Проблеми с Octavia IV??

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
nvulchev1

Шкода Новак

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от nvulchev1 »

Здравейте, вече се навъдиха не 1-2 О4 из форума и ми е интересно какво е впечатлението от електрониката и бъговете из софтуера. В briskoda е лудница... хората се надпреварват да връщат току що купени О4, явно практиките за защита на потребителя се спазват от тях, за разлика от при нас.

Предстои ми поръчване на кола и О4 ми изпълнява всички изисквания, но поради многото проблеми съм се насочил доста към С3, където цената за конфигурация, която ми допада е 10к лв над О4.

За притежателите на О4 - оправени ли са вече софтуерните проблеми? Ако не, то очакват ли се скоро ъпдейти, които да оправят нещата? Има ли надежда изобщо за стабилизиране и то софтуерно преди фейслифт? Ако я поръчам сега ми казват, че ще има забавяне до 6 месеца, което им дава още допълнително време да изчистят проблемите в О4, ако изобщо се работи усилено в тази посока. Из чуждестранните форуми положението е същото и за другите VAG модели 2021 на същата платформа като Leon и Golf 8.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от Sec8200 »

nvulchev1, колега и да ти кажат двамата собственици, че е ок, пак гледай Бришкода - статистически са повече като бройка.

Аз не бих купил О4 в момента. Лично мнение.
Mitko

Шкода Новак

Гараж: Оctavia Mk4 1.5 DSG e-tec

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от Mitko »

Аз имам О4 от месец и половина и скоро ще чукне 4к километри.

Проблемите които съм имал до момента са 2 пъти грешки за maneuver assist и 1 път за front assist. Всичко по инфотейнмънта ми работи както трябва. Като цяло то и веднъж настроил всичко освен с климатика и пускане на андроид ауто няма какво да правиш.

Последните 2 дни забелявам че колата се отключва когато я доближа. Самата опция за отключване при доближаване е изключена но въпреки това се отключва. Като цяло и аз доста се бях филмирал от бришкода но за сега нещата са ок при мен.

Има създадена същата тема от мен. Може да я провериш.
Tiry Liry

Шкода Новак

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от Tiry Liry »

Имам О4 от 19.05.2021г. Вече е на 8150км. Към този момент ми е давала 3-4 пъти грешка в автопилота ( не мога да го активирам докато не мине някакво време около 4-5 минути ) и един път заби спирачки сама, карайки назад без да има нищо, което би могло да и попречи. През някакво време ( може би седмица ) ми излиза, че има актуализация и си я пускам да си я прави. Телефонът( Iphone ) от както съм го настроил ( от първият ден ) се свързва безпроблемно всеки път и директно ми стартира waze, като всичко става секунди след запалването. Бих препоръчал при покупка на 04, задължително матрични лед фарове, светят мнооого добре!
Аватар
andreev

Škoda Racer

Гараж: Škoda Octavia 4 RS, 2.0 TSI, 7DSG - Stage 3

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от andreev »

За почти 6 месеца и аз нямам някакви проблеми за сега. Единствено зимата (и то много рядко) при по-студено време, когато запаля и в началото мултимедията леко лагваше, но се опрвяше бързо. Ъпдейти постоянно ми излизат, но аз ги отказвам, защото ме е страх да не "замажа" нещо, което си работи [smilie=sarcastic.gif]
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от nmnikolov »

Да, винаги е по-добре да се взима facelift, защото се предполага, че са оправили детските болести а и вероятно някои дребни недомислици чисто конструктивно. Хубавото поне е, че update-ите при О4 вече са ОТА и поне за това не се налага да се ходи до ЕТ.
Изображение
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от zar »

nmnikolov написа: 09.07.2021, 09:29:30 Да, винаги е по-добре да се взима facelift
Правилната рецепта!Даже аз си имам практика да си купувам ф.л.на предния модел вместо новия след него.Не съм съжалявал за което ;)
Dieselgate Team member
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от Цецо75 »

nmnikolov написа: 09.07.2021, 09:29:30 Хубавото поне е, че update-ите при О4 вече са ОТА и поне за това не се налага да се ходи до ЕТ.
Това никога не е водело до повишаване на качеството на първичната продукция, точно обратното. Така производителя си "позволява" да пуска недостатъчно тествани неща, защото знае, че ще може да ъпдейтне в движение. Меринджеите са хепи, защото могат да пуснат на пазара продукция, която е със съкратено време за тестване. Нещо повече, дава се възможност на производителя да си замазва бъговете в хардуера. Представи си какво щеше да се случи с дизел гейт ако я имаше тази възможност? Като се разсмърди леко, VW щяха да налеят еко софтуера на всички коли, никой ни лук ял, ни мирисал, потребителя без да знае изведнъж получава кола с влошени параметри, която обаче минава без проблем тестовете.

Погледни какво се случва с всички системи, които подържат такава функция - в крайна сметка се стига до един нескончаем синджир от ъпдейти, които замазват едни проблеми, създавайки най-често нови.

Освен това самата функция ОТА много често е компроментирана откъм сигурност. Напрактика това си е канал към публичната мрежа. Вярно криптиран, вярно с антентификация, но си е канал, който може да бъде хакнат. Така както се хакват ред други уж сигурни системи в автомобила. Само, че за другите ти трябва физически достъп, а сега вече може и по ефира.

Аз лично ако имам такъв автомобил, първото което ще направя е да му забраня тази опция. Ако въобще е възможно. Ъпдейти само в сервиза и то след прочитане на TPI-то по въпроса.
Бееееее.....
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от redalex »

И каква точно информация те притеснява, че някой ще ти открадне от колата?
Аз като клиент изобщо не искам да ходя до тъпия сервиз, за да ми ъпдейтнат медията. Точно както не искам да си нося телефона или компютъра до магазина, от който съм ги купил.
Разбира се, че ъпдейти ОТА са задължителни за колите през 2021ва година...
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от dimibo »

Най-общо казано при едно хакване се компроментира сигурността и управлението на колата.
Хаква ти я влиза в нея и потегля и ти забравяш за колата, или хаква ти я и както си караш по магистралата пуска команда към управлението за пълен ляв завой и ти се претрепваш.
И още много други "козметични" неща могат да се направят, при добит пълен достъп и контрол до колата.
Günter Stg 1
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от redalex »

Нека се съгласим, че ако някой иска да свърши тази работа, ще го направи и при сегашните условия, нали? Без да има опция за ОТА...
Плюс това тук говорим за ъпдейт, а не колата да бъде постоянно онлайн.

Едно време като се изживявах като пишлеме хакер беше голяма забава да излъжа някой да инсталира една чудесийка на компа (мисля, че работеше на Win95)... отваряш му CDто, гасиш му монитора, ребутваш му компа... или просто му спираш клавиатурата и мишката.
Тези времена отдавна отминаха :)

Едит-допълнение: има чувствителна разлика в ъпдейт на инфотеймънт система (или навигация) и ъпдейти на софтуер на кола...
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от Манев »

redalex написа: 09.07.2021, 10:31:14 Плюс това тук говорим за ъпдейт, а не колата да бъде постоянно онлайн.

Update-а се сваля докато колата си върви - така че си online. Самата инсталация само е "на място".

ОТА-тата може и да е удобна но:
1. Тестването леко се претупва. Вземете примерно новитe версии на часовницитe Гармин дето 2-3 дена след ъпдейт обикновено излиза пач, защото някой нещо не е догледал и форумите гръмнали с проблеми. С телефоните същата работа.
2. На ъпдейт сърверите излизат неофициални версии по недоглеждане. Имаше такива проблеми с LG телевизорите.
3. В пълен разрез е със старата поговорка "Работет? Не трогай!".
4. Могат да те хакнат. Реално при процеса на прехвърляне могат да ти свалят код, който ако има някъде "вратичка" да изпълнят. То може да е мултимедия устройството, ама е вързано в мрежата на колата :)

П.С. Много се разглезихте. Допреди 20 години процесорите бяха на "маска", вземаш и това е за цял живот.
Аватар
VSG

Škoda Фен²

Гараж: Superb 3 FL 1.5 TSI Edition
Kamiq 1.0 TSI Vision

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от VSG »

Всяка нова технология носи както удобство и улеснение така и своя риск. Всеки сам решава дали рискът си заслужава.

Все още имам познати, които използват Nokia с фенерче, за да не ги следят американците от Google, Apple, Facebook и всички други корпорации. Същото е с колите - който смята, че има голям шанс да му прецакат колата - кара си такава без мултимедия и екстри от 2021-ва.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от Цецо75 »

redalex,

Просто пример... при това отпреди 5 години, когато OTA беше екзотика:

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... xX&ampcf=1

https://www.google.com/amp/s/www.thever ... er-valasek
Бееееее.....
kbkozlev

Шкода Новак

Гараж: Octavia IV/ 1l TSI

Проблеми с Octavia IV??

Мнение от kbkozlev »

Аз имах няколко грешки, но с 2 сервизни акции за които ме извикаха от ЕУРОТЕК се оправи всичко. Много съм доволен като цяло
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”