Какви лампи да сложа на колата? Външно и интериорно осветление (Halogen, LED, XENON, Laser)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
intense

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG

Какви лампи да сложа на колата? Външно и интериорно осветление (Halogen, LED, XENON, Laser)

Мнение от intense »

На много нови автомобили халогените не са жълти или?
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Цецо,
Монтажът е един. Не става да се върти.
Имат си и халогените реглаж, ако искаш ги регулираш.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Е може. Мойте китайчета бяха от "пилотните" серии на Жорето и бяха с един универсален пръстен дето имитираше H8 и другите подобни и позволяваше да се сложи под 3-4 различни позиции.

Обаче едната изгоря и ги разкарах. Сега съм си взел едни по-слаби, но без вентилатори. Като ги сложа ще рапортувам.
Бееееее.....
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Нашите не са H8.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Знам, че не са, преходника на мойте беше някакъв универсален, ставаха и за H8 и за още 3-4 вида. Затова позволяваше да стои и неправилно. При вас явно не е такъв кейса.
Бееееее.....
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

JORDITO написа: 22.01.2021, 23:50:24 Аз също съм карал в мъгла и се чудя на тия мантри,че с лед на фаровете за мъгла не се вижда.
Колкото по-студен е цвета, толкова повече бляска (glare) и изморява ретината. Затова и на дъжд и сняг, очите се изморяват по-бързо.

Беше някакъв феномен на окото, не помня какъв, май окото няма защитна реакция срещу синия спектър и не може да се адаптира за да я редуцира. Питай някой очен лекар, за синята болест на програмистите (необратими са уврежданията).

Това естествено е на теория, в толкоз гъста мъгла, по-добре е да се пие бира и да се ядат кебапчета ;)
Бееееее.....
Аватар
Aelyon

Škoda Фен

Гараж: Superb 2 2013 LB 2.0 170

Мнение от Aelyon »

И моите китайчета пристигнаха, Auxito, не набиват грешки и светят доста силно. Чакаме доставка на къси/дълги. [smilie=music.gif]
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Какви бяха?
Бееееее.....
Аватар
Aelyon

Škoda Фен

Гараж: Superb 2 2013 LB 2.0 170

Мнение от Aelyon »

Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Екстра, да ги сложим в графата - стават ;)
Бееееее.....
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

От много време чаках да пуснат на пазара новия Филипс +200%. Вчера се оборудвах, купих на един приятел осрам +150% и реших да ги съпоставя.
Изображение
Осрам
Изображение
Изображение
ФилипсИзображение
Изображение
Така, че не се лъжете по процентите, филипса не свети повече от осрам +150, а и е с по скъп. а инфо колата е с класа w140.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Аз като цяло бях много скептичен към "покръстените" халогенни крушки. Преди години на старата кола бях пробвал сума и модели и не успях да намеря някаква голяма разлика. Накрая монтирах една H1 35W ксенон система 4500К, регулирах фаровете и нещата заспаха. Колата беше с прожекторни фарове (лупи). Ксенонът реших да го захраня през допълнителни релета, за да не товаря контактната група на лостчето (при палене дърпат много ток) и да изнеса захранващите проводници по-делеч от салона. При палене на светлините системата вкарваше смущения по бордовите прибори - радиото се шашкаше, нулираше ми дневния километраж и пр. Всички проводници ги изнесох в предната част на автомобила над радиаторите, където има най-малко електроника. Баластите захраних директно от акумулатора през допълнителни предпазители и контактите на релетата. Така общо взето си реших проблемите с ксенона и светенето. За доста години ползване (около 5) ми изгоря един баласт. Системата я купих от един известен български сайт, но не искам да се счита за реклама.

Тази работа с монтажа обаче си е играчка, гъзене и "побългаряване" и не ми се занимава да го правя на Шкодата. Отделно - сто процента ще си създам допълнителни занимавки с диагнсотиката на светлините на колата.

Днес обаче ми изгоря единия къс и пак ми минаха през акъла разни идеи. Чудих се за LED H7 светлините на OSRAM, но не ми се даваха толкова пари. В крайна сметка реших да не си създавам допълнителни дертове с монтажи, реглажи и пр. и взех едни OSRAM Night Breaker Laser, точно каквито колегата е посочил по-горе. Още през деня се забелязва видима разлика в сравнение със стандартен OSRAM H7. Сравних двата фара - NightBreaker-а свети видимо по-бяло и по-интензивно, в сравнение с обикновената крушка, която жълтее. Фарчето на Йетито е стандартно - рефлекторно и дори с обикновените крушки не свети зле. Довечера ще направя едно кръгче по тъмно да видя как ще са на пътя.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
LZ0

Шкода Новак

Гараж: Yeti, 1.8TSI, 160 к.с., 4x4

Мнение от LZ0 »

Здравейте,

Ето този ентусиат прави доста интересни сравнения https://www.youtube.com/c/SergiuGabor/s ... uery=light
В някое от клипчетата разказваше за спецификите на ЛЕД крушките / сравнение спрямо останалите технологии. По спомен най-големия минус на LED-овете е, че след като поработят известно време осветеноста им пада значително. Според замерванията започват да светят по-слабо от стандартна халогенна крушка. Това е и моето лично впечатление.
Днес на другата ми кола (не-шкода) махнах монтираните преди няколко години H7 LED, защото започнаха да премигват. На тяхно място върнах Osram Rallye 65W H7, които за съжаление вече не се произвеждат. Това за мен е най-добрата халогенна крушка с която съм карал.

Поздрави.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

LZ0 написа: 04.07.2021, 16:51:41 По спомен най-големия минус на LED-овете е, че след като поработят известно време осветеноста им пада значително. Според замерванията започват да светят по-слабо от стандартна халогенна крушка. Това е и моето лично впечатление.
Абсолютно възможно. Забравих, имах и кратък опит с китайски LED H1-ци на фар с лупа на старата колица. Взех въпрсните китайци за проба. Бяха средна работа като пари, не бяха най-големите ментаци.
1. Бяха с активно охлаждане (вентилатори) и модулът им отзад беше доста голям. Съответно едва затворих капака на фара, като задната част на модула буквано опря плътно в капака. Активното охлаждане отиде по дяволите.
2. LED-а уж трябваше да е 5000К (бял), но на мен ми синееше. Синкавата светлина мен ме дразни жестоко, а в мокрото фарове все едно нямаш.
3. Заради разположението на светодиодите от двете страни на платката, през средата на лупата се получаваше тъмно петно наподобяващо котешка зеница. Петното се прожектираше и на пътя - зона с по-слаба осветеност.
4. Оставих 35W ксенон на единия фар, сложих LED-a на другия. Ксенонът светеше много по-добре - и като цвят, и като интензитет и като отсичане на фара. Законите на физиката обясняват всички тези ефекти. Срещу 55W система споерд мен не биха имали абсолютно никаква база за сравнение.

В крайна сметка се отказах от конкретните LED-ове, защото не видях никакви предимства пред вече монтирания ксенон. Подарих ги. Сега не знам как са се справили с подобни недостатъци големите производители като OSRAM и Philips, вероятно там нещата са на друго ниво.
LZ0 написа: 04.07.2021, 16:51:41 На тяхно място върнах Osram Rallye 65W H7, които за съжаление вече не се произвеждат
Тези лампи никога не съм ги виждал на пазара. Мощността им е завишена, вероятно заради това и са ги срели (сигурност/стандарти).
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Пробвах Night Breaker Laser и на тъмно/мокро - факт, светят осезаемо по-добре от стандартната крушка. За мен си струват парите. Ще видим сега и колко ще изкарат, въпреки че карам предимно на дневни.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”