DSG и неговата правилна експлоатация.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Насъбират се неща с годинките вероятно - износване на дискове, луфтове на лагеруване, пружини... И сега студа ги изважда на яве.
Бееееее.....
-
istoyanov
- Гараж: Seat Leon ST FR
Привет, съвет дали да се притесням за придърпване като на автомобил на ГАЗ с изпарител и недостиг на газ за O3 1.5 DSG по време на нромално каране почти нез газ на 3/4та ? ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
- joro_kem
- Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI
-
5rar
На колко км. е автомобила? Да не би да усещаш лаг на кутията? Отскоро ли е и има ли го на S режим?
-
istoyanov
Колата е при мен от 2 седмици и е на 44х км. Забрлязах го едва преди няколко дни. Не е на еко(2 цилиндъра), когато съм го усещал. Или се е чудела да минава или не, което да води до това. Няма треперене при тръгване по баир дори и студена. Малко рита в ръчен режиш и сваляне на предавките. Колата е в гаранция, но не ми се остава без кола, ако няма за какво да се разхождам до ЕТ (освен и да смажат тампоните отпред..). Въпросът е, че не дъм сигурен, че бих успял да пресъздам това придърпване пред ЕТ. А съм сигурен, че грешки няма колата. Сигурен съм и че женат никога няма да забрлежи 
-
5rar
Принципно заводският софт на DSG си е "еко(меко)" ориентиран, особено на режим Drive. Има си и леко успиване. Също с 25км/ч, при лежерно шофиране си вече на 3-та...с 40 на 5-та и идва усещането за "недостиг на ГАЗ", ако не я сриташ малко
Преминаването на 2 цилиндъра в комбинация с ДСГ не се усеща.
Преминаването на 2 цилиндъра в комбинация с ДСГ не се усеща.
-
istoyanov
Значи всичко е точно! Благодаря! 

-
5rar
Не твърдя, че е точно на база по твоето описание...предполагам. Доста е рано да ти е заминал съединител, но не е невъзможно...много зависи от стил на шофиране. Като цяло се усеща приплъзване и претрисане, особено на 1-ва, 2-ра.
-
istoyanov
Не, няма такива. На деуг колега същата на 55х км има такива пеидърпвания и там според мен е за преглед. Тук по-скоро причината е мързеливото почти заспало шофиране и леко изкачване в комбинация с желанието да мине на Еко. Ще пробвам на S, но и там минава на ЕКО.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Я кажете на индианеца - тая кутия проблем ли е като седи на P без да е дръпната ръчната? Говорим за равно или малък наклон. Нещо напряга ли се вътре или да я заебавам да си седи така?
Бееееее.....
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Аз винаги паркирам със ръчна, без значение дали е на равно или на наклон. Колата ми е с ел.ръчна и за нея е хубаво да се ползва често, че иначе самата ръчна почва да прави проблеми. Ако при теб усетиш някакво запъване или щракване при местене на лоста от P, значи кутията е била под напрежение. Говори се за някакъв чоп, който държи колата, когато е паркирана само на P, без ръчна.
Сега при теб с чисто нова кола съм далеч от идеята, че ще усетиш нещо като паркираш със или без ръчна, но в дългосрочен план е хубаво колата да се паркира със ръчна. При мен за 4 години с ел.ръчна никога не ми е замръзвала зимата.
- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
Аз също съм развил инстинкт и активирам ръчната при всяко спиране, преди да отпусна педала на спирачката. Определено се усеща усилие в лоста, когато колата е била спряна само на Р, без ръчна, под наклон. Това може и да не се усеща при новите модели с "копче" вместо лост, при което всичко минава през електромотор. Също съм чел, че позиция Р активира механичен щифт, който блокира диференциала. Звучи логично, защото на теория, дори и да остане на скорост с активиран съединител, пак е възможно да преодолее компресията на двигателя и мръдне. Регулаторно не звучи издържано.
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
Цецо, голям мързел си значи. А на всичкото отгоре си и с електрическа ръчна спирачка и дори не ти се налага да дърпаш. По-добре винаги си активирай ръчната спирачка.
- slavkoff
- Гараж: подземен
- Обратна връзка:
Цецо, ти с механичен лост ли си или с shift-by-wire?
Защото ако си с механичен лост, определено бих ти препоръчал винаги да активираш ръчната спирачка преди да си отдели крака от спирачките, дори и на равен терен. В противен случай, ако мръдне автомобила и лоста зацепва, и преместването от P (паркинг) е със сила. И се чуват разни неприятни звуци и вибрации.
За shift-by-wire нямам представа.
Защото ако си с механичен лост, определено бих ти препоръчал винаги да активираш ръчната спирачка преди да си отдели крака от спирачките, дори и на равен терен. В противен случай, ако мръдне автомобила и лоста зацепва, и преместването от P (паркинг) е със сила. И се чуват разни неприятни звуци и вибрации.
За shift-by-wire нямам представа.
VRS
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
![hunter [smilie=hunter.gif]](./images/smilies/hunter.gif)