Историята на един "прероден" Superb III Facelift

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
SilverBullet

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia Estate SCOUT MK3 1.8TSI DSG 4X4 STAGE 3
Fabia MK3 1.2 TSI DSG 110HP
Обратна връзка:

Мнение от SilverBullet »

YYakovliev написа: 10.12.2022, 21:48:35 Ще има битка
Ще има биткиии [smilie=beach.gif]
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

"Тунинг Пролог - Началото"

Та така, някои хора знаеха вече, че съм в процес на проучване и пазаруване от няколко месеца. В крайна сметка чаках черен петък, за да взема нещата с отстъпка, които бях набелязал (viewtopic.php?p=297074#p297074)

В началото не бях сигурен, какво искам да правя, като първа стъпка за колата, знаех че в даден момент ще я засиля, но колко точно, не знаех със сигурност. Скачах между варианти между Stage 1 и Stage 3-4 (директно). Тогава още не знаех, че Супърбът е на новата платформа EA888 Gen4, с Continental турбина, мислех, че си е на EA888 Gen3 / IS38 базиран и че нещата са ясни. След няколко разговора с @todor87 (това беше съвсем в началото, все още не знаейки за платформата), той ме убеди да я карам по-полека, да сложа само софт и че другото е излишно. Аз обаче бях решил да пазарувам, не ми беше интересно да слагам само софт, като на предната кола. Исках да си имам и аз "проект", да видя какво е да си модифицираш колата, да изпитам тръпката от това да си я направиш "твоя" и интересна. В крайна сметка, след като ми увря малко главата, го послушах и избрах мой компромисен вариант - Stage 1+ (софт, кулер и интейк). Вече след като се образовах малко и разбрах, че колата е с нови чарколя, които тепърва се мапват и разучават, се убедих, че на 100% това е бил правилния вариант за сега.

Защо Stage-1+ ? Ми защото не пипам даунпайп, катализатори, GPF, генерации и т.н., което за мен е еквивалент на Stage-2. Но понеже не е само софт, ами има и кулер и интейк, го кръстих 1+. На този етап нямам мотивацията да сменям даунпайпа с по-голям и катализатора със спортен такъв, защото това води и до GPF delete. Искам да го карам полека и постепенно. По този начин, ако надграждам един ден към Stage-2, ще мога да изпитам наново разликата във вървежа и ще се кефя на подобренията на колата на всеки един етап. Отделно, избирайки да го карам стъпка по стъпка, ще е по-лесно за намиране, локализиране и оправяне на евентуални проблеми, които могат да изникнат в процеса на засилване.

След като вече осъзнах, че колата е на EA888 Gen4 платформа базирана, нещата ми станахa рЯзко още по-интересни. Фактът, че наскоро отключиха протокола Simos 19.6, понеже досега никой не можеше да бърника по ЕКУ-то (бая време), ми увеличи интереса в пъти, какво може да се постигне за съответния stage, за който съм тръгнал. Реално с @andreev, ще бъдем едни от първите, които ще си правят колите и са MQB-Evo (не само в БГ). Това ми дава допълнителен стимул за проекта.

Първите резултати, които се постигат на новата платформа, благодарение на много по-доброто турбо и малки разлики в самия двигател и периферии, са изключително обещаващи. Има осезаемо повече потенциал за съответния stage, спрямо старата генерация. Пускал съм вече няколко поста със замервания и разлики в "Как се прави тунинг? Размисли и страсти..." темата. Golf R (който е със същите чарколя като Супърба, 1 към 1, освен клапи на генерацията) със софт и кулер вади 420 коня. Аз взех допълнително и интейк, така че ще видим какво ще обади накрая, но очаквам мощност в този диапазон. Това за предната генерация, без да се пипа даунпайп, GPF и със IS38, не беше възможно (по мое скромно знание).

Къстъм мап срещу готови пакети на TVS, Revo, Racingline... Има един човек във форума, дето много чете от години непрекъснато и се интересува от мапване, софт и има истинска страст към всичко свързано с тая еко-система. Човек, който ми харесва като подход, мотивация, отношение, отговорност, внимание към детайла и резултати! Вече доста хора му се довериха и не съм видял един недоволен или разочарован от нещо. Отделно, че колите, които пипне стават доста сериозни и са по-добри от същите такива (като модел и хардуер) на известни други мапери, дето се занимават професионално с това нещо. И тук не става въпрос само за вървеж и времена, става въпрос една кола да си запази така нареченото "drivability", да си остане плавна в целия диапазон на ускорение, да е приятна за каране, да не е напрягаща и рязка. Аз обичам такива хора да са около мен и им гласувам пълно доверие в областта, в която са чели и са врели. Този човек е @todor87 и е единственият, на който бих гласувал доверие и бих поверил чисто новата си кола, с ясната съвест, че всичко ще се изпипа до най-малкия детайл и ще се направи на макс (както при всички останали коли).

Опитът ми с готовите пакети с предния автомобил не беше положителен, липсваше ми съпорт и отношение. Отделно това, за което говорих, че искам да имам "проект проект", някак си не го усещам с готово решение, да отида и да забода един TVS Stage 1-2 (ECU) и да си тръгна. Искам да съм част от процеса с мапването на тая кола, да помагам с каквото мога, да правя логове и т.н. и да доизпипаме всичко, така че тя да стане "моя".

В началото на планирането бях решил, че ще сложа на кутията TVS Stage 2+. Бях се засилил към Солун, защото при тукашния дилър няма да стъпя, пък и пътят ми е един и същ кажи речи от София. Но в последствие се разбрахме с Тодор, че той ще прави и това. Така е най-добре, за да може всичко да работи в симбиоза и да се изпипа както трябва.

Всичко, което написах за Тодор, важи и за човека, при който ще слагам частите и който ще се грижи за хардуерната страна на нещата. И на него имам пълно доверие да му оставя колата и знам, че всичко ще се направи като по учебник, до най-малкия детайл.

АМА ГАРАНЦИЯТА??? Тука няма да се впускам в обяснения, просто ще кажа, че гаранцията не е една, а е съставена от/за различните компоненти по колата. Ясно е, че ако нещо стане с турбо, мотор, скорости - аз ще съм този, който ще си го оправя. Преценил съм, че ми е според възможностите това да се случва, затова и карам Шкода Супърб, а не новото БМВ М3 комби.

Емоцията, която ми носи процесът на засилване е в пъти по-голяма от тази, когато купувах/взимах новата кола. Само това ми е достатъчно да ми покаже, какво е важно в тоя живот и върху какво трябва да се съсредоточиш (ако можеш да си го позволиш). Та в този ред на мисли, независимо какво става с колата и евентуални проблеми, които биха изникнали от това, което съм тръгнал да правя - те няма да имат значение на фона на това, колко би ме било яд, ако не го направя. Дори и да изкачат някакви неща, съм с абсолютно позитивното отношение, че те ще бъдат оправени, щом имам нужните хора около мен. А позитивите, от това колата да стане интересна и динамична са в пъти повече от негативите (за мен). Не всички мислят така, хора и разбирания има различни, което е ОК. Някои ще ме разберат, някои ще ме мислят за луд, ама то при всички проекти май е така (особено гаранционните).

Отделно още нещо да споделя което ме дразни - Супърбът идва с чарколя, както написах и по-горе, почти еднакви с Golf R, VW Arteon, Cupra Formentor и т.н. Всички тези коли идват на 320 коня мап (реални на диното към 340+). Но понеже тия коли се водят "по-висок" пазарен сегмент от Шкодичката, тях са ги понадули, а Супърбчето са го натиснали надолу, да си е 280 коня... Да си се впише и в ценовия сегмент (спрямо размер и т.н.). Това леко ме дразни лично мен, че един вид имаш хардуер способен стоково да е +40 коня, ама поради някакви маркетингови причини - не е. Та и това ще адресираме с горната операция.

Мога още да пиша, ама стана много дълго и ще приключвам. За финал искам да благодаря и на @Audirulzz, @DIDOO, @ЦецоNOL, @BlackPearl, @The Hooligan, @SilverBullet, @tekamata, с които съм комуникирал под една или друга форма и съм търсил съвети за това, което ще правя. Ако съм пропуснал някой, да ме извинява.

Скоро ще дам още подробности, за какво точно съм купил и какво и кога ще се случва.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Голямо браво за това , че споделяш с желание!!! Успех с проекта , щом се прави със сърце всичко става както трябва!!!
Аватар
andreev

Škoda Racer

Гараж: Škoda Octavia 4 RS, 2.0 TSI, 7DSG - Stage 3

Мнение от andreev »

YYakovliev написа: 11.12.2022, 19:45:30 Реално с @andreev, ще бъдем едни от първите, които ще си правят колите и са MQB-Evo (не само в БГ)
Искаш да кажеш опитните зайчета ли [smilie=sarcastic.gif] [smilie=kiss3.gif]
Аватар
saniti

Škoda Фен

Гараж: BMW

Мнение от saniti »

Аз лично ще следя с интерес и аз съм с Gen4 и Conti турбо и съм започнал да се оглеждам за варианти.
Успех момчета [smilie=yahoo.gif]
Аватар
pdimanov

Škoda Фен²

Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG

Мнение от pdimanov »

Този форум вярно си е диагноза! От дизел, на бензин, та вече и стейджове се почнаха. браво Малко хора биха рискували гаранция на автомобил, който дори няма и година откак им е в ръцете. Евала за решителността, както и на @andreev.

Пожелавам успех с проектите! Ще следя с интерес.
YYakovliev написа: 11.12.2022, 19:45:30 независимо какво става с колата и евентуални проблеми, които биха изникнали от това, което съм тръгнал да правя - те няма да имат значение на фона на това, колко би ме било яд, ако не го направя.
Така си пробвах късмета с ревото. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Както казах и в темата за колоездене, няма нищо по-хубаво от това да кажеш на жената (примерно само) или просто да излезеш да направиш нещо по колата за 15-30минути и да се върнеш след 5 часа . И може пак да не си го направил, а още работа да си си отворил.
После е голямо удовлетворение! [smilie=music.gif]
Изображение
Аватар
andreev

Škoda Racer

Гараж: Škoda Octavia 4 RS, 2.0 TSI, 7DSG - Stage 3

Мнение от andreev »

Който го е страх за гаранцията….да не влиза в Шкода Форума - джигитска поговорка [smilie=sarcastic.gif]
Kiko Varna

Škoda Фен²

Гараж: Градски Транспорт София

Мнение от Kiko Varna »

Страхотно, радвам се, че си решил да избереш пътя на горчивото щастие.

Като знам как си миеш колата, представям си колко вагона си изчел, докато решиш какви части да вземеш.

Можеш ли да качиш повече информация за частите - цени, от къде си ги взел, защо се спря на тях.

Кога влиза да й се слага новата карантия? Стоковите маркучи държат ли на кулер+софт или ще ги сменяш със силикон?
На морето колите са най-бързи!
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Аз смятам, че целия кърък, дето може да се случи на една кола и нейния човек, вие го преживяхте при доставката ;)
От тука натам само бууст и газ , и нека любовта ви бъде вечна [smilie=sarcastic.gif]
Какво па толкова може да се случи? Щом може да се оправи с пари, значи не е проблем [smilie=pardon.gif]
Успех по пътя. Ще чета с интерес "Житие и страдания бързого Супърб и Явор." [smilie=sarcastic.gif]
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Има си чар всичко да се прави къстъм и ти да си част от процеса но този чар приключва в момента когато започнат да се объркват нещата и не е ясно откъде идва проблема.
Няма нищо по-хубаво от готов софт от голяма тунинг компания който е тестван повече от година на някакъв брой клиентски коли, след това е инсталиран на колкото са си го купили и след като са си дали фийдбека са излезнали още една две версии. Всичко това е от личен горчив опит.
Пожелавам ти да няма драми и всичко да стане от първия път.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

YYakovliev написа: 11.12.2022, 19:45:30 Исках да си имам и аз "проект", да видя какво е да си модифицираш колата, да изпитам тръпката от това да си я направиш "твоя" и интересна.
Много добре разбирам тази тръпка и очакване да видиш крайния резултат. Изпитвал съм го много пъти с моят проект и разбира се всеки път след това, когато съм зад волана и ми се изпотяват ръцете от адреналина. Тези усещания не могат да се опишат с думи и само бензина в кръвта могат да те накарат да стигнеш до там.
Радвам се, че този "вирус" продължава да върлува във форума защото тази тема/проект един ден ще зарази поредната жертва [smilie=sarcastic.gif]
[smilie=kiss3.gif]
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

shpeki написа: 11.12.2022, 22:22:27 Няма нищо по-хубаво от готов софт от голяма тунинг компания който е тестван повече от година на някакъв брой клиентски коли, след това е инсталиран на колкото са си го купили и след като са си дали фийдбека са излезнали още една две версии. Всичко това е от личен горчив опит.
Той и Явор има опит с готов софтуер от голяма тунинг компания... И едва ли би го определил като най-хубавото [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

@Цецо75, ама тя неговата беше препекана все пак [smilie=sarcastic.gif]

И аз пожелавам успех на проекта. С това желание и в двете страни вярвам, че ще се получат нещата.
Изображение
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

Ако ми беше мъж, щях ти събера багажа [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”