PSG написа: 13.03.2022, 19:51:47
Ако колата ще е с 1.6TDI и DSG, обърнете внимание на кутията. Вече познавам няколко човека, които изпатиха от сухите съединители. Приритват, приритват и накрая в кофата.
Иначе имам над 40,000км. на борда на Yeti Facelift 2015г. 2.0TDI 140hp. CFHC 4х4, ръчна кутия. Купих я от човек на реални 68,000км. Кара се всеки ден - градско, планинско, снежно, извънградско, всякакво.
До момента имам следните положителни впечатления:
- Моторът е абсолютно адекватен като мощност. Върви си достатъчно добре по моите критерии. Търсих 170hp, но такъв екземпляр ми изпадна.
- Моторът пали от четвърт на минусови температури, нямам разход на масло, антифриз и пр.
- Не е особено икономична, особено при висока скорост. Ако я караш на магистрала със 140-150км/ч разходът задминава 7.5л/100. Аеродинамиката и е на пале с Итонг, няма какво да се очаква. Софийски разход 8-8.5. Среден разход за последните 1500км. - 8.1л/100 по борд компютър. Мен ме устройва.
- Достатъчно проходима е. Ходя по планините и я карам по сняг - то и това е причината да взема точно Йети. Проходимостта до голяма степен е и до усет и каране, но при всеки снеговалеж я вкарвам в джаза и до момента съм излизал от много интересни ситуации. Качвам се на места, където малко коли се качват и излизам от ситуации, в които други се чудят на къде да хванат. Все пак имаш едно наум, че това не е офроуд машина, а лек автомобил с повишена проходимост. Като тръгвам по планините в екстремни метео условия си нося лопатка, вериги и въже в багажника - за всеки случай. Не съм ги вадил до сега. Поведението на сняг се подобри още повече със слагането на нов комплект зимни гуми - задължителни, ако ще се кара в екстремно време.
- Доста добре стои на пътя, въпреки високия клиренс.
- Достатъчно широка е вътре. Аз съм висок 1.85 и се чувствам напълно комфортно вътре. Зад мен пространството е прилично. Събираме се 4 човека със ски оборудване.
- Вози стегнато и приятно. Добре поема неравности.
- Преминава без проблем на гаден път, дълбоки дупки, неравности, бабуни, бордюри и пр.
- Готино и лесно се свалят/местят задните седалки. Много ме кефи. Събирам си сърф обордуването вътре без проблеми.
- Има хубав рейлинг за напречни греди/багажник/автобокс.
Минуси от моя гледна точка:
- Малко малък багажник. На мен ми стига, но предната ми кола беше с по-голям багажник и от време на време поглеждам назад с носталгия.
- Потракват тук-таме пластмаси, особено като е студено. Някой колега беше казал за задната врата - похлопва си чат-пат. Жабката ми също влиза в резонанс при ниски температури и ми бърка в здравето. Ще я излекувам като ми дойде мерака.
- Моята е със странен пакет оборудване, но това си е до конкретния модел. Липсва ми хубава мултимедия, но и нещо не ми се занимава да я сменям.
Проблеми до момента:
- Протекъл семеринг на колянов вал - установих проблема още като я взех.
- Забита дроселова клапа със сажди ор EGR, вероятно заради "ЕКО" софтуера. Почистих клапата собственоръчно и върнах заводския софтуер. От тогава проблеми съм нямал.
- Шум от лагер на предна лява главина. Смених го, нямал съм повече проблеми.
- Ако е с Haldex - различните поколения си имат особености при периодичното обслужване. Има тема във форума, където има всичко за системата.
- Нещо ми се беше шашнал нивомера на горивото по едно време и беше забил на максимума. Оправи се от самосебе си и от тогава не ми е правил чакмаци.
Аз търсих дизел, бензинова не съм карал. Имам приятел с 1.2 мотора - мъка неистова. Първите модели с 1.8TSI имат познатия проблем с мотора. При фейслифта уж е отстранен, но аз не рискувах, въпреки че имаше на пазара една много запазена бензинка с всички възможни екстри. Преди почти две години аз лично бях решил да взема фейслифтово Йети на възможно най-малко километри. Дадох значително повече пари от първа генерация на 200,000км., но до момента не съжалявам за този си ход. Всеки си знае възможностите.
Ако нещо те интересува - питай.