Поръчка на Octavia IV по време на криза

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

hvp800, Не мисля, че има разлика дизел, бензин... просто по едни линии, производителя е успял да се запаси, по други не. Като цяло дефицита най-вече е в медийните железа, моторната електроника е доста консервативна и там количествата са подсигурени по-добре. Но и това е до време. Отначало зора уж беше само с по-тънките пластини, после повсеместно сметалките, в момента всичко де що е върху силиции е леш. Говорим за процес който започна преди повече от 6 месеца, просто юзерите усещат нещата със закъснение, защото фабриките винаги имат сток минимум 6 месеца напред. Тоя сток вече е изметен. Тепърва ще става весело. Едно, пе наистина има недостиг, второ че всички масово се презапасяват с всичко. И трето, спекулантите се вихрят със страшна сила. Истерията е пълна, защото фабрики са пред затваряне поради липса на консумативи...

Като цяло най-зле са европейските производители (както винаги). Американците все още слабо го усещат, азиатците... нямам идея.
Последно промяна от Цецо75 на 16.08.2021, 17:09:00, променено общо 1 път.
Бееееее.....
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Цецо75 написа: 16.08.2021, 15:57:45 Оправянето на проблема с чиповете засега се отлага за след средата на следващата година. В оптимистичния вариант.

Нормалния потребител го усеща само в автомобилите за момента,но тепърва ще дойде вълната и във битова техника, компютри и т.н.

Проблема е изкуствено създаден,това вече мисля е ясно, поради което разрешаването му няма как да се прогнозира.
Най-новите прогнози са средата на 2023 г., не знам доколко е изкуствено създаден този недостиг но засяга всички.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

shpeki, Няма как да не е изкуствено създаден. Потреблението не е скочило с пъти отпреди кризата. Потребителите са крайни число. До преди кризата се бореха да вдигнат с 10% продажбите и това беше успех. Сега изведнъж все едно населението на земята се е удвоило и всичко се нуждае от кола, телевизор... га пък не.

Намесени са китайците в тая игра. Това съм сигурен. Натам вече мога само да гадая и ще си мълча, че съм мааааалко черноглед. ;)
Бееееее.....
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

Цецо75 написа: 16.08.2021, 17:11:58 Няма как да не е изкуствено създаден.
Не мисля, че има конспирация и тук. Просто корона-кризата наруши планирането на гигантските корпорации, които стоят зад производството на чиповете. Тази индустрия е толкова голяма и тромава, че сега се планира производството за след 2-3 години....поне. Кой е очаквал, че след затварянето на икономиките, потребителското търсене ще остане на толкова високи нива, подпомогнато от програмите на правителствата и създадената ликвидност от централните банки. Аз по съвсем друг начин си представях света, излизайки от кризата - забавен бизнес-цикъл, ниско потребление с години...въобще класическа криза. Вероятно така са виждали нещата и мениджърите на тези корпорации и са планирали следващите 2-3 години значително подценявайки реалното търсене. В резултат не са си поръчали фотолитографските машини от ASML, с които работят и Интел и Самсунг и TSMC и т.н. и т.н. Сега ASML има гигантски баклог, същото е и при самите производители. Отгоре на грешното планиране сложи и с месеци затворен фабрики или неработещи на пълни обороти, забавени с месеци доставки поради нарушени морски маршрути, затваряне и отваряне на ключови азиатски портове, блокиращи транспорта още повече и т.н. и т.н.
hvp800

Škoda Ludicrous

Мнение от hvp800 »

Цецо75 написа: 16.08.2021, 17:06:21 hvp800, Не мисля, че има разлика дизел, бензин...
Ми де да знам , досега който е поръчал все се урежда за 3-4 месеца . За бензина е малко по различно. А оправданието на дилърите отскоро е в чиповете , преди това бяха други факторите [smilie=sarcastic.gif]
Конграмана е ОЛИГОФРЕН
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

mariyan, Бих се съгласил с теб, ако иде реч за високотехнологични сметалки, тънки пластини и скъпа литография.

Но в момента на пазара липсват тривиални компоненти, които се дялкат по технология от преди 15 години. Тези линии са си там, те няма нужда да се изграждат, а пускането им е относително просто и бързо. Ама не. Няма ги и тези компоненти.

Кризата започна като криза за процесори, премина в криза за "чипове", каквото и да значи това, в момента е тотален леш. Напрактика все едно производство няма. Едно от обясненията, които ми хрумва е суровинен недостиг... имам и други.

Не ми е първата криза, гърмян заек съм, индикациите ги имаше, уж се подготвих, ама това ми надмина очакванията, признавам.

Това което ме смущава най-много е, че няма никаква реакция от самите производители. Просто се мълчи. Преди винаги сме получавали някаква информацийка през тоя, оня и сглобяваш картинката. Тоя път всички вдигат рамене, викат много зле, е добре де, що е зле... ами много е зле и толкоз.
Бееееее.....
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Гонят се печалби, трябва да се оправи загубата от ковид кризата. Колкото повече има търсене, а по-малко предлагане толкова повече се пълни джоба за по-дълго.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Миналата седмица бях в ЕураТек.
Общо взето очакванията са да стане и по-зле.
На тая криза с полупроводниците не й се вижда скоро края.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Цецо75 написа: 16.08.2021, 17:11:58 shpeki, Няма как да не е изкуствено създаден. Потреблението не е скочило с пъти отпреди кризата. Потребителите са крайни число. До преди кризата се бореха да вдигнат с 10% продажбите и това беше успех. Сега изведнъж все едно населението на земята се е удвоило и всичко се нуждае от кола, телевизор... га пък не.

Намесени са китайците в тая игра. Това съм сигурен. Натам вече мога само да гадая и ще си мълча, че съм мааааалко черноглед. ;)
Моето мнение, че в началото на ковид кризата е имало недостиг но тази година просто им хареса на много производители да има криза и недостиг защото така се надуха цените на всякакви компоненти.
И тази като много кризи ще премине, само трябва търпение.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Мнение от mariyan »

Цецо75, и твоите клиенти те чумосват тайно и разправят как тоя Цецо е в комбина да им вдигне цените, щото трябва да печели и сега е нацелил момента...и така. Бизнесът си е бизнес, ако могат да ти вземат парите, ще ги вземат, в смисъл, че доколкото може всеки се възползва от тази или друга ситуация, но тази екстремна ситуация си има съвсем логични обяснение. Бизнесът с полупроводниците винаги е бил цикличен, просто сега цикълът е екстремен...ясно защо. Но то не е само при чиповете.С велосипедната индустрия нещата са дори по-зле - половината заводи на Шимано в Азия периодично не работят или не могат да завъртят на 100%, а това са много фино оразмерявани индустрии, които да покриват световното търсене при 90-100% натовареност. Те не са и ефективни, нямат необходимата икономия от мащаба ако не работят на 100%, което е и още една причина за повишените цени.
stocher

Škoda Фен

Гараж: Шкода Фабия 2010г. 1.6TDI 90k.c.

Мнение от stocher »

Спомавате двигател 2.0тди 115к.с., това някакъв нов мотор ли е или грешка?
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Мнение от mariyan »

stocher написа: 16.08.2021, 19:36:55 Спомавате двигател 2.0тди 115к.с., това някакъв нов мотор ли е или грешка?
Дизеловите О4 са само 2-литрови - 115, 150 и 200 к.с.
Аватар
n1xan

Шкода Новак

Мнение от n1xan »

Изображение

Тествах колата днес - не същата но доста близка.
Няма грешка - 115 к. с. 2.0 дизел - струва ми се че ускорява доста добре при тръгване сравнена с досегашната 1.6 дизел. При по-високи скорости определено си е мудна, но и аз не съм от състезателите.

От оборудването очаквах повече - В едишън няма безжично зареждане, и не може да се добави. Мястото за телефон е тясно и неудобно като има лост отпред. Тапицерията... няма място за сравнение с кожа/алкантарата която имам, но пък е нова и надявам се надеждна кола.

Ще ми липсва електрическия багажник, 360 парктрониците, панорамата, Lane assist-a по начина по който работи на О3 - тук тотално са го развалили за мен. Разпознаването на знаците също липсва и не може да се добави - май?

Фаровете са матрични - стоповете уникални, и боята също много ми допада. Дигиталния cockpit върши работа сякаш - особено за навигацията.

Като цяло ме кефи :)
Skoda Octavia IV 2021 6MT 2,0 TDI
Skoda Octavia III 2014 DSG 1,6 TDI
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Мнение от mariyan »

Тези аеро-джанти ли избра - питам, защото виждаме, че плащаш за тях, а не са те стандартното оборудване? Стига да те кефят теб, всичко е ОК - на мен изобщо не ми допада тази мода, дошла от електромобилите.
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

50+ за 115 кс не ми се струва никак оферта. :(
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”