Моля за съвет за обслужване на нов внос

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Динко

Шкода Новак

Мнение от Динко »

Здравейте колеги,

От няколко дни съм собствени на Октавия 2, 2.0 бензин 4х4, 2006г.

Интересува ме пълно обслужване, какво включва, какво двигателно масло за да избера, също ме интересува как мога да изкарам сервизна история, какви са условията, препоръка за сервиз, както и съвети?

Благодаря предварително.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Без да знам кода на мотора, предполагам става дума за 2.0FSI.
За мен обслужването включва стандартното за всеки автомобил нов внос, че и "стар внос":
1. Мисля, че този мотор е с ангренажен ремък. Аз бих го сменил задължително в комплект с водната помпа, независимо в какво състояние е. Проверяват се семерингите на валовете за омасляване.
2. Аксесоарен (пистов) ремък - Сваля се при обслужването на ангренажа и се сменя съгласно състоянието. Ако ремъкът не е нацепен и няма шумове от ролките, може да го задържиш още някой друг километър. Демпферната шайба се проверява за напуквания.
3. Сменяш маслата по трансмисията. Имаш четири възела - скоростна кутия, раздатъчна кутия, заден диференциал и куплираща система на задния диференциал (Haldex). Маслата на с.к., раздатката и диференциала е силно препоръчително да смениш на кола нов внос. Куплиращата система обслужваш задължително с ново масло и нов филтър. Има изписано много за Haldex и обслужването му по форума.
4. Моторно масло, маслен филтър, въздушен филтър и филтър купе.
5. Инспекция на спирачки - замерват се спирачните дискове и се проверяват накладките. Ако се налага смяна - сменяш каквото се налага. Много хора пренебрегват този възел, но не го прескачай. Износването на дисковете да се замери с уред, не на око - "имат още".
6. Инспекция на окачване и стенд на предница (пожелателно).

За маслата - използвай селектора на Ravenol. Ще го намериш тук: https://oilguide.ravenol.de/?lang=en Въвеждаш си колата и ще ти изкара всички варианти и спецификации на моторни масла и трансмисионни масла за автомобила ти. Маслата са хубави, аз карам с такива във всички възли на моята Шкода. Имаме и представител тук във форума. Дори и да избереш друг производител, гледай маслата да отговарят на спецификациите на VW.
1. Моторно масло VW 502 00 / 505 00 или по-високо. Аз бих избрал вискозитет 5W-40 и смяна на 15,000km. Допитай се до колегата @ЦецоNOL, ще ти предложи хубаво масло.
2. Масло на скоростна кутия 75W
3. Масло за раздатка и заден диф. 75W-90
4. Масло за Haldex - Оригинално с парт номера VW G055175 A2, VW G060175 A2 или друго предназначено за Haldex системи. Вграждат се в много автомобили, така че го има и под много парт номера - Volvo, Opel, пр. Има и заместител Ravenol H-Fluid, има и оригинално на Borg-Warner (производителя на системата). Допитай се до колегата @ЦецоNOL, предлага ремонтни комплекти и масла за системата.
Последно промяна от PSG на 24.09.2021, 22:04:02, променено общо 1 път.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Още нещо...
Относно историята - мисля, че е кауза пердута. Ако е имала един собственик в тези 15г. до сега и е обслужвана само в оторизирано представителство на Шкода там, от къде идва, може да се допиташ до Еуратек. Ако те могат да ти върнат някаква информация - берекет версин. Може да се обърнеш и към представителството на Шкода в конкретната страна, но едва ли ще ти дадат информация. Но да получиш достоверна история на 15г. автомобил е някакъв див късмет. Каквото и да ти кажат, колата е вече твоя и задачата да я обслужиш добре, за да ти служи вярно, е твоя. Не разчитай, че някой, някога и някъде е сменял нещо или е правил нещо.

За сервизите - виж по форума, има и раздел. Всеки е доволен от този и онзи. Колите са масови, би трябвало всеки кадърен сервиз да се оправи с написаното по-горе. Аз не смея да давам препоръки и да правя реклами, че ще вземат да се издънят при теб точно, после ще ме плюеш.
Последно промяна от PSG на 24.09.2021, 21:59:58, променено общо 1 път.
Динко

Шкода Новак

Мнение от Динко »

Много благодаря за изчерпателните отговори, точно това ми трябваше.

Поздрави и приятна вечер
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Спирачна течност.
Има верига от другата страна между двата вала. Ако е на 200к+ е добре да се смени.
Свещи.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Мнение от kalata »

@Динко, напиши откъде си. Мнението над моето е от форумен майстор за регион Варна например.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Динко

Шкода Новак

Мнение от Динко »

Здравейте,

От София
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Какво стана колега, обслужи ли машината?

Ако си минал през някои от нещата, които ти написахме по-горе, може да споделиш къде и какво си правил по колата и на какво си се натъкнал. Така темата ще може да е полезна и на някой друг в твоята ситуация.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”