Теч в краката на предна ( дясна) пътническа седалка

Всичко за Шкода Фабия, произведена от 1999г. до 2007г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет на всички !

Покрай дъждовния сезон в София, наречен "лято " към момента се сблъсках със следниятт проблем : теч в краката на предна пътническа седалка???

За първи път се случи още през пролетта. Поразпитах тук-там, и повечето мнения бяха,че са запушени отводнителните канали които са между двигателя и купето. Отидох на гости на приятел с голям гараж и много инструменти :) . След като ми помогнаха да махнем рамената на чистачките без да се счупи стъклото ( по-скоро ги махна друг човек ) започна почистването .Тоест махнах и пласмасовата решетка и тогава .
Наистина за 15 години се бяха насъбрали какви ли не неща.
Не зная колко остатъци от листа, клонки и какво ли още не измъкнах.
Намерихме една мнооого дълга отвертка - докъдето успях почистих с нея. След което, намерихме тел ( от закачалка от химичеси чистене) и изръчках каналите за оттичане на водата докато не видях края на телта от другата страна. Полях разбира се и обилно с вода да видим дали от някъде влиза в купето. След изчакване и поливане още веднъж, започнах сглобяването по обратния ред.
При свалянето на пластмасовата решетка се счупиха щипките, но намерих подобни от един голям магазин тип железария, строителни материали и някои автопринадлежности.
За няколко месеца всичко беше наред.
До момента в който не оставих колата паркирана на тротоар пред блока, леко наведена или по-скоро с качена дясна страна на тротоара.
В интерес на истината, този път значително по малко беше водата и за няколко дни изсъхна.
Но ме притеснява от къде влиза водата ????
Внимавам и от тогава се опитвам да паркирам колата винаги на равно място.
Не съм имал проблем , макар че последните дни пак вали доста често.

Моля ако някой се е сблъскал с подобен проблем да сподели .
Всички мнения и препоръки също са "добре дошли " :)

Поздрави
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

С моята навремето имах такъв проблем от корите на вратите. Запушени канали за отвеждане ниско долу във вратите и прелива под корите. Следва почистване и силикониране и се оправи.
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

shibumi,
Пробвай да почистиш и дренажите на климатика. Може да се наложи колата да е върху канал или на подемник. Огледай филтъра на купето и по възможност го смени.
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Благодаря на всички !!! За сега не е имало пак теч, но ще взема предвид всички мнения и препоръки, когато се организирам да се захвана с решаване на проблема. Мой приятел има сервиз, където от време на време ме пускат да си ровя по колата и помагат с инструменти и насоки .
Но трябва да се съобразя кога е удобно да го безпокоя.
Насоките да се опитвам сам да се справя са няколко :)
Първо, човека наистина има доста работа и за да ме включи в графика означава да съм готов да изпълня поне близки условия според ценоразписа му , а за момента проблема не е толкова сериозен
Второ - може би още по -важно, искам да се науча :) до сега съм бил предимно " шофьор - потребител" и не съм се занимавал с почти нищо в тази насока. Но сега имам повече време, но също така вече имам и желание да "ровя". Като последно ще добавя, че колкото и да е старателен някой, винаги има разлика ,когато човек сам прави нещо за себе си. Ако са сложни и специфични неща, разбира се си трябва човек със знания, квалификация и опит, но за дадения казус, смятам,че ще подходя много по-внимателно и детайлно. Също така гледах доста клипчета за допълните обезшумяване на купето. И определено съм заинтригуван от идеята и може би след като така или иначе трябва да се сваля кората на вратата ( а до колкото зная е занитена ) може би ще се подготвя по-сериозно и едновременно със проверка ( или подмяна )на уплътненията на прозорците ще опитам да свърша и други полезни неща .
Когато съм готов ще споделя резултата и ще опитам да направя и снимки :)

Поздрави на всички !
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Привет на всички !
Въпреки,че си мислех,че съм решил казуса с теч в краката... се оказа, че не е съвсем така.
Дори след почистване на каналите между двигателя и купето... продължи да се появява вода в краката на пътника [smilie=ireful1.gif]
След консултация с човек, който доста години е работил в сервиза на ЕТ - имаше предположение, че причниата е уплътнението между кората на вратата и стъклоповдигача.
Тъй като няколко пъти буквално видях, как водата тече от някъде средната част на вратата... приех,че това е причината.
Оказа се, че има няколко начина да се реши проблема.
1. Закупуване на нов стъклоповдигач в комплект с кората ( която трябва да има ново уплътнение)
2. Закупуване само на кора - но май почти никъде не се предлага само тази кора..., тоест тази възможност е по-скоро теоретична
3. Сваляне на старата кора, хубаво почистване на старите уплътнения, и "създаване" на ново уплътнение със силикон.

Тъй като хората, които се захванаха имаха възмоност само в събота .... докато стигна до гаража, докато си приключат другите задачи и стигнем да свалим кората... вече нито един магазин не работеше. За жалост не бяхме обсъдили всички възможни варианти предварително и никой не се беше сетил, че може да няма работещи магазини. Поради тази причина, се наложи да се ползва последният начин - полагане на силикон като уплътнение.
Добре е да се има предвид, че при тази операция се сваля кората, която е занитена. Тоест първо трябва внимателно да се махнат старите нитове, и след приключване на операциите, трябва пак да се занити кората.ВАЖНО !!! Нитовете са "специални" - и се предлагат в магазина на ЕТ със сигурност. Може и на друго място да се предлагат, но аз заложих "на сигурно" и си бях купил от ЕТ. Освен нитовете купих санитарен силикон ( какъвто успях да намеря в събота) и горе долу с това се изчерпва моята част.
Хората свалиха декоративната кора, свалиха металната кора ( след махане на нитовете) , свалиха стъклото и стъклоповдигача. Почистиха старото уплътнение и положиха силикон. След като всичко бе монтирано по обратния ред ( разбира се не без "ползване" на "май....ката" :) ) ако не се брои миризмата на силикон, по нищо друго не се забелязваше. Пак подсещам, че металната защитна кора трябва да се занити !!!
До момента, почти месец след "опреацията" не съм имал проблем и изглежда, че казуса е решен.

Надявам се да съм полезен със споделената случка.

Поздрави
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

"Добавка" след почти месец .
Явно процедурата е изпълнена "грамотно" и вече няма проблем с теч на вода в купето! [smilie=yahoo.gif]
Няколко пъти като има дъжд, обръщам специално внимание на тази врата... но слава богу за момента няма проблем.
Ако се сблъскате с подобен теч, мога да кажа, че явно наистина това е едно от възможните решения.

Поздрави
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Гараж: Сеат Толедо 1.8 20 V

Мнение от Ивайло Димов »

Това е тежък проблем при всички автомобили от VAG групата от тези години .С годините се събира боклук под кората на чистачките затлачват се дренажните отвори ,изгнива гуменото уплътнение на жилото за отваряне на багажника и влиза в купето .Освен там трябва да се свалят и пластмасовите подкалници ,там гният всички голфове ,шкоди ,сеати ,аудита ..........набиват се прах ,листа ....след време всичко това става като излято в калъп .Като са намокри изсъхва трудно и се появява корозия ,ако не се обърне внимание на време изгнива прага и се пълни с вода .С вратите историята е същата ,запушват се дренажните отвори и водата доволно прелива между металната кора ,която държи стъклоповдигача и вратата.С времето уплътнителя се е изпекъл и от вибрациите се е отлепил .Водата си влиза между пластмасовата кората и вратата под уплътнението и мокета .Решението е само едно ,сваляне на кората и фугиране на разстоянието между вратата и металната кора с PU 50 .Отдавна го има по магазините в обикновена 300 мл разфасовка за обикновен пистолет .Ако и това не помогне ,се сваля цялата метална кора /което при фабия е гадно заради нитовете/ почиства се и изцяло ново уплътнение .Пипкава и изнервяща дейност но няма друго решение .

Ето и клип как се случват нещата .
От всеки дефект-ефект
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Привет,
Благодаря за мнението и насоките !!! За жалост след около година... пак има теч при мен.
По принцип горе долу това беше направено, свали се кората и се фугира със силикон.
За разлика от клипа се сложи само силикон.
Само уплътнение точно за този модел кора не се продава ( до колкото аз зная ) въврви цялта кора заедно със стъклоповдигача. Има различни цени но в рамките на около 60 - до 80 лв ми казаха, че се намират читави. Става въпрос за нови части.
Писах без да изгледам клипа и сега правя допълнение - човека в клипа показва, че слага стандартно уплътнение и него го залепва със силикон. Може би това е наистина добър варинт...
Защото както казах, при мен се сложи само силикон и около година по-късно пак има същият проблем. Може самият силикон да е причина...
Ще проверя за PU 50 , но като се сваля кората, се махат нитове и после наново се занитва с нови. Тази процедура си е около 15 лв ( по последен спомен със закупуване на нитове от ЕТ ) и според мен има логика да се сложи направо нова кора с надежда да е по-сигурно. Иначе всяко сваляне коства доста време и усилия, и по 15 лв само за нитове...:)
Като цяли ми се въртят "луди" идеи за допълнително обезшумяване... и може би ще опитам да съчетая да се случи с една процедура по разнитване на кората. Но ме притеснява ако има вода и влага, как ще се "държи" обезшумяващата материя....
Не мога да разбера как точно минава водата... и къде се оттича, защото ако не се оттича добре, и се сложи шумоизолация... това не е ли предпоставка за влага и ръжда...???
Ако някой има личен опит , би било чудесно да сподели.

Поздрави
Публикувай отговор

Обратно към “Fabia I”