DPF принцип на работа

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

DPF принцип на работа

Мнение от todor87 »

Сигурно дпф-а е виновен [smilie=pleasantry.gif]
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

DPF принцип на работа

Мнение от baijoro »

Нивото на маслото на нашите Шкоди е като топче върху изпъкнала повърхност. Няма спокойствие. Или го харЖат, или го връщат. [smilie=sarcastic.gif]
Dzhelebov

Škoda Фен

Гараж: ..

DPF принцип на работа

Мнение от Dzhelebov »

Здравейте, мога ли, и по скоро как да си пусна принудителна регенерация докато карам?

Имам ОБД11 и което намерих е: "Service regeneration of particle filter" и "Service regeneration of particle filter while driving". Знам, че въпроса ми звучи нелепо, но каква е разликата всъщност между двете команди? Ако знам, че ми предстоят примерно 50км извън града, удачно ли е да си пусна регенерация "ръчно" (предполагам чрез втората команда), за да си знам, че няма да се натрупат сажди и няма да се пусне регенерация точно когато влизам в паркинга и гася колата, защото някой път хич не ми се ходи да правя допълнителни кръгчета за да си довърши регенерацията.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

Вече съм забравил кое-кое беше, но едното пуска нормалната регенерация и ще я направи независимо дали си на място или движение.
Другото е за принудителна регенерация и се ползва, като е задръстен съвсем - излизаш и пържиш в обороти да го издуха.

В твоя случай би следвало да гониш първото.Обаче това е безумно, не можеш всеки път да мислиш и за това, закачай апликации, човъркай, то се превръщаш в обслужващ персонал на системата. Минал съм през това и се отказах, бах и тенекията, вместо тя да ми слугува, аз да и слугувам.

Хич и не правя кръгчета да приключи... Гася и майната и, следващия път ще регенерира.

Според мен, ако дизела не успява да регенерира нормално без да ти пречи, значи просто не си за дизел. Звучи тъпо, ама тия новите печки просто си имат специфики, дето не се излиза на глава с тях.
Последно промяна от Цецо75 на 09.01.2023, 14:02:17, променено общо 1 път.
Бееееее.....
Dzhelebov

Škoda Фен

Гараж: ..

DPF принцип на работа

Мнение от Dzhelebov »

Да, долу горе на там отиват нещата... да я мисля всеки път... но колко пъти ми се е случвало следното, карал съм примерно 400 км извънградско без магистрали, със нормална скорост около 110 120 където позволява и таман влизам във Варна и почвам градското и почва регенерацията! Е добре аджеба, не можа ли да си направиш нещата извънграда ами ми се изсираш точно като съм пред вкъщи натоварен с деца и багаж.... [smilie=diablo.gif]

За преченето не ми пречи да я загася и майната му... ама до скоро карах мазда и съм се наплашил от прекъсването на регенерации и гледам да не го правя... но пък ако при ВАГ няма ядове що да се тормозя и няма да го мисля
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

Dzhelebov, Преди няколко години и аз си мъчех мозъка с подобни въпроси. И стигнах до извода, че или тия дето са писали алгоритъма са идиоти или аз съм идиот и не ги разбирам. Ако зависеше от мен, щеше да има едно копче - "гад мръсна, ако се нуждаеш да регенерираш, следващите 15 минути е момента"... Ама няма. [smilie=pardon.gif]

Моя опит с тия гадини показва, че общо взето ако не я караш студена - успява да си направи регенерациите. Дали сега или на следващия път - не е фатално. И трябва да си излиза на извънградско периодично. При кола под 150-200к това е достатъчно. След това... по-добре да не сме заедно.
Бееееее.....
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

DPF принцип на работа

Мнение от mariyan »

Цецо75 написа: 09.01.2023, 14:05:11 И стигнах до извода, че или тия дето са писали алгоритъма са идиоти или аз съм идиот и не ги разбирам.
Идеята е, че масовият потребител не трябва изобщо да знае какво е това регенерация, да не говорим да опитва да я менажира. По този начин съжителствах с предишната ми кола, докато не се задълбочих в тази тема от форума. От тогава съм оборудван с донгъли, апове....и разсъждавам по темата. Или поне разсъждавах - в някакъв момент осъзнах, че няма смисъл...и съм я отебал да прави каквото си иска. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

DPF принцип на работа

Мнение от Мичев »

mariyan написа: 09.01.2023, 14:24:12 Идеята е, че масовият потребител не трябва изобщо да знае какво е това регенерация, да не говорим да опитва да я менажира.
mariyan написа: 09.01.2023, 14:24:12 и съм я отебал да прави каквото си иска. [smilie=sarcastic.gif]
Точно така. Ако беше нещо критично - щеше да има съобщения по всички възможни екрани да не гасиш двигателя. А то дори индикация няма, че прави регенерация.
Карайте си колите и не се занимавайте с глупости.
Аватар
maxuel82

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia II 2.0 TDI (140 Hp) 2012г.

DPF принцип на работа

Мнение от maxuel82 »

От 4 месеца и аз се сдобих с DPF и всичките му предимства и недостатъци . Колата е Октавия 2012г 2.0 ТДИ 140кс. На 160000км . Питането ми е - когато започне регенерацията по ли е добре да започне да се кара или е по добре да се остави да работи известно време на място ,за да загрее ДПФ фа и да почне изгарянето на саждите и след това да се подкара ,за да издуха изгорелите сажди ? като я оставя да работи на място около 5 минути когато е в режим на регенерация и след това я подкарам изхвъря едни бели пушеце през ауспуха , но предполагам това са изгорелите мизерии в ДПФ фа ?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

maxuel82, Щом регенерира, най-добре е да се кара, при това по възможност да се позастъпва в обороти.

Колкото е по-висока температурата на филтъра, толкова по-бързо и по-добре ще се изчисти. На място много често, особенно зимата, не успява да направи пълна регенерация. В даден момент се усеща, че не става, сваля оборотите, ти ск мислиш, а свърши. Ама след по-малко километри пак почва.

Което не значи, като я видиш, че регенерира, да се филмираш. Ако знаеш, че следващото ти каране, ще е що годе дълго (да успее да загрее добре), гасиш си я докато регенерира и майната и. На следващото каране ще си я направи. Хората се филмират, седят и кадят на място, не смеят да я загасят... няма смисъл. На място не стават нещата.

Всичко това е ако колата/филтъра си е изправен де.
Бееееее.....
Аватар
maxuel82

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia II 2.0 TDI (140 Hp) 2012г.

DPF принцип на работа

Мнение от maxuel82 »

Ясно . Иначе как позна ,че като почне регенеация и изпадам в депреся и състояние на стрес [smilie=pardon.gif] Предишната ми кола беше Опел Астра 2004г и нямаше такива регенерации , а и като знам цената на ДПФ фа и като почне регенерация и изпадам в ужас . Но вече почнах да и свиквам . Регенерациите ги прави между 400 и 500км . Софтуера е ъпдейтнат в Германия тъй като колата е карана там има си и документ за това . Доколкото знам за ДПФ фа трябва масло което да отговаря на изискванията 504-507 VW и аз такова и налях . CASTROL EDGE 5W-30 . С кой адаптер работи приложениетп VAG dpf ,че имам ОБД 2 от алиекспрес но не иска да се свърже ?
Plamenss

Шкода Новак

DPF принцип на работа

Мнение от Plamenss »

Аз също ползвам obdII ОТ aliexpres и работи добре, в настойките на самото приложение трябва да му зададеш да се свърже с osbII. При мен в града и на място не протича регенерацията, температурата в dpf стига до 300С и нищо не се чисти. Изгарвям я извън града и за 7-8 км издъхва кюнеца(2500оборота и гледам че температурата тогава е 600С).преди като прекъсвах регенерациите ми се качваше нивото на маслото, сега от както ги следя с приложението нямам този проблем
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

DPF принцип на работа

Мнение от zar »

maxuel82 написа: 03.02.2023, 00:05:28 като я оставя да работи на място около 5 минути когато е в режим на регенерация и след това я подкарам изхвъря едни бели пушеце през ауспуха , но предполагам това са изгорелите мизерии в ДПФ фа ?
Абсолютно правилни предположения!Белите пушеци навремето ,като ги видях за пръв път и аз изпаднах в паника ,но се оказа ,че са си в реда на нормалното ;) От Адаптерите от алиекспрес е много малък шанса да попаднеш на такъв ,който да работи,конкретно с тази кола.Доколкото помня ми се върти из главата ,че във VCDS-a имаше настройка ,която указваше при какви условия да започне регенерацията.А иначе интервала на регенериране 400-500 км.,който си описал в по-горните постове си е съвсем нормален.Абе започне ли този процес - 2200-2500 оборота ,скорост от 80 км.ч нагоре(обикновенно на 4-та предавка) за известно време и колата си "знае какво да прави" ;) Да "пушиш" на място и да чакаш да завърши ,както е писано по-горе си е загуба на време!Движение му е майката :)
Dieselgate Team member
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

DPF принцип на работа

Мнение от mariyan »

При мен регенерацията си минава и на място. Многократно гледано и потвърдено през VAG DPF.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

maxuel82, Да вържеш OBD-то и да гледаш данните на DPF е един добър начин да си докараш още повече стрес [smilie=sarcastic.gif]

Казвам ти го като човек, дето е минал през това. Карай и не го мисли. Ако имаш редовно излизане извън града или караш повечко по околовръстното - това му е достатъчно да регенерира. И да го хванеш в крачка като спреш, действаш с "майната му", гасиш и толкоз. То ще си бучи известно време и ще миряса. На следващия път ще регенерира.

Принципно при употреба 50/50 филтъра си държи до към 200 000км, ако няма някакъв страничен проблем, който да го убие преждевременно.

mariyan, Твойта е евро 6, там поведението е различно. Но регенерации на място при всички положения не е ОК за мен - първо температурата е ниска, изгарянето на саждите е много по-бавно и вероятно не толкова добро. Второ къдиш на място, най-често пред блока под прозорците на хората. Което мен лично като го видя, ме докарва до лудост и агресия. По - добрия вариант според мен е гасиш и на следващият път в движение.

Да не говорим за малоумието перкаш си магистралата не регенерира. Спираш на бензиностанцията и баш тогава решава да регенерира... а са де?

Затова майната му и толкоз.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”