Здравейте!
Първа кола ми е, нямам представа кое е нормално и кое не.
При спускане на скорост (няма значение от предавката, пробвал съм 2-ра, 3-та, 4-та) колата започва да намалява скоростта си вместо да се засилва, все едно натискам спирачка.
Струва ми се абсурдно да подавам газ, докато се спускам, но ако не го правя, оборотите падат и трябва да минавам на по-ниска предавка.
На свободна се засилва като бясна, явно не е от спирачната система, не знам.
С учебната кола, която беше бензинова нямаше такъв проблем.
Един приятел ми каза, че дизелите имали по-силна двигателна спирачка и било нормално, но не ми се вярва.
Може ли хора, каращи дизелови автомобили да споделят?
1.9 SDI Дизел при спускане спира без подаване на газ?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
protoncoder
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Значи не си избрал подходящата предавка, според наклонаprotoncoder написа: 16.09.2022, 14:20:39 колата започва да намалява скоростта си вместо да се засилва, все едно натискам спирачка.
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
protoncoder, Съвсем нормално поведение на дизелова кола!Бензиновите коли имат по-малка компресия от дизеловите и по тази причина дизелът е с по-добрата моторна спирачка
Това поведение показва ,че също съединителят ти е в добро състояние.
Dieselgate Team member
-
protoncoder
Добре, успокоих се.
Да не пускам нова тема:
Вредно ли е да си на ниски обороти при спускане (1500-1200)?
В коя граница на оборотите е добре да карам по принцип, не става дума за спускане? Опитвам се да я държа в диапазона 2000-3000 и на 3000 сменям предавката.
Да не пускам нова тема:
Вредно ли е да си на ниски обороти при спускане (1500-1200)?
В коя граница на оборотите е добре да карам по принцип, не става дума за спускане? Опитвам се да я държа в диапазона 2000-3000 и на 3000 сменям предавката.
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
protoncoder, Тази можеш да си я караш в целия оборотен диапазон ,защото доколкото знам не е с двумасов(демпферен)маховик ,а той си заминава ,от каране на ниски обороти
1500-2000об/мин.са си ок.Друг въпрос е дали си темпераментен или спокоен шофьор ,но SDI- то си е за спокойни 
Dieselgate Team member
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
С това SDI....как да кажа, няма универсални правила, кога точно да сменяш нагоре или надолу
До усет е, до навъртяни километри. Примерно, за чий ти е да ти бръмчи на 3000 оборота, ако ще се движиш лежерно из града? Сменяш на 1800- 2200. Ако ще се гласиш да изпреварваш , държиш на 2200-2500 и сменяш на 3200-3800-4000, забравил съм какво беше на дизел без турбо, но помня, че тръгват от ниски обороти и...не вървят много много във високите
Карай и ще разбереш, къде и какво точно да правиш с твоята кола
И най вече, не се напиняй много, преди да се опознаете 
-
shibumi
- Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI
Привет, както са казали други колеги, този модел се води почти "неубиваем"... така че просто си дай време да свикнеш да "чуваш"колата. Дали работи в "нормален" режим или не.Специално за спускане на скорост, ако не искаш да ползваш ефекта на моторната спирачка, може просто да преминеш на по -висока предавка и тогава би трябвало спирането да е в по-малка степен. Иначе е добре, че въпреки краткото обучение в курсовете за водачи сега, си се сблъскал и си научил едно наистина много полезно средство за намаляване на скорстта и спиране, което явно са пропуснали в курса, така че гледай на "дефекта" като ефект, че си научил нещо ново 
Успех
Успех