Избор на нов Karoq

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
The_Ancient

Шкода Новак

Избор на нов Karoq

Мнение от The_Ancient »

Здравейте,

Нов съм във форума. Обмислям покупка на малък СУВ. Основните ми изисквания са да е 4х4 и да е с надежден дизелов мотор за по-добра икономия. Планирам да карам колата дълго време. Като екстри държа на:
- матрични ЛЕД фарове
- безключов достъп
- комфортни седалки алкантара
- ел. шофьорска седалка с памет
- дигитално табло
- палене от дистанционното или печка
- камера за заден ход
- хубава музика

С тези и някои други екстри си конфигурирах Карок 2,0 ТДИ 150к.с. за 76,600 лв. След това погледнах Кодиак и там ми излезе 78,300лв, като Кодиака за тази цена има и други екстри, които не могат да се поръчат в Карока, например седалки с масаж и обдухване. Гледах и Сеат Атека и там по ценова листа го докарах до към 70,000лв, но забелязах някои несъответствия между информацията на сайта за различните пакети и тази в ценовата листа. Гледах също и Киа Спортидж, който ми изглежда доста по-съвременен, но с малко противоречив дизайн. Да мина към въпросите:

1. Четох във форума, че 2.0 ТДИ 200 коня на Кодиак е проблемен, че е с алуминиев блок с ризи и харчи масло. Също така видях и че 150 коньовият мотор е бил обновен за новата моделна година, но не ми стана ясно и той ли е с алуминиев блок? 2.0 ТДИ 150 к.с. проблемен ли е от 2022-ра?

2. Какво мислите за дигиталното табло на Шкода? Видях, че не работи с Андроид Ауто, а само със заводската навигация. Има ли смисъл от него? На мен ми се струва интересна екстра предвид това, че колата се предлага със система за разпознаване на пътните знаци и други асистенти, които могат да се управляват от там.

3. Не можах да намеря инфо в кои пакети на Карока се включва музиката Кантон? От Стайл нагоре?

4. Ако някой има наблюдения над Сеат като качество на изпълнение вътре моля да сподели. Видях, че във форума го препоръчват, но притесненията ми идват от това, че Шкода е класирана доста по-нагоре от ФВ и Сеат в британско проучване за това колко са доволни собствениците на нови коли.

5. В Киа и Хюндай ме притеснява слабият мотор, това, че е хибрид и оплаквания от едно руско видео, че чупят кутии, които не се покриват от гаранцията.

6. Някой наясно ли е с отстъпките във ФВ? Ако се откажа от Атеката и мина на Карока цената с отстъпката е 76.6к, а Тигуан без отстъпка идва малко над 90к. Възможно ли е Тигуанът да дойде на цена близка до Карока?

Отговорите на някои от въпросите ми сигурно мога да получа и от дилъра, но живея в чужбина, а колата ще я поръчвам май месец, когато се прибера и ми се искаше да спестя малко време от лутане напред-назад по шоуруми.
Аватар
Eager

Škoda Фен

Гараж: Škoda Kodiak 2 RS
ex Škoda Octavia 4 Combi 2.0 TDI

Избор на нов Karoq

Мнение от Eager »

The_Ancient написа: 07.02.2022, 04:49:25 2. Какво мислите за дигиталното табло на Шкода? Видях, че не работи с Андроид Ауто, а само със заводската навигация. Има ли смисъл от него? На мен ми се струва интересна екстра предвид това, че колата се предлага със система за разпознаване на пътните знаци и други асистенти, които могат да се управляват от там.
Аз не разбирам от автомобили, но се занимавам с техника и вече имам два месеца наблюдение над моята О4 с електронен кокпит. Впечатленията ми са следните:

- Определено ми харесва, че графиката в средата е по-детайлна и красива от еквивалентни табла на ВАГ, където има само малко ЛЕД екранче в центъра
- В цялото табло имаш избор между три(?) изгледа - "класически" с информация основно в средата, "изчистено" без картинки на кйласическите уреди, изцяло карта (на Колумбус, не Андроид), позиция на автомобила спрямо лентите и движение отпред
- Супер модерно ли е? Не, но за мен е много по-приятно от класическо табло на такъв тип автомобил
- За разлика от инфотеймънта се контролира лесно, бързо и прецизно
- С кожения волан с две спици видимостта е много добра, не трябва да се навеждам/приклякам като на други автомобили

Като цяло съм много доволен, че го взех, и само ме е яд, че не може да показва повече неща (напр. Waze).

Изображение
1 - отляво температура на водата, отдясно - гориво, не е цифрово
2 - по подразбиране е одомер, можеш да изкараш други неща нато голяма карта (Колумбус), изглед на автомобила спрямо пътна маркировка и препятствия, изчистено табло без класическите уреди,
3 - на класическото табло - обороти и одомер
4 - тези може да се избират измежду десетина неща. Един и същши списък от двете страни. По памет:
- Час и дата
- Настройки
- Време и км до дестинацията (Колумбус)
- Картинка за фон
- Приложение от Андроид аудио (мен ми излиза Audible щото слушам книги на дълъг път)
- Разход в момента, на секундата
- Разход от начало/зареждане/тръгване
- Оставащ пробег
- Компас
- Километри до смяна на масло
- Скорост (R/D/N/S1-6, за автоматик)
- Режим на движение (ако го имаш в пакета, аз го нямам)

Може да изпускам някое, наизуст. Аз лично обикновено ползвам навигацията, разход на момента, разход от стартиране (на дълъг път) или оставащ пробег.

Отделно горе има инфо лампички за чистачки и предупредителни такива, а отдолу - различните асистенти (напр. lane assist, пътните знаци, cruise control) и т.н. Можеш да ги видиш на тест драйва.

Едит: аз нямам доста от екстрите по окачването напр. DCC и не знам си какво си. С тях сигурно са видими малко повече инфо/контроли на таблото.
The_Ancient написа: 07.02.2022, 04:49:25 3. Не можах да намеря инфо в кои пакети на Карока се включва музиката Кантон? От Стайл нагоре?
Аз съм с Едишън и нямам Кантон, пак беше екстра.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Избор на нов Karoq

Мнение от Цецо75 »

The_Ancient,

1. Дали е проблемен новия алуминиев блок ще знаем след 5 години. Как точно очакваш някой да ти каже, проблемен ли е мотор с моделна година 2022??? В момента така или иначе, друг дизел (нов) не можеш да купиш от VAG, освен алуминиев.

2. Въпрос на вкус. На мен не ми харесва въобще. Изглежда ми като плейстейшън игра. Хората като цяло му се кефят, така, че приемаме, че аз съм сбъркан.

3. Кантона е екстра, която в момента е трудно да се докопа... Не, че е голяма загуба, няма много общо с хай-енд системите в другите марки. Т.е. бива, ама не е уау.

4.Тук за оризарника или добро или нищо. Т.е. нищо. Просто това е форум за Шкоди.

5. Тигуан на цената на Карок при сравнимо оборудване е абсурд - ФВ Тигуан е в горния клас (Шкода Кодиак, Сеат Терако) . Тия 90 с отстъпки ще ти паднат до към 83-84, но това е друга кола просто. Като цяло ФВ вървят една идея по-скъпо спрямо Шкода при еднаква база и оборудване. Да кажем 10% отгоре.
Бееееее.....
Аватар
Никола Иванов

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 1.9TDI
Karoq 2.0TDI 4x4 DSG
Обратна връзка:

Избор на нов Karoq

Мнение от Никола Иванов »

Да допълня колегите:
Като качество на материалите, комфорт и шумоизолация Карок е едно стъпало надолу спрямо Кодиак.
Не съм слушал Карок без кантон, но сравнен със старата ми Октавия 2, кантона свири по-силно и по-дрънчащо. Няма плътност. С пластмасовия бас в багажника е далеч от hi-fi.
Подгрева на предното стъкло за моделна година 2019 е с нишки и се виждат. На Кодиак е с фолио и не се вижда. Не зная как е последната модификация.
Monky

Škoda Фен

Избор на нов Karoq

Мнение от Monky »

Цецо75 написа: 07.02.2022, 13:31:41 2. Въпрос на вкус. На мен не ми харесва въобще. Изглежда ми като плейстейшън игра. Хората като цяло му се кефят, така, че приемаме, че аз съм сбъркан.

3. Кантона е екстра, която в момента е трудно да се докопа... Не, че е голяма загуба, няма много общо с хай-енд системите в другите марки. Т.е. бива, ама не е уау.
2. Споделям мнението ти на 100%

3. На мен не ми се чакаше и взех без Canton, но определено не бих пропуснал ако поръчвам сега. От друга страна аз съм по-скоро нишов пример, тъй като държа на качествен звук и съм инвестирал прилична техника в къщи и няколко вида слушалки и дак-ове за различни ситуации. За повечето хора базовото озвучение е напълно достатъчно.
Но, ако го гледаш от "аудиофилска" гледна точка - Canton-a не е нищо особено. За сметка на това цената не е висока, а подобрението спрямо базовото е осезаемо. Реално трябва той да е базов, а не 6-те колонки.
Аватар
Eager

Škoda Фен

Избор на нов Karoq

Мнение от Eager »

Между другото, днес минах да видя ценовата листа за Кантон-а и изобщо не го намирам нито в Октавия, нито в Карок. Може би няма значение в момента ако не се предлага.

Иначе аз прекрасно си слушам Z-Rock и аудиокниги на къси и дълги разстояния на фабричното радио и колони и изобщо не ми пука :) За разлика от таблото, където си играя с аплетите, както каза колегата - с плейстешъна [smilie=sarcastic.gif] Луд на шарено се радва.

За да не е съвсем офтопик - то и камера за задно не се предлага в момента, или поне я няма в листите. Може би трябва да се изчака ако се държи на нея и музиката, или да се погледне друга марка.
Изображение
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Избор на нов Karoq

Мнение от zloQQ »

The_Ancient написа: 07.02.2022, 04:49:25 С тези и някои други екстри си конфигурирах Карок 2,0 ТДИ 150к.с. за 76,600 лв. След това погледнах Кодиак и там ми излезе 78,300лв, като Кодиака за тази цена има и други екстри, които не могат да се поръчат в Карока, например седалки с масаж и обдухване.
За мен, избора изглежда предрешен ако наистина разликата в цената, конкретно тук е под 2К. Не виждам никакъв смисъл от Карок...
Успех с решението и покупката!
The_Ancient

Шкода Новак

Избор на нов Karoq

Мнение от The_Ancient »

zloQQ написа: 07.02.2022, 15:32:46 За мен, избора изглежда предрешен ако наистина разликата в цената, конкретно тук е под 2К. Не виждам никакъв смисъл от Карок...
Съгласен съм, колега, но колата е за майка ми, а на нея Кодиака и се струва голям. Тя кара БМВ Е46 комби. Като отидем да ги тестваме ще видим какво ще измислим.

Сега видях, че има и фейслифт на Т-Рок, който е по-евтин и по-малък от Карока. Ще трябва да обиколим всичките дилъри и да търсим оферти. Шкода е с предимство, защото е единстваната марка, която има дилър в града, където живея.
georgisirakov

Шкода Новак

Избор на нов Karoq

Мнение от georgisirakov »

Eager написа: 07.02.2022, 15:19:36 За да не е съвсем офтопик - то и камера за задно не се предлага в момента, или поне я няма в листите. Може би трябва да се изчака ако се държи на нея и музиката, или да се погледне друга марка.
Камерата обикновено е в комплект със заден и преден парктроник, има го Карока даже и в по ниското оборудване.
Има и възможност за оборудване с 360 градуса камера
Аватар
Eager

Škoda Фен

Избор на нов Karoq

Мнение от Eager »

georgisirakov написа: 10.02.2022, 00:09:25 има го Карока
Това ясно, ама ако чехите нямат камери на склад или поне на поръчка - или няма да се предлага този вариант (както е сега в ценовите листи), или ще се чака ? на брой месеци.

Камера или не, аз за моята чаках девет месеца, и това беше преди да обявят, че спират нови поръчки, и преди пожара в склада им.
Изображение
The_Ancient

Шкода Новак

Избор на нов Karoq

Мнение от The_Ancient »

Eager написа: 07.02.2022, 11:58:39 - В цялото табло имаш избор между три(?) изгледа - "класически" с информация основно в средата, "изчистено" без картинки на кйласическите уреди, изцяло карта (на Колумбус, не Андроид), позиция на автомобила спрямо лентите и движение отпред
Колега, искаш да кажеш, че с Амундсен навигацията не може да гледаш картата на дигиталното табло?
The_Ancient

Шкода Новак

Избор на нов Karoq

Мнение от The_Ancient »

Цецо75 написа: 07.02.2022, 13:31:41 1. Дали е проблемен новия алуминиев блок ще знаем след 5 години. Как точно очакваш някой да ти каже, проблемен ли е мотор с моделна година 2022??? В момента така или иначе, друг дизел (нов) не можеш да купиш от VAG, освен алуминиев.
Разбирам, колега. Сигурно ли е, че и 150 коньовия както 200 коньовия дизел е с алуминиев блок?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Избор на нов Karoq

Мнение от Цецо75 »

The_Ancient, Така каза дилъра, и двата дизела вече са от EVO генерацията.
Бееееее.....
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Избор на нов Karoq

Мнение от Мичев »

Че са Ево, Ево са, но моето инфо е, че 150те коня не е с алуминиев блок. Както и че буталата също не са алуминиеви.
Ето и източник - https://cdn.skoda-storyboard.com/2019/0 ... ngines.pdf
Are there any design-related or structural differences between the individual power variants?
...
In the 147-kW version the engine block and
pistons are made of aluminium, whilst the other two engines use steel pistons with longer connecting rods.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Избор на нов Karoq

Мнение от Цецо75 »

Възможно е, в ЕТ ми казаха, че всичките са алуминиеви преди 6 месеца... Но те тогава не ги бяха виждали така или иначе :)
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”