Салон ( Седалки ) за Фабия 1 РС

Всичко за Шкода Фабия, произведена от 1999г. до 2007г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет на всички !
Станаха почти 2 години от както съм горд собственик на Фабия 1 РС.
Предполагам всеки, който е виждал седалките - особено в настоящо време.... е забелязал, че особено предните седалки имат "слаби" места....
Явно това е "цената" колата да бъде със спортни седалки.
Проучих различни варианти и възможности, как да се реши проблема.
Към момента и шофьорската седалка, и другата предна - за пътника и двете имат .. места на които плата е скъсан... и мноооого ме дразни.
Това което успях аз да направя е следното :
Попаднах на обява, че се продават всички седалки от РС , на относително "смилаема" цена. Разбира се бяха доста изцапани...., но здрави.
След около година... "размисли и страсти" ииии да намеря специалист - тапицер, който да има времето да се занимава с мен... най-накрая успях да "задвижа" нещата.
След внимателен оглед, забелязах, че тези които съм купил са напълно здрави. Имаше леки дефекти по плата от заданата страна, но се уговорихме с тапицера, да се свалят и да се занесат на химическо чистене.
За утре е планирана "опреацията" по замяна... ако успее в един ден човека. Обеща, че до събота на обяд ще е готов.
До тук няма нищо "специално" което да се е случило :)
По-скоро ще се радвам, колеги да споделят мнения за другата част от моята идея....???
Това което говорих с тапицера, е дали е възможно да се намери плат и да се ушият "нови" тапицерии....
Всеки ще каже, че разбира се може. Напълно съм съгласен. Идеята е дали това може да бъде полезно за колегите.
Преди време видях обява в ИБЕЙ в Германия, че се продаваха оригинални тапицерии и дори човека беше готов да ги продаде на части - горна част или долна част, на относително добра цена. За жалост, когато видях обявата, вече бяха продадени и стоеше само като "история" какво се е предлагало.

Та ако има колеги, които имат интерес, ще се радвам да споделят мнения и насоки.
За мен лично комбинацията от неудобството да бъда без седалки... докато се правят и отнсоително високата цена, ако се правят всички седалки наново, беше сериозна "спирачка". При положение, че в действителност само един елемент от едната седалка беше скъсан... дразни, но се свиква.
Идеята е да се намерят почти същите цветове и да се ушият идентични тапицерии, така че да може ако някой иска да замени само една седалка или дори само една част...
Не зная до колко е възможно да се намерят цветовете, но си мисля, че ще е доста по-бюджетно и доста по-лесно и бързо решение, ако може да се смени само скъсаната седалка.
Ако има повече желаещи, тогава работата на тапицера, по правене на нови кройки и ушване, ще се разпредели и се надявам цената да бъде съвсем приемлива. Разбира се остава другата част - да се свали старата тапицерия.. и ако се налага ( за жалост предполагам, че в доста случаи ще се налага) някакъв "ремонт по самата седалка, то това ще трябва да се направи от "местен" тапицер или човек който може да го направи.

Може би не казах - желанието ми е да се направи точно копие, със оригиналната бродерия.

Поздрави !
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет на всички !
Ще споделя лични впечатления от процеса до момента...
Както споделих, бях попаднал на обява за седалки от Фабия РС на прилична цена и ги купих.
Когато намерих време да ги огледам ( повече от година по-късно) - видях, че тези които съм купил изглеждат почти съвсем здрави ( ако не се броят странни одраскани неща на гърба на едната седалка).
Като първа стъпка - намерих тапицер, който да се заеме и на смилаема ( за мен ) цена да направи "трансплантация"
Ще споделя снимки по нататък...но ... аз лично не ммога да кажа, че съм много доволен от резултата.
Не бих искал да изглежда като критика към тапицера- явно, когато плата на тапицерията е амортизиран, няма как да се обтегне след сваляне и изпиране. Да сега са здрави и няма общо със скъсаното преди, но при прането и може би при монтажа има малки дупчици и по "здравите" тазпицерии.
Тоест реших проблема със скъсаното, но може би има и по-добър начин.
Остава да взема решение, как да постъпя със тези които са свалени - тапицерии. Има две насоки - едната е да направи опит скъсаните места да се поправят с парчета от задните седалки или да се търси подобен плат. Другата насока , както споделих и преди е да се потърсят двата плата - черно и светло сиво, и да се ушият нови.
При махането на теловете от вторият чифт тапицерии, на които предстои пране... забелязах, че формата им никак не е лесна за ушиване. Трябва да се предвидят канали за теловете,които опъват тапицерията иии да се види до колко е амортизирана пяната( дунапрена) на седалката...
В крайна сметка, трябва да има ясен разчет и всеки, който се захваща с подобно нещо, да си прецени дали и до колко е готов да се впусне в подобно начинание .
Аз лично ще изчакам за момента, поради натрупване на други задачи и ако колегите споделят мнения и насоки, ще взема решение като му дойде времето.

Като изводи за момента... бих препоръчал следното: Ако нямате готовност и търпение за сериозни действия - свързани с отделяне на доста време( в което да не можете да ползвате автомобила) и отделяне на сериозен бюджет..., не се захващайте с темата тапицерия, а по-скоро намерете някакви прилични калъфи и изчкайте до момента, в който ще имате възможност не само да започнете нещо, но и д аго довършите до край.
Поздрави !
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Да не бъда като "контра" на мнението ти, но не казваш нищо ново!
Лошото е, че разковничето е:
shibumi написа: 17.11.2021, 01:13:53 Като първа стъпка - намерих тапицер, който да се заеме и на смилаема ( за мен ) цена да направи "трансплантация"
@Бай Ненчо, той също беше правил седалките на неговата кола и му бяха казали някаква цена от 60 или 80лв., сам се сещаш, че след това изпълнението беше потресаващо. И ги прави 2ри път.
Аз съм си правил шофьорската седалка преди: Борда се беше "смачкал", има желязо отдолу и им е слаба страна.
Но, бях си купил много преди това калъфка (оригинална тапицерия- долна част) и я направих във Вилнер.
Да, кешах малко повече, но стана заводски.
Хубаво е, при избор на тапицер, да не е водеща цената (да, определяща ще е), а да се знае работата му. Защото както казва @The Hooligan: Toва което мога да ти обещая, никой не може да ти го даде.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Изображение
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

Аз съм купувал долния дунапрен нов, ама работата не е бюджетна.(става дума за Рекаро от Голф 4) Най-добрият вариант е, всичко да е ново, разбира се ако се предлага.
А и да си направи човек схема на влизане и излизане, която да щади бордовете.
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

Така е, аз тогава хем бях 65-70кила, просто им е слаба част там.
Изображение
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Аз на Реното (Сценик 2) правих целия салон, кожа, и излезе около 4к лева (това за волан, скоростен лост с кожуха му, вратите където имаше възможност, седалките), но свалиха всичко разкостиха го, подмениха дунапрените, някои от ламелите които се бяха износили/деформирали, даже имах опция да си избера цветове и дизайн на седалките. Цялата работа отне около седмица.
Всичко това е далеч от бюджетно, но вече ще стане почти 9 години и не са мръднали..

За бюджетно, тип до 60-80-100лв на седалка, е доста съмнително, че ще е качествено, само като се сметна отгоре-отгоре ч/ч ставката и колко време отнема и сметката не излиза.
Günter Stg 1
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

Колеги,
Говорим (а и темата е в този раздел), за Фабия РС МК1- салон.
Да не изкривяваме нещата. (примерът ми за бай Ненчо, беше за МК1 на РС салон но октавия).
Тук говорим за плат на фабията.
Аз дълго време търсих от Спешъл едишън. Кожа със сини шевове. Много трудно изпада и цената му беше около 500паунда.
Когато човек има търпение и не бърза, може да изпадне супер оферта.
Лошото при Фабия МК1 е, че не се пази, много се цапа този плат и се закъсва, а (мисля) не се предлагат вече калъфките (резервна ОЕМ) част. А и те бяха цифра- долна към 200, горна към 360лв (за предна седалка).
Повечето не пазят, късат се и така. А същата материя и плат е трудно да се намери.
Изображение
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Привет на всички !!!

Благодаря на колегите за мненията !!! :)
Разбира се,че винаги е добре да се ползват услугите на доказани професионалисти ( като Вилнер ) !!!
Идеята беше да видим, дали ще се получи "бюджетен" вариант.... и както колегата посочи, за жалост не е нищо ново, и наистина е добре да се премисли добре подобна инициатива.
Проверявал съм колко би струвал изцяло нов салон, но съпоставено към днешната цена на Фабия 1, наистина сумата не е никак малка.
Все пак има ефект от операцията, но се надявах на малко по-добър резултат.
За жалост това което Искрен някога е намирал, вече почти не се предлага.... независимо от цената ( или аз не съм намерил ) . Все пак модела е на доста години.
Понеже почти всеки такъв салон има "проблемни" места, се опитах решавайки личен проблем, да видя дали не може да се намери решение и за други колеги, но явно , за момента все още не е успешно .
Цената в крайна сметка.... не беше толкова "бюджетна" , но не това е основната идея.

По-скоро се чудех, дали има колеги, които имат интерес да се търси подобен ( а ако се намери и същият ) плат и евентуално да се поръчат тези части, които са скъсани, а пък всеки да си прецени дали има нужда самата седалка да се поправя и къде ...
Логиката беше, че ако една операция се прави еднократно - цената е Х, а ако същата операция се повтори няколко пъти, то тогава има възможност да се договори по-добра цена.

Друга особеност , на която обърнах внимание по-късно е, че седалките които купих, нямат въздушни възглавници и не би било възможно да се направят едните седалки и после само да се разменят - тоест ако купувате седалки, проверявайте дали имат същите опции като вашите или не.

Още веднъж ще с е съглася с първото мнение, че ако се прави нещо подобно, най-добре да се обърнем към човек, който е доказал уменията си.

Поздрави
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

Обаждаш се и боцаш. Задната седалка, долната част е поправима:
https://www.ebay.co.uk/itm/265361972500 ... SwwYFhaWQr

А идеята за тапицер и цена, да винаги хубавото струва пари, защото човекът е вложил не малко в неговата квалификация и опит.
Изказвам мнение, че е хубаво да се довериш на някого като поне си му "гледал"/видял, следял работата. Не е задължително да са Вилнер. Има много друго които ще го направят на 1/2 цена.
Изображение
Аватар
Бай Ненчо

Škoda Ентусиаст

Гараж: ПОД НАЕМ

Мнение от Бай Ненчо »

Даже не искам да се сещам за първия резултат. Колега виж в моята тема [smilie=ireful1.gif] Седалака която изглежда на диван [smilie=ireful1.gif] Та после ги дадох където трябва и нещата станаха топ. Евтиното, винаги излиза скъпо [smilie=sarcastic.gif]
Магистрала няма финал ....."masterOne"
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Привет на всички :)
Както се казва всеки луд си има любим номер, а аз си имам цяла програма...:)
Но темата е за седалките и ще споделя някои детайли до които стигнах с надежда да съм полезен, ако някой друг има от моята "лудост".
Ще започна разбира се пак с това, дали си струва да се занимава човек с толкова стари седалки, на толкова стара кола.... както се казва 'всеки решава за себе си".. но аз като започна нещо, трудно мирясвам преди ... или да съм стигнал до някакъв задоволителен ( за мен )резултат... или до съвсем задънена улица.
След консултации с различни специалисти и разбира се няколко мнения и цени... пак съм пред сериозна дилема.
Оказа се, че точно модела педни седалки за Фабия 1 РС е доста модифициран.... в сравнение с други седалки тип Рекаро. Тоест част от решенията за формата на седалките не са най-сполучливите в дългосрочен план и дори в не чак толкова дългосрочен. Освен че плата се къса на няколко определени места и формата на самата седалка предполага напрежение на някои места и почти със сигурност се появяват проблеми именно там. Не само с плата но и основата на седалката, която не е съвсем обикновен дунапрен, а изглежда като някакъв вид пореста пяна.
ТОЕСТ - до сега никой не ми беше обърнал внимание, че модела доста се различава и тези издадени части създават предпоставки за много проблемни зони.
Ако се сравнява със седалките на Октавия 1, които явно са малко по-широки и не са чак толкова проблемните зони. Освен разбира се нормалното износване от експлотация и стареене на материалите, все пак става въпрс за коли по над 15 години.
Както бях споделил , седалките които купих за "замяна" достта се различават от моите - нямат подгрев, нямат еър бег, и след престой около година в нещо като склад където имат достъп и други хора не намирам част от пластмасите на едната седалка, но ако трябва да съм честен не съм сигурен дали като ги купих ги имаше тези пластмаси.
1.Тоест първи сериозен извод - когато купувате седалки, проверете повече детайли ако е възможно за да знаете дали това което купувате ще ви свърши наистина работа или само ще губитте време, нерви и усилия за незадоволителен резултат.
Разбира се когато цената е много ниска, нормално е да се очакват подобни неща, пак ще кажа, аз не се сетих да попитам за тези детайли.
Както се оказва в този случай ако се бях консултирал предварително, може би щях да се насоча към друг тип седалки.

2. Втори извод - направете наистина сериозно проучване ( ако има възможност ) със специалисти. Дори и консултацията да струва определена сума е твърде вероятно в крайна сметка да се окаже по-рационален вариант. Аз отидох при сериозен тапицер, чак след като бях купил седалките и то след като имах предварителни разговори с няколко да кажем не толкова утвърдени специалисти и в повечето случаи получавах предимно общи приказки от рода
" Остави ги, ще ги направим "...:)
Както повечето колеги посочиха, в почти всички случаи евтиното излиза скъпо и може би за това все още не съм предприел никакви стъпки.
Разбира се цената при утвърдените специалисти е сериозна, но почти сигурната гаранция, че задачата ще бъде свършена както трябва си има своята стойност.

Дилема - започвам сериозно да се замислям за "трансплантация" на седалки от друг автомобил.... и тук имам молба ако някой е правил подобно нещо да сподели ??? До колкото съм запознат в момента предвид ширината на автомобила, доста малко седалки могат да бъдат "трансплантирани" директно.
От друга страна.. много ли е налудничаво да се мисли за преправяне на седалки да кажем от Октавия 2 РС ???
По това което съм виждал този модел най много ми допада като визия. Надеждата че подгрева и еърбега ще са съвместими...

Като лично усещане , най-удобни са ми седалки или от плат или алкантара със допустими парчета кожа на "трудните места". Изцяло кожени седалки... изглежда добре, но като усещане не ме радва.

Ще съм благодарен за всички мнения и насоки, защото се колебая и не зная в каква посока да мисля...
За момента "новата" - стара тапицеря пак започва да се закъсва на едно място и очаквам да започне и на други места. Предвид това, че ползвам колата предимно сам, най-голямо натоварване има на шофьорската седалка. Но да решавам проблема на "парче"... не ме радва. А за качествено решение предпочитам този път първо наистина да проуча сериозно какви са реалните адекватни възможности и чак тогава да правя каквото и да било. [smilie=ireful1.gif]

Поздрави
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

niki написа: 17.11.2021, 10:55:16 Аз съм купувал долния дунапрен нов, ама работата не е бюджетна.(става дума за Рекаро от Голф 4) Най-добрият вариант е, всичко да е ново, разбира се ако се предлага.
А и да си направи човек схема на влизане и излизане, която да щади бордовете.
За жалост не съм сигурен дали се предлага за Фабия 1 към настоящ момент. Не зная как е на Голф, но тук материала е по-скоро пореста пяна и явно старее по- бързо от дунапрена... [smilie=search.gif]
Трудно е когато модела на седалката не е измислен

Но все пак благодаря за насоките ! :)
Публикувай отговор

Обратно към “Fabia I”