Superb 3V5 LK 2.0 TSI - TVS stage 4 , DIDOO

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
DIDOO

Škoda Фен²

Гараж: Суперб 3V ,L&K ,280 ps TVS engineering
- ECU & DSG st.4

Мнение от DIDOO »

Здравейте на всички ,
В тази тема ще опиша всичко правено по колата отначало до сега ,както и бъдещи подобрения .
Първо искам да кажа ,че идеята за този тунинг беше се зародила в мен ,още преди да се поръча колата .

Може да не се хареса на някой ,но истината е ,че тъй като нямах възможност за RS6 , S6 ,реших да взема Суперба ,който ме грабна с агресивната си визия .Естествено за мотора ,нямаше никакви съмнения - Ако имаше по -мощен щях да взема него.
Не съжелявам за избора на колата до днешен момент .
Купена във Вн , фев ,2017 - Почти всички екстри (без печка и ТВ тунер , и теглич)
Изображение
Изображение

След близо 2 год сток и 2 евротурнета ( навъртяни около 30000 км ) реших ,че всичко е ОК и може да се пристъпи към повече мощност ( Съдиево )
РЕВО Stage 1 - ECU
TVS Stage 2 + - TCU

Колата тръгна осезаемо по -добре .
Замервания при Радев .Около 380 кс , 500 НМ
Изображение
Изображение
Тестове с Искрен , @BlackPearl,
Изображение
Изображение

Не искам да звучи кофти , но на мен този софтуер повече ме дразнеше заради пълната непостоянност във времената от порядъка на 2 сек+(100-2xx кмч) .Ходих при Дидо ( Съдиево ) сложих Stage 3 на кутията ,щото си мислех ,че кутията лимитира .
Ефект нямаше никакъв .Наско Радев ми каза предната седмица ,че много голяма вероятност е имало турбото да overбуства при
смяната на предавките и оттам да има тези разлики .Това са предположения и така и не разбрах истината .На 4 пъти един път колата тръгваше като луда , следващия път драстично по -бавно.
Както и да е ,знаех че Stage 1 ECU е само загрявка и се надавях с по -горните Stage 2,3 да се оправи.

Фолио при Миро - Фолио

Изображение
Изображение

Нова изпустателна система при Marto- Workshop .Невероятен професионалист .
76 mm , после 2 X 63 mm

Изображение
Изображение
Изображение
Tъй като за тази кола /мотор нямаше подходящи крайни гърнета освен на Суперспринт ( с клапи ) , си купих уред да меря Backpressure ( налягането след турбото , на мястото на втората ламбда сонда )
Изображение
С двете крайни гърнета и ПЪЛНА газ налягането беше малко под 3 пси
Без крайни гърнета и ПЪЛНА газ налягането беше към 2.5 пси ( за шума , няма да коментирам изобщо )
Резултата беше ,че гърната задните са абсолютно никаква рестрикция .

Черния петък на 2020 от Awesome се вземаха нещата за Stage 3 . (Stage 2 нямаше смисъл )
1) Intake R600
2) Racingline Catch Can
3) Wagner intercooler ( избора беше между Wagner и ДО 88 .Избрах изпитаното)
4) Leyo Piping
5 )RS3 coils
6) CTS elbow
7) Spark plugs R7437-9
8)Autotech pump HP

LPFP за тази кола няма в нета .

Инсталация на частите - МАРТ '21
Изображение
ИзображениеИзображение
Изображение
11.66 мм тунинг помпа , оригинална 10.0 мм
Изображение
Изображение
Catch can и свещи .
Изображение
Изображение

Избора на турбо беше между ТТЕ 525 , LM 500 , LM 575 .
ЛМ турбините ме грабнаха ,заради супер бързия спул .
Мислех , да взема ЛМ 500 , ама не исках да е натоварено на 110 % , а и ми казаха , че ЛМ 575 се развърта по -същия начин ,въпреки големината си ,затова реших да скоча надълбоко ( чувствах , че няма да е излишно) .Бях вече пред етап на купуване , ама реших да го взема след почивката ..

След монтиране на частите ,колата тръгна много повече .
Аутополара показваше от 370 кс макс мощност преди , до 420-430 кс моментни стойности .

До едно изпреварване на кола ....изведнъж НУЛЕВА мощност и огромни облаци дим отзад .
Оста на турбото беше счупена - дали over spin , дали овърбуст - НЕ ЗНАМ ...Никакви симптоми нямаше да си заминава турбото.
За първи път ме остави кола на пътя .
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Оставих колата в къщи и след почивката се почна сваляне на турбото .
Кошмара е голям при счупено турбо - масло в кулера,масло в тръбите .Всичко трябваше да се сваля наново .
Изображение
Катализатора ,беше посинял и ми стана ясно ,че няма да го бъде .
Изображение

Писах на ЛМ ,че не мога да им дам здраво турбо .Те го приеха напълно нормално и ми казаха ,ако няма кракове по хаузинга да им го пращам за обмяна .
Пратих им го - Огледаха го , нямаше кракове и дадоха парите за обмяната .Дойде ЛМ 575

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Ново коляно от ЛМ на входа на турбото - CTS е с 52.6 мм срещу 54 мм на ЛМ ..( размер от страната на турбото)
Компресорното колело на ЛМ 575 е със размер 55 мм , Все още имам рестрикция от 1 мм .
Изображение

Racingline muffler delete.Не знам колко голям ефект има.
Изображение
Изображение
Изображение
След монтажа на турбото ,адаптация на клапата - и всичко останало ,колата беше готова за нов софтуер.
Два дена каране на колата с новото турбо , и въпреки ,че всичко беше изчистено ,колата пушеше маслени изпарения.

Имах отдавна комуникация с TVS - engineering за това ,че ще им пращам колата за софт/настройки .Нямаше как да си позволя да правя Stage 3 настройки тук ,още повече и кутия трябваше да се усилва.Поне на този етап не мислех,че ще правя и двигател.

Така Май '21 колата се оказа се озова в Холандия .Благодаря на Стоил от Ловеч ,който ми помогна много !! [smilie=thank_you2.gif]
Смениха съединителя на кутията със Racing .Стандартния съединител няма как да издържи повече от 550 нм дълго .
Маслото също смениха.

След като получих следното съобщение от TVS ,взех решение ,че е по -добре да ги попитам за оферта да подкова двигателя.

"Hi Deyan,
Thank you for your understanding.
Actually we tuned a LM575 last week in-house with built engine on 2.4 bar boost making about 570hp.
However, we also tested the car on low boost first, but it was quite laggy and underperforming in my eyes. It did looked like it wasn’t running in it’s most efficient area of the compressor map. On 2.1 bar boost midrange and 2.0 bar boost at top end it produced only 505hp / 580Nm. Actually I think it’s not wise to pass those boost pressures on stock engine internals. So you know what you can expect about. I normally prefer maximum 1.9 bar boost on stock internals, but that will result into really bad performance on the LM575 turbo. So if you agree we will increase boost to above values during tuning. For this only the PUT (pressure up throttle) sensor needs to be upgraded. Costs for this will be 60,- euro excl. VAT. Please confirm if you agree with this.
Thanks for letting know your wishes again. I will discuss this with you again when we start on tuning. Also let you know when the car arrived here Wednesday.

Мисля , че донякъде това е подвеждащо ...Аз дори на ниския буст ,не виждам bad performance на турбината СЕГА.
Колата за мен не е лагава .
Сега има 2.0 бара буст на 3000 обор .
При положение обаче ,че вече в главата ми беше се зародила идеята за подковаване - това просто ускори нещата.Решението за отварянето на двигателя беше взето.

1)JE Forged Pistons kit CR 9.1 : 1
2)CP-Carrillo Connecting Rods (incl. bolts)
3)ACL Rod Bearings Race set
4)ARP Cylinder Head Stud kit
5)1000cc Bosch MPI Injectors
6)APR Valve Spring System set for 2.0T EA888.3,
бяха заменени ,щото трябваше да се чакат много

Complete cylinder head overhaul (at Klein Gunnewiek)
Engine block facing / honing / drilling (at Klein Gunnewiek)

И всички гарнитурки , болтчета и тн ...за еднократна употреба ..

Помпа ниско налягане щеше да се сменя ,обаче се оказа ,че НЯМА подходяща и трябва сериозно преправяне на тунинг помпата , което пък не е SAFETY.
Оказа се ,че стоковата помпа държи 600 кс на 85 % натовареност - Що за помпа е сложена на Суперба не знам , обаче е уникална.

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Фабричния хонинг не им хареса .Мина се на oversize pistons 83 mm ( 0.5 mm + ) с по -ниска степен на сгъстяване .
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Колата е минала разработка от 500 км преди настройките.
Изображение

Официалните резултати са 505 кс на гумите /15 % = 594 кс , 650 НМ- Надув - 2.4 бара
Близо 1000 км е минала колата в Холандия , за финни настройки на всякакви режими и финни настройки на кутията

Моята идея бяха два режима на работа , до 50 % газ колата да може да се кара и от жена и смяната на оборотите да се вдигне ,за да падне лага .
Всичко е изпълнено .
Имаше и леки проблеми , които съм длъжен да спомена ..и им прави чест на ТВС , че бях информиран за всичко .
1) След сглобяването и стартирането на двигателя по знам си каква причина ,са имали проблем с разпределителните валове.
(те се съмняват за липса на смазване , не знам )
Сменени са с нови за тяхна сметка ...Старите са при мен .Лично аз почти не виждам износване .
2) Колата остана и заради проблем с паленето .Казаха ,че е заради големите дюзи .Проблема е отстранен ,но малка част от него се усеща сега в студено време .Стартера върти два обората повече преди да запали .3 мин след като позаграе пали от раз .

Изрично исках колата да се докара на Ход и си намерих професионалист ,който да я тества в всякакви режими .
Колата дойде ,без никакви проблеми .Маслото в картера не го е бутнала .

Изображение

Изображение

Изображение

ЗАмервания при Радев
Колата изкара 490 кс на гумите /18% - 595 кс и
579 нм на гумите /15 % = 680 нм ?? (30 НМ ПОВЕЧЕ , това ми е странно )

Засега това е .Има нужда от ново окачване ,спирачки и евентуално тампони на двигателя.
Стабилизаращи щанги ще се монтират скоро .

Един клип по надолнище :)
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Супер, най-важното е да те кефи.
Предполагам няма да искаш да кажеш тоталката на парите, при такива проекти не е хубаво да се гледа. [smilie=sarcastic.gif]
Водиш ли кореспонденция с ТВС за кикдауна на D?
DIDOO

Škoda Фен²

- ECU & DSG st.4

Мнение от DIDOO »

Работата по двигателя от ТВС ,включително със ремонта на главата е блока е малко над 3000 евра ..
Разработки и тн
Всичко останало са за части ,които може да се видят в нета..

Засега не водя преговори ...Ще сваля педала Събота и ще огледам за реален Кик даун суич
.По схема няма.
Kiko Varna

Škoda Фен²

Гараж: Градски Транспорт София

Мнение от Kiko Varna »

Страхотен проект - шапка свалям за желанието и най-вече за търпението.

Наистина ще е хубаво да може да спира, че тия 200 ги няма за нищо тая госпожица.

Тъп въпрос: Със стокови полуоски ли си? До колко нютона издържат?
На морето колите са най-бързи!
Аватар
SimonSez

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia RS 245
Обратна връзка:

Мнение от SimonSez »

Браво колега, така се прави [smilie=music.gif] All in
" Burn rubber not your soul "
DIDOO

Škoda Фен²

- ECU & DSG st.4

Мнение от DIDOO »

Не знам ,доколко издържат полуоските ..Никой не ги сменя ,явно държат !

Други искам да добавя за което няма информация

Вътрешния диаметър на дроселната клапа на 2.0ТСИ е 60 мм
DIDOO

Škoda Фен²

- ECU & DSG st.4

Мнение от DIDOO »

Да си ъпдейтна малко темата ...След близо 3 месеца тестове , каране ,пак тестове
Общо взето да си опозная " Новата " кола минах близо 6000 км .Вече и свикнах, може и да вдигам още малко мощността. [smilie=sarcastic.gif]
Общо взето новости и ъпдейти по колата .Грижи сериозни засега няма .

1) Коляното преди турбото .Тъй като турбото ми е с отвор 55 мм ,а коляното 54 мм не ми даваше мира .
Единственото коляно дето е за мойто турбо е на DBV2 ,ама шипинга от Канада е доста голям и не си струваше.
С малко гриндерче разширих вътрешния отвор на 55 мм.Заработи , стеничката където е О-ринга падна под 1 мм.
Общо взето не правете това вкъщи [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
Изображение

2)Стабилизиращи щанги отзад , отпред H&R
Тунинг щангите са с около 3 мм по дебели , но значително по-тежки ( над 2 пъти )
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Невероятен ъпгрейд .Аз повече им се радвах/м отколкото мощността на колата.В две думи колата влиза в завоите Варна - Бургас като с картинг .
Комфорта дори за мен е по -голям ,щото едно е да се клатушкаш в завоя като преди , а друго е да влиза стабилно в завоя .
Задната се сменя лесно , по -трудна е предната .
Скъсахме една букса на сензора за ниво на фаза ( после един месец мина докато ми докарат нова )

3 )Задната муфа при Халдекса .При оглед на колата - беше напукана .В началото мислех , че е напукана заради " големия " въртящ момент .
После след смяната се оказа , че това е един тънък слой гума( там където беше напукано ) и не оказва влияние за работата на муфата .
Общо взето тия муфи лесно не си заминават .Малко излишна работа , ама поне съм с нова муфа сега .
Изображение
Изображение
Изображение

4)Мисля .че долните снимки говорят красноречиво за какво става въпрос.
Изображение
Изображение
Изображение

5) Налягания на турбото .
Тъй като имам уред за мерене на налягането след турбото - реших да замеря за какво става въпрос
Замервания на мястото на втората ламбда сонда , пълна газ ( с тръбата )
Достигна 6 psi ( 0.4 bar)
Доста ,четох за тия налягания .
-Един пише трябва да е под 0.5 бара
-На друго място не препоръчват над 5 psi !

- И трето това ,което мисля за най правилно .Налягането преди турбото , трябва да е под 1.5 x буста .
При мене се получава около 1.4 . Степен на сгъстяване на е около 3.5 ( буст - 2.4-2.5 бар )
( 6+ 14.5 ) x 3.5 = appx 72 psi ( 14.5 psi e атмосферното ) - Налягане преди турбината
14.5 + 2.5 x 14.5 = appx 51 psi - Буста
72 /51 = 1.4
Общо взето си мисля ,че за тия коне дето е колата би било по - добре 3.5 " , ама вече е късно .
3" е добре до 500 кс
Изображение
Разкачих всичко отзад и директно я изкарах на права тръба .Налягането след турбото падна на 3.5 psi
Естествено, не можеше да се стои в колата .Задните ОЕМ гърнета за заглушаването ,което правят имат супер малка рестрикция !!( 2.5psi)

Спула на турбото е повече от добре ...
Под 3200 об имам над 2 бара
Изображение

Естествено тествах за оптимален спул - Без интейк система ..., на права тръба .Резултати бяха по -лоши( 3400-3500 об за 2 бара )

6)Разход на гориво .Високия разход лесно се постига Иначе дава стабилни 9 ки
Мисля , че е по -добре дори от преди .
Изображение
Изображение

7) Монтирах си DV+ клапана на GFB дето ТВС не го препоръчват .....
Клапана си работи перфектно , разлика няма с ОЕМ само дето мисля ,че е по надежден .Може би са имали някаква проблемна кола и затуй не го препоръчват .Аз оставам с него .Монтажа е малко с трикове ( мястото е супер малко )
Изображение

8) Смених си холандското масло с Равенол и това на Халдекса ..
Колата , не харчи масло .
На Халдекса беше излязла някаква грешка при Лаунч , ама след обучение се оправи .
Изображение
Изображение

9) " Проблема " с това ,че колата при натиснат кик доун на Д режим минава на С режим
Свалих педала , реално кик -доуна е едно пластмасово бутонче ( нищо не прави )
Всичко е софтуерно и се активира кик доуна при педал от 80-85 %
Засега временно го реших с един педал бокс ( задавам му индивидуален режим и при напълно натиснат педал мога да си настройвам не повече от
80,75,70 % ....тн педал .Така не активира на Д режим буста от С .
А и мога да си играя с мощността на колата както си искам ( с един клик да я направя по -слаба от стокова [smilie=sarcastic.gif] )
Изображение

Да , това не е правилно решение .Ще ходя тези дни в Съдиево ,за лека корекция на шифтинг програма при парт тротъл и имам възможност и за корекция и на кик доуна .

10)
Проблема с старта ....над 5 градуса навън пали от раз .Под 5 градуса пали по -трудно ,от втория път ( ще мисля за някакъв вариант другата зима )

11) При дадени условия ( примерно на Sport 6 , и натисната пълна газ , колата сваля до 4 та предавка и прави пик 2.6-2.8 бара ) за 2 сек .
За съжаление ,това също няма как да го оправя .Ама не ме притеснява ,щото двигателя е здрав.

Скоро мисля да тествам пак с Драгито какво ще покаже .
DIDOO

Škoda Фен²

- ECU & DSG st.4

Мнение от DIDOO »

За Ауто полара .
Бях на 3.2 - бъгава версия
Бях на 3.1 - работи версията ама мнооого бавно зарежда .Докато покаже параметрите си минават 10 мин ..
Сега съм на 3.0 - супер стабилна версия .От Аутополар потвърдиха ,че това е най -стабилната версия .

Изображение
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

DIDOO написа: 04.05.2022, 22:49:35 10)
Проблема с старта ....над 5 градуса навън пали от раз .Под 5 градуса пали по -трудно ,от втория път ( ще мисля за някакъв вариант другата зима )
С колко са по-студени свещите(ако са по-студени)?
DIDOO

Škoda Фен²

- ECU & DSG st.4

Мнение от DIDOO »

Изображение
Това са свещите .По -студени са ,ама не знам с колко.
Не е от свещите а от дюзите.
Изображение
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

DIDOO написа: 04.05.2022, 22:49:35 но значително по-тежки ( над 2 пъти )
Не се притеснявай, допълнителните килограми и килограмите на колите във Форума , не оказват никакво влияние на ПАрформанса на колите [smilie=sarcastic.gif]
Каквото и да добавяш - все си 1600кг [smilie=sarcastic.gif]
Как се държи маслото?
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
DIDOO

Škoda Фен²

- ECU & DSG st.4

Мнение от DIDOO »

Аз не се притеснявам [smilie=sarcastic.gif]

Бая тежка е колата да се знае -Последно с резервоар под половината удари 1740 кг .
С шофьора и разни дреболии отива 1900 кг .

С тая мощност орязаните голфове удрят високи 5 ци (100-200кмч)
.
За мен е качествено масло е когато не го гори .
Засега няма изобщо такива симптоми .
Иначе си държи 105 -115 гр C
Равенола си топ маслото .Аз ти казах ,че и предишните ми смени на масло бяха с това VMP 5-30.Не мисля да минавам на друго . [smilie=music.gif]
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Колко е приятно човек да е компетентен и да си прави тия нещица по колата предимно сам.

Супер е супърба, като решиш да го продаваш звънкай [smilie=sarcastic.gif]
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

И тая ли ше купуваш ве Пеяк…. Не останаха коли от теб [smilie=sarcastic.gif]
DIDOO

Škoda Фен²

- ECU & DSG st.4