Модел Yeti от 2009 до 2017 Karoq от 2017 Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Нов съм във Форума и се надявам да не досадя на някого с въпроса си..
Вчера поръчах Фейслифта на Карок Спортлайн, но т.к. според настоящата обстановка дават 180 работни дни я очаквам чак зимата при това, ако имам късмет.. и тъй като идват по дефолт с летни гуми, се чудих, дали според вас е адекватно вместо 215 50 18 каквито са летните, за зимата да взема 17' заедно с нови джанти?
Само 215 55 17 ли ми е опцията или мога да се насоча към някаква друга алтернатива?
Проверих в Диана и на други места.. и няма голям избор и цените са соленички за тези размери.. толкова ли са нестандартни или само ми се струва.
Здравей, добре дошъл, леко чакане... и много усмивки с новата придобивка!
Phail написа: 18.03.2022, 15:40:00
Само 215 55 17 ли ми е опцията или мога да се насоча към някаква друга алтернатива?
Други заводски препоръчвани алтернативи са 225/55/17, 215/60/16, а вероятно и още някои. За вторите посочени от мен, обаче, си само с 1 модел лети джанти - Castor или със стоманени джанти. Погледни каталога с аксесоарите за Карок в чешкия сайт и ще видиш конкретно подходящите размери. Аз бих те посъветвал /без да съм последна инстанция/да се придържаш към заводските препоръки на Шкода, за да нямаш впоследствие проблеми с гаранцията.
Аз си карам със заводския размер 225х55х17 и мисля, че са златната среда като пътно поведение, возия, офроуд и цена.
Ако се кара само по хубави пътища, е красиво и придава стабилност размер 18 и дори 19 инча.
Ако се кара по черни пътища и по снежни терени - 16 инча.
Phail написа: 18.03.2022, 15:40:00
и няма голям избор и цените са соленички за тези размери..
Без да се заяждам, но се поръчва кола за десетки хиляди левове и гуми 17" са солени???
Разбира се, че не го възприемам като заяждане. И аз това си задавам като въпрос..
Може би просто имам кофти база за сравнение.. Все пак до сега съм бил с ГоУф с 195/65/15 160лв са премиум марките, а тук ще скоча на 300лв+
Реално съм на принципа "евтиното излиза скъпо" и никога не бих правил компромис с качеството на гумите, така че.. хванал съм се на хорото и ще го играя.
Двигателя е 1.5 TSI 150hp с DSG.. 225/55/17 ми звучат доста добър вариант за зимни.. Едит: в линка за мойта опция няма 225.. Oh well..
честито @Phail, имам абсолютно същата кола само че преди фейслифта.
Лятото я карам с 19 ки, зимата и взех 17-ки и честно казано едниствената разлика е малко по-меката возия, но визията не е същата и в завоите по някой път не влиза толкова добре колкото с 19ките, и като цяло ми се струва по-стегната с 19ките
Аз лично си поръчах 17" направо от Шкода, като монтажа е безплатен и ти правят отстъпка на гумите. Когато си я взех зимните гуми бяха монтирани на колата, а летните в багажника .
Ако не си прочел в ръководството пише, че на джанти 17",18" ..... не се монтират метални вериги освен един тип който струва към 600лв.
Както бях писал, 19-ки за летни в комбинация с DCC е супер откъм стабилност и не вози твърдо, а за зимни минимум 17-ки. Направих грешката да взема моя Карок със 17-ки летни и 16-ки зимни (Castor) и стабилността в завои и изобщо на пътя е компрометирана.
Иначе с разни промоции и отстъпки премиум гуми за 16-ки и 17-ки джанти са около 250-300лв/бр. , което за такъв тип автомобили за мен лично е в рамките на приемливото.
Накратко - препоръчвам възможно най-големи джанти - хем е по-красиво, хем Карокът е по-стабилен, а откъм комфорт дори и с 19-ки не е осезаемо по-твърдо спрямо 17-ки или 16-ки. Дори напротив - както бях споделил фабричните 17-ки Bridgestone ги усещам по-комфортни от 16-ките Continental. При все че направих и грешката да не поръчам DCC.
Аз съм се насочил към 18" от шкода за летни. Но тези дето искам ги има налични в Чехия, а с доставката до БГ дистрибутор идват с 600лв +. Единственото, което малко ме тревожи е не много стандартния размер на гуми 215/50, но не е болка за умиране, има все пак. Малко по тези нашите пътища 19 ме тревожи да не убие возията, че и постоянно има две деца отзад. Те издържат, ама все пак