Закупуване на Skoda Yeti 2.0 TDI 140 к.с. 4х4

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
stocher

Škoda Фен

Гараж: Шкода Фабия 2010г. 1.6TDI 90k.c.

Мнение от stocher »

ABBC3_OFFTOPIC
joro_kem написа: 13.03.2022, 09:08:31
stocher написа: 13.03.2022, 08:06:58Пишете по темата, знам че сте отВОРени по всички въпроси, мен ме оставете...?!
[/quote] а ти кво по-различно написа от "не знам брат, ти си знаеш"... и аз съм фен на дизелите и за да не се чудя дали са им връщани километражите или дали имали тежки щети, гледам да ги купувам от магазина, според бюджета си, разбира се. по темата: пазарът е наистина много странен в момента, а в конкретния случай, още повече. аз бих търсил от последните версии преди спиране от производство.
[/quote]

Идеята ми беше да не се обсъждат мнения с определение ТЪПО, ами мнение като мнение, не ти харесва подминаваш..., по скоро, по важно... всеки да напише нещо в помощ!
Явно аз не мога да помогна според теб, на друг му е ИНТЕРЕСНО, на трети ТЪПО, вече съжалявам изобщо че написах нещо...
Тук има няколко човека, от които може да се чуе или прочете нещо полезно, всичко останало лекува психични рани и болести!
Лек ви ден![/offtopic]
Аватар
rstrat

Шкода Новак

Гараж: Skoda Yeti 2.0 TDI 140 Hp

Мнение от rstrat »

Ако може и да коментирате за това какво мислите, колеги: https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... 5609642869
Skoda Yeti 2.0 TDI 140 Hp
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

rstrat написа: 13.03.2022, 16:45:49 Ако може и да коментирате за това какво мислите, колеги:
С този двигател не са 4х4 ;)
Dieselgate Team member
Аватар
rstrat

Шкода Новак

Мнение от rstrat »

stocher написа: 13.03.2022, 13:49:26 С този двигател не са 4х4
Това не ми е важно.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

rstrat написа: 13.03.2022, 17:04:28 Това не ми е важно.
Защото си писал 4х4 в темата и затова ;)
Dieselgate Team member
Аватар
rstrat

Шкода Новак

Мнение от rstrat »

zar написа: 13.03.2022, 17:16:32 Защото си писал 4х4 в темата и затова
Да, така е, колега. Тази първо тръгнах да гледам, но ме разубедиха. А ако искам да гледам тази в София, някой от форума може ли да препоръча механик да дойде да я видим?
5rar

Škoda Фен²

Мнение от 5rar »

Принципно, ако е що годе читав автомобил, продавача няма да има против да я закарате в сервиз по твой избор. Ще ти я вдигнат и на подемник.

Трябва да се знае и коя ревизия е DSG-то, понеже до към 2014г., DQ200 не е много препоръчителна кутия с която трябва да е куплиран и горния.
Аватар
rstrat

Шкода Новак

Мнение от rstrat »

5rar написа: 13.03.2022, 17:35:05 Принципно, ако е що годе читав автомобил, продавача няма да има против да я закарате в сервиз по твой избор. Ще ти я вдигнат и на подемник.

Трябва да се знае и коя ревизия е DSG-то, понеже до към 2014г., DQ200 не е много препоръчителна кутия с която трябва да е куплиран и горния.
Продавачът каза, че може да се прегледа в сервиз. Къде да отида в София?
5rar

Škoda Фен²

Мнение от 5rar »

В някой на ЕТ :)
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Ако колата ще е с 1.6TDI и DSG, обърнете внимание на кутията. Вече познавам няколко човека, които изпатиха от сухите съединители. Приритват, приритват и накрая в кофата.

Иначе имам над 40,000км. на борда на Yeti Facelift 2015г. 2.0TDI 140hp. CFHC 4х4, ръчна кутия. Купих я от човек на реални 68,000км. Кара се всеки ден - градско, планинско, снежно, извънградско, всякакво.

До момента имам следните положителни впечатления:
- Моторът е абсолютно адекватен като мощност. Върви си достатъчно добре по моите критерии. Търсих 170hp, но такъв екземпляр ми изпадна.
- Моторът пали от четвърт на минусови температури, нямам разход на масло, антифриз и пр.
- Не е особено икономична, особено при висока скорост. Ако я караш на магистрала със 140-150км/ч разходът задминава 7.5л/100. Аеродинамиката и е на пале с Итонг, няма какво да се очаква. Софийски разход 8-8.5. Среден разход за последните 1500км. - 8.1л/100 по борд компютър. Мен ме устройва.
- Достатъчно проходима е. Ходя по планините и я карам по сняг - то и това е причината да взема точно Йети. Проходимостта до голяма степен е и до усет и каране, но при всеки снеговалеж я вкарвам в джаза и до момента съм излизал от много интересни ситуации. Качвам се на места, където малко коли се качват и излизам от ситуации, в които други се чудят на къде да хванат. Все пак имаш едно наум, че това не е офроуд машина, а лек автомобил с повишена проходимост. Като тръгвам по планините в екстремни метео условия си нося лопатка, вериги и въже в багажника - за всеки случай. Не съм ги вадил до сега. Поведението на сняг се подобри още повече със слагането на нов комплект зимни гуми - задължителни, ако ще се кара в екстремно време.
- Доста добре стои на пътя, въпреки високия клиренс.
- Достатъчно широка е вътре. Аз съм висок 1.85 и се чувствам напълно комфортно вътре. Зад мен пространството е прилично. Събираме се 4 човека със ски оборудване.
- Вози стегнато и приятно. Добре поема неравности.
- Преминава без проблем на гаден път, дълбоки дупки, неравности, бабуни, бордюри и пр.
- Готино и лесно се свалят/местят задните седалки. Много ме кефи. Събирам си сърф обордуването вътре без проблеми.
- Има хубав рейлинг за напречни греди/багажник/автобокс.

Минуси от моя гледна точка:
- Малко малък багажник. На мен ми стига, но предната ми кола беше с по-голям багажник и от време на време поглеждам назад с носталгия.
- Потракват тук-таме пластмаси, особено като е студено. Някой колега беше казал за задната врата - похлопва си чат-пат. Жабката ми също влиза в резонанс при ниски температури и ми бърка в здравето. Ще я излекувам като ми дойде мерака.
- Моята е със странен пакет оборудване, но това си е до конкретния модел. Липсва ми хубава мултимедия, но и нещо не ми се занимава да я сменям.

Проблеми до момента:
- Протекъл семеринг на колянов вал - установих проблема още като я взех.
- Забита дроселова клапа със сажди ор EGR, вероятно заради "ЕКО" софтуера. Почистих клапата собственоръчно и върнах заводския софтуер. От тогава проблеми съм нямал.
- Шум от лагер на предна лява главина. Смених го, нямал съм повече проблеми.
- Ако е с Haldex - различните поколения си имат особености при периодичното обслужване. Има тема във форума, където има всичко за системата.
- Нещо ми се беше шашнал нивомера на горивото по едно време и беше забил на максимума. Оправи се от самосебе си и от тогава не ми е правил чакмаци.

Аз търсих дизел, бензинова не съм карал. Имам приятел с 1.2 мотора - мъка неистова. Първите модели с 1.8TSI имат познатия проблем с мотора. При фейслифта уж е отстранен, но аз не рискувах, въпреки че имаше на пазара една много запазена бензинка с всички възможни екстри. Преди почти две години аз лично бях решил да взема фейслифтово Йети на възможно най-малко километри. Дадох значително повече пари от първа генерация на 200,000км., но до момента не съжалявам за този си ход. Всеки си знае възможностите.

Ако нещо те интересува - питай.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
rstrat

Шкода Новак

Мнение от rstrat »

PSG написа: 13.03.2022, 19:51:47 Ако колата ще е с 1.6TDI и DSG, обърнете внимание на кутията. Вече познавам няколко човека, които изпатиха от сухите съединители. Приритват, приритват и накрая в кофата.

Иначе имам над 40,000км. на борда на Yeti Facelift 2015г. 2.0TDI 140hp. CFHC 4х4, ръчна кутия. Купих я от човек на реални 68,000км. Кара се всеки ден - градско, планинско, снежно, извънградско, всякакво.

До момента имам следните положителни впечатления:
- Моторът е абсолютно адекватен като мощност. Върви си достатъчно добре по моите критерии. Търсих 170hp, но такъв екземпляр ми изпадна.
- Моторът пали от четвърт на минусови температури, нямам разход на масло, антифриз и пр.
- Не е особено икономична, особено при висока скорост. Ако я караш на магистрала със 140-150км/ч разходът задминава 7.5л/100. Аеродинамиката и е на пале с Итонг, няма какво да се очаква. Софийски разход 8-8.5. Среден разход за последните 1500км. - 8.1л/100 по борд компютър. Мен ме устройва.
- Достатъчно проходима е. Ходя по планините и я карам по сняг - то и това е причината да взема точно Йети. Проходимостта до голяма степен е и до усет и каране, но при всеки снеговалеж я вкарвам в джаза и до момента съм излизал от много интересни ситуации. Качвам се на места, където малко коли се качват и излизам от ситуации, в които други се чудят на къде да хванат. Все пак имаш едно наум, че това не е офроуд машина, а лек автомобил с повишена проходимост. Като тръгвам по планините в екстремни метео условия си нося лопатка, вериги и въже в багажника - за всеки случай. Не съм ги вадил до сега. Поведението на сняг се подобри още повече със слагането на нов комплект зимни гуми - задължителни, ако ще се кара в екстремно време.
- Доста добре стои на пътя, въпреки високия клиренс.
- Достатъчно широка е вътре. Аз съм висок 1.85 и се чувствам напълно комфортно вътре. Зад мен пространството е прилично. Събираме се 4 човека със ски оборудване.
- Вози стегнато и приятно. Добре поема неравности.
- Преминава без проблем на гаден път, дълбоки дупки, неравности, бабуни, бордюри и пр.
- Готино и лесно се свалят/местят задните седалки. Много ме кефи. Събирам си сърф обордуването вътре без проблеми.
- Има хубав рейлинг за напречни греди/багажник/автобокс.

Минуси от моя гледна точка:
- Малко малък багажник. На мен ми стига, но предната ми кола беше с по-голям багажник и от време на време поглеждам назад с носталгия.
- Потракват тук-таме пластмаси, особено като е студено. Някой колега беше казал за задната врата - похлопва си чат-пат. Жабката ми също влиза в резонанс при ниски температури и ми бърка в здравето. Ще я излекувам като ми дойде мерака.
- Моята е със странен пакет оборудване, но това си е до конкретния модел. Липсва ми хубава мултимедия, но и нещо не ми се занимава да я сменям.

Проблеми до момента:
- Протекъл семеринг на колянов вал - установих проблема още като я взех.
- Забита дроселова клапа със сажди ор EGR, вероятно заради "ЕКО" софтуера. Почистих клапата собственоръчно и върнах заводския софтуер. От тогава проблеми съм нямал.
- Шум от лагер на предна лява главина. Смених го, нямал съм повече проблеми.
- Ако е с Haldex - различните поколения си имат особености при периодичното обслужване. Има тема във форума, където има всичко за системата.
- Нещо ми се беше шашнал нивомера на горивото по едно време и беше забил на максимума. Оправи се от самосебе си и от тогава не ми е правил чакмаци.

Аз търсих дизел, бензинова не съм карал. Имам приятел с 1.2 мотора - мъка неистова. Първите модели с 1.8TSI имат познатия проблем с мотора. При фейслифта уж е отстранен, но аз не рискувах, въпреки че имаше на пазара една много запазена бензинка с всички възможни екстри. Преди почти две години аз лично бях решил да взема фейслифтово Йети на възможно най-малко километри. Дадох значително повече пари от първа генерация на 200,000км., но до момента не съжалявам за този си ход. Всеки си знае възможностите.

Ако нещо те интересува - питай.
Мерси много, колега, за подробните впечатления и като цяло за хубавото описание. Наистина подобни коментари и реални впечатления са от полза. 3 въпроса имам:

- Как се представя 1.6 - много ли е спъната, или прилично?

- Какво точно да се гледа за кутията? Дали сменя леко ли?

- Ако става въпрос за бензин, въобще заслужава ли бензиново Йети, или винаги тук дизелака е за предпочитане?
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

rstrat написа: 13.03.2022, 08:23:56 Истината е, че всеки ми казва различно и аз трябва да преценя
попитай майстор
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
rstrat

Шкода Новак

Мнение от rstrat »

bega4kata написа: 13.03.2022, 23:28:20 попитай майстор
Питах трима приятели майстори, и те така - всеки си има негово мнение [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Значи тези които са ти препоръчали различно от 2,0тди НЕ СА ти или приятели или майстори [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15

Мнение от PSG »

1.6TDI на Йети не съм пробвал, но съм карал Сеат Леон и Октавия с такъв мотор. За Сеата и Октавията да речем става, но предвид теглото и аеродинамиката на Йетито.....не бих го избрал. За мен минимумът за Йетисандъка е 2.0TDI 140к.с. Ако си мераклия може и да се засили, на мен ми стига.

Бензинът го избягвах умишлено заради евентуалните проблеми с мотора. Отделно, съдейки по разхода на дизела, според мен 1.8TSI с 4х4 щеше да е ламя.

За автомата - аз лично DSG втора ръка не бих купил, освен ако не съм сигурен в историята и предишната експлоатация на автомобила. Отделно - DSG-тата при двама мои познати точно с 1.6TDI мотори сдадоха багажа още гаранционно. И в двата случая гръмнаха съединителите. Не знам случайност ли е или е проблем при тези кутии.
Иначе, какво да им гледаш.....гледаш да превключва плавно и адекватно всички предавки в двете посоки и да няма хлопане, стържене и други шумове от кутията.
Другото - божа работа. Взимаш я, обслужваш кутията и се надяваш на най-доброто. Тия по автокъшите често се правят на интересни, но в никакъв сличай не се навивай да купуваш автомат без да си го карал и то във всякакви режими на шофиране.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”