KESSY - принцип на работа
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @ИзтрЪпнал - Още по-див трябва да си, освен фабричната защита на Автомобила, да не си направиш допълнителна. Ела, ще ТИ дам "OEM" ключа от "Superb"-а ми, пък пробвай да стартираш Двигателя
Същото е и с "Windows"-а - отдавна имам две устройства, едното е с Интернет и едното без. Да дойдат да ми "Hack"-нат това, което е без ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
- Eager
- Гараж: Škoda Kodiak 2 RS
ex Škoda Octavia 4 Combi 2.0 TDI
@Мичев, точно така - първоначално пишеше, че е обновено преди 4 часа, и натиснах копчето за обновяване. След няколко обновявания пак пишеше отключено. На следващия ден явно е хванала интернет и се е променила. Няма драма, просто рапортувам.Мичев написа: 17.01.2022, 10:34:53 Отиваш на някой от другите статистики и гледаш в горната част на приложението кога последно е било обновено. Имат си някакъв интервал през който колата предава към кораба майка. Не е on demand. При мен ми се стори, че това е на 30 минути.
@smoke, това е друга тема, която разучавах като прилежен млад собственик на Шкода. Макар да не мога да намеря колко трафик е включен безплатно за година - явно е достатъчен да работи Конекта и да си тегли обновления (вече две минаха). В другото ми търсене на данни за инфотеймънта установих, че версията ми е 1803, която доколкото разбирам е пред-предпоследна. Тия дни ще пусна една тема с въпроси за компютъра на Колумбуса, ама още събирам информация.smoke написа: 17.01.2022, 10:58:45 Мисля, че ако не се съгласиш да ти активират "безплатните" опции Remote Access и Care Connect, няма да има връзка с кораба-майка. Доколкото знам, комуникацията се извършва през GSM-мрежата, за което в колата има вградена nano-SIM карта. Тя обаче трябва да има платен абонамент към мобилен оператор. Когато идва колата като нова и е с активирана "безплатната" опция Remote Access, картата е активирана за 1 година към някакъв европейски оператор и е заредена с някакъв малък лимит на данни-трафик. След изчерпването му започват да ти искат плащандо за трафик. Затова си мисля, че ако човек е отказал тази "безплатна" опция, няма да има активирана комуникация.
Относно пакетите за данни щях да пиша и да ви питам, но въпреки оскъдната информация успях да се ориентирам. Ако искаш автомобилът да става на хотспот с някаква нормална скорост и количество данни - има едни пичове на име Кюбик Телеком, които с удоволствие ще ти продадат пакет(и) данни. Въпросните пакети са три - 2GB, 5GB, 25GB и могат да се ползват съответно месец, три, година след закупуването (като предплатените СИМ карти на някои оператори). В човешки пари те струват около 7 лв./GB за първите два и около 5 лв./GB за третия. Като свършат - няма проблеми! С два клика можеш да им дадеш още пари от интерфейса в колата (това може да се изключи, и да се top up-ва само от сайта - да не навърти детето сметка, докато гледа бейби шарк на repeat).

При положение, че имам два джиесема в джоба с общо не знам колко десетки гигабайти на по-бърза скорост се отказах да си купувам който и да е. Обаче - тези данни могат да се ползват в 36 държави във и извън ЕС, така че това би било полезно на път. Не знам дали някой ще шофира до Албания, Великобритания, Швеция, Исландия или Норвегия - но там биха си спестили доста от роуминг; за ЕС държавите нормалните телефонни планове в България предвиждат доста включен безплатен трафик. За съжаление на някои летуващи няма покритие за Турция.

-
ИзтрЪпнал
- Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23
В софия, където ФПЧ и калта са извън нормираните стойности , не идвамtuningmania написа: 17.01.2022, 11:44:04 Ела, ще ТИ дам "OEM" ключа от "Superb"-а ми, пък пробвай да стартираш Двигателя
Е ти май беше писал че имаш Пандора , което е допълнително подсигуряване. Ако имаш разбъркани изводи и на ОБД-то си доста над нещата за grand theft auto
Майтапа на страна, ситуацията е получаваш екстра, може да си платил за нея или е стандартна, ама за да и се кефиш на спокойствие , трябва да добавиш допълнителна алармена система. А тя със всичките полезни фиичари е 500$
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Eager, нали уж въпросният инфотейнмънт може да се връзва към WiFi hotspot? Това би трябвало да значи, че човек би могъл да спре до вкъщи, където има обхват от локалния си домашен безжичен рутер (или пък на място, където има публичен WiFi) и да се върже чрез него към Интернет, за да си източи от кораба-майка необходимите актуализации. (Всъщност май може да си самоинсталираме само актуализациите на мултимедията. Другите - на мотор, на скоростна кутия, на фарове и прочие - само в сервиза от сервиза). Друг е въпросът, ако свалянето и инсталирането на такива актуализации изисква да имаш активирана опцията Care Connect или Remote Access. Под тези две търговски имена влизат няколко features и едното от тях включваше възможността и потребителския интерфейс за слагане на софтуерните актуализации.
П.П. Абе, скапана работа е всичкото това. Повръща ми се още преди да са започнали даже да сглобяват колата ми. Не ми стигат такива простотии и врътни ежедневно в работата ми, ами ще трябва и с колата да ги правя. И баща ми - и той ми създава такива проблеми. Казвах му да не си взема смартфон, че ще ми тури така още едно устройство на главата, което да го secure-вам, да го администрирам, да го актуализирам и прочие, ама не та не - трябвало било човек като него всичко да опита :) :) :)
П.П. Абе, скапана работа е всичкото това. Повръща ми се още преди да са започнали даже да сглобяват колата ми. Не ми стигат такива простотии и врътни ежедневно в работата ми, ами ще трябва и с колата да ги правя. И баща ми - и той ми създава такива проблеми. Казвах му да не си взема смартфон, че ще ми тури така още едно устройство на главата, което да го secure-вам, да го администрирам, да го актуализирам и прочие, ама не та не - трябвало било човек като него всичко да опита :) :) :)
- Eager
Точно така, wi fi адаптера работи двупосочно: можеш да закачиш колата за външно устройство, и можеш да закачиш външно устройство за колата. Предполагам не става едновременно - поне на другите уреди е така. В моя случай живея на втори етаж, а колата е паркирана на -1 паркинга, та няма да хвърли дотам - обаче може да се закачи за мобилен телефон и под земята, и над - за 5G връзка.
Досега ми е искала да се обнови два или три пъти (имам я от началото на декември), но винаги си го е правила с вградения еСИМ докато шофирам. Не мисля, че е много бърз, но малко по малко си капе...
Досега ми е искала да се обнови два или три пъти (имам я от началото на декември), но винаги си го е правила с вградения еСИМ докато шофирам. Не мисля, че е много бърз, но малко по малко си капе...

-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @smoke - ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
И аз съм така.. Инсталирай му на Човека "Team Viewer Quick Support". Аз, от както го направих на моя Баща, сигурно съм спестим 500 Километра и не ми се смята колко Часове в Пътsmoke написа: 17.01.2022, 13:32:33 баща ми - и той ми създава такива проблеми. Казвах му да не си взема смартфон
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
-
Sec8200
- Гараж: под наем
smoke, мдам, разбирам те. Освен всички дивайси у дома, всички родители (да са живи и здрави) със смартфони, лаптопи, смарт ТВ, навигации, видеорегистратори и като се появиш вместо да се видите ти имаш първо едни ИТ задачки 
-
milencv
- Гараж: Октавия 4 комби 1.5 бензин, Ръчка, Едишън
А какъв е пътя в менюто за деактивиране на безключовото отключване и заключване? Нещо не можах да го намеря.Migel написа: 15.01.2022, 23:36:23 Друга опция е деактивирането на безключовото(без дистационно) отключване и заключване.
Има два начина да се направи това:
- трайно- от дисплея на колата
- Eager
Не съм при колата, но ето какво казва Мануел. И аз съм го мяркал, там си е:

Също има вуду ритуал за еднократно изключване, но то се обръща при следващо отключване, предполагам не търсиш това.
Едит: и между другото в мануела са отговорени въпросите, които зададох в тази тема, ама чукча писател, не читател![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)

Също има вуду ритуал за еднократно изключване, но то се обръща при следващо отключване, предполагам не търсиш това.
Едит: и между другото в мануела са отговорени въпросите, които зададох в тази тема, ама чукча писател, не читател

- Migel
- Гараж: Skoda Octavia IV 1.5 TSI Edition
-
milencv
- Гараж: Октавия 4 комби 1.5 бензин, Ръчка, Едишън
@Eager и @Migel - благодаря за подробното инфо - беше нещо ми убягнало това - ще го пробвам 
-
IvayloE
- Гараж: ...
Вчера ми попадна като реклама ето това:
http://www.kguard.free.bg/
Пробвали ли сте подобни джаджи, дали наистина работи? Честно казано замислих се дали да не си поръчам, но няма как да го изпробвам все още.
http://www.kguard.free.bg/
Пробвали ли сте подобни джаджи, дали наистина работи? Честно казано замислих се дали да не си поръчам, но няма как да го изпробвам все още.
- kalata
- Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007
Всеки подобен качествен калъф ще ти свърши работа. Хубавите портфейли също вече имат подобна екранировка за отделението за картите.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
- Migel
- Гараж: Skoda Octavia IV 1.5 TSI Edition
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
От няколко години има нова технология за комуникация, която използват KESSY-устройствата и колата помежду си. Нарича се Ultra Wideband (UWB). Технологията като комуникационна технология всъщност не е нова, но не се е била наложила масово досега, а вместо нея досега масово са се използвали класическите честотни модулации в тесни честотни ленти. А UWB ползва широка честотна лента, в която комуникира чрез излъчване и приемане на множество кратки пулсови сигнали (да го кажа така лаишки, 'щото и аз не го разбирам в детайли, не ми и трябва). Технологичните детайли не са толкова важни за нас. Важното за нас е, че тази технология чрез принципа си на работа позволявала прецизно измерване на разстоянието между двете комуникиращи точки с точност до 1 см (чрез измерване на закъсненията в наносекунди между изпращане на сигнала и получаване на отговора от отсрещната страна). Затова автопроизводителите изведнъж се сетили, че това ще им свърши идеална работа за разрешаване на проблема с прихващането и ретранслирането от крадците на сигнала от KESSY-устройствата. С други думи, с новата технология, ако човек е на разстояние от колата (напр. повече от 5 метра), дори и да ретранслират сигнала от ключа му, крадците няма да могат да отворят и запалят колата, понеже устройството ще измери чрез закъсненията между пулсовете и отговорите от ключа, че ключът не е до колата, а е по-далеч.
От няколко години (от 1-2-3 години) повечето от големите автомобилни производители вече били ползвали тази технология (UWB), в това число са и VW Group, Мерцедес, BMW и други. За съжаление няма ясна информация кои техни модели са с новата технология и откога. Би трябвало най-новите модели на Skoda да са с тази технология и тогава не би трябвало да има нужда от пъхане на ключа в метални кутийки или метални фолиа за защита от ретранслиране на сигнала му.
https://www.volkswagen-newsroom.com/en/ ... h-uwb-5438
https://www.enyaqforums.co.uk/viewtopic.php?f=8&t=300
От няколко години (от 1-2-3 години) повечето от големите автомобилни производители вече били ползвали тази технология (UWB), в това число са и VW Group, Мерцедес, BMW и други. За съжаление няма ясна информация кои техни модели са с новата технология и откога. Би трябвало най-новите модели на Skoda да са с тази технология и тогава не би трябвало да има нужда от пъхане на ключа в метални кутийки или метални фолиа за защита от ретранслиране на сигнала му.
https://www.volkswagen-newsroom.com/en/ ... h-uwb-5438
https://www.enyaqforums.co.uk/viewtopic.php?f=8&t=300