Superb MK3 (B8, 2015–) - Полезни съвети и техническа информация
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
JorshTDI
- Гараж: Superb 272ps l&k lava blue, Passat B7 170ps +++
shpeki,
Ходил съм много пъти, знам ,как се кара. А това,че на 100к почвали проблемите са фантасмагории невероятни.
Естествено,че винаги има шанс да роди нещо,дори и на 50к км.
Всяка машина може да дефектира,но производителите са сметнали,че поне до 150-200к км,основните чарколя ще държат Повечето хора които купуват нови коли не ги бърка особено,какво ще се случи след това,защото ги продават и идва някоя тънкообидлива душица ,почва да ръга разни добавки и да сменява маслата ,ама отлага с малко неизбежното.
Идеята ми е ,че с вносните телиги тая работа е малко на свинче-звънче. Виж,ако предишният собственик е сменявял масла и филтри на 10к км и така до продажбата на 200к ,тогава определено ще се усетят полаганите грижи в дългосрочен план.
Ходил съм много пъти, знам ,как се кара. А това,че на 100к почвали проблемите са фантасмагории невероятни.
Естествено,че винаги има шанс да роди нещо,дори и на 50к км.
Всяка машина може да дефектира,но производителите са сметнали,че поне до 150-200к км,основните чарколя ще държат Повечето хора които купуват нови коли не ги бърка особено,какво ще се случи след това,защото ги продават и идва някоя тънкообидлива душица ,почва да ръга разни добавки и да сменява маслата ,ама отлага с малко неизбежното.
Идеята ми е ,че с вносните телиги тая работа е малко на свинче-звънче. Виж,ако предишният собственик е сменявял масла и филтри на 10к км и така до продажбата на 200к ,тогава определено ще се усетят полаганите грижи в дългосрочен план.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Така е, особенно ако колата е служебна. Тогава всеки лев вкаран отгоре е чиста загуба за фирмата. И докато във БГ колата минава за някаква ценност и може и фирмена кола да се гледа по-човешки, то на запад, това е почти невъзможно. Прави се само това, което е по предписание, а често се намира начин и това да не се прави.
Бееееее.....
-
shpeki
Защо се отнесохте към служебните коли нямам представа, там са ясни тези неща.
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
@shpeki, ами разговора от това започна, ама ти не си чел )
mariyan написа: 19.09.2021, 18:25:51 В моя случай удължените интервали са екстра, а не недостатък - на мен ми пестят време, а на фирмата пари.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
-
shpeki
За мен започна от поста на mariyan, който цитирах. След това няма как да знам кой работи и/или има фирма и купува служебни супърби.
Мисля си, че всички имат информация пък ще си преценят какво да правят с нея.
Мисля си, че всички имат информация пък ще си преценят какво да правят с нея.
mariyan написа: 18.09.2021, 22:20:42Тази седмица, вече почти на 60к, звъня на сервиза в Надежда да запазвам час за обслужване. Вдига ми някакво девойче, казвам ѝ, че ще записвам час за смяна на масло на DSG на 60к. Тя ми иска номера на колата да проверят какво трябва да ѝ се обслужва и ще ми върне обаждането. Връща и ми казва, че тази кутия има смяна на масло на 120к. Сигурни ли сте? Сигурни сме!mariyan написа: 24.08.2021, 16:43:50 Някой да ми напомни какво се обслужваше на 60к, според официалния сервизен интервал. Спомням си, че в сервиза ми казаха, че едното (халдекс или скоростна куития) се обслужва на 60к, а другото на 3 години. Просто не мога да си спомня кое кога беше.
ОК, казвам, но имам спомен, че нещо се обслужваше на 60к, да не би за халдекса да трябва да идвам. Ми за халдекса пак трябва да проверим и ще ви се обадим отново. Звъни отново - халдексът е на три години без значение от пробега. Аз пак, сигурни ли сте и за двете, да не стане някоя беля с гаранцията. Сигурни сме, всичко е проверено в системата за тази кола!
![]()
-
Game0n
Ако колата е гаранционна няма какво да се притеснява. Мехатроник и на 105к може да роди както на една Октавия преди 2 седмици. ЕТ си поемат по гаранция смяната и всичко е точно.
Та за нова кола в гаранция се кара по предписания и те боли фара.
Та за нова кола в гаранция се кара по предписания и те боли фара.
-
GBandreev
- Гараж: Skoda Superb MK 3 2.0 TDI
Mercedes E400 W213
Колеги някой сменял ли е съединител на 2.0 TDI DSG и на колко километра сте го сменяли?
-
edinichensluchai
- Гараж: 2018 Skoda Superb 3 L&K 2.0 TDI 150 hp 7DSG
Някой знае ли къде се намира датчика който измерва температурата в купето и регулира топлината на въздуха подаван от духалките. Днеска вентилацията ( с изключен климатик) се държеше много странно - карах от Враца към София и понеже беше слънчево в Западна България и независимо, че вънка показваше 5 градуса, купето си се нагряваше добре от слънцето и при 26 градуса настроени на дисплея на климатроника реално духаше студен въздух, минах тунела на Витиня стана мрачно и без директна слънчева светлина и почна да духа топло на същият градус. Та ми стана интересно къде точно е сложен тоя датчик и какво може да му влияе така.
-
Audirulzz
- Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
- Обратна връзка:
- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
Ще опиша тук първия технически проблем, който имах с колата, така че да остане запис за него и евентуално да е от ползва за някой. Случва се когато колата е на почти 70к км и малко под 3 години.
Съвсем внезапно в понеделник сутринта (днес е четвъртък), мисля, че температурата беше някъде около -4 градуса, колата отказа да за пали при първия старт - стартерът въртя някъде около 10 секунди, преди да го прекъсна. С второто натискане на копчето запали от раз. Не му обърнах съществено внимание, защото се случваше за първи път, и почти забравих за това. На втората сутрин във вторник се случи същото - температурата пак беше нещо малко под нулата, но вече на таблото изби грешка и светната жълтата лампа "check engine". Веднага се обадих за час и ми записаха за рано сутринта на другия ден в сряда. Тогава беше малко по топло, около нулата, и колата си запали от първия път, но вече имах час, а и грешката си стоеше, така че я закарах. Обадиха ми се малко по-късно да ми кажат, че проблемът е в релето на подгревните свещи и е сменено гаранционно. Тази сутрин всичко си е ОК.
Съвсем внезапно в понеделник сутринта (днес е четвъртък), мисля, че температурата беше някъде около -4 градуса, колата отказа да за пали при първия старт - стартерът въртя някъде около 10 секунди, преди да го прекъсна. С второто натискане на копчето запали от раз. Не му обърнах съществено внимание, защото се случваше за първи път, и почти забравих за това. На втората сутрин във вторник се случи същото - температурата пак беше нещо малко под нулата, но вече на таблото изби грешка и светната жълтата лампа "check engine". Веднага се обадих за час и ми записаха за рано сутринта на другия ден в сряда. Тогава беше малко по топло, около нулата, и колата си запали от първия път, но вече имах час, а и грешката си стоеше, така че я закарах. Обадиха ми се малко по-късно да ми кажат, че проблемът е в релето на подгревните свещи и е сменено гаранционно. Тази сутрин всичко си е ОК.
-
edinichensluchai
- Гараж: 2018 Skoda Superb 3 L&K 2.0 TDI 150 hp 7DSG
На 78,000 км се установи омасляване на предният семеринг на коляновият вал. Омасляването се забеляза при редовното облужване за масла и филтри. Сменен е гаранционно за един ден.
- MHlebarov
- Гараж: 2.0 TDi 4x4 L&K 2018
И аз минах през идентична ситуация, както и мой близък. И двете ни шкоди са Superb 3, 2.0тди 190 к.с. 4х4 2018г, и двете шкоди към 60-65к км. При мен светеше лампа и беше релето също, сменено, вече без драма. При него нямаше лампа и още не я е водил на "чичо доктор", но пък също върти стартер и не пали. При двете коли нямаше промяна в динамиката, НО при мен имаше странен неравномерен ход на някоя ролка .. едно странно неравномерно потракване различно от оборотите на мотора .. след намесата не съм го засякал пак.mariyan написа: 17.03.2022, 09:48:07 Ще опиша тук първия технически проблем, който имах с колата, така че да остане запис за него и евентуално да е от ползва за някой. Случва се когато колата е на почти 70к км и малко под 3 години.
И двете шкоди вече са със сменени водни помпи/ термостати .. незная какво точно им е сменяно .. но имаха проблем с прегряване.
Аз лично, при запалване, -2гр., след 3 мин. работа излезе грешка за прегряване на инфотейтмънта.. но светещите нива на температурата така и не достигнаха по-вече от 60гр. и стигнах дестинацията си. Следващите паления нямаше проблем, а при проверка на охладителна течност, бях 2-3 mm под чертата при студен двг.
Поздрави
- berberov_sm
- Гараж: 1. Octavia I 1,9 TDI 110 h.p. SLX '00(ex);
2. Octavia III 1.6 TDI 110 h.p. DSG 7;
3. Superb III 2.0 TDI 190 h.p. 4x4 DSG 7 - Обратна връзка:
Здравейте!
Става въпрос за Супърб 3 с виртуален кокпит. Сутринта, при второто стартиране на двигателя заденя, на таблото излезе надпис: Грешка в арматурното табло. Свържете се със сервиз. Светна червен триъгълник, който при потегляне изчезна, но при гасене на двигателя пак се появи. След час отново стартирах, но вече нямаше таква индикация. Записах час в ЕТ за всеки случай, но ми е любопитно дали някой е имал същия проблем.
Поздрави!
Става въпрос за Супърб 3 с виртуален кокпит. Сутринта, при второто стартиране на двигателя заденя, на таблото излезе надпис: Грешка в арматурното табло. Свържете се със сервиз. Светна червен триъгълник, който при потегляне изчезна, но при гасене на двигателя пак се появи. След час отново стартирах, но вече нямаше таква индикация. Записах час в ЕТ за всеки случай, но ми е любопитно дали някой е имал същия проблем.
Поздрави!
- MHlebarov
- Гараж: 2.0 TDi 4x4 L&K 2018
за първи път чувам за такова животно
- berberov_sm
- Гараж: 1. Octavia I 1,9 TDI 110 h.p. SLX '00(ex);
2. Octavia III 1.6 TDI 110 h.p. DSG 7;
3. Superb III 2.0 TDI 190 h.p. 4x4 DSG 7 - Обратна връзка:
Оказа се дефектирало реле на подгревните свещи. Ще го сменят гаранционно.