DPF принцип на работа
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Sec8200
- Гараж: под наем
DPF принцип на работа
Колеги,
Изчетох документациите, които описват работата на филтъра и принципите около него.
Почнах да я карам в града и не знам дали чисти от последното извънградско или от последните градски. Нямам тези дни възможност да го изрежа и реших да питам
1. Почва активна регенерация, обороти,старт-стоп,т.н. В описанието пише 10на минс трае нормално, днес я държах 30-35 минути на място и не изгаси старт-стоп иконата. Нямах повече време и я загасих.
2. Четох,че има няма наслагвания, след дадени километра форсира активна регенерация. Знаете ли на колко км е при ВАГ двигателите?
3. Старт/стоп циклите четох отлагат повече от работата на място.Това така ли е?
4. Колата е на 5000 км.Четох някъде,че в началото като е нова по-често влизала в регенерация, с времето понамалявали. Това има ли резон (аз не разбрах логиката)
П.п. искам да знам повече,не се шашкам. Но предпочитам да знам,така съм по-спокоен.
Благодаря предварително на отзовалите се.
Изчетох документациите, които описват работата на филтъра и принципите около него.
Почнах да я карам в града и не знам дали чисти от последното извънградско или от последните градски. Нямам тези дни възможност да го изрежа и реших да питам
1. Почва активна регенерация, обороти,старт-стоп,т.н. В описанието пише 10на минс трае нормално, днес я държах 30-35 минути на място и не изгаси старт-стоп иконата. Нямах повече време и я загасих.
2. Четох,че има няма наслагвания, след дадени километра форсира активна регенерация. Знаете ли на колко км е при ВАГ двигателите?
3. Старт/стоп циклите четох отлагат повече от работата на място.Това така ли е?
4. Колата е на 5000 км.Четох някъде,че в началото като е нова по-често влизала в регенерация, с времето понамалявали. Това има ли резон (аз не разбрах логиката)
П.п. искам да знам повече,не се шашкам. Но предпочитам да знам,така съм по-спокоен.
Благодаря предварително на отзовалите се.
-
Sec8200
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
DPF питания
Тая тема ,обаче си фигурира и в другия форум ,гледам
Обаче е по-добре така,за такива разсеяни като мен дето четат през ред 
Dieselgate Team member
-
Sec8200
DPF питания
Ще се опитам да направя резюме, което се надявам да е полезно относно DPF филтъра.
Първо основната му цел е да задържа твърдите частици (т.нар. сярна маса) и да ги изгаря.
При О3 филтърът регенерира при маса около 24 грама сяра, докато я докара под 8 грама.
Това става с нагряване на филтъра до висока температура с помощта на впръскване на гориво, ако се налага.
Има три вида регенерации - пасивни, активни и форсирани.
При Евро 6 двигателите пасивните стават често без признаци - на магистрално каране или по-интензивно извънградско каране.
Следващите са активните - те могат да се усетят по няколко признака :
1. повишени обороти на празен ход (около 1000)
2. мирис на изгоряла гума
3. ако стои на едно място се усещат перките на вентилаторите да се включват и изключват
4. изискват натоварване на двигателя за да са успешни - консуматори на енергия, обороти
5. старт/стоп система се изключва за да работи двигателя
Предвестници на активните регенерации
1. Борд компютъра в частта си на препоръка за предавките ще иска да държите по-дълго първа, до по-високи обороти от обичайното.
2. старт/стоп системата се изключва и не действа
3. на равномерен ход на равен път се усеща понякога 'дръпване' в педала'. Дължи се на затвореното положение на единия EGR клапан. Целта е по-бързо достигане на работна температура за да започне регенерацията.
4. по-бързо двигателят достига работната си температура от обичайното
5. леко спънато поведение (може да е субективно)
Активните регенерации не успяват да завършат, ако колата е започнала и я оставите на едно място да работи. Минава време и се отказва сама.
Активните регенерации продължават, дори да бъдат прекъснати, следващия път докато нивото на серните отлагания стигнат ниско ниво.
Активните регенерации имат и фиксирани интервали, независимо от нивото на сярата. За извънградско около 960км, при градско често се получава на 180-200км да регенерира. Последното може да е съвпадение на стила на каране (моя и на познати), но статистически е така. За първото има информация, че е програмирано да се пуска.
Форсираните са описани в книжката, ако не са сполучливи няколко опита то може да се пуснат насила в дилър или през друг софтуер.
Отлаганията, които реално оказват колко е 'пълен' филтъра са т.нар Oil Ash, това е в резултат на регенерациите - продукт, който си остава във филтъра. Животът по разчет на филтъра е около 180-200 хил. км, разбира се може да го надживее.
Препоръките са ясни - да се използва специфицирано масло, био гориво в ниски количества според стандарта, и ниско съдържание на сяра в дизела.
Има полезна програмка за Андроид,която дава добър поглед в/у статуса на филтъра и параметрите около него.
https://play.google.com/store/apps/deta ... app.vagdpf
Има платена и безплатна версия. Ето един екран от нея за конкретно моят двигател, направен с платената версия. Изисква се ELM327 адаптер за OBDII.
Може да се види колко грама сяра има - 15.85, което е сметнато че са 66% от капацитета.
Виждат се време и км от предишната регенерация. Температури на филтъра, EGR и т.н.
Когато започне самата регенерация също може да се следи по-точно и да се подпомогне.
Oil Ash в конкретния случай е 3%, да се надяваме, че 'остаряването и пълненето' на филтъра с това темпо ще е 4-5% на годишна база, което ще е супер.
Въпреки, че много хора във форумите по света казват, че прекъсват регенерациите хиляди пъти, аз предпочитам когато усетя такава да си я покарам още малко на околовръстното преди да се прибера - отразява ми се добре и на мен и на филтъра
Надявам се инфото да е полезно.
Прикрепям и един документ с техническо описание на работата и дизайна на филтъра.
п.п. моля някой админ да смени заглавието на DPF описание или нещо от сорта. 10х предварително!
Първо основната му цел е да задържа твърдите частици (т.нар. сярна маса) и да ги изгаря.
При О3 филтърът регенерира при маса около 24 грама сяра, докато я докара под 8 грама.
Това става с нагряване на филтъра до висока температура с помощта на впръскване на гориво, ако се налага.
Има три вида регенерации - пасивни, активни и форсирани.
При Евро 6 двигателите пасивните стават често без признаци - на магистрално каране или по-интензивно извънградско каране.
Следващите са активните - те могат да се усетят по няколко признака :
1. повишени обороти на празен ход (около 1000)
2. мирис на изгоряла гума
3. ако стои на едно място се усещат перките на вентилаторите да се включват и изключват
4. изискват натоварване на двигателя за да са успешни - консуматори на енергия, обороти
5. старт/стоп система се изключва за да работи двигателя
Предвестници на активните регенерации
1. Борд компютъра в частта си на препоръка за предавките ще иска да държите по-дълго първа, до по-високи обороти от обичайното.
2. старт/стоп системата се изключва и не действа
3. на равномерен ход на равен път се усеща понякога 'дръпване' в педала'. Дължи се на затвореното положение на единия EGR клапан. Целта е по-бързо достигане на работна температура за да започне регенерацията.
4. по-бързо двигателят достига работната си температура от обичайното
5. леко спънато поведение (може да е субективно)
Активните регенерации не успяват да завършат, ако колата е започнала и я оставите на едно място да работи. Минава време и се отказва сама.
Активните регенерации продължават, дори да бъдат прекъснати, следващия път докато нивото на серните отлагания стигнат ниско ниво.
Активните регенерации имат и фиксирани интервали, независимо от нивото на сярата. За извънградско около 960км, при градско често се получава на 180-200км да регенерира. Последното може да е съвпадение на стила на каране (моя и на познати), но статистически е така. За първото има информация, че е програмирано да се пуска.
Форсираните са описани в книжката, ако не са сполучливи няколко опита то може да се пуснат насила в дилър или през друг софтуер.
Отлаганията, които реално оказват колко е 'пълен' филтъра са т.нар Oil Ash, това е в резултат на регенерациите - продукт, който си остава във филтъра. Животът по разчет на филтъра е около 180-200 хил. км, разбира се може да го надживее.
Препоръките са ясни - да се използва специфицирано масло, био гориво в ниски количества според стандарта, и ниско съдържание на сяра в дизела.
Има полезна програмка за Андроид,която дава добър поглед в/у статуса на филтъра и параметрите около него.
https://play.google.com/store/apps/deta ... app.vagdpf
Има платена и безплатна версия. Ето един екран от нея за конкретно моят двигател, направен с платената версия. Изисква се ELM327 адаптер за OBDII.
Може да се види колко грама сяра има - 15.85, което е сметнато че са 66% от капацитета.
Виждат се време и км от предишната регенерация. Температури на филтъра, EGR и т.н.
Когато започне самата регенерация също може да се следи по-точно и да се подпомогне.
Oil Ash в конкретния случай е 3%, да се надяваме, че 'остаряването и пълненето' на филтъра с това темпо ще е 4-5% на годишна база, което ще е супер.
Въпреки, че много хора във форумите по света казват, че прекъсват регенерациите хиляди пъти, аз предпочитам когато усетя такава да си я покарам още малко на околовръстното преди да се прибера - отразява ми се добре и на мен и на филтъра
Надявам се инфото да е полезно.
Прикрепям и един документ с техническо описание на работата и дизайна на филтъра.
п.п. моля някой админ да смени заглавието на DPF описание или нещо от сорта. 10х предварително!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Вероломния Кръчмар
- Гараж: Octavia 3 PF Vision+ 1.4 TSI - Victoria
- Обратна връзка:
DPF питания
Като се знам какво съм нервозно кюфте и като чета какво е модерен VAG 2.0 TDI DPF, съм доста щастлив, че под капака на Вики мърка 1.4 TSI, а не гъргори 2.0 TDI. 
ТТодоров "Гестапото" - Следвай 11-тата Божа заповед, момче. Тя гласи "Ни съ пръй!"
Stuci - Калпазани има при всяка марка, ама такива изтърбушеняци като нас, дет' ядем боб в подземията - НЯМА !!!
Stuci - Калпазани има при всяка марка, ама такива изтърбушеняци като нас, дет' ядем боб в подземията - НЯМА !!!
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
DPF питания
Радвай се на Вики ,че не е с DPF ,както смятат да поставят и на бензиновите двигатели в бъдеще
Поне не губиш време да я разхождаш напред/назад да се регенерира,че при мен започва всеки път в най-неподходящите моменти процеса ![fool [smilie=fool.gif]](./images/smilies/fool.gif)
Dieselgate Team member
- Вероломния Кръчмар
- Гараж: Octavia 3 PF Vision+ 1.4 TSI - Victoria
- Обратна връзка:
DPF питания
Радостта няма край. 
ТТодоров "Гестапото" - Следвай 11-тата Божа заповед, момче. Тя гласи "Ни съ пръй!"
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
DPF принцип на работа
Един въпрос?
Защо живота му е 200 000? Кое му се износва?
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
-
mischoka
- Гараж: в търсене
DPF принцип на работа
Относително е това, зависи много от състава на горивото и най вече колко сяра съдържа. Сярата му разказва играта или по точно се отлага в питите на ДПФа и го задръства. Тя не се почиства при регенерацийте. По принцип европейския съюз има изикване за съдържанието на сяра,обаче иди го глоби БГ мафиота че горивото му имало сяра.Чичо Сами написа:Един въпрос?
Иначе ДПФа е вечен има покритие от керамика което няма какво да му се износи. При запушване има почистване с препарати от сорта на спрей за дроселни клапи и други такива.
-
Sec8200
DPF принцип на работа
Чичо Сами, mischoka е отговорил също. На снимката се вижда показателя Oil Ash (2.2 грама, в същото квадратче пише 3%), което се отлага като резултат от регенерациите. Това не се 'продухва' както всички казват навън като настъпят газта, а си стои във филтъра. След което намалява потока, увеличава налягането м/у входа и изхода и затова се обявява за заминал. Тези км са споменати в някои VAG книжки и аз отделно съм се задълбавал и горе долу всички това споменават като прогнозен живот. Ти сам знаеш, че се свалят и чистят филтрите, има и препарати които се инжектират във филтъра и отзад хвърля бяла пяна като резултат. Колко са ефективни не знам.
Вероломния Кръчмар, да не те шашкам, но бензиновите двигатели не са много по-прости
И там има клапани, опасност от нагари заради директното впръскване (в предишното поколение на 1.4, в този се твърди, че е оправено) и т.н. Аз когато претеглях и четох разбрах едно - всеки от тях си има слаби страни и потенциални бъгове. Но това е валидно и за BMW примерно, исках да си купя 1.6 атмосферен 122кс - еми оказа се, че бобините са му проблемни, веригата имала опасност от разтягане и тя в дадени години и те така. Мога да се съглася, че атмосферен бензинов MPI е по-надежден от турбо дизел, но за модерен с директно впръскване турбиниран е достатъчно сложен.
zar, аз може би съм пропуснал да го опиша, но в началото побеснявах, докато разбера как работи - карам Бургас-София и на входа на София почва регенерация. Откачах! Затова и почнах да чета и да се интересувам. Оказа се, че при висока скорост цялата система не може да достигне високите градуси, които й трябват, заради охлаждането от въздуха. Да има го натоварването на двигателя, но няма температура. Забелязах сега последно карах 110-120 същия път и регенерацията мина без да я усетя според VAGDPF app-a. Същият маршрут минат с 140-160, когато спирам се покачва рязко температурата в града и решава да 'чисти'. Но все тая, общо взето системата си работи, в Бришкода има хора карат и на къси разстояния, има такива дето спират и никога не чакат нищо да свърши. И си ги карат така здраво. Други пък казват - карай все едно, че си я крал и няма да имаш зор (демек яко газ) и има логика
Горе долу сега като знам какво се случва, кога ми е по-спокойно, а с app-a ако не лъже може да се гледа и предвижда, което за мен е достатъчно. Е щеше ми се да е на борда показано за да ми е по-лесно, но са прави - ще се шашкат хората, а не трябва, отделно не им трябва да знаят на повечето.
Като си купя адаптер ще постна няколко обновления по темата.
Живи и здрави, това са дребните неща в живота.
Вероломния Кръчмар, да не те шашкам, но бензиновите двигатели не са много по-прости
zar, аз може би съм пропуснал да го опиша, но в началото побеснявах, докато разбера как работи - карам Бургас-София и на входа на София почва регенерация. Откачах! Затова и почнах да чета и да се интересувам. Оказа се, че при висока скорост цялата система не може да достигне високите градуси, които й трябват, заради охлаждането от въздуха. Да има го натоварването на двигателя, но няма температура. Забелязах сега последно карах 110-120 същия път и регенерацията мина без да я усетя според VAGDPF app-a. Същият маршрут минат с 140-160, когато спирам се покачва рязко температурата в града и решава да 'чисти'. Но все тая, общо взето системата си работи, в Бришкода има хора карат и на къси разстояния, има такива дето спират и никога не чакат нищо да свърши. И си ги карат така здраво. Други пък казват - карай все едно, че си я крал и няма да имаш зор (демек яко газ) и има логика
Като си купя адаптер ще постна няколко обновления по темата.
Живи и здрави, това са дребните неща в живота.
- odo
- Гараж: Х3 М40i
DPF принцип на работа
Много хубаво си го описал
И на мен ми е превело впечатление, че след като съм карал бързо и вляза в града започва регенерацията.
Намерил ли си повече информация за бъдещите бензинови DPF филтри?
И на мен ми е превело впечатление, че след като съм карал бързо и вляза в града започва регенерацията.
Намерил ли си повече информация за бъдещите бензинови DPF филтри?
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
DPF принцип на работа
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... generation
http://forums.ross-tech.com/showthread. ... using-VCDS
http://forums.tdiclub.com/showpost.php? ... stcount=16
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=324067
http://www.myturbodiesel.com/wiki/diese ... tures-tdi/
И сигурно го знаете де, но колите лекувани срещу VAG гейт, хвърлят DPF-а по-бързо.
В тоя ред на мисли - каква е цената на DPF-а? Ама не в ЕТ естествено. Гледам из нетя разни цени от 300, 500 паунда. Което не е чак толкова страшно. Или са някакви ментаци....
http://forums.ross-tech.com/showthread. ... using-VCDS
http://forums.tdiclub.com/showpost.php? ... stcount=16
http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=324067
http://www.myturbodiesel.com/wiki/diese ... tures-tdi/
И сигурно го знаете де, но колите лекувани срещу VAG гейт, хвърлят DPF-а по-бързо.
В тоя ред на мисли - каква е цената на DPF-а? Ама не в ЕТ естествено. Гледам из нетя разни цени от 300, 500 паунда. Което не е чак толкова страшно. Или са някакви ментаци....
Бееееее.....
-
Sec8200
DPF принцип на работа
odo, благодаря за оценката.Не съм попадал на подробна информация.Ако намеря или някой друг се надявам да постне.
Цецо75, да за тези с 'ъпдейтнат' софт, които са били Евро 5 има в нета вече случаи.За евро 6 не знам дали е така, освен по зачестените регенерации, които дразнят, но пък не се чака да стигне макс и да светва лампата за ръчно чистене.
Благодаря ти за линковете, има доста информация в тях. Последнияте най-популярен, не си го намерих в отметките за да го постна. Най-изчерпателен е, има и снимка, която ще прикача тук като резюме.
Цецо75, да за тези с 'ъпдейтнат' софт, които са били Евро 5 има в нета вече случаи.За евро 6 не знам дали е така, освен по зачестените регенерации, които дразнят, но пък не се чака да стигне макс и да светва лампата за ръчно чистене.
Благодаря ти за линковете, има доста информация в тях. Последнияте най-популярен, не си го намерих в отметките за да го постна. Най-изчерпателен е, има и снимка, която ще прикача тук като резюме.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последно промяна от Sec8200 на 25.04.2017, 11:49:11, променено общо 4 пъти.
- odo
- Гараж: Х3 М40i
DPF принцип на работа
Днес си оставих колата за обслужване в ЕТ и се разприказвахме с приемчика. Той лично съветва хората да не го сменят софтуера, при тях също имало много оплаквания от ъпдейта, но за сега само на един Супърб са го върнали старият софтуер, след няколко месечна борба с Шкода.
- coverdale
- Гараж: Octavia 4 FL-1,5TSI DSG 150PS MHEV, WV T-Rock 2.0TSI 190PS 4x4 DSG,M340I X Drive G21
DPF принцип на работа
Аз не виждам проблем с ДПФ-а,като се скапе,маха се и това е.Кой ще хване да проверява има ли го, няма ли го? ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)