От известно време се радвам на новичък бял лебед, едишън, 2.0 TDI 147KW. Почти всичко ми харесва, но има нещо което изключително много ме дразни - свободната скорост. Всяко пускане на газта води до изключване от скорост ("D" на малкото екранче + еко иконка в долен десен (май) ъгъл). Съответно като карам градско и съм по наклон - бързо започвам да превишавам позволената скорост. Едно спасение виждам и това е чукване на спирчаката за да включи на скорост. Хич не съм очарован от това и чак сега разбирам защо на тия автоматици толкова говорите за дискове и накладки..
Другото което е "забавно" е старт-стоп системата. До вчера, когато съм я забравял активна е спирала двигателя твърде рано, т.е преди още да съм спрял. Случва се дори като намалям за завой да ми загаси. При пускане на спирачката двигателя си запалваше и си потеглях. Снощи пак се случи да забравя за старт-стопа, обаче колата се държеше по друг начин - при пускане на спирачката нищо не се случи а при подаване на газ запалваше. Като цяло не съм фен на старт-стопа, но все пак ще ми е интересно да чуя дали това е нормално поведение и какво го променя.
Забелязах и нещо любопитно - при спрян старт-стоп и спиране, колата минава на по-ниски от 1000 оборота (800-900.. не съм сигурен колко точно), обаче я хванах, че на моменти ги вдига на 1000 в спряло положение и забелязах, че това става когато пред мен има автомобил, който е бил на спирачка и я отпусне в последствие. Забелязах обаче вчера, че без автомобил пред мен на 2 пъти не си намали оборотите. От чисто любопитство - какво решава кога и дали да си смъкне оборотите? Btw като ги смъкне се усеща вибрация от двигателя. Не е нещо фрапантно, но все пак се усеща.
Някъде из темите за Октавия 4 мернах, че се говореше, че ръчната се самоосвобождава при потегляне. При мен не го прави това. Трябва ли?
От мобилното шкода приложение има ли някакъв смисъл?