Идва зима, а джанти?

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Идва зима, а джанти?

Мнение от nmnikolov »

И на мен стоманените джанти са ми адски грозни, пък дори и с тасове...
Изображение
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Идва зима, а джанти?

Мнение от PSG »

ЦецоNOL написа: 23.09.2021, 14:41:04 Стоманени джанти с тасове на О4
Ей, Ферари ще я изкараме тази О4, че да не може да бъде със стоманени джанти. :)
ЦецоNOL написа: 23.09.2021, 14:41:04 Стоманените джанти се кривят ПОВЕЧЕ и от ОЕМ алуминиеви такива.Това към колегата @PSG, a за изправяне да не говорим.
Знам го този мит, проверен от личен опит. Как се заварява ОЕМ алуминиева джанта за жалост знам. На другата кола задна дясна ОЕМ 18-ка е макарон, който изправиха колкото да може да се балансира, но никога няма да стане предна. Нямам идея къде и как се е изкривила.

Щом колегата обмисля да слага на колата свински опашки или каквито и да било вериги, значи му се налага да слага. Има хора, които цял живот не са слагали, няма и да сложат. Аз зимата вериги винаги нося в багажника, дори и на 4х4-то - като падне сняг трябва да съм първи пистата. [smilie=sarcastic.gif]
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Идва зима, а джанти?

Мнение от redalex »

Ферари, е ясно, че не е. И че може да е със стоманени джанти също е ясно.
Ама нека да е ясно, че е мега грозно и неадекватно - ОК? (приемаме, че това е субективно разбира се)

От доста години карам коли с лети джанти... 2 от последните ми 4 коли са били с толкова ниски гуми, че е било направо неразумен избор. И все някак си не съм цепил джанта, а кривенето се оправя срещу 40-50 лева и се случва веднъж на 3-4 години... ако някой много ги криви или чупи, може да потърси повредата и в своя телевизор ...евентуално.
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри

Идва зима, а джанти?

Мнение от Impress_me »

За 10 години на РС-ки джанта никога не съм правил. Единствено зимата съм карал по-високи гуми - винаги 17-ки на височина 45. Винаги втори комплект алуминиеви и задължително проверка на баланса преди монтажа.
На старото Ауди бях купил джанти, които са 1/3-та от цената колата. Аз лично бих купил оригинални джанти ВАГ и бих карал с тях зимата. Има комплекти по 400-600лв и ще излежда естетически по-издържано.
Не коментирам притесненията за дупки и какво се случва с тенекиените джанти и разните тасове.
del71

Шкода Новак

Идва зима, а джанти?

Мнение от del71 »

redalex написа: 23.09.2021, 12:48:14 Авторът на темата е написал, че кара Октавия 4, която явно е нова.

Не знам защо сравнява железни джанти с Велорум от Шкода, които са алуминиеви.
Да сложиш на тази кола железни джанти, за да спестиш някакви пари, за мен е престъпление.

В Еуратек, както се каза октомври-ноември обичайно правят отстъпка от около 20% на джанти - преди 3-4 години купих 4 алуминиеви джанти 17ки от там за около 300 лева парчето.
Железните джанти 1 и 2 (които съм цитирал) са препоръчителни за зимата. Колегата @ПСГ е описал по горе защо така.

А защо сравнявам железните с Велорум? - Ми защото в каталога с налични аксесоари на ЕТ за Октавия единствено Велорум се препоръчват от ЕТ за зимни условия.

Абсолютно безсмислено ми се вижда на сегашните джанти Пулсар 17' да сложа зимни гуми или да се оръся пак толкова пари за подобни джанти с зимни гуми 16'. Затова и търся някакъв компромисен вариант между цена и визия, както колегата е писал в началото.

От страна на удобство и ефективност железните са препоръчителни, а и по смело се кара с тях зимата.

Изображение

Изображение

Това е от каталога на ЕТ
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Идва зима, а джанти?

Мнение от redalex »

Не знам дали си видял, но “зимните” джанти от каталога са 2, а и единствената разлика с другите, е че на тези пише, че могат да се ползват с вериги. Което не значи, че и на другите не може да се слагат вериги. [smilie=sarcastic.gif]
Друг е въпроса колко често ще слагаш вериги :)

Аз железни джанти на кола излязла от завода в последните 10 години не бих сложил, освен на някоя баничарка…
За удобно, практично и смело - имаме различно мнение.
5rar

Škoda Фен²

Идва зима, а джанти?

Мнение от 5rar »

Предполагам, че тази О4 няма да я караш 1г., въпреки че еуфорията е най-голяма... По 5м. в н-брой години, да я гледаш с тасове, вързани със свинчета [smilie=beee.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Идва зима, а джанти?

Мнение от Цецо75 »

redalex написа: 23.09.2021, 19:43:57 Не знам дали си видял, но “зимните” джанти от каталога са 2, а и единствената разлика с другите, е че на тези пише, че могат да се ползват с вериги. Което не значи, че и на другите не може да се слагат вериги.
Може да имат някакви по устойчиви на луга покрития.
Бееееее.....
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Идва зима, а джанти?

Мнение от baijoro »

5rar написа: 23.09.2021, 20:04:58 вързани със свинчета
На мен оригиналните тасове ми харесват.
Ползвам оригинални Шкода тасове до сега от зима 2005/2006 (само зимите) без свински опашки. Нито веднъж не са падали, даже още изглеждат добре.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Идва зима, а джанти?

Мнение от tuningmania »

До "ВСИЧКИ" - Има някаква грешка но не знам къде. От над 3 Години Шофирам с гуми 225/40/18 напомпани на 2.5 Атмосфери. Е няма толкова гадно нещо. За този период съм имал толкова Проблеми с гуми/джанти, колкото не съм имал общо през целия си Шофьорски стаж преди това (около 20 Години). Ако бързо не се подобрят Пътищата в България, ще приключа рязко с тези размери. Единствения начин да нямам Проблем е да се движа само по Булеварди и Магистрали.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15

Идва зима, а джанти?

Мнение от PSG »

Вижте, аз не споря и не оспорвам мнението на никого. [smilie=thank_you2.gif]
Всеки си има собствено виждане на база на някакъв опит, пък и "Красотата е в очите на наблюдаващия". Колегите с VRS-ките и разни назлобени точилки, които са свикнали да гледат колите си с 18"-19" джантоци, ги разбирам, че никога няма да сложат железарки с тасове. Аз пък от друга страна не бих карал с нископрофилни широки гуми в зимни условия, камо ли сняг. [smilie=pardon.gif] Има хора, които купуват вдигнати коли само на предно, аз примерно не бих го направил. Но всеки знае как и къде кара колата си и преценя.

От друга страна, както сподели по-горе, оригиналните Шкодови тасове и според мен не са грозни. Свински опашки не използвам за стягане към джантата - държат достатъчно яко, че дори трудно се свалят. Пък ако падне - падне, голяма работа. Ето, прикачам една снимка на моя аеродинамичен трансформатор с 215/60/16, железарки и оригиналните тасове. Кола като кола, тя от завода не е излязла първа красавица.

Изображениежелезарки и оригинални тасове.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
del71

Шкода Новак

Идва зима, а джанти?

Мнение от del71 »

tuningmania написа: 23.09.2021, 22:18:15 До "ВСИЧКИ" - Има някаква грешка но не знам къде. От над 3 Години Шофирам с гуми 225/40/18 напомпани на 2.5 Атмосфери. Е няма толкова гадно нещо. За този период съм имал толкова Проблеми с гуми/джанти, колкото не съм имал общо през целия си Шофьорски стаж преди това (около 20 Години). Ако бързо не се подобрят Пътищата в България, ще приключа рязко с тези размери. Единствения начин да нямам Проблем е да се движа само по Булеварди и Магистрали.
ммммм........дааааа! И по лошо ще става с пътищата и ниските гуми.

Разгледах нещата и в ОЛХ и др. подобни. Избора е много ограничен ако се гонят точни параметри на модела.

Свинските опашки - грешно съм се изразил. Имам предвид тези, които заместват ролята на веригата, а не да държат тасовете.
Аватар
Scub40

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Кодиак 2.0TSI LPG 190к.с 4х4 ДСГ7
Шкода Октавия Комби 3 фейслифт 1,6тди ръчка 2020

Идва зима, а джанти?

Мнение от Scub40 »

Колега, след тая тема най-много да смениш колата... Тука не е ли бензинов Супърб поне 272 коня на 20-ки джанти не става...
Ако са ти ок железни джанти с ориг. тасове-вземи си, и едни вериги истински си вземи, не тия опашки.На другата ми кола си ги менкам гуми с джанти железни, лете и зиме, вече 10 години, и няма ядове. Тасове оригинални никога не са ми падали, целогодишно...Никакви св. опашки. На Супърба, като го продадох, и железните 16-ки, и ориг. тасове ги отмъкнаха за норматив тук във форума...
Ако те кефят алуминките-екстра, ама май не на всеки му се изсипват хилядарки за втори комплект... И на мен така...
Колеги, преди да подскочите, да припомня, че не всички, които четат форума, държат да карат супер бегачки по 300+ коня. Има хора, за които новата кола просто е вещ, за която да мислят възможно по-малко и толкоз. Шкодички караме, не совалки...
radoslavst

Шкода Новак

Идва зима, а джанти?

Мнение от radoslavst »

Аз сега съм с джанти ATS Antares 6.0Jx15 ET47 за Skoda Octavia 2010. Не мога да преценя дали съм доволен ... Чудя се какви гуми да взема и знам, че много препоръчват нексен. Какво ще кажете за тези зимни гуми размер 205/60/15.

Дали не е по-добре да се придържам към по-малкия размер 195/65 /15 с други джанти? Мнения?
Николай Станков

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 1.6 TDI 110 к.с. 2016г.
Обратна връзка:

Идва зима, а джанти?

Мнение от Николай Станков »

Привет на всички ! Аз реших оригиналните алуминки да ги оборудван със зимни, а за лятото си поръчах от Германия на Rial. Просто ми взеха окото, а и цената е приемлива .Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”