LED матрични светлини - Проблем със заслепяване на насрещни автомобили

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри

Мнение от Impress_me »

bbbkompot написа: 02.12.2022, 22:57:17 при мерцедесите например е било друга бира тази екстра и да не ги сравнявам ).
Чак пък друга бира. И на мен ми святкат понякога. Но наистина са много добри. Рядко, но се е случвало да ги хващам, че късно засича колата отсреща и забавя минаването на къси. Но хубавото е, че почти не ми се налага да карам на дълги. Не знам как е при Супърб3 с ЛЕД, но на W213 усещането е, че са късите са по-добри от на ОК3 ксенона.
bratchet

Шкода Новак

Мнение от bratchet »

В инструкцията на колата си пише, че системата може да се обърка при наличие на мантинели и т. н. За успокоение да ви кажа, че карам и една Тойота и там работата с времето за реакция и разстоянието от отсрещната кола е трагично. Редовно си пресветкат. Иначе "позициЙ" ми хареса [smilie=fool.gif]
Dzhelebov

Škoda Фен

Гараж: ..

Мнение от Dzhelebov »

Малко закъснявам с включването, но да кажа и аз за късите светлини - преди няколко месеца забелязах, че от дъжд на вятър ми премигват насрещните (и тук не става дума за дългите, аз съм с супърба от профила ми, и "изрязването" си го прави за сега без грешка, освен на магистралата когато мога да чета по устните на тираджиите какво ми мислят). Проблема се изясни, когато отидох на технически преглед и се оказа, че точно левият ми фар е леко по нагоре от колкото трябва да е ( беше на нивото на десния а трябва да е една идея по ниско). Момчето в сервиза го корегира и от тогава не ми се е случвало да ми мигат. Което искам да кажа е, че може и да е от корекцията на самия фар чисто физически със шестограмчето.

ПС: Всъщност при мен проблема се появи след като сменях левия фар и като са го слагали в евротек изглежда не са го регулирали.
Velkov

Шкода Новак

Мнение от Velkov »

Погледни си в настройките,да не би да са ти включени фаровете за ляво движение!
vve

Шкода Новак

Гараж: Шкода Октавия Скаут

Мнение от vve »

Карам същия Скаут 4 и често ми се случва да замръквам.Както каза един колега по-напред,възприятията на всяко око са различни.Досега да са ми присветвали два-три пъти и то все от дърти таралясници.Другото,което съм забелязал е,че при мръсно предно стъкло,дори някой на къси те заслепява,така,че всичко е субективно.Определено технологията е уникална и фаровете много светят.Забелязва се,макар и по-трудно в градски условия,карайки на къси,че когато спираш зад автомобил на светофар например,светлинния лъч отива по-надолу.
icohohi

Škoda Фен

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI Vision

Мнение от icohohi »

По темата, за пръв път миналата седмица карах извънградско по тъмно и на магистрала. Късите светеха покъртително близко пред колата - не повече от 40м. През цялото време карах на матрични (Благоевград- София) само веднъж ми присветнаха. Прибрах се, белязах с маркер позицията на регулиращия механизъм и вдигнах с един оборот. Така 2-3 вечери докато не видя че съм 15-20 см под прозорците на най-ниските коли в трафика. Защо не отидох в ЕТ? Предполагам от завода са пратили същите параметри за височина на светлинния лъч и от ЕТ ще се съобразят с тях. Засега по изкачвания и спускания не заслепявам никого.
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

Аз не че ги разбирам много, ама не трябва ли да се регулират механично след като се сложат със софтуер в сервизен режим/ режим за регулиране?
Изображение
icohohi

Škoda Фен

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI Vision

Мнение от icohohi »

Абсолютно си прав! Но забелязах, че при един оборот не се опитва да ги ре-калибрира. Може би не отчита тази разлика. Иначе белязах на бяла стена в гараж и при еднаква натовареност на автомобила, не са се свалили до фабричното ниво.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Струваше ми се, че късите светлини на матричните LED фарове на моята О4 светят прекалено наблизо. Затова преди няколко месеца поисках от ЕТ да ги калибрират. Това май беше грешка от моя страна, тъй като след калибрирането от ЕТ фаровете сега май пък светят прекалено високо и много често ми присветкват насрещните автомобили, че ги заслепявам. Не говоря за дългите (които светят още по-високо), а говоря за късите.

Чудя се дали аз не мога сам да си калибрирам височината на фаровете. Никъде в Интернет не намерих информация как се прави това, затова питам тук. Доколкото виждам, всеки от матричните LED фарове на О4 има по 2 винта за регулиране. Предполагам, че те са регулиране на височината на светене на всяка от двете матрични секции във фара (предполагам, че едната секция е за късите, а другата - за дългите). Някой може ли да потвърди дали е така и дали аз бих могъл сам да си ги регулирам, без да е необходимо вкарването на фаровете чрез софтуер в някакъв режим за регулиране, за каквото се споменава в по-горния постинг?
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

smoke написа: 16.07.2023, 17:12:35 аз бих могъл сам да си ги регулирам, без да е необходимо вкарването на фаровете чрез софтуер в някакъв режим
Трябва,да им зададеш,че ще ги регулираш първо.Иначе,няма файда да въртиш шестограмите,а и до колкото съм чел,можеш да счупиш водачите,ако въртиш само шестограмите.
Ето какво ги накарах да направят преди години(Да, Еуратек не знаеха как се регулират фаровете [smilie=sarcastic.gif] )благодарение на @skodko,
""Трябва да се влезе в конторлера на фаровете 4B да се пуснат базови настройки. Тогава влизат в режим за регулиране, регулират се механично и като зададеш, че си готов колата запомня новото положение.""
alex_ad

Шкода Новак

Мнение от alex_ad »

Здравейте,

Надявам се това да помогне.
Изображение
Изображение

Успех.
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

И при мен е така положението, според мен късите светят много високо. 5-6 пъти поне ми присветнаха на магистралата снощи. Вярно брутално светят ЛЕД-вете, обаче чак неудобно ми стана за хората отсреща. Особено като се пусках към София и съм в лявата лента. Някой ходил ли е към Еуратек за такъв проблем наскоро?
Аватар
gencho01

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6

Мнение от gencho01 »

Понеже имам колата от седмица и половина съм карал нощно два пъти. Първият път 18 км никой не ми пресветна, втория път трима. Разликата между първия и втория път, не знам до колко има значение, но някаква дребна птица ми се удари странично точно в сензорите на стъклото, няма видими поражения, но иначе всички системи, свързани със сензорите си работят адекватно.
Може да се увеличи чувствителността за дългите през инфотеймънта. Ако продължат да ми светкат ще я вдигна, сега съм на средна.
И все пак може да съм попаднал на хора, които се дразнят от дори и леко залесяване, аз съм малко така, но не светкам на всички, а само когато наистина ми вадят очите с ЛЕД китайски крушки на рефклектор, това си е живо наказание за насрещния.
Забележка:
На къси никой не ми е пресветвал, а само като съм на дълги, докато сензора засече отсрещния и му направи "сянката".
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

smoke написа: 17.08.2023, 15:33:06 Моите матрични така рязко отсичат светлината, че в града светят до колената на пешеходците вдясно, ако са близо до платното, а нагоре е пълен мрак и аз трудно забелязвам пешеходците. Понякога чак се стряскам, когато изведнъж видя, че близко встрани имало пешеходец. При спускане по нанадолнище матричните ми фарове светят току пред колата, а при изкачване светят високо в очите на насрещните. Два пъти вече ги регулираха в ЕТ, първия път така ги бяха вдигнали, че на тазгодишния събор, когато си тръгнах през нощта, една кола вътре в Дряново спря встрани, за да я подмина, понеже късите ми ги заслепяваха в гърба. След този случай ходих пак да ги регулират в ЕТ и лично стоях и гледах как ги регулират. Направиха ги по линиите на уреда и сега пак светят късичко пред колата. Вероятно трябва да ползвам по-активно автоматичните дълги, за да светят те напред. Затова засега ще задържа и ще пробвам да се адаптирам преди да пристъпя към трето регулиране, което леко да ги вдигне.
Наскоро пътувах надалеч през няколко държави през нощта, после се връщах отдалеч през нощта. По автомагистралите понякога карах на къси, понякога на автоматични дълги. Въпреки че след последното регулиране на фаровете ми те пак ми се струват леко къси, на автомагистралите често ми присветкват тировете отсреща, че ги заслепявам, когато съм на автоматични дълги. Това се случва, когато камионът е доста далеч и фаровете ми не изключват веднага съответната матрична секция, а я изключват чак когато камионът се приближи по-наблизо (т.е. чак когато камерата ми отчете осезаемо неговите фарове). Затова няма да ходя пак, за да ми повдигнат фаровете леко, а ще ги оставя така както са си. На обикновен двупосочен път вече никой не ми присветква.
gencho01 написа: 10.09.2023, 15:07:08 Може да се увеличи чувствителността за дългите през инфотеймънта. Ако продължат да ми светкат ще я вдигна, сега съм на средна.
Пропуснал съм наличието на тази опция за настройка на чувствителността. Ще я видя и ще я пробвам и аз.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

smoke написа: 16.09.2023, 00:26:13 , на автомагистралите често ми присветкват
Всъщност автоматичните светлини не трябва да се ползват на автомагистрала, пишело го в упътването. Аз като теб го установих по трудния начин - с псувни от тираджии. После колеги тук ме светнаха, че просто не трябва да се ползват. [smilie=thank_you2.gif]

Проблема е, че заради мантинелите или светлоловителния зелен пояс, камерата не хваща навреме фаровете на тира, те са ниско долу. Ама шофьора е горе високо и му се взима акъла...

Незнам според мен това трябва да го пише някъде с огромни букви и съобщения на медията да излизат ако трябва, защото е наистина гадно за отсрещтните.

Иначе сега се прибрах Варна - София само на автоматични (извън магистралата) и само едкн ми присветна, но много отдалеч. Та на двупосочен път се държат адекватно... като изключим малоумното поведение на лостчето при изключване. [smilie=fool.gif]
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”