Историята на един "прероден" Superb III Facelift

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

YYakovliev написа: 12.01.2023, 18:49:59 Явно утре ще се пуска постът с монтажа на всичко.
Очаквам го с нетърпение. Ставам в 6:30. ;)
Аватар
Aelyon

Škoda Фен

Гараж: Superb 2 2013 LB 2.0 170

Мнение от Aelyon »

Евалата Яворе за ентусиазма и топките да бърникаш гаранционна кола! В края на деня най-важното е да ти пълни душата като настъпиш педала!
Kiko Varna

Škoda Фен²

Гараж: Градски Транспорт София

Мнение от Kiko Varna »

Много по-добре е да ъпгрейднеш нова кола, отколкото да се мъчиш на 20 годишно 1.8Т и да се молиш всеки път, да не се счупи нещо.

Както казваше дядо ми: Младото държи и на бой и на всичко ;)
На морето колите са най-бързи!
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

В сряда сутрин бях запазил час за слагане на частите в Трансексперт, където колата ми се обслужва от нова на 3000 км. Закарах я в 9:00 мръсна и мокра, но цяла вечер беше валяло и нямаше как да я мия (иначе я бях измил преди 2 дена). Въпреки неблагоприятните условия и очакваната мизерия от подкалници, брони и т.н., работата започна.

ИзображениеИзображениеИзображение

Маска, радиатори, кулер - леш от мръсотия набита в тях след 22 000 км... Пакетчета от захар, листа, фасове и кал. Представям си, ако не се разглобява, да се чисти повече време, какво ще стане вътре.

Изображение

Нещата се почистиха старателно с прахосмукачка и четка.

Изображение

Започна се със слагането на кулера.

Изображение

Всичко вървеше гладко, да не повярваш. Само трябваше да се пробие една дупка на 4-тата планка, която държи кулера, за да може да се завие 4-тия винт, но това мисля е направено с цел да го наместиш спокойно и после да видиш точно къде ти трябва дупката. Мислех, че ще има рязане на маската пластмасовата (простете, ако греша терминологията), но такова нямаше - всичко си влезе до милиметъра и заспа. Знам, че на предната генерация Wagner кулер за EA888 Gen3 е имало борба и колеги са рязали бая, докато влезе всичко. Но сега за тази, с новия модел са подобрили нещата и всичко пасна на 100%, без нужда от модификации.

Изображение

Продължи се с монтаж на интейка, турбо коляно и тръба за въздух.

ИзображениеИзображение

И така, стигаме до първата греда. Не го знам на български как се казва това (силиконова тръба за антифриз, която по принцип минава над интейка, ако не си си купил Racingline версията) - Silicone Coolant Re-Route Hose. Та Racingline тръбата минава под интейка и е доста по-естетически издържано, също така не ти пречи да отваряш после капака, за да переш/сменяш въздушния филтър. Бях писал на Awesome преди да го купя - "това ли е версията за EA888 Gen4 - MQB Evo платформата" - потвърдиха ми че е това, само че са забравили да споменат в отговора (и в описанието в сайта), че май е само за Golf 8R, а не за всички. Следователно единият край на силиконовото нещо беше за метална тръба (каквато е на Голф) и беше много по-голям от другия, а при мен бяха еднакъв размер и в двата края, защото тръбите за антифриза на моята кола бяха пластмасови.

Изображение

След малко инженерно мислене се взе решение да се отреже част от по-големия край, точно където се стеснява, за да стане горе долу-еднакъв като размер с другия и да се пробва така да се сложи. Беше малко на ръба, дали ще си запази формата, ъглите и необходимата дължина, след като се отреже, но за щастие се получи.

Изображение
Изображение

Работата продължи с останалата част от интейка и въздушен филтър.

Изображение
Изображение

След това се сложиха силиконовите тръби от кулера, които свързват него и ОЕМ турбо пътищата.

ИзображениеИзображение

И вече всичко сглобено и на мястото си.

Изображение
Изображение

Забелязах, че от едната страна горният капак на интейка отваря (само там). Споделих го на Евгени и 15 минути гледаха, дали всичко е сложено като хората, дали опира някъде, наместваха го наново - нямаше ефект, като завият винтовете и седи отворен. Викам брех, какво става тука, доста дупка зее, ама го оставихме така засега. Всичко друго застана като хората.

Изображение

И върната в заводски вид (в пълната й прелест).

Изображение

Изкарахме колата навън, @The Hooligan присъстваше през по-голямата част от всички операции, казах му давай да ходим да караме да тестваме. Качихме се в колата и първото нещо, което ми направи впечатление беше различният звук, идващ от двигателя. Тоналността му беше по-ниска, чуваше се "по-боботещо" и по-дълбоко. Много ми хареса. Натиснах педала на спирачката, да изкарвам колата назад и да потегляме, но усетих вибрации. Казах на Маджо, "абе нещо усещам да вибрира долу", ама понеже всичко ми беше ново и си казах, може би двигателя е студен и трябва да загрее, колата да се настрои и не му обърнах повече внимание. Тръгнахме, направихме един тигел по Околовръстното, с лека форма на раздаване. През цялото време се кефих, защото определено колата се промени и придоби характер! Както казах и като работеше на място, когато подавам газ, звукът е различен - по-плътен, по-боботещ и естествено интейкът свисти яко.

На вървеж и до този момент не мога да кажа дали има разлика, на гъзомер не мога да усетя драстични промени, затова другата седмица се излиза с Драгито и се правят рънове, за да се разбере. Ще пусна резултатите като замеря, на мен ми е много интересно дали ще е по-бавна / същата / по-добре със стоков софт. Може да споделите какъв мислите, че ще е резултатът (по-опитните с тия неща). Аз нямам идея.

Тръгнах си от сервиза следобед и вече като останах сам с колата и наистина видях, че този педал на спирачката вибрира, когато съм спрял на едно място. Доста изнервящо, защото все едно имаш тренажор някакъв на крака и това изморява самия крак, като караш. Звъннах на Евгени, обясних му проблема и се разбрахме да се чуем утре и да видим какво правим. На другия ден той ме потърси рано сутринта, след като беше мислил и чел по казуса и му закарах колата веднага. След 15 минути се откри виновникът - ето тази тръба от мотора (не запомних за какво е), която влиза в силиконовата тръба за въздух от интейка, понеже си е променила ъгъла на заход и когато запаля мотора от вибрациите опираше в спирачната тръба под казанчето за спирачна течност.

Изображение

Следователно вибрациите от мотора се предаваха надолу към педалите (като му я карах видях че и на педала на газта, като подавам, има вибрации). Наместихме опиращата тръба, до колкото позволява почти никаквото останало пространство, от вече всички по-обемни тръби сложени там и работата заспа.

След това ги помолих да извадим интейка и да го сглобим извън коша, за да видя защо зее от единия край този капак, много ме дразнеше и не исках да остава така. Други хора, които са слагали същия интейк ми пратиха снимките вечерта на техните и там си прилепваше (до колкото е възможно). Направихме го и се оказа, че просто изработката не е на ниво и горния капак си е крив от завода, което леко ме издразни, ама не ми се занимаваше с връщане, пратки и логистики на ново. Отделно навсякъде другаде по сглобката на интейка, горния капак застъпва долната част и се получава нещо като ръб, за да затвори хубаво кутията, но точно там, на това място, горната част ляга точно отгоре на долната и няма как да е плътно прилепнало.

Изображение

Бях попитан дали искам да го оправим, казах - действаме, при което се извади един пистолет за горещ въздух, нагря се капакът от долу на едно конкретно място, за да не е грозно и да си личи нищо отгоре, понатисна се след това за известно време и стана, както е трябвало да излезе от завода.

Изображение

Запалих колата и си тръгнах доволен, с вече леко модифицирания ми, по-интересен автомобил с променен характер, с който тепърва ще се опознаваме.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

[smilie=kiss3.gif]

ИзображениеИзображение
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

Страхотно направено, страхотно обяснено със страхотни снимки! Браво! Сега, ако съм разбрал правилно, колата си е все още със стоковия софтуер и съответно частите не са си показали възможностите. Сега следва ремап, или?
Изображение
Kiko Varna

Škoda Фен²

Гараж: Градски Транспорт София

Мнение от Kiko Varna »

Ето за това говоря - всичко пасва културно, чисто и спретнато.

Да дойде Цецо сега да разкаже, как се напасва голям кулер на А4ка.
На морето колите са най-бързи!
Аватар
SilverBullet

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia Estate SCOUT MK3 1.8TSI DSG 4X4 STAGE 3
Fabia MK3 1.2 TSI DSG 110HP
Обратна връзка:

Мнение от SilverBullet »

Kiko Varna написа: 13.01.2023, 11:35:19 Да дойде Цецо сега да разкаже, как се напасва голям кулер на А4ка.
Вагнер в октавия 3 се напасва със сабления трион и шлайфа [smilie=sarcastic.gif]
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

SilverBullet написа: 13.01.2023, 11:47:50 се напасва със сабления трион и шлайфа
Само ако си пишман тунингар ли как беше термина [smilie=sarcastic.gif]
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

@SilverBullet,
Стефане престани да спестяваш на хората майките който раздаваш [smilie=sarcastic.gif]
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Хубаво и културно е станало. наздраве наздраве
Аватар
SimonSez

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia RS 245
Обратна връзка:

Мнение от SimonSez »

peyopetrishki написа: 13.01.2023, 11:59:56 Само ако си пишман тунингар
и за моя кулер трябваше леко кастрене [smilie=pardon.gif]
" Burn rubber not your soul "
Аватар
SilverBullet

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia Estate SCOUT MK3 1.8TSI DSG 4X4 STAGE 3
Fabia MK3 1.2 TSI DSG 110HP
Обратна връзка:

Мнение от SilverBullet »

SimonSez написа: 13.01.2023, 14:20:05за моя
Леко ,щото ти е малък... кОлера [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
shavo

Шкода Новак

Гараж: 2023 Ford Ranger Wildtrack 2.0BiTurbo
2020 Peugeot 2008 1.5HDI

Мнение от shavo »

Не знам дали мислиш някога повече да я караш в ЕТ тая кола, ама си представям погледа на персонала като отвори капака [smilie=sarcastic.gif]
ex. 2021 Skoda Superb Scout 2.0TDI 147kW 200hp 7DSG 4x4 Lava Blue
Аватар
MHlebarov

Škoda Фен²

Гараж: 2.0 TDi 4x4 L&K 2018

Мнение от MHlebarov »

Брао ве момче!
Еб4си маняшкото изпълнрние!
Кола, карана ежедневно, в състояние като за изложение!
Топ-Гръм! айде харлия да ти е и още още още усмивки да има при всяко каране!
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”