( копирано от фейс групата на Спийд клуба)
Всеки ме пита “Как е новата кола?”, та реших да го напиша, вместо да повтарям едно и също на всички.
Колата е епична! Ако трябва да опиша как си представям перфектния хот хеч, то съвпадението с i30N ще е около 90%. Ранен disclaimer: като представяне и скорост i30N, Civic Type R, Megane RS, Focus RS са изключително близки. Като цена - също. Няма очевидно по-добра или по-лоша от тях. Всичко опира до лично предпочитание
Какво ми харесва:
Окачването и предния електронен LSD
Това нещо завива феноменално. Напомня ми на дните с евото и думите на Everyday Driver: “отговорът винаги е повече газ”. Или на Stefan Arhangelov “просто дай газ”. За да изпусне предницата, трябва или да сте на хлъзгав асфалт или да правите откровено неразумни неща. Задницата - също. По завоите около Сливен веднъж се предадох и питах Radka Tchakarova и Господ едновременно “това чудо колко държи бе?”
В мек режим колата е идеална. Твърдият е приложим само за отсечки с идеален асфалт.
Пуканките
Генерацията гърми, трещи, бълбука (pops, bangs, burbles) с портен режим. Ясно ти е, че е програмирано и леко изкуствено, обаче не омръзва! Траянови Врата се кара само на втора, със свалени прозорци. На светофар в София, из планината или в гаража - няма значение. Хилиш се като идиот. Околните също се кефят.
Двигател и скорости
Имаш тяга рано - около 2к и дърпа до прекъсвач, като накрая започва леко да издъхва. Скоростите са с много приятен механичен усет. Някои се оплакват, че ходът е твърде дълъг. На мен ми е ОК. На таблото имаш светлинки, имитиращи F1 индикаторите за смяна предавка - бяло, оранжево, червено. Преди прекъсвач започват да мигат
Режими на каране (drive modes)
В тази кола са направени по единствения правилен начин. Ако нещо може да се променя, то може да се настройва индивидуално. Можеш да настройваш: LSD, Rev Match, Engine Response, Steering Feel, Suspension, Exhaust, ESC.
Човек, който за пръв път сяда в колата, се ориентира за нула време. Всяка настройка дава осезаема разлика.
Имаш един custom режим, в който сам си настройваш всичко и четири фиксирани- eco, normal, sport, N.
Alfa Romeo, Ford и всички останали - вземете си бележка! Така се прави!
Екстри
Колата има всичко нужно според мен. Фаровете са доста добри (с автоматични дълги), Android Auto, Apple Car Play, подгрев на волан и седалки, TPMS, задна камера и т.н. Изуми ме липсата на наблюдение на мъртвата точка дори като екстра. Предлага се само с фейслифта от 2021.
Какво не ми харесва?
Относително малък багажник за класа
Доста е плитък. Има място под кората, но не е особено функционално
Някаква пластмаса около таблото дрънчи при високи обороти
В началото се оправяше с удар по тавана в областта на лампичките и отделението за съхранение на очила (над огледалото за обратно виждане). Спря да работи това. За кола на 26к км е дразнещо
Ръчната спирачка ти е шеф
Ако я дръпнеш - спират дневните светлини. Като нов собственик, в началото си мислиш, че не работят, защото за да си видиш отвън колата работеща, трябва да спреш на ръчна. Не знам какво са си мислели братята корейци. За да въвеждаш дестинация в Waze - трябва да си на ръчна. Нищо, че пасажерът иска да въвежда. Трябва да си на ръчна. Почти всички настройки на колата са достъпни само когато си на ръчна. Не стига да си на празен паркинг, на неутрална, с натисната спирачка. Трябва да си на ръчна.
Обобщение: за каране за кеф по завои - това е перфектна кола. Поведението й хем е изключително прецизно, хем много забавно. Особено много ме кефи фактът, че това е кола, правена от нулата. Hyundai нямаха нищо смислено в спортния сегмент. Изведнъж взеха шефа на BMW M дивизията, казаха му “направи най-якия хот хеч, нямаш никакви ограничения” и това е резултатът. Честно казано, когато тази кола печелеше (или оставаше най-много на второ място) във всички сравнителни хот хеч тестове на уважавани от мен медии, се чудех дали може да е толкова добра или просто дават луди пари за пиар. Първото е.
Искрено се надявам да продължават да се появяват от нищото такива еднорози в ера, в която колите стават все по-меки, големи, тежки, автономни и електрически.
По неделни карания знаете, че предлагам возене и размяна, стига да се познаваме.
P.S Харчи между 8 и 17
P.S.2. Ivaylo Yanakiev от L-Car - внос на автомобили по поръчка ми я докара на смешна цена от Германия