Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Колко е обезшумена зависи каква кола си карал предния ден. [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Особено на личната ти свикваш с определени шумове и стават фонови. Подобни спорове са водени дълги години, най-забавно е като някой с дизел се хвали, че не се чува и волана не трепери но той просто е свикнал. В реалността като се кача имам чувството, че волана ще падне от треперен. [smilie=sarcastic.gif]
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

ЦецоNOL написа: 19.08.2022, 23:04:39 Човек?Спри с тая Октавия 2 , честно.Става банално.
Аз пък подкрепям такива сравнения. Дват инфо на колегите, четящи форума. Имам два голфа - 7,5 и 8 и при пряко сравнение далеч не всичко е в полза на новия, въпреки, че е мислен когато и О4. :)
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

На някой направило ли му е впечатление да мирише на нещо умряло, когато колата влезе в регенерация на място? Само с работеща перка, без предупреждение да не се гаси. На О4 не знам дали има такова предупреждение, де.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Erebus - Гадно мирише, да..
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Kikovachev

Шкода Новак

Гараж: O4 Skoda Octavia Edition 1.5 mHev DSG
VW Golf V 2.0 FSI DSG

Мнение от Kikovachev »

За тази екстра "Тонирани стъкла с UV филтър и предни странични акустични стъкла" някой знае ли, дали визуално се променя предното стъкло?
Има ли разлика в оттенъка, погледнато отвън, в сравнение с нормалното предно стъкло? Това май не го добавих при поръчката, а гледам, че даже не се доплаща [smilie=punish.gif]
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Мнение от Erebus »

Не мисля, че изглежда по различен начин (синкаво), просто е възможно другото да е без UV филтър и да е по-топло в купето. Но това може да се реши с поставяне на фолио. Виж акустичните стъкла са нещо, което е must, според мен.
Аватар
Kikovachev

Шкода Новак

Гараж: O4 Skoda Octavia Edition 1.5 mHev DSG
VW Golf V 2.0 FSI DSG

Мнение от Kikovachev »

Дано съм го добавил, вече не помня... Питам за визуална разлика, защото на някои коли се забелязва различен оттенък на предното стъкло. Особено се вижда, когато си със слънчеви очила (леко лилав оттенък или зеленикав) и се чудех, дали това визират под тонирано стъкло.
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Може ли някой с опит да сподели - много ми е грозна тази Задна чистачка на седана! Чудя се дали да е добавям в конфигуратора или не?! Гледах едно ревю на един ирландец дето се кълнеше, че си трябва обаче то там сигурно всеки ден го вали :) Пръска ли наистина много на мокро и качва ли мръсотия на стъклото?
Последно промяна от atanashh на 05.09.2022, 19:18:05, променено общо 1 път.
Аватар
intense

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG

Мнение от intense »

На 3-ката никога не съм имал проблем, че нямам чистачка. Предполагам, че и тук няма да има.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Мнение от Erebus »

Дори и да ме пръска .. никога не бих поръчал тази грозотия.
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Erebus написа: 05.09.2022, 19:10:50 Дори и да ме пръска .. никога не бих поръчал тази грозотия.
Хахаха и аз така бях ама взех да се чудя а трябва след празниците я поръчвам вече. Мерси!
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

На двата седана, които съм имал - Xsara и Octavia, капчици на задното стъкло при дъжд съм имал само като спра на светофар.
nik0lay

Škoda Фен²

Гараж: Служебна Skoda Superb Mk4 Edition, 2.0 diesel, 4x4
Ex. Octavia 1.5 Mhev Edition

Мнение от nik0lay »

atanashh написа: 05.09.2022, 18:56:03 Може ли някой с опит да сподели - много ми е грозна тази Задна чистачка на седана! Чудя се дали да е добавям в конфигуратора или не?! Гледах едно ревю на един ирландец дето се кълнеше, че си трябва обаче то там сигурно всеки ден го вали :) Пръска ли наистина много на мокро и качва ли мръсотия на стъклото?
Почти 60к км имам вече без чистачка, 1 зима. Никога не ми е липсвала.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Kikovachev написа: 29.08.2022, 13:27:01 на някои коли се забелязва различен оттенък на предното стъкло. Особено се вижда, когато си със слънчеви очила (леко лилав оттенък или зеленикав) и се чудех, дали това визират под тонирано стъкло.
Не, това не е тонирано стъкло, а е "челно топлоизолационно стъкло с подгряване". От металния филм в него, чрез който се прави подгряването, се получава този виолетов оттенък. Преди години челните стъкла с подряване бяха с мини-реотанчета в тях (можеха да се видят при вглеждане отблизо), а от няколко години насам са с друга техноилогия - монолитен метален филм - не може да се види, но като страничен ефект се вижда виолетов оттенък.

Иначе тонираните стъкла просто са леко тонирани - леко зеленеещи или леко чернеещи в сравнение с обикновените стъкла, които са абсолютно безцветни. Когато имате счупено стъкло и го сменяте, стъкларите ви питат какво искате - безцветно или тонирано. Тонираните са 30-40-50 лв по-скъпи.
Последно промяна от smoke на 05.09.2022, 22:19:29, променено общо 1 път.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

atanashh написа: 05.09.2022, 18:56:03 много ми е грозна тази Задна чистачка на седана! Чудя се дали да е добавям в конфигуратора или не?! Гледах едно ревю на един ирландец дето се кълнеше, че си трябва обаче то там сигурно всеки ден го вали Пръска ли наистина много на мокро и качва ли мръсотия на стъклото?
На О4 хечбек нужда от задна чистачка няма. Казвам го от личен опит с Опел Вектра хечбек (който беше със задна чистачка) и от О1 хечбек и О2 хечбек без задни чистачки. Октавиите съм ги карал общо 21 години без да съм изпитал нужда от задна чистачка.

Задното стъкло на Октавия хечбек (както на О1, О2, О3, така и на О4) е полегато и формата на колата отзад е аеродинамична, така че не завихря пепел и кал по задното стъкло, за разлика от колите с по-вертикални задници (като хечбек Голф, Астра или Пежо 308), където заради неаредонамичната отсечена отвесна задница става завихряне и задните им стъкла стават в плътни пръски кална вода.

Що се отнася до това дали задната чистачка на Октавия е грозна - да, и аз мисля, че е грозна. Ако чистачката в спряло състояние стоеше вертикално (както на оригиналните Опел Вектра), а не хоризонтално, щеше да бъде естетично много по-добре.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”