Skoda app-а как се свързва с колата?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Kodiak
Здравейте, разцъквам Skoda connect и мислех че отдалечения достъп разчита на мобилния ми интернет, но след като махнах сим картата то продължи да работи и сега ми е любопитно каква технология точно се ползва за осъществяване на връзката, някой да е запознат?
- 111E8
- Гараж: Superb 2021 2.0 TDI 110 kW
Имаш вифи? Не разбрах добре въпросът ти ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Самата кола си има GSM модем и е вързана в мрежата. Ако си платиш за Конекта - ползваш и ти. Ако не си платиш - само служебна информация тече към кораба майка.
Бееееее.....
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
При Octavia 4 в мултимедията има GSM-модем с вградена SIM-карта (eSIM), чрез която колата осъществява достъп до Интернет и връзка с кораба-майка в Чехия.Това е eSIM-карта (чип, запоен на платката) и не може да се сменя с друга SIM-карта. Картата е конфигурирана за Cubic Telecom и има покритие в целия ЕС и други страни.
Трафикът за дейностите, свързани с Skoda Remote Access, е включен в данни-плана на картата (стига да имаш платен абонамент за Skoda Remote Access, такъв има безплатно за 1-та година от покупката на колата). Ако искаш обаче да ползваш Infotainment Online (напр. web radio) или да конфигурираш колата да бъде WiFi hotspot за пасажерите, тогава трябва да се купи допълнителен данни-план от Cubic Telecom:
https://skoda.cubictelecom.com/bg
Предполагам, че същото е и при Kodiaq.
---
Алтернативата е да ползваш мобилен интернет от мобилния си телефон, като го настроиш той да бъде WiFi hotspot, а колата да се свърже с него през WiFi и да ползва Интернет през него.
Трафикът за дейностите, свързани с Skoda Remote Access, е включен в данни-плана на картата (стига да имаш платен абонамент за Skoda Remote Access, такъв има безплатно за 1-та година от покупката на колата). Ако искаш обаче да ползваш Infotainment Online (напр. web radio) или да конфигурираш колата да бъде WiFi hotspot за пасажерите, тогава трябва да се купи допълнителен данни-план от Cubic Telecom:
https://skoda.cubictelecom.com/bg
Предполагам, че същото е и при Kodiaq.
---
Алтернативата е да ползваш мобилен интернет от мобилния си телефон, като го настроиш той да бъде WiFi hotspot, а колата да се свърже с него през WiFi и да ползва Интернет през него.
Последно промяна от smoke на 15.12.2022, 21:18:20, променено общо 2 пъти.
-
Kodiak
А сладури, затова ли зарежда супер бавно, сигурно ползват възможно най евтиния трафик. Иначе за мен няма слот за сим, а трябва с донгъл хаха. Каква ли е служебната информация дали е гдпр съобразена.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Значи има една камара настройки, с които можеш да му казваш каква информация да споделяш с кораба майка. Ама аз никога не съм имал нерви да да го изчета, забранил съм му всичко и те така. Съответно не ми работи и мобилната апликация така, ама то и тя е безползена за мен.
Всички тия настройки естествено не включват техническото състояние на колата, него си го рапортува непрекъснато, а и с ъпдейти пак ми досажда.
Смотана работа, ама пак е по-добре щом още не ни искат абонамент да си пуснем подгрева на седалките![fool [smilie=fool.gif]](./images/smilies/fool.gif)
Всички тия настройки естествено не включват техническото състояние на колата, него си го рапортува непрекъснато, а и с ъпдейти пак ми досажда.
Смотана работа, ама пак е по-добре щом още не ни искат абонамент да си пуснем подгрева на седалките
Бееееее.....
-
Kodiak
Къде се намират настройките, на бордовия ли са?
Едва ли има някаква афтърмаркет алтернатива? Принципно само управлението на печката има полза, другите функции са безсмислени, май не си заслужава 80лв абонамент.
Ще ползвам темата да питам и още нещо. Искам да променя някои фабрични настройки, кой вариант е най удачен, vcds, obdeleven, да търся сервиз или нещо друго?
Едва ли има някаква афтърмаркет алтернатива? Принципно само управлението на печката има полза, другите функции са безсмислени, май не си заслужава 80лв абонамент.
Ще ползвам темата да питам и още нещо. Искам да променя някои фабрични настройки, кой вариант е най удачен, vcds, obdeleven, да търся сервиз или нещо друго?
- fryeruk
- Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M
И аз наскоро се чудех и търсех информация как точно сработва Skoda Remote Access на телефона с колата. Много полезни разяснения сте дали по-горе. И в този ред на мисли, колко е обема на трафика данни включен в СИМ картата на колата( говорим за първата година след покупката, предполагам ще е същото и при подновяване на абонамент)?
Как точно работи ГПС позиционирането на автомобила в апликацията, примерно при кражба?
Не знам на какво се дължи, но като цяло обслужването на Skoda Remote Access от централата е супер бавно. Поръчал съм преди седмица пакет с допълнително амбиентно осветление в колата и все още поръчката ми стои със статус pending...Преди няколко дни направих поръчка и за Traffic Sign Recognition, същата работа.
Как точно работи ГПС позиционирането на автомобила в апликацията, примерно при кражба?
Не знам на какво се дължи, но като цяло обслужването на Skoda Remote Access от централата е супер бавно. Поръчал съм преди седмица пакет с допълнително амбиентно осветление в колата и все още поръчката ми стои със статус pending...Преди няколко дни направих поръчка и за Traffic Sign Recognition, същата работа.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Не е ясно колко е, но не е и важно. Те твърдят, че той е достатъчен за услугите, включени в Remote Access и Care Connect, в това число и за софтуерните актуализации и актуализациите на картите на навигацията. За другите неща (като web radio и WiFi hotspot) трябва отделен план от Cubic Telecom, освен ако не ползваш мобилния интернет на телефона си (като свържеш мултимедията на колата през WiFi към WiFi hotspot-а на телефона).
В мултимедията на О4 в меню "Настройки" има секция "Неприкосновеност на личния живот и управление на услугите" (Privacy and service management). Там може да се укаже едно от следните 4 нива:fryeruk написа: 15.12.2022, 23:41:04 Как точно работи ГПС позиционирането на автомобила в апликацията, примерно при кражба?
- Максимална поверителност (Maximum privacy)
- Без местоположение (No location)
- Използване на местоположението (Use my position)
- Споделяне на местоположението (Share my position)
При "Без местоположение" има връзка с кораба-майка, но не се изпращат данни за местоположението, но се изпраща VIN-номера и се получават известия и софтуерни актуализации на мултимедията (тъй като чрез VIN-номера корабът-майка знае коя е колата).
При "Използване на местоположението" се изпращат и данни за местоположението, но те са достъпни само за основния водач, регистриран в Skoda Connect.
При "Споделяне на местоположението" се изпращат данни за местоположението и те са достъпни за всички регистрирани водачи на тази кола в Skoda Connect.
С други думи, ако откраднат колата, те просто ще превключат на "Максимална поверителност" и ще спре всякакво изпращане на данни, включително и това за местоположението. Така че не може да разчиташ на тази функция в такава ситуация, за да видиш в Skoda App къде е колата.