"Тунинг Пролог - Началото"
Та така, някои хора знаеха вече, че съм в процес на проучване и пазаруване от няколко месеца. В крайна сметка чаках черен петък, за да взема нещата с отстъпка, които бях набелязал (
viewtopic.php?p=297074#p297074)
В началото не бях сигурен, какво искам да правя, като първа стъпка за колата, знаех че в даден момент ще я засиля, но колко точно, не знаех със сигурност. Скачах между варианти между Stage 1 и Stage 3-4 (директно). Тогава още не знаех, че Супърбът е на новата платформа EA888 Gen4, с Continental турбина, мислех, че си е на EA888 Gen3 / IS38 базиран и че нещата са ясни. След няколко разговора с
@todor87 (това беше съвсем в началото, все още не знаейки за платформата), той ме убеди да я карам по-полека, да сложа само софт и че другото е излишно. Аз обаче бях решил да пазарувам, не ми беше интересно да слагам само софт, като на предната кола. Исках да си имам и аз "проект", да видя какво е да си модифицираш колата, да изпитам тръпката от това да си я направиш "твоя" и интересна. В крайна сметка, след като ми увря малко главата, го послушах и избрах мой компромисен вариант - Stage 1+ (софт, кулер и интейк). Вече след като се образовах малко и разбрах, че колата е с нови чарколя, които тепърва се мапват и разучават, се убедих, че на 100% това е бил правилния вариант за сега.
Защо Stage-1+ ? Ми защото не пипам даунпайп, катализатори, GPF, генерации и т.н., което за мен е еквивалент на Stage-2. Но понеже не е само софт, ами има и кулер и интейк, го кръстих 1+. На този етап нямам мотивацията да сменям даунпайпа с по-голям и катализатора със спортен такъв, защото това води и до GPF delete. Искам да го карам полека и постепенно. По този начин, ако надграждам един ден към Stage-2, ще мога да изпитам наново разликата във вървежа и ще се кефя на подобренията на колата на всеки един етап. Отделно, избирайки да го карам стъпка по стъпка, ще е по-лесно за намиране, локализиране и оправяне на евентуални проблеми, които могат да изникнат в процеса на засилване.
След като вече осъзнах, че колата е на EA888 Gen4 платформа базирана, нещата ми станахa рЯзко още по-интересни. Фактът, че наскоро отключиха протокола Simos 19.6, понеже досега никой не можеше да бърника по ЕКУ-то (бая време), ми увеличи интереса в пъти, какво може да се постигне за съответния stage, за който съм тръгнал. Реално с
@andreev, ще бъдем едни от първите, които ще си правят колите и са MQB-Evo (не само в БГ). Това ми дава допълнителен стимул за проекта.
Първите резултати, които се постигат на новата платформа, благодарение на много по-доброто турбо и малки разлики в самия двигател и периферии, са изключително обещаващи. Има осезаемо повече потенциал за съответния stage, спрямо старата генерация. Пускал съм вече няколко поста със замервания и разлики в "Как се прави тунинг? Размисли и страсти..." темата. Golf R (който е със същите чарколя като Супърба, 1 към 1, освен клапи на генерацията) със софт и кулер вади 420 коня. Аз взех допълнително и интейк, така че ще видим какво ще обади накрая, но очаквам мощност в този диапазон. Това за предната генерация, без да се пипа даунпайп, GPF и със IS38, не беше възможно (по мое скромно знание).
Къстъм мап срещу готови пакети на TVS, Revo, Racingline... Има един човек във форума, дето много чете от години непрекъснато и се интересува от мапване, софт и има истинска страст към всичко свързано с тая еко-система. Човек, който ми харесва като подход, мотивация, отношение, отговорност, внимание към детайла и резултати! Вече доста хора му се довериха и не съм видял един недоволен или разочарован от нещо. Отделно, че колите, които пипне стават доста сериозни и са по-добри от същите такива (като модел и хардуер) на известни други мапери, дето се занимават професионално с това нещо. И тук не става въпрос само за вървеж и времена, става въпрос една кола да си запази така нареченото "drivability", да си остане плавна в целия диапазон на ускорение, да е приятна за каране, да не е напрягаща и рязка. Аз обичам такива хора да са около мен и им гласувам пълно доверие в областта, в която са чели и са врели. Този човек е
@todor87 и е единственият, на който бих гласувал доверие и бих поверил чисто новата си кола, с ясната съвест, че всичко ще се изпипа до най-малкия детайл и ще се направи на макс (както при всички останали коли).
Опитът ми с готовите пакети с предния автомобил не беше положителен, липсваше ми съпорт и отношение. Отделно това, за което говорих, че искам да имам "проект проект", някак си не го усещам с готово решение, да отида и да забода един TVS Stage 1-2 (ECU) и да си тръгна. Искам да съм част от процеса с мапването на тая кола, да помагам с каквото мога, да правя логове и т.н. и да доизпипаме всичко, така че тя да стане "моя".
В началото на планирането бях решил, че ще сложа на кутията TVS Stage 2+. Бях се засилил към Солун, защото при тукашния дилър няма да стъпя, пък и пътят ми е един и същ кажи речи от София. Но в последствие се разбрахме с Тодор, че той ще прави и това. Така е най-добре, за да може всичко да работи в симбиоза и да се изпипа както трябва.
Всичко, което написах за Тодор, важи и за човека, при който ще слагам частите и който ще се грижи за хардуерната страна на нещата. И на него имам пълно доверие да му оставя колата и знам, че всичко ще се направи като по учебник, до най-малкия детайл.
АМА ГАРАНЦИЯТА??? Тука няма да се впускам в обяснения, просто ще кажа, че гаранцията не е една, а е съставена от/за различните компоненти по колата. Ясно е, че ако нещо стане с турбо, мотор, скорости - аз ще съм този, който ще си го оправя. Преценил съм, че ми е според възможностите това да се случва, затова и карам Шкода Супърб, а не новото БМВ М3 комби.
Емоцията, която ми носи процесът на засилване е в пъти по-голяма от тази, когато купувах/взимах новата кола. Само това ми е достатъчно да ми покаже, какво е важно в тоя живот и върху какво трябва да се съсредоточиш (ако можеш да си го позволиш). Та в този ред на мисли, независимо какво става с колата и евентуални проблеми, които биха изникнали от това, което съм тръгнал да правя - те няма да имат значение на фона на това, колко би ме било яд, ако не го направя. Дори и да изкачат някакви неща, съм с абсолютно позитивното отношение, че те ще бъдат оправени, щом имам нужните хора около мен. А позитивите, от това колата да стане интересна и динамична са в пъти повече от негативите (за мен). Не всички мислят така, хора и разбирания има различни, което е ОК. Някои ще ме разберат, някои ще ме мислят за луд, ама то при всички проекти май е така (особено гаранционните).
Отделно още нещо да споделя което ме дразни - Супърбът идва с чарколя, както написах и по-горе, почти еднакви с Golf R, VW Arteon, Cupra Formentor и т.н. Всички тези коли идват на 320 коня мап (реални на диното към 340+). Но понеже тия коли се водят "по-висок" пазарен сегмент от Шкодичката, тях са ги понадули, а Супърбчето са го натиснали надолу, да си е 280 коня... Да си се впише и в ценовия сегмент (спрямо размер и т.н.). Това леко ме дразни лично мен, че един вид имаш хардуер способен стоково да е +40 коня, ама поради някакви маркетингови причини - не е. Та и това ще адресираме с горната операция.
Мога още да пиша, ама стана много дълго и ще приключвам. За финал искам да благодаря и на
@Audirulzz,
@DIDOO,
@ЦецоNOL,
@BlackPearl,
@The Hooligan,
@SilverBullet,
@tekamata, с които съм комуникирал под една или друга форма и съм търсил съвети за това, което ще правя. Ако съм пропуснал някой, да ме извинява.
Скоро ще дам още подробности, за какво точно съм купил и какво и кога ще се случва.