Малко стана неподредено, за което моля за извинение !
Ще опитам да подредя няколко причини, които ме стимулираха да се замисля в тази насока, без да твърдя, че начина по който ги изброявам съответсва на това до колко всяка причина е актуална и разумна ;
1.Екология - без да имам претенции за много знаещ в тази насока, смятам, че е добре да се мисли какво може, всеки от нас да направи. Тук стигаме до второ ниво, дали ДВГ или Електричка е по -екологично, но както казах за момента приемам насоката и тенденцията на официалните институции без да коментирам и да задълбавам кое е по-по- най
2.Разходи - идеята е ако има решение, което да е "смилаемо" за мен, за това как да ползвам най-рационално вторият автомобил, на който се оказах собственик. "Съживяването" или поддържането на два автомобила почти сходна година на производство , но с доста сериозна разлика в оборудването според мен логично води до извода, усилията да се насочат към "по-добрата" версия. Един примерен разчет, на това какво би трябвало да вложа като средства и усилия, за да "освежа" "по-ниското" ниво на оборудване ( което въпреки усилията пак няма да стане като другото) - та този примерен разчет ме накара да се замисля, дали няма друга "посока" в която с приблизително сходни усилия и разходи, да се получи повече "добавена" стойност.
3.Допълнителни екстри - както казах в друга тема, все повече "екстри" и допълнения стават все по-достъпни. Неща които до преди 15 - 20 години да били достъпни само за "премиум" клас автомобили, вече се предлагат и в ниските класове. Също така доста опции, могат да бъдат инсталирани допълнително на доста смилаеми и прилични цени. Въпреки това има неща, които за да бъдат инсталирани, трябва да се направят много серозни промени, а някои дори граничат с невъзможното при запазване на ДВГ концепцията, НО при евентуална конверсия в Електричка, се променя цялата концепция и много опции стават доста по-възможни за инсталиране. Тук има и препратка към предходната точка за разходите - стойността наинсталиране някои функции коренно се променя и става съвсем "смилаема".
4.Баланс - възможности, цена и условия към момента - според това което аз имам като наблюдения, да се закупи нова електричка за по- малко от около 60 000 лв в България, все още е доста трудно. Условията за време на поръчка и доставка на нов автомобил заради КОВИД кризата- е около година за повечето марки. Та комбинацията от тези обективни реалности към момента за България ме накараха да се замисля - дали в рамките на около 10 000- 15 000 лв, не е възможно да се измисли някакво решение. Вместо да се чака една година и да се влага няколко пъти по-голяма сума, ако се намери решение ( с общи усилия наявам се) , което да е рационално, може би повече хора ще се замислят.
5. Любопитство - до момента съм предимно "потребител" на автомобилите които съм притежавал. Започва да ми става интересно какво може да се "ръчка" , подобри, добави и разбира се аз да участвам с моите ръце в процеса активно

. Това че имам автомобил с който мога да рискувам някакви идеи и да не остана без средство за придвижване е доста силен стимулант на "луди" идеи.
Разбира се опита и положителните съвети на колегите са много важна част от подобна тема. Склонен съм да получа критики онлайн, но не виждам логика да започна нещо, което предварително е обречено на провал, така че дори критичните коментари пак са полезни