани в долната част на медията и лесно се регулират. Звука на медията за сега ме устройва. Целия ден духаше силен вятър и особено на отиване към Горна се чуваше свиренето му в купето на старата шкода. На връщане мога да кажа, че определено е по-тихо вътре в купето на Октавия 4 - дали заради това, че е по-нова, или пък помагат и акустичните стъкла. Пробвах да открехна шофьорския прозорец при 80 и 100 км и мога да кажа, че няма бумтене както споделят някои колеги. Гумите са EfficientGrip 205/55/17, не съм мерил на колко са напомпани, но не друсаше. Вече почнах да се замислям за 18" джанти. Не ги поръчах отначало, защото не знаех каква ще е возията. Ще покарам още и ще помисля. От начало мислех за някаква защита на боята, но май се отказах - в Разград няма кой, а не ми се разкарва до Варна, Бургас, София, отделно при някаква щета пак трябва да ходя. Не съм такъв манияк като Явор (респект за което), мисля само аз да я мия. Гледах един комбиниран шампоан с вакса на Meguiar’s, не знам дали няма да свърши работа. Тука ще очаквам предложения, даже си мисля че е хубаво някой запознат в материята да напише какво е необходимо за бюджетна поддръжка. Още като я поръчах миналата година си поръчах от Копачек напречни греди, гумени стелки, гумена стелка на тунела, гумена стелка за багажника и една подложка за седалка за детско столче - имаха отстъпка от 20% и безплатен транспорт. Тази година купих и ново столче (че малкия не се събира вече в старото) с isofix. Понеже имам лукса да живея в къща, имам и гараж с който се занимавах цяло лято да го направя както аз си искам. Показвам една част от него:Изображение
Изображение
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

Честит нов автомобил! Много безаварийни километри и само положителни емоции! Страхотна кола, ама и гаражът си го бива - ще си пасват! браво
Изображение
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

audiman написа: 30.03.2023, 15:33:47 мислех за някаква защита на боята, но май се отказах
Не се отказвай - чисто нова кола и да я оставиш така?!
audiman написа: 30.03.2023, 15:33:47 не ми се разкарва до Варна, Бургас, София
Русе ти е по-близо - Лаков Детайлинг.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

audiman написа: 30.03.2023, 14:44:26 Питах ги и дали ако си монтирам сам камерата за заден ход ще има проблем - отговора бе същия "Отпада гаранцията".
Това не е точно така :)
Аз имам вече монтирана камера на О4 и съм имал разговор на тази тема с приемчик от ЕТ Дружба - няма никакъв проблем, ако е монтирана от правилния човек - JORDITO.
За маслото, доколкото съм чел тук, също няма проблем да си го носиш ти.
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

Честита нова кола!
За поддръжка ти препоръчвам: CarPro Reset / Koch Chemie GSF - шампоан. Миеш колата по метода с двете кофи. Задължително подсушаваш с микрофибърна кърпа за подсушаване. В никакъв случай не използвай силиконови пера. Такива джазгии може да ти оставят, че ще виеш като вълк на месечина. За отблъскване на прах, блясък и защита препоръчвам CarPro Reload.
До тук това можеш сам да си го правиш особено както имаш хубав гараж.
За по-сериозна защита трябва да ти го направят в детайлинг студио: керамично покритие и т.н.
Поздрави!
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
Аватар
audiman

Škoda Фен

Мнение от audiman »

Erebus написа: 30.03.2023, 16:45:50 Това не е точно така
Аз имам вече монтирана камера на О4 и съм имал разговор на тази тема с приемчик от ЕТ Дружба - няма никакъв проблем, ако е монтирана от правилния човек - JORDITO.
Аз също им го казах, че вече има монтирани камери и, че е нямало проблем. Както и за маслото. Просто в ЕТ Горна Оряховица явно се застраховат и не позволяват волности.
Изображение
hvp800

Škoda Ludicrous

Мнение от hvp800 »

Erebus написа: 30.03.2023, 16:45:50
audiman написа: 30.03.2023, 14:44:26 Питах ги и дали ако си монтирам сам камерата за заден ход ще има проблем - отговора бе същия "Отпада гаранцията".
Това не е точно така :)
Аз също питах в Порше изток , кво става ако си монтирам камера на Т-рок , и отговора беше стандартен -“отпада гаранцията” . [smilie=pardon.gif]
Можеш и да не ги осведомяваш , ама тогава трябва да разчиташ , че номера ще мине всеки път .

Честит нов автомобил ! Аз винаги съм казвал , че 1,4/1,5 тси е много , много добър двигател . Приличен вървеж и още по-приличен разход .
Конграмана е ОЛИГОФРЕН
Аватар
MHlebarov

Škoda Фен²

Гараж: 2.0 TDi 4x4 L&K 2018

Мнение от MHlebarov »

Айде честит нов автомобил! Само течност за чистачки и гориво да иска! Як гараж също така! [smilie=hunter.gif]
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

hvp800 написа: 30.03.2023, 17:14:16 Аз винаги съм казвал , че 1,4/1,5 тси е много , много добър двигател
Честито и много радост да носи! Не беше ли все пак дизел колата? :)
Аватар
SimonSez

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia RS 245
Обратна връзка:

Мнение от SimonSez »

Честито Добрински [smilie=yahoo.gif] много безаварийни и щастливи км. Щом в Горна не ти дават за маслото, значи ще ходиш на друго място ;)
" Burn rubber not your soul "
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”