Octavia IV или?

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Octavia IV или?

Мнение от Erebus »

Здравейте колеги,

Предстои ми смяна на автомобила и от известно време се заглеждам в по-новите октавии и първоначалната идея ми беше да взема нещо 3-5 годишно, върнато от лизинг. Гледах си О4 и само й се радвах, без да съм се замислял по-сериозно за покупка.
Обаче в момента се оказва, че няма нищо върнато в представителствата (с моите изисквания). В мобиле има няколко, на които цените са .. високи.
Сегашната кола си я докарах сам от Германия и се зачудих дали да не го направя същото упражнение отново. Обаче цените там са още по-високи.
И тези неща доведоха до посещението ми в ЕТ Дружба.

Направихме следната конфигурация:
O4 Edition 2.0TDI 110KW 7DSG, с включени тези допълнителни неща:
Избор на режим на шофиране
2бр. USB отпред, 2 бр. USB отзад и 1 бр. в огледалото
Челно стъкло с подгрев
Звукова система CANTON
Затъмнени задно и странични, и предни акустични стъкла
Малък 3-спицов спортен волан
Централен airbeg отпред.

Докато бях там се качих в един С3, където беше със звуковата с-ма, която слагат на Edition (без CANTON) и звука ми се стори съвсем приличен. И си мисля да зменя кантон-а за blind spot assist.

Тъй като впоследствие разбрах, че не съм разговарял с правилния човек там (Любо) има няколко неща има, за които нямам отговор за себе си и искам да ви попитам - трябва ли да сложа някой от допълнително предлаганите пакета седалки? Не държа да са спортни с високи бордове, но и не искам да сядам на пейка .. Единствено половинката ми има изискване за подгрев, но той си е включен в пакета.
Наложителни ли са адаптивния темпомат, в комплект с трафик асист и асистента за знаци? За дистроника също се чудех .. използваем ли е?
Достатъчен брой airbag ли има, имайки предвид, че не съм включил допълнителите, които се предлагат?
Търговеца ми каза, че ако не съм включил пакет KESSY щяла да е без аларма, само на централно заключване. Повечето се били поръчвали така. Имайки предвид, че няма да живее в гараж, това разумно ли е? Сегашната ми кола е произведена по същия начин (само с централно закл.) и първото нещо, което направих, когато я докарах бе да отида при Владко в Люлин за аларма + имо. Нямало да има проблем да си монтирам допълнително, стига да са монтирани качествено. Но все пак, струва ли си да се поръча KESSY?
И тази камера, която е включена в едишън пакета, такава за паркиране ли е или е lane assist?
И малко субективен въпрос .. 150 к.с. достатъчни ли са? Сегашната ми кола е към 260, подготвен съм за лек шок, но пък се успокоявам с това, че ще имам по-малко снимки. :D
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Octavia IV или?

Мнение от Цецо75 »

От 260кс на 150кс... абе аз това не бих си го причинил.

Относно KESSY - ами то наличието му всъщност е предпоставка за по - лесно крадене. Заводската аларма също е гола вода, та ако искаш някаква по-прилична защита (до колкото въобще такова нещо съществува) си слагаш нещо афтър маркет.

Едит: Като си се качил в С3, що не поиска една оферта и за него, при същия двигател? При някой нива на оборудване в момента С3 излиза равен или малко по-скъп от О4. Вярно, че е предишната генерация и може да няма някоя шарения, ама си е кола от по-горния клас във всяко отношение.
Бееееее.....
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Octavia IV или?

Мнение от tuningmania »

До @Erebus - "Adaptive Cruise Control" лично за мен е супер екстра и много съжалявам, че не се предлага за моя Автомобил. "Blind Spot Assist"-а също. Абсолютно използваеми екстри са си. Не съм чул за Шофьор, който да има тези спомагателни системи, да ги ползва и да не му помагали. Тук трябва веднага да се изясни нещо - тези системи не са направени да заместят разумните решения на Шофьора а да се намесят ако случаааайно Шофьора сгреши. Ако не се включват - няма как да помагат. Аз съм с "Kessy" - супер удобно е, въобще не вадя ключа от дрехите си но както правилно отбеляза @Цецо75 е хубаво да се сложи сериозна автомобилна аларма, която всъщност и без "Kessy" е хубаво да се сложи. Точно с хубавата аларма ще можеш да си командваш разни неща по Автомобила от телефона :) А за Двигателя - зависи какъв ТИ е стила на Шофиране. Ако си бързак - ще ТИ е слаб. Какъв ТИ е стила на Шофиране и сегашния Автомобил?
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Monky

Škoda Фен

Octavia IV или?

Мнение от Monky »

Огледалата на Шкодите са много зле по отношение на мъртвата зона. Още първите 100км осъзнах, че Blind spot екстрата е задължителна, но уви я нямам на моята.

Не я поръчах, защото не очаквах да е проблем (на предишните ми коли огледалата бяха много по-добри в това отношение), а тедтовата беше с тази екстра.

По темата, за мен Супърб е по-добрият вариант. С този двигател и кутия и бизнес оборудване, без допълнителните неща, които си изброил разликата в цената няма да е особено голяма.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Octavia IV или?

Мнение от Erebus »

В идните седмица - две ми предстои отнобо да отида до там. Мисля си тогава да поискам и за С3. Въпреки че най-вероятно ще е по-скъпа с оборудването, което искам да включа. Всъщност съм склонен да взема О4 с по-високо оборудване пред С3 с по-ниско. Влюбен съм в матричните фарове. :D
Иначе за KESSY - имам същите подозрения. Особено след като няма да е в гараж. Но самото удобство на безключовото отключване и палене ме кара да се замисля. Предполагам има аларми, които сработват с KESSY.
Колкото до сегашния ми автомобил и стила ми на шофиране - Е320 дизел, ремапнат на около 260 коня. Добре върви колата, но все пак тежи почти 1.8т. А стила ми на шофиране .. може би умерено бърз. Магистрално поддържам 150-160, извънградско - 100 120. В града е без голямо значение .. не са много местата, където човек може да кара бързо при този обем коли..
Не съм сигурен, че искам да дам 5к отгоре за 200коньовия двигател.
В момента карам по около 20-22к (70/30 градско/извънградско) годишно и затова и взех сегашната ми кола. Но имам планове да понамаля пътуванията и да изравня съотношението градско-извънградско. И все още не съм взел окончателното решени за двигателя, въпреки че клоня към дизела.
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Octavia IV или?

Мнение от Манев »

Erebus написа: 28.06.2021, 10:47:59 blind spot assist
Едно от нещата, за които съжалявам, че го нямам, но при O3 FL цената беше безумна, поради факта че трябваше освен него да се сложат и още 100 други неща. Така от 709 лева по ценова листа цената скачаше на към 2000.
При О4 може да е по-добре положението, че тя стандарно си върви с повече датчици, но все пак питай за цената да няма изненади.
Erebus написа: 28.06.2021, 10:47:59 Избор на режим на шофиране
Що не си вземеш направо DCC-то?
Erebus написа: 28.06.2021, 10:47:59 адаптивния темпомат
Който го има го хвали, ама пък крадат датчиците.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Octavia IV или?

Мнение от Rangel »

Манев написа: 28.06.2021, 11:57:07 Който го има го хвали, ама пък крадат датчиците.
За колко знаеш? Говоря при Шкода. Аз знам за един Супърб, беше пускано и тук. За друга кола не съм чул с марка Шкода.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Octavia IV или?

Мнение от igeorgiev82 »

Манев написа: 28.06.2021, 11:57:07 Така от 709 лева по ценова листа цената скачаше на към 2000.
Тва коя година?
На моята 2017г.поръчах само blind spot-а и не ми искаше други добавки.
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Octavia IV или?

Мнение от Манев »

igeorgiev82 написа: 28.06.2021, 12:04:10 Тва коя година?
На моята 2017г.поръчах само blind spot-а и не ми искаше други добавки.
PWL опцията беше 709 лева. Още си пазя ценовата листа :). Но за да ми го сложат на Vision от последните O3 FL (есента на 2019) трябваше да се добавят един куп датчици от други пакети и цената скачаше здраво. При теб може просто да си ги имал тези пакети и затова blind spot-а да ти е бил на цената от листата.

8Т6 опцията за ограничител на скоростта, която беше 84 лева искаше волан с подгряване и пак цената скачаше.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Octavia IV или?

Мнение от igeorgiev82 »

Манев написа: 28.06.2021, 12:15:21Vision
И моята е такава.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Octavia IV или?

Мнение от Erebus »

Манев написа: 28.06.2021, 11:57:07 Що не си вземеш направо DCC-то?
Не съм сигурен, че си заслужава парите. По-добре за някоя друга добавка да ги дам.
Манев написа: 28.06.2021, 11:57:07 Който го има го хвали, ама пък крадат датчиците.
Ако е наистина така - по-скоро ще го пропусна.
Цецо75 написа: 28.06.2021, 10:53:26 От 260кс на 150кс... абе аз това не бих си го причинил.
Не съм се отказал от 200коньовия дизел, но не знам как ще се справя само с предно. А пък ако сложа и 4х4 .. става 10к отгоре.
5rar

Škoda Фен²

Octavia IV или?

Мнение от 5rar »

Ако не са ти проблем габаритите, наистина помисли за Супърб, дори и по-постен.
Dzhelebov

Škoda Фен

Гараж: ..

Octavia IV или?

Мнение от Dzhelebov »

Колега а какви са офертите в момента на О4? Помня, че до скоро С3 Л&K можеше да се отнесе за 65к а там си има всичко, за което се сетиш!

Според мен на О4 150коня ще са й таман, винаги може и повече, но ако ще са 200, то според мен си трябва 4х4 за да ги стовариш оптимално на пътя.

За АСС - ползвам го постоянно и в града и извънградско и при включена система без да е зададена скорост си ме е спасявал не еднократно щото съм блейка :D Асистента при паркиране също ме е спасявал при едно даване назад добре, че си спря сама, че иначе ....

Мъртвите зони (Blind Spot) е страхотна екстра, но така и не можах да разбера защо в шкода само святка в огледалото без никаква звукова индикация както е на други марки!?

За Кантон - дали с Кантон дали без Кантон лично аз си слушам радиото и за тия 15 мин до работа и още толкова обратно хич не ми е до музика и ми е все тая, въпреки че го имам не мисля че бих си го сложил срещу доплащане от повече от 200лв примерно.

Не забравяй да си сложиш двойните стъкла отпред, това според мен е доста важно (освен вече ако не са си в пакет и ако още ги има като екстра) - влияе доста на шума, аз съм без и ме дразни шума при над 120км/ч.

Кессито е брутално удобна екстра - не бих взел кола без подобно нещо, както и отварянето на багажника с виртуален педал (ако го има на О4) - аз съм постоянно или с торби или с деца на ръце и просто се родих с тия двете екстри.

За DCC - ползвам го, променям си начина на каране (с деца/без деца) и екстрата е супер. НО най-важното при наличието й не е самата смяна на твърдост на окачване волан и прочие, а активното участие на окачването при всички ситуации като спиране тръгване и тн. Бяхме го говорили в друга тема, потърси.
Последно промяна от Dzhelebov на 28.06.2021, 12:58:41, променено общо 1 път.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Octavia IV или?

Мнение от Taratajki »

Може би заради "или"-то в заглавието започна предлагането на Супърб, или [smilie=sarcastic.gif]
Всичките ти въпроси са със строго субективен характер. За всички тези "сензори" преди всичко зависи, къде ще я караш тази кола. Както е известно, при нас няма много "лайн" по пътищата , а пък ако сама си чете знаците и 150 коня ще са ти много, щото ще си се влачиш с 60 [smilie=sarcastic.gif]
Blind spot assist би било полезно из града, предполагам. За заключването ,сапоред мен е все тая какво ще е. Ако някой иска точно твоята кола, ще я има [smilie=pardon.gif] За air bag-овете пу,пу,пу дано никой никога не разбира , коя бройка е подходяща.
И за мощността....колкото повече, толкова повече ;) На мен ми стигат.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Octavia IV или?

Мнение от Erebus »

Dzhelebov написа: 28.06.2021, 12:48:27 Колега а какви са офертите в момента на О4? Помня, че до скоро С3 Л&K можеше да се отнесе за 65к а там си има всичко, за което се сетиш!
Това, което съм го написал излиза някъде 53-55к. Иначе няма нищо налично. Явно проблема с полупроводниците ги е ударил добре.
За ACC--то, благодаря, полезен ми беше отговора ти.
Сложил съм двойните стъкла отпред. Чел съм тук за шума, който го има без тях.
Ще проуча какви допълнителни защити могат да се сложат на Кеси-то.
Taratajki написа: 28.06.2021, 12:54:52 Може би заради "или"-то в заглавието започна предлагането на Супърб, или
Аз затова го сложих. Защото допускам и Супърб. Допускам и О3 ФЛ.
Иначе зная, че нарочат ли я моята кола, ще я вземат. Затова избягвам да гледам актуалните за БГ коли.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”