Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
BSE, просто иска да каже, че ако някой е достатъчно мотивиран да фалшифицира етикета, съвсем му е в компетенциите да фалшифицира и този надпис. Изисква един мастилено-струен принтер в крайна сметка.
- joro_kem
- Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI
както казва един приятел: "като не видя да пише made in China и почвам да се съмнявам дали не е менте" ![pleasantry [smilie=pleasantry.gif]](./images/smilies/pleasantry.gif)
-
mischoka
- Гараж: в търсене
И в Германия трябва да се внимава откъде се взима масло. Примерно Кастрол са обявили на сайта си всички места където се продават маслата и оттам и трябва да се купи. Най добре е производителя да има онлайн шоп,но не всички имат. Примерно Фухс нямат, имат само магазин в завода и човек трябва да иде до там да си купи лично.
- redalex
- Гараж: i3
Повече каране, по-малко гледане (на излишни детайли) и животът е чудесен
-
edinichensluchai
- Гараж: 2018 Skoda Superb 3 L&K 2.0 TDI 150 hp 7DSG
Тъй като преди време бяха създал малко шум и дебат и бях казал, че ще пробвам с различното масло и ще пиша впечатления. Понеже си държа на думата и ми предстоеше обслужване на 60,000 км - попитах в ЕТ Дружба може ли аз да си донеса двигателното масло и след като те казаха „Да“, се свързах с Цецо и закупих такова масло каквото той ми препоръча.edinichensluchai написа: 08.12.2020, 19:05:26 Ще взема следващият път и аз тогава да си купя от предпочитаното масло и ще видя дали има разлика и задължително ще споделя - пък ако съм сгрешил, ще си кажа.
За самият Цецо – вие сте казали всичко. Само потвърждавам - като човек и търговец съм предоволен от обслужването, обясненията и цялостната организация по логистиката (защото не беше хич лесна и то изцяло по моя вина и личният ми хаос) - за което поздравелния. Също така цената която той ми даде за двигателно масло беше по-евтина от цената която ЕТ ми обявиха.
По отношение на самото масло и моите лични впечатления:
- Не забелязвам двигателя да е утихнал нещо осезаемо както се казваше, че е едно от предимствата на това масло. Все пак колата е дизел и за мен винаги трака шумно, малко или повече, аз не го улавям – но и аз не съм много чувствителен с ушите за дребните нюанси.
- По отношение на температурата. Всяка година ходиме на едно и също място в Гърция по един и същ маршрут,по едно и също време на деня пътуваме, колата влачи едни и същи неща в багажника, обикновенно външната температура е една и съща около 31-34 градуса, един и същ стил на каране. Разлика в температурата на маслото според бродкомпютъра от предишни години няма. И с Кастрола от варелите в ЕТ на големите изкачвания между Триполи и Спарти съм виждал 118-123 сега пак същото (снимката е от сегашното ни пътуване).
- Колата не го гори това масло, ама тя и това от ЕТ не го гореше.
В заключение аз от лаическото си наблюдение разлика в маслото не намирам. По отношение на химичен състав и влияние върху елементите на двигателя не съм експерт и не мога да се изкажа. Независимо от това, докато колата е в гаранция и ЕТ позволяват да си нося масло от вънка (след като и падне гаранцията ЕТ не са фактор така и така), ще си купувам това масло от Цецо просто защото той ми хареса като отношение. Също така ще си го купувам от него въпреки това, че сам мога да си го купя от бакалията в Алемания ((дори да стане по-скъп от ЕТ или Германия).
И понеже говорим за масло – ето една друга преспектива

- kalata
- Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007
edinichensluchai написа: 06.07.2021, 18:47:25 ще си купувам това масло от Цецо просто защото той ми хареса като отношение. Също така ще си го купувам от него въпреки това, че сам мога да си го купя от бакалията в Алемания
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
чedinichensluchai написа: 06.07.2021, 18:47:25 - Не забелязвам двигателя да е утихнал нещо осезаемо както се казваше, че е едно от предимствата на това масло.
edinichensluchai написа: 06.07.2021, 18:47:25 Разлика в температурата на маслото според бродкомпютъра от предишни години няма.
1:1 с моето мнение.edinichensluchai написа: 06.07.2021, 18:47:25 По отношение на химичен състав и влияние върху елементите на двигателя не съм експерт и не мога да се изкажа.
Бавняра с мъртвеца олимпиада
- todor87
- Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁
Като вземете да ги карате тези коли ще намерите разликите, с возене нИ става... ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
При мен пресен случай от вчера. Един авер няколко смени си караше е46 320д с репсол, понеже брат му е дистрибутор в тех ко и му го взима тънко. Решил да пробва равенол и си взел вст 5/40. Колата с дъртия Репсол на 15000 км тракаше все едно й чукат повдигачите. Наляхме новото и още с първия старт мотора си смени звука, очаквам като го покара и загрее добре да утихне още повече.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
skodko, При колите с повече пробег веднага се усети разликата 
Dieselgate Team member
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Не знам от пробега ли е, или от гадните масла с които карат, ама до сега няма кола дето да не сме наляло и да няма разлика.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
- JORDITO
- Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers
На Октавия 3 в три комбита засичахме в петък около Пловдив по Тракия температурата на маслото. Едната беше с наливен Кастрол от Еуратек, втората с Мобил и моята с Равенол.
Еми еднакви температури бяха.
Относно други качества не казвам нищо. Просто инфо.
Еми еднакви температури бяха.
Относно други качества не казвам нищо. Просто инфо.
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
- todor87
- Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁
Ами нали знаете, че температурите са зададени от "компа", както на маслото, така и на "водата"....при нормални натоварвания е логично да са еднакви ...разликата иде при натоварване/каране.
-
Audirulzz
- Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
- Обратна връзка:
При мен с Равенол VST на идване към морето,през цялата магистрала и скорости 170+ не е вдигнала повече от 105 градуса
-
edinichensluchai
- Гараж: 2018 Skoda Superb 3 L&K 2.0 TDI 150 hp 7DSG
Възможно е при по-екстремно натоварване да си проличават качествата на маслото. Ама тоя дизел дето го търкалям - няма много много какво да му изкарам от душичката и да успея да го оценя при моето ползване.todor87 написа: 06.07.2021, 21:51:05 Ами нали знаете, че температурите са зададени от "компа", както на маслото, така и на "водата"....при нормални натоварвания е логично да са еднакви ...разликата иде при натоварване/каране.
В крайна сметка ЦецоNOL, си спечели още един клиент.