DPF принцип на работа

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

DPF принцип на работа

Мнение от Taratajki »

froggy написа: 03.08.2022, 17:20:46 само веднъж досега
И това го констатира... как?
Аватар
froggy

Škoda Фен

Гараж: Škoda Octavia 1.6 TDI 110cv 2017

DPF принцип на работа

Мнение от froggy »

Taratajki написа: 03.08.2022, 17:24:01как?
Карам я от 4 години или откакто беше на 20.000 км. Ако е регенерирал преди това до 1 година възраст, може и повече да са. Ама на мен само веднъж ми е светвала лампата.
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

DPF принцип на работа

Мнение от Мичев »

froggy написа: 03.08.2022, 17:29:45 само веднъж ми е светвала лампата.
Хм, лампа? Къде е това чудо? Аз за момента хващам че регенериа само когато вдигне 1000 оборота на място, но и това не е 100% ясен критерий.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

Активните регенерации се познават по завишените обороти на място и пуснатите вентилатори на мотора (които остават и след загасяне). Лампата светва след известно количество неуспешни активни регенерации. Пасивните регенерации не можете да ги усетите никак.

Коментирано е назад в темата, напрактика ако колата се кара основно извънградско (и е в ред), регеранциите минават незабелязано.
Бееееее.....
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

DPF принцип на работа

Мнение от donci »

Цецо75 написа: 03.08.2022, 17:57:29 Активните регенерации се познават по завишените обороти на място и пуснатите вентилатори на мотора (които остават и след загасяне)
И да допълня - усеща се леко по работата на двигателя.
froggy написа: 03.08.2022, 17:29:45 Ама на мен само веднъж ми е светвала лампата.
Това значи, че филтърът е задръстен и ECU-то те подканя да направиш принудителна регенерация, за да не ти светне и друга лампа и колата да влезе в авариен режим.
Milan Milanov

Шкода Новак

Гараж: Октавия 2, CFHC, DSG комби
Тойота Корола '04 , 1.6 автоматик

DPF принцип на работа

Мнение от Milan Milanov »

Здравейте отново,

до преди Шкодата карах (а и все още го имам като втора кола) дърто бензиново бмв Е36, има няма 14 години. Дизелови коли бях карал само служебни. Нищо не знам за тях, избрах такава кола с помощта на приятел, който работи в официален сервиз на ФВ вече девет години и е доста на ти с тези автомобили, агрегати т.н. Конкретния автомобил ме поблазни с доста неща, но да не изпадам в подробности. Собственика каза, че съвсем наскоро е пран филтъра, на диагностиката преди купуване съответно нормите бяха окей. Аз си имам едно наум, щом се е стигнало дотам, вероятно е пътник. Та след 8к км при мен, откакто я имам, прави чести регенерации (под 100 км понякога градско). В момента сме с новоредено и колата почти не се изкарва извън града, не на повече от 30на км. Основно карам другата кола, но и тази се ползва поне три дни в седмицата. Последните 2-3 месеца се кара по около 5-600км. Вдигна малко нивото на маслото. Лампи не светят никакви, по вдигане на обороти, вентилатори я познавам кога прави регенерация. И на диагностика не са цветущи нещата, нямам снимка или нещо такова. Та от тук се корени питането. Колата (ако са реални, разбира се) е на 233к в момента. Скоро ще я закачим пак, последния път дюзите не бяха в безкрайно добри стойности, но в момента нямам много време за колата.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

Ако питането е за алтернативен DPF, не мисля, че някой тука го е правил и може да сподели мнение. Не мисля, че някой е сменял и с оригинален.

Масовата практика е да се ампутира... за съжаление.
Бееееее.....
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

DPF принцип на работа

Мнение от Taratajki »

froggy написа: 03.08.2022, 17:29:45 светвала лампата.
Аха. Е, моята е на 76+ и никога не е "регенерирала" [smilie=pardon.gif]
Това при теб си е било екзорсизъм, не регенерация.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

DPF принцип на работа

Мнение от zloQQ »

Milan Milanov, на колата явно е налят "еко-софтуера", за да регенерира така често. Погледнете го т'ва и върнете оригиналния.
froggy, и другите са писали, но да си знаеш - светне ли ламБата - не отиват на добре нещата... Регенерациите явно не ги усещаш просто.
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

DPF принцип на работа

Мнение от DoH_KuXoT »

Как проследяваш регенерациите ?
Аватар
froggy

Škoda Фен

DPF принцип на работа

Мнение от froggy »

Цецо75 написа: 03.08.2022, 17:57:29 Лампата светва след известно количество неуспешни активни регенерации.
Много полезно, благодаря! Какво е препоръчително тогава - смяна на филтъра, премахване, друго?
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

DPF принцип на работа

Мнение от donci »

froggy написа: 04.08.2022, 14:17:57 Какво е препоръчително тогава - смяна на филтъра, премахване, друго?
Доколкото разбрах колата ти е на 70к км. Има доста живот в твоя филтър. Просто като я усетиш, че е започнала регенерация, остави я да я завърши.
Аватар
froggy

Škoda Фен

DPF принцип на работа

Мнение от froggy »

zloQQ написа: 03.08.2022, 20:30:24 Регенерациите явно не ги усещаш просто.
Изглежда е това. Да, често има шум от вентилатор при загасяне, но го отдавах на охладителната система на двигателя. А пък не вися и на светофари, че да ми правят впечатление високи обороти. Като светна, след 10-15 км по магистрала угасна. Ако пак се случи, ще обърна повече внимание, а схемата с "ампутацията" на филтъра кога се прави при тези tdi-и?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

froggy написа: 04.08.2022, 14:17:57 Какво е препоръчително тогава
Нещо май не ме разбра. Напред в темата има обяснено доста, но ето пак. По време на работа дизела отделя сажди. Тия сажди се трупат по питата на филтъра. За да ги изчисти, трябва да вдигне градусите във филтъра над температурата на горене на саждите (400-500 градуса и нагоре). Този процес се нарича регенерация.

Има два вида регенерации:

Пасивна - колата успява да стигне градуси за регенерация без някакви допълнителни дейности. Случва се в топло време като я подгониш доволно по магистралата, особенно на баир. Можеш да разбереш, че я прави, само ако имаш закачен компютър към OBD буксата, защото пасивна регенерация се случва само в движение, т.е. всички белези са неуловими.

Активна - колата почва да църка гориво извън горивния цикъл, това води до запалването му след горивната камера преди/във филтъра. Така изкуствено загрява филтъра за да направи регенерация. Познава се по завишените обороти на място, завишения разход (заради църкането на допълнително гориво) и запалените перки на вентилаторите. Също така мирише странно и отдолу на колата лъха жега. Всичко това можеш да усетиш, ако колата е на място, в движение - само по кабела се вижда.

Кога и как да се прави регенерация колата определя по едни сложни алгоритми, които ползват купища параметри като входни данни - налягане на газовете във филтъра, температура, изминати километри/време от последната регенерация и т.н.

От горното можеш да се досетиш, че кола, която се кара основно на градско ще прави основно активни регенерации. И ще ги прави по-често, защото на градско саждите са многократно повече.

Всичко това е нормалния цикъл на работа на колата - ЛАМПИ НЕ СВЕТЯТ, нито при пасивна, нито при активна регенерация. Защо не светят е една друга тема, ама така са решили меринджеите.

Когато колата иска да прави активна регенерация, ама не може - идват проблемите. Например я загасяш всеки път и тя не успява да се изчисти. Или караш в задръствания и тя пак не успява... В един момент толкова се запушва, че ти пали ЛАМПАТА С ФИЛТЪРЧЕ на нея. Тук все още сме в нормалния цикъл на работа на колата - просто ти казва - излез на околовръстното и ме продухай. Излизаш, пускаш климатика и почваш да караш над 3к оборота. Ако си на ръчка - 3-4 скорост. Ако си на DSG... колкото дойде. Ако всичко е наред, след известно време лампата ще загасне и по живо по здраво.

Ако обаче си упорит и продължаваш да не и съдействаш да се изчисти, или ако има нещо счупено в колата (дюзи, ЕГР, самия филтър, датчици, нескопосан тунинг...), в даден момент филтъра така се запушва, че става опасно за колата и за хората (може да се възпламени). Тогава колата влиза в сервизен режим и ти пали ЛАМПАТА ЗА ДИАГНОСТИКА. Забива муцуната и върви колкото да се довлечеш до сервиза. Там ако проблем е твоя инат, просто ще активират принудителна регенерация и ще я изчистят. Ако не - ще трябва намеса на майстори.

Надявам се сега да е станало ясно. Можем още да разширим темата със серни отлагания (живот на филтъра) и с нафта в маслото (нещо нормално за коли с DPF), ама друг път.
Последно промяна от Цецо75 на 04.08.2022, 14:59:33, променено общо 1 път.
Бееееее.....
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

DPF принцип на работа

Мнение от mariyan »

Много добро обяснение. Това си е за забождане някъде, за тия дето не обичат да четат из темите. браво
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”