Съвет за избор на Шкода Супърб 2
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Ивайло Димов
- Гараж: Сеат Толедо 1.8 20 V
Сваля се превантично ,щото не знаеш дали италианеца или кюрда дето я е карал е бил добър стопанин
Превантивна мярка с цел да няма след време тежък ремонт ,нито е скъпо нито отнема време при самото обслужване .Съпоставих обема на две коли ,разликата е минимална в полза на Супърб .Когато се избира кола втора ръка особенно нов внос на незнайно колко км и начин на обслужване човек трябва да е внимателен и педантичен ,за да няма после главоболия .Питай ченгетата кво предпочитат 1,4 тси или старите Астри
Еле па стара барака на 200 + хиляди км .Хайде стига с тез захаросани и напудрени истории за уникалните и здрави двигатели с директно впръскване или па за страхотните дизели дето се качваш и караш без никви разходи
Престанете да венцеславите ,всяко гориво си има плюсове и минуси ,цена за поддръжка и ремонти .Човек когато избира кола дали е нова или незнайно коя ръка прави компромиси на база бюджет и евентуални проблеми в бъдеще .
От всеки дефект-ефект
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
Гледай сега. Ти не знам какви коли си имал, ама аз кола от това поколение, при това бензинова съм притежавал 3 години и карал 45к км. 30к от тях с чип и съм й давал много газ, включително 2-3 пъти на Калояново.
Понеже не видях някой да спомене, Супърб второ поколение има с 2.0тфси с код CAWB, почват от 2010-та година. Мотора е супер, харчи добре, върви още по-добре. Има ги рядко, но ги има и за мен си струва човек да си потърси такава. Куплират се с DQ250.
Ако се намери нещо 2011, 2012 година е много вероятно да е с някоя от последните ревизии на сегментите и въобще да не се мисли за разход на масло, и хиляди левове за ремонти.
Понеже не видях някой да спомене, Супърб второ поколение има с 2.0тфси с код CAWB, почват от 2010-та година. Мотора е супер, харчи добре, върви още по-добре. Има ги рядко, но ги има и за мен си струва човек да си потърси такава. Куплират се с DQ250.
Ако се намери нещо 2011, 2012 година е много вероятно да е с някоя от последните ревизии на сегментите и въобще да не се мисли за разход на масло, и хиляди левове за ремонти.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
-
Ивайло Димов
Ако е нова е ОК ,но иде реч за втора ръка с незайно кой собственик и поддръжка ,а там си е таралеж в гащите .Нито знаеш дали я е карал с 98 бензин ,нито как я е поддържал много неизвестни има в уравнението които могат да доведат до тежки ремонти със съпъстващи загуби на нерви ,време и пари .Ако е с ясна история ок ,но такива са рядкост и собствениците им си търсят висока цена .Дизела е за предпочитане но пък избора не е голям според желанието -комби 2-ра генерация .За това и акцентирах за нуждата от компромис
.При Супърб 2 немаше ли една благинка да хем седан хем хечбек ?Отваря се по два начина само багажника и багажника и джама заедно .
От всеки дефект-ефект
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Минусите са просто защото някой не е съгласен с теб. Нема лично отношение тук, много насериозно си се взел
За комплексарите си прав - комплексни личности сме всички! Ти не си изключение също - няма как. Лошото е, че го демонстрираш на "висок глас" и... Ама няма да се отплесвам в тази посока, че да не изкарам някой друг комплекс на приказната ти личност.
Тея гимнастики с превантивни ремонти... За чий хОй да свалям картер, глава, турбина...? Елементарно е да се провери колата и да се види, има ли нужда от нещо различно освен стандартното обслужване.
Аз карам кола, обслужвана по предписание на производителя първите 170К - демек - смърт! Четейки мозъка дето ръсиш тук, колата отдавна требе да е в раят на автомобилите, но...въпреки философията ти - радва се на чудесно здраве! Колата си я настъпвам ежедневно вече 5 години и 80 хиляди и сменям само масло и филтри! 90% ми е градското, ама ДПФ-а даже не съм го виждал да светне веднъж. Бачка си така, както се очаква от него. Дюзите са идеални също. Мотора е чистичък въпреки смените на 30К!
За едно съм съгласен - багажника в сравнението между Супърб 2 и Октавия 2. Идентични са. Супърба има доста повече място за седящите отзад и уж има по-добра сглобка.
lion3, ако децата не са големи, може да погледнеш и Октавия 2 фейс. Нищо не пречи, а имат 2.0RS...и до скоро имаше обяви.
-
Ивайло Димов
Явно ме четеш както дявола евангелето
Написал съм при какви условия е добре да се направят тези интервенции .Свалянето на картера и измиването му е рутинна процедура ,която при обслужването може да се направи с превантивна цел .Свалянето на главата и една ревизия на гумички на клапаните и водачите също .В крайна сметка се купува кола на незнайно колко км и периоди на обслужване .А турбината е консуматив ,особенно тези с променлива геометрия и в един момент от живота на автомобила трябва да се рециклира .Неизбежно е ,когато се кара предимно в градски условия и на къси разстояния . Успех на човека с покупката ,дано уцели гледан и поддържан автомобил .На другите живи и здрави .Администраторите могат да изтрият всичките ми мнения и профила .
П.П. Когато май месец взех колата на пълен ляв и десен леко посвирваше ,няколко майстори се опитаха да ме убедят ,че това е нормално .Аз се заинатих твърдейки ,че не е .В крайна сметка се оказа ,че хидравличната течност е сменяна и са сложили някаква червена ,сложих зелена и свиренето спря .Лятото имах леко пропадане на педала на спирачката ,колата спира но не докато чукнеш педала ,а всичко отпред и отзад ново .Един хубостник искаше да сменя спирачна помпа ,смених само течноста и нещата се дойдоха на мястото .Сега като застудя сутрин рано трудно минава от 1 на 2 предавка ,маслото което изтече при смяната беше със цвят на кока-кола и като вода .Сложих Castrol Syntrans Transaxle 75W90 което се вгражда оригинално и в момента на -8 си включва без проблеми .Малките детайли понякога могат да спестят главоболия в бъдеще .Смяната на хидравличното масло 20 лв литър Феби и 20 лева смяна ,смяната на спирачна течност с машина 35 лв ,смяна на масло на скоростна кутия 52 лева масло и 20 смяна .Дребни суми на фона на сериозни ремонти ако не се обърне внимание .
П.П. Когато май месец взех колата на пълен ляв и десен леко посвирваше ,няколко майстори се опитаха да ме убедят ,че това е нормално .Аз се заинатих твърдейки ,че не е .В крайна сметка се оказа ,че хидравличната течност е сменяна и са сложили някаква червена ,сложих зелена и свиренето спря .Лятото имах леко пропадане на педала на спирачката ,колата спира но не докато чукнеш педала ,а всичко отпред и отзад ново .Един хубостник искаше да сменя спирачна помпа ,смених само течноста и нещата се дойдоха на мястото .Сега като застудя сутрин рано трудно минава от 1 на 2 предавка ,маслото което изтече при смяната беше със цвят на кока-кола и като вода .Сложих Castrol Syntrans Transaxle 75W90 което се вгражда оригинално и в момента на -8 си включва без проблеми .Малките детайли понякога могат да спестят главоболия в бъдеще .Смяната на хидравличното масло 20 лв литър Феби и 20 лева смяна ,смяната на спирачна течност с машина 35 лв ,смяна на масло на скоростна кутия 52 лева масло и 20 смяна .Дребни суми на фона на сериозни ремонти ако не се обърне внимание .
От всеки дефект-ефект
- SlipX
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG
Колега имал съм и Октавия имам и Супърб и разликата в размера се усеща значително. Както в пространството в автомобила така и в багажника. И двата бяха комби и са много практични коли.
-
Mokrox
Масово хората си правят изводите на база 1-2 автомобила, масово стари и после цялата марка, че и страна на производство/произход - под общ знаменател.
Ето пример от мен със старата кола - Toyota Rav4 2.0 D4D 116 к.с. 2005-та година, обслужвана и гледана като хората ама е на:
(стойностите в графиката са в проценти)

Преди да почна да записвам подробно имаше и други по-големи ремонти (маховик, EGR и т.н.). Масло си имаше по двигателя и т.н. като стар автомобил. Май само турбото остана като се замисля.
Нито съм анатемосал Toyota, нито японските, даже обратно - взехме нова кола - японска. Аналогично и със Шкодите, живи и здрави за следващата също няма да имам никакви предразсъдъци от към избор на марка (бих искал Шкода, защото ми допадат), стига да отговаря на изискванията ми за кола и бюджет.
За всяка марка/модел си има пътници - малко или много, иначе нямаше да съществуват и да имаме избор. Може би единствения до някаква степен аргументиран избор на марка/модел може да са статистиките от годишни прегледи в бели държави и констатирани проблеми (в повечето случаи обаче става въпрос за предимно нови коли) или потребителски извадки. Като и в двете в последно време модели на Шкода и Тойота не блестят кой знае колко...
Към автора на темата: ако може да се абстрахира от сектантските изказвания, че кола няма да си вземе иначе.![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Ето пример от мен със старата кола - Toyota Rav4 2.0 D4D 116 к.с. 2005-та година, обслужвана и гледана като хората ама е на:
(стойностите в графиката са в проценти)

Преди да почна да записвам подробно имаше и други по-големи ремонти (маховик, EGR и т.н.). Масло си имаше по двигателя и т.н. като стар автомобил. Май само турбото остана като се замисля.
Нито съм анатемосал Toyota, нито японските, даже обратно - взехме нова кола - японска. Аналогично и със Шкодите, живи и здрави за следващата също няма да имам никакви предразсъдъци от към избор на марка (бих искал Шкода, защото ми допадат), стига да отговаря на изискванията ми за кола и бюджет.
За всяка марка/модел си има пътници - малко или много, иначе нямаше да съществуват и да имаме избор. Може би единствения до някаква степен аргументиран избор на марка/модел може да са статистиките от годишни прегледи в бели държави и констатирани проблеми (в повечето случаи обаче става въпрос за предимно нови коли) или потребителски извадки. Като и в двете в последно време модели на Шкода и Тойота не блестят кой знае колко...
Към автора на темата: ако може да се абстрахира от сектантските изказвания, че кола няма да си вземе иначе.
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
Пак казвам, ако не ти трябва 4х4, най-добрия избор в С2 е 2.0тфси бензин с автомат. Алтернативата е 170кс дизел, там може и 4х4. 3.6 е много хубава, но малко трябва да се съобрази ползването. С едно рево става 300 коня, колкото в пасата и ще е чудесна за каране. Ето данни от спринтмонитор:
3.6 бензин
7,24 10,80 13,43
2.0тфси
6,93 9,42 11,57
2.0дизел
2,41 6,80 10,04
Разликата не е фрапантна. Но пак казвам, трябва да се помисли - ако караш по 2-3км в града и гасиш, 3.6 ще ти вземе душата )
3.6 бензин
7,24 10,80 13,43
2.0тфси
6,93 9,42 11,57
2.0дизел
2,41 6,80 10,04
Разликата не е фрапантна. Но пак казвам, трябва да се помисли - ако караш по 2-3км в града и гасиш, 3.6 ще ти вземе душата )
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Аз само да добавя. Не обичам да ми се натрапват постоянно мнения колко лоши и чупливи коли били Шкодите. Аз до момента има опит с три и драми като вашите съм нямал.
1. Фабия 1.4 ТДИ 2004г. взета от познат първи собственик на 180хил.км. при мен беше до към 250хил.км само масла и филтри. после я караха познати последно беше към 350хил.км никакви драми.
2. Октавия 1 1.9 ТДИ 2009г. взета от същия човек пак първи собственик на 120хил.км ведхага се ремапна продадох я на 200хил.км само масла и филтри никакви драми.
3. Октавия 3 1.4 тси 2016 взета от първи собственик на 45хил.км от тогава се кара с бокс вече е на 76хил.км ниакви драми въпреки, че според някой колеги изкарвали 60хл.км явно моята още се бори и върви.
Не може да си копувате коли над 300хил.км ( който по километраж са на 100хил.км ) и да очаквате да не се чупят. Ами съвсем нормално е. Те вече са смлени от каране.
Още повече ми е много странно как хора никога не карали да не кажа и качвалисе в дадена кола и задвижване са страшно компетентни и се опитват да оборят такива като нас по метода чул-недочул.
1. Фабия 1.4 ТДИ 2004г. взета от познат първи собственик на 180хил.км. при мен беше до към 250хил.км само масла и филтри. после я караха познати последно беше към 350хил.км никакви драми.
2. Октавия 1 1.9 ТДИ 2009г. взета от същия човек пак първи собственик на 120хил.км ведхага се ремапна продадох я на 200хил.км само масла и филтри никакви драми.
3. Октавия 3 1.4 тси 2016 взета от първи собственик на 45хил.км от тогава се кара с бокс вече е на 76хил.км ниакви драми въпреки, че според някой колеги изкарвали 60хл.км явно моята още се бори и върви.
Не може да си копувате коли над 300хил.км ( който по километраж са на 100хил.км ) и да очаквате да не се чупят. Ами съвсем нормално е. Те вече са смлени от каране.
Още повече ми е много странно как хора никога не карали да не кажа и качвалисе в дадена кола и задвижване са страшно компетентни и се опитват да оборят такива като нас по метода чул-недочул.
-
Mokrox
Потвърждавам тези данни, като за София стигаш и до 15 градско в хубавите сезони.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Да резюмираме и да се приключва.
1.8TSI мотора си е зле. 7DSG куплирано към тия мотори също. Има някакви там изключения от правилото, ама да ги улучиш на пазара е почти невероятно. Това са си ясни неща, човек трябва да е много луд да скочи на тая комбинация, а човека това питаше. Извън нея - дали ще е дизел или големия асматик - и двете стават, поне шанса да намериш читава е 10 кратно по-голям.
Толкоз за Супърб 2. Другото си чешем езиците.
1.8TSI мотора си е зле. 7DSG куплирано към тия мотори също. Има някакви там изключения от правилото, ама да ги улучиш на пазара е почти невероятно. Това са си ясни неща, човек трябва да е много луд да скочи на тая комбинация, а човека това питаше. Извън нея - дали ще е дизел или големия асматик - и двете стават, поне шанса да намериш читава е 10 кратно по-голям.
Толкоз за Супърб 2. Другото си чешем езиците.
Бееееее.....
-
Ивайло Димов
Плюс за 3.6 ако разхода на бензин не му е проблем ,ако се престраши за дизел 2.0 170 к.с .Проблема е ,че пазара е свит в момента заради всеобщата криза с новите автомобили.Може би лятото ще има раздвижване ,а и цените на вторичния пазар за коли до 10 години са леко завишени.
От всеки дефект-ефект
-
Ивайло Димов
zloQQ .Не съм писал са основен ремонт ,а елементарно обслужване на кола с неясна история и поддръжка.Превенцията е по-добре от скъпите ремонти.Написаното го има .А ти си долен лъжец и интригант.
От всеки дефект-ефект
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Викаш, да слезе турбото, да махнеш картера и главата и да поразгледаш сменяйки гумички...не е основен ремонт? Прав си - не е. Почти основен ремонт е. Направо си е разколачен мотора и готов за интервенции. Лъжец и интригант съм - признавам си. Много си прозорлив! Но...токова ли можеш само? Язък за заканите... Очаквах повече от теб, но явно бая съм те надценил.Ивайло Димов написа: 19.01.2022, 16:58:41 zloQQ .Не съм писал са основен ремонт ,а елементарно обслужване на кола с неясна история и поддръжка.Превенцията е по-добре от скъпите ремонти.Написаното го има .А ти си долен лъжец и интригант.
Т'ва, дето съветваш да се прави не е "елементарно обслужване"! Елементарно е да смениш ангренажния комплект, масла, филтри и течности (които ти не си сменил всъщност). Но пък всеки си знае за него. Здраве да има. Пари се изкарват, коли се ремонтират.
- BlackPearl
- Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2
Още едно мнение което не спазва горе червения шрифт и авторът му ще получи
.
.