Премахване на EGR при 2.0TDI CR

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Колеги, като продължение на темата за проблема с дроселовата клапа на моята кола ,с риск да бъда публично линчуван, пускам настоящата.

Вчера за пореден път се сблъсках с чудото на екологията, наречено EGR система и последиците от неговото функциониране. Колата в момента е на 96,000км. и проблем конкретно със самата система нямам, но започват да се появяват косвени проблеми, което не ми харесва.
1. Отвратително зацапана дроселова клапа.
2. Отвратително зацапан всмукателен колектор.
3. Тази всичките сажди са твърди частици, които се забиват в мотора.

Като видях какво се случва в колектора и дросела, не искам да знам какво се случва със самия клапан и очаквам проблеми с него съвсем скоро. Карал съм две лични дизелови коли, тази ми е трета и една служебна. На всички клапанът се е оказвал проблем в даден момент от експлоатацията - правиш, струваш, системата си е "бомба със закъснител". Правилно или не, на всички коли до момента EGR-ът е приключван къде рано, къде по-късно. Надявах се тази кола, с оглед на сравнително малкия пробег, да изкара повече без проблеми покрай него, но уви - дори напротив, тук най-рано започнаха.....

Моторът е 2.0 TDI CFHC. Сериозно обмислям да разкарам EGR-a механично и софтуерно. За момента не мисля да закачам DPF системата.

Имам конкретни въпроси към тези, които са правили процедурата:
1. Какво мислите за отстраняването на системата? Аз имам мое мнение, но искам да чуя и Вашето. На какви километри почват същинските проблеми с EGR при тези мотори и да ги чакам ли изобшо? Още като взех колата от ЕТ ми казаха: "DPF-а не е такъв проблем, но EGR-a ще ти създаде главоболия".
2. Как се извършва механично отстраняване? Виждам идеални места за поставяне на ламаринени "заглушки", най-лесното от които е на блока, където излиза тръбата към колектора. Има ли някакви други особености при механичното отстраняване, трябва ли да се сваля самия клапан или нещо покрай него.
3. Има ли странични негативни ефекти от премахването на EGR върху работата на мотора? На италианските мотори, които съм карал, проблеми няма никакви. Имах съмнения, че заради топлообменниците ще има проблем с бавно загряване зимата - нищо подобно или разликата е неуловима.
4. Къде и при кого сте извършвали софтуерната корекция? От това се опасявам най-много, защото познавам хора, които са сърбали попарата на разни знайни и незнайни "мапери". Нещата са много специфични и съм склонен да дам колата единствено на доверен форумен човек, който е специализиран във VAG и вече е мапвал въпросното ECU/мотор. Каквото и да е било друго мапване на колата нямам намерение да правя, нямам оплаквания откъм динамика, не ми трябва повече.

Очаквам Вашите съвети!
Поздрави и по-здрави!
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
SlipX

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG

Мнение от SlipX »

Освен по-бавното загряване, друго негативно при мен не забелязвам. Интервенцията съм я правил във Варна. За да не правя реклама мога на ЛС.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

SlipX написа: 24.10.2021, 20:25:39 За да не правя реклама мога на ЛС.
Всякакви мнения/съвети са добре дошли. Драсни, когато ти е удобно. [smilie=thank_you2.gif]
bushido71

Шкода Новак

Мнение от bushido71 »

EGR по принцип е измислена за намаляне на азотните окиси при изгаряне на горивото. Нивото на азотните окиси се покачва при увеличаване температурата на горене в камерите на цилиндрите. Инженерите са решили, че точно тази температура може да се понижи със вкарване на изгорели газове отново в цилиндрите или по друг начин казано намаляне на постъпващия кислород(който пък знаеме, че е катализатор на температурата на горене). EGR не работи през цялото време. Най-вече е отворен при празен ход, когато обикновено колата стои на едно място, както и при ниски обороти. Най-простия вариант на управление е с вакум-когато колата работи при високи мощности е нужно много кислород, вакумът от всмукателният колектор затваря клапана и тогава постъпва само въздух. По-новите системи са със електромагнитни клапани. Това общо взето повечето хора го знаят.
Има обаче и втора задачка, която е възложена на този клапан. С намалянето на температурата на горене се предотвратява детонационно горене в цилиндрите, което пък знаем че се появява при висока температура. В тази връзка на старите двигатели, на които по-късно е добавен EGR клапан като инженерно решение заради еконормите няма проблем да се махне клапана, обаче на новото поколение двигатели, проектирани за работа с EGR клапан мисля, че не е добра идея да се оставят без него.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

bushido71 написа: 24.10.2021, 20:41:49 EGR по принцип е измислена за намаляне на азотните окиси при изгаряне на горивото.
До тук всичко е ясно, по неволя ми се е налагало да я разучавам тази система и бая са ме боляли/чернели ръцете от нея. [smilie=sarcastic.gif]
bushido71 написа: 24.10.2021, 20:41:49 намалянето на температурата на горене се предотвратява детонационно горене в цилиндрите, което пък знаем че се появява при висока температура
Тази теза също съм я чувал/чел. Звучи достоверно, но не знам дали на практика се случва. Другият автомобил от подписа е с Евро-4 CR двигател, който както се изрази е проектиран да работи с EGR. След две чистения и два заминали актуатора го опуках (системата беше направена посредством ШИМ-управляем ел.мотор, директно куплиран до клапата).
Не знам в момента детонационно ли гори или не, но ужасният италиански мотор задмина 200,000км. и не е дал признаци за проблеми.

Не знам при тези мотори как е, за това и пуснах темата! Благодаря за мнението!
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Много го умуваш. Махай го. Маха го програма,която променя бинарни цифри във файла,които са суич. Има и програми, които надрискват файла,но по принцип,мапера не го прави той,а програмата. Механично,най лесно при главата където излиза тръбата - една тапа. Много е важно да махнеш жака на електрониката,за да не се износва оста.Защото повечето програми така и не изключват подаването на ток към ел моторчето.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Свързах се с един колега в София, доста известен мапер в Шкода средите. Няма да говоря с имена.
Човекът ми каза, че при моя мотор EGR участва и в регенерацията на DPF и е препоръчително двете екологии да се махат в комплект. Сега не разпитвах как точно участва, но махнето само на EGR водело до удължаване на регенерациите, та дори и неуспешни такива. Все още нямам проблеми с този загубен DPF и не искам да се захващам с разглобяването на половината кола, за да го разкарам...

Споменах му, че колата е с "Еко" софтуера и човекът ми предложи да я върнем на "Не-Еко" софтуера, при който EGR работи в доста по-облекчен режим и DPF регенерира на двойно по-редки интервали.

Имам тема за размисъл.
Последно промяна от PSG на 25.10.2021, 11:22:10, променено общо 1 път.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

За мен това е правилния подход. Връщане към оригиналния софтуер плюс ревизия на EGR-а и колекторите. Ако колата е гони 200к, аз бих ревизирал и филтъра.
Бееееее.....
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Едно пране на филтъра + махане на Еко софтуера. След това, ще забравиш за тях,
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Добре, за момента DPF не ми създава проблеми, до сега дори предупредителната лампа не съм виждал. Нямам намерение да "превръзвам здравия пръст" и да го махам превантивно.

За момента имам две опции:
1. Махам еко-то и връщам стандарния софтуер по съвет на майстора и @Цецо75,
2. Връщам стандартния софтуер, и изключвам EGR-a по съвет на @bega4kata,

Въпрос към по-запознатите: Каква е връзката между EGR и DPF. [smilie=search.gif]
По пътя на логиката, ако EGR е елиминиран, при горене с повече кислород ще се отделят по-малко сажди. Следователно DPF следва дори да е пощаден. Регенерациите се случват на база изчисления, така че едва ли ще има промяна в тяхната честота.

То нали и това уж е идеята на този Еко-софтуер - За да намалят NOx форсират работата на EGR, което пък води до повече сажди, което пък товари повече DPF-a. Поради тази причина и регенерациите при нас с еко програмчетата регенерациите са зададени на кажи-речи двойно по-малък интервал.

Интересно ми е обаче становището, че EGR играе роля при регенерация на DPF. Каква е идеята и по какъв начин играе? Да се достигне по-бързо и по-висока температура на газовете по време на регенерация ли? Аз до момента явно съм живял в заблуда, че по време на регенерация EGR е напълно затворен?! [smilie=fool.gif] Гледам, че тук има хора, които ги следят под лупа тези филтри и регенерациите - светнете ме. :)
Последно промяна от PSG на 26.10.2021, 15:05:14, променено общо 4 пъти.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Не мисля, че тук някой може да даде детайлен отговор на такъв въпрос.
Бееееее.....
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Разбира , се че е затворен по време на регенерацията. А дросел клапата притворена на 20% спрямо 80% при останалите режими. Идеята, е че при регенерация се търсят определени параметри от ЕГР-а , което означава, че ако мапера пропусне да чопли там, може да стане така, че регенерацията не може да протече правилно, заради инфо , което й се губи. Но според мен тия мотори вече ги научиха и би трябвало тия тънкости да са им ясни.
nikolay_ss

Шкода Новак

Мнение от nikolay_ss »

Има карта по която може да се настрои ЕГР да работи само при определена температура на водата. Следователно може да го използваш само за да ти загрее по-бързо колата и след това да се спира работата му, това би довело до доста по-нисък процент сажди в колектори и т.н. Не съм много запознат със софтуера на новите мотори, но едва ли когато ДПФ прави регенерация проверява тази карта.
PSG написа: 26.10.2021, 14:45:12 Интересно ми е обаче становището, че EGR играе роля при регенерация на DPF. Каква е идеята и по какъв начин играе? Да се достигне по-бързо и по-висока температура на газовете по време на регенерация ли?
Това може лесно да се хване на диагностика по време на регенерация.
Не знам дали играе някаква роля ЕГР, но има логика да играе, точно така както си го написал горе, отделно се прави post injection който вдига допълнително температурата на изгорелите газове за да може да регенерира ДПФ-а.
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

И тази статия може да помогне с отговора на въпроса, надявам се.

https://dasautoservice.com/blog/%D0%BA% ... %80%D0%B0/
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

За некадърника Крис има доста голяма тема във VW форума. https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f ... 0&start=60
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”