Темпомата се изключва сам на мост

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Iccarium

Шкода Новак

Гараж: Superb 3 FL iV Combi 2021

Мнение от Iccarium »

Здравейте,

Искам да споделя за много дразнещ проблем на мойта кола. Често карам с включен темпомат и от време на време светва ей този символ, темпомата се изключва и колата започва рязко да намалява.

Изображение

Най-често се случва, когато се кача на мост на магистралата и дори на надлезите по южната дъга на околовръстния път на София. Случвало ми се е и когато идва завой на магистралата.

Някой има ли представа това дефект ли е, случавло ли ви се е и на вас? На нашата магистрала дори си е опасно като някой ти се качил на задната броня и изведнъж колата да ти започне да намалява.
Skoda Superb 3 Facelift iV Combi, 2021г, 1.4 TSI PHEV, 218 кс (115 kW бензин + 85 kW ел. двигател), 13 kWh батерия, 6DSG.
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Заради жележните мантинели се получава този ефект, в зависимост от ъгъла на завоите, асс-то ги засича като мпс-а
Günter Stg 1
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

На мен ми се е случвало при пресичане на ЖП прелез да ми натепа спирачките. Явно наистина нещо сбърква радара.
Бееееее.....
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

Използвам го доста често и не съм засичал подобни проблеми. Признавам си, през ЖП прелез на темпомат не съм преминавал.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Да уточня, при мен не беше темпомата, а се задейства асистента за спиране за кратко...Но то пак през радара е дошло объркването.
Бееееее.....
Аватар
zalmaneca

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL 2.0 TSI 265hp '25
ex Superb 3 FL L&K 2.0 TDI 190hp '20
ex Opel Astra GTC 1.9 150hp+ '08
ex Peugeot 206 1.4 75hp '00
ex Renault 11 1.7 90hp '87

Мнение от zalmaneca »

Не е ли в настройките на медията ?
Има една опцийка на асистентите, която следи пътната обстановка.
Околото тази която пък съобразява скоростта със знаците.
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

Ако говорим само за FA - святкал ме е няколко пъти градско, без причина, но без да спира или намаля колата.
Тук сега идва и въпросът - за кой темпомат говорим. Този до 160 или този до 210? Може и да съм объркал някой от цифрите, но ясно помня, че имаше 2. Струва ми се, че някъде бях чел, че радарите са различни. При мен е този за по-високата скорост.
zalmaneca написа: 02.10.2022, 00:23:21 Има една опцийка на асистентите, която следи пътната обстановка.
При мен няма и в действителност с нищо друго освен препрятствие не се съобразява.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

При мен самия темпомат си беше единствена опция при поръчката... Всъщност той май си дойде по подразбиране. Както и да е, не помня да съм имал избор, водеше си се адаптивен темпомат бла-бла...

Самия темпомат няма настройки освен скоростта и дистанцията която да следва. FA от своя страна има настройка на чувствителността - май бяха 3 нива.

За темпомата не мога да дам мнение, защото почти не го ползвам. Но FA ми е постоянно включен. Има едно първо ниво на аларма, което рисува една иконка с две малки колички и удивителна между тях. Следващото ниво е една голяма икона в червено и следващото е да набие спирачките. Първото ниво почти постоянно свети, второто съм го виждал няколко пъти. Веднъж съм стигал да набие сама спирачките и тогава си имаше смисъл, реагира си адекватно. И веднъж ги наби на въпросния прелез, без никакви коли наоколо. Интересното беше, че прелеза си беше стърчащ, а аз си се бях позасилил да го прескоча... как позна, че ще я заболи... незнам, ама се стресна и наби спирачките. [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
IvayloE

Шкода Новак

Гараж: ...

Мнение от IvayloE »

Iccarium написа: Най-често се случва, когато се кача на мост на магистралата и дори на надлезите по южната дъга на околовръстния път на София.
Автомобилът има ли асистент за разпознаване на пътните знаци? Защото доколкото си спомням, ограниченията на мостове и надлези се различават от останалата част от пътя.
Аватар
Iccarium

Шкода Новак

Мнение от Iccarium »

Има разпознаване на знаците, но съм изключил опцията да регулира скоростта според знаците за ограничение на скоростта. Не е от това. Не е и асистента за сблъсък (FA) дето светва една червена кола с вълни настрани и нагоре или да разпознава, че има кола отпред. Не е и навигацията. Случва се и когато съм сам на пътя без други автомобили и карам в средата на 3 лентов прав път. Ще снимам видео като минавам през околовръстния път, между цариградско и Горубляне, където няма допълнителни знаци на мостовете, завой и т.н.
Не знаех, че има различни видове темпомати, мисля, че максимума на моя е 160 км/ч.
Skoda Superb 3 Facelift iV Combi, 2021г, 1.4 TSI PHEV, 218 кс (115 kW бензин + 85 kW ел. двигател), 13 kWh батерия, 6DSG.
Аватар
Iccarium

Шкода Новак

Мнение от Iccarium »

В крайна сметка започна постоянно да пилка, че travel assistant-а не е на разположение, дори и в спряло състояние. Отидох в ЕТ и се оказа, че е фабричен дефект. Смениха волана и от тогава не съм имал проблеми.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”